Здравейте,
От много време не съм писал нищо във форума, а само чета.
Тръгнах да сглобявам AM/Trail байк и от доста време следя за някоя читава и сравнително евтина рамка втора ръка.
Исках да е 27,5" и тъй като съм 195см предложенията съвсем се стесниха, така че мина доста време, докато намеря рамка в pinkbike.
В крайна сметка взех КТМ Lycan от 2015-та със 160/160 ход, нищо че първоначалната ми идея беше за нещо със 140.
Всичко друго по колелото ще е ново, като за момента съм поръчал вилка (Manitou Mattoc Pro като най-евтин приемлив вариант), Deore XT спирачки, курбели, дерайльор, команди, 11-42т М8000 касета.
Отпред ще е narrow-wide 32т без водач.
Дойде моментът да избера капли (шини) и главини, както и гуми.
Рамката стандартно е за 12х124 ос отзад, а вилката е 15х100.
Гледам, че в момента тенденцията е "wide is better" и след малко четене се спрях на Easton Arc 27. Другият вариант, който обмислях е новата Stan NoTubes Flow MK3.
WTB KOM i25 я отхвърлих като вариант, защото има мнения, че е по-мека и се гъне по-лесно, а видях и 2-3 сцепени такива.
Тежа 95 кила (с тенденция да сваля малко) и затова отпадна.
Разбира се конфигурацията ще е tubeless.
Като цяло ми се иска да не са много тежки колелата и най-вероятно ще използвам някои по-леки 2.25-2.3 гуми, които да могат да търкалят сравнително добре и на асфалт,
но много отдавна не съм следил кои са актуалните модели и не знам какви гуми ще са подходящи. Като стил на каране - зависи от компанията, т.е. от всичко по малко - XC, AM, Trail.
Другото питане е относно главините. Тук също ми се иска да пробвам Center Lock монтиране на дисковете, което свежда вариантите до Shimano и някои модели на DT Swiss, които обаче са чувствително по-скъпи.
Какво ви е мнението за XT M8010 на Шимано? Теглото сякаш е прилично и цената ме устройва.