Избор на шини, главини и гуми

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на шини, главини и гуми

Мнениеот I.nfraR.ed » Сря Юли 06, 2016 1:47 pm

Здравейте,

От много време не съм писал нищо във форума, а само чета.

Тръгнах да сглобявам AM/Trail байк и от доста време следя за някоя читава и сравнително евтина рамка втора ръка.
Исках да е 27,5" и тъй като съм 195см предложенията съвсем се стесниха, така че мина доста време, докато намеря рамка в pinkbike.
В крайна сметка взех КТМ Lycan от 2015-та със 160/160 ход, нищо че първоначалната ми идея беше за нещо със 140.
Всичко друго по колелото ще е ново, като за момента съм поръчал вилка (Manitou Mattoc Pro като най-евтин приемлив вариант), Deore XT спирачки, курбели, дерайльор, команди, 11-42т М8000 касета.
Отпред ще е narrow-wide 32т без водач.

Дойде моментът да избера капли (шини) и главини, както и гуми.
Рамката стандартно е за 12х124 ос отзад, а вилката е 15х100.

Гледам, че в момента тенденцията е "wide is better" и след малко четене се спрях на Easton Arc 27. Другият вариант, който обмислях е новата Stan NoTubes Flow MK3.
WTB KOM i25 я отхвърлих като вариант, защото има мнения, че е по-мека и се гъне по-лесно, а видях и 2-3 сцепени такива.
Тежа 95 кила (с тенденция да сваля малко) и затова отпадна.
Разбира се конфигурацията ще е tubeless.

Като цяло ми се иска да не са много тежки колелата и най-вероятно ще използвам някои по-леки 2.25-2.3 гуми, които да могат да търкалят сравнително добре и на асфалт,
но много отдавна не съм следил кои са актуалните модели и не знам какви гуми ще са подходящи. Като стил на каране - зависи от компанията, т.е. от всичко по малко - XC, AM, Trail.

Другото питане е относно главините. Тук също ми се иска да пробвам Center Lock монтиране на дисковете, което свежда вариантите до Shimano и някои модели на DT Swiss, които обаче са чувствително по-скъпи.
Какво ви е мнението за XT M8010 на Шимано? Теглото сякаш е прилично и цената ме устройва.
Аватар
I.nfraR.ed

Рейтинг: 1645

Re: Избор на шини, главини и гуми

Мнениеот moridinbg » Сря Юли 06, 2016 2:01 pm

DT Swiss EX471
25мм вътрешна ширина, става изключително лесно на тюблес, много е лека - 475гр за 26" и изключително здрава - https://www.youtube.com/watch?v=PUoCSzVmhhQ
При мен изкараха Алпите миналата година с некадърното ми първо наплитане без грижи.
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Юли 06, 2016 2:20 pm

От http://www.actionsports.de/en можеш да сглобиш чудни колела на доста прилична цена. При наплитане на колелата измерват опъна на спиците, което е нещо важно, за да могат усилията върху колелото да се разпределят оптимално - в България не знам някой да има такъв уред. Аз съм също много доволен от техните главини (Fun Works) - имат капачки за всички стандарти.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Drunken MadLoud » Сря Юли 06, 2016 8:18 pm

Аз съм със шини WTB Frequency Team i25 и главини DT Swiss 350 , гуми WTB Vigilante Tough Grip. Никога не съм гледал грамажи на компонентите си, но съм изключително доволен от здравината и надежността на уийлсета.Може да помислиш, не е никак лош вариант.
Аватар
Drunken MadLoud

Рейтинг: 1840

Мнениеот ermenkovbg » Чет Юли 07, 2016 4:12 pm

Drunken MadLoud написа:Аз съм със шини WTB Frequency Team i25 и главини DT Swiss 350 , гуми WTB Vigilante Tough Grip. Никога не съм гледал грамажи на компонентите си, но съм изключително доволен от здравината и надежността на уийлсета.Може да помислиш, не е никак лош вариант.

+1 за шините :D
„Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата.“
„Накъдето и да карате, то е срещу вятъра и по нанагорнище.“
Аватар
ermenkovbg

Рейтинг: 1390

Мнениеот I.nfraR.ed » Чет Юли 07, 2016 8:18 pm

Благодаря за мненията.

Засега май се спрях на DT Swiss 350 главини.
За шините все още не съм решил.

Допада ми и варианта през actionsports, тъй като ще са прецизно наплетени, но като смятам обща цена на отделните компоненти и излиза чувствително по-скъпо,
така че може би ще мина на варианта да си ги наплета сам и да ги дам после да ми ги центроват.

Наистина искам да спестя от тегло където може, но все пак без да се вманиачавам, че тогава става дебело.

ПП: Всъщност сега сметнах пак и не е чак толкова голяма разликата. Явно нещо съм сбъркал предния път.
Аватар
I.nfraR.ed

Мнениеот I.nfraR.ed » Пет Юли 08, 2016 8:26 pm

Някой да е мяркал по обичайните магазини (най-вероятно не знам всички) главини DT Swiss 350 Center Lock (не-Boost) 15x100 предна и 12х142 задна?
Аз нещо не успявам да открия по познатите ми онлайн магазини.

В Амазон иначе ги намерих. Досега от там точно нищо не съм купувал, a и са по-скъпички спрямо да речем boost варианта при немците - предна и задна.
Аватар
I.nfraR.ed

Мнениеот Drunken MadLoud » Съб Юли 09, 2016 6:55 am

Моите съм ги купувал от Bike Discount миналата година - есента, още тогава Center Lock вариантите бяха много ограничени откъм наличности....да не кажа никакви. Ако все още не си купувал ротори, кое те притеснява при обикновените версии с болтовете ?
Аватар
Drunken MadLoud

Рейтинг: 1840

Мнениеот marsa » Съб Юли 09, 2016 10:50 am

Заповядай:
https://www.rosebikes.com/article/dt-sw ... aid:864283

https://www.rosebikes.com/article/dt-sw ... aid:864287

Има ги и другаде, но не навсякъде има и двете едновременно.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот I.nfraR.ed » Съб Юли 09, 2016 2:20 pm

Drunken MadLoud написа:Моите съм ги купувал от Bike Discount миналата година - есента, още тогава Center Lock вариантите бяха много ограничени откъм наличности....да не кажа никакви. Ако все още не си купувал ротори, кое те притеснява при обикновените версии с болтовете ?

Ротори не съм бързал да купувам преди да взема главини. Тях мога и от тук да ги взема.
6-болтовите версии не ме притесняват с нищо, просто искам да пробвам Center Lock сега.
Реално обикновените мога да ги сложа и на CL с преходник, но така няма смисъл от цялото упражнение.

marsa написа:Заповядай:
https://www.rosebikes.com/article/dt-sw ... aid:864283

https://www.rosebikes.com/article/dt-sw ... aid:864287

Има ги и другаде, но не навсякъде има и двете едновременно.

Много благодаря!
Не знам как не се сетих да проверя там, а гледах за други части на същия сайт преди няколко дни.
Аватар
I.nfraR.ed

Мнениеот I.nfraR.ed » Пет Юли 22, 2016 3:32 pm

Малък ъпдейт.

Всичко от немците пристигна много бързо, благодаря още веднъж на @marsa за линка към главините.
Плучи се малък фал с плочата отпред. Взех си от руснаците (Neutrino), но изобщо не обърнах внимание,
че новите XT курбели (a както се оказа и SLX) вече са на 96bcd асиметричен стандарт като на XTR.
Съответно трябваше да си купувам друга плоча, съвместима със Шиманото - Blackspire Snaggletooth NarrowWide.
Идеята да мина по-тънко не сработи.
Аватар
I.nfraR.ed

Назад към All Mountain/Ендуро продукти