Hope Tech 3 V4 VS Hayes Dominion A4 Brake

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Hope Tech 3 V4 VS Hayes Dominion A4 Brake

Мнениеот Andy88 » Сря Юли 30, 2025 8:50 pm

Здравейте,

В момента карам с франкенщайн сетъп — лостчета Deore с апарати MT5 — и ми писна от стъкващи бутала и чест bleed. Мисля да ги сменя с нещо по-добро и по-надеждно. Държа на висок клас спирачки за AM/Enduro, с надеждата това да е окончателно решение и да не се налага да ги сменям пак след година-две. Търся нещо стабилно, некапризно, с on/off ефект, което няма да прегрява лесно (тежа 100 кг). След доста четене се спрях на два варианта: Hope Tech 3 V4 и Hayes Dominion A4. Основният ми въпрос е: Коя от двете да избера? И второ — ако изляза от Shimano екосистемата, какво трябва да направя по отношение на командите и и dropper remote-a ? Oтделни скоби ли да търся или да мина на нова команда и dropper remote и двете във вариант stand alone?

Благодаря предварително!
Andy88

Рейтинг: 1200

Re: Hope Tech 3 V4 VS Hayes Dominion A4 Brake

Мнениеот Sprinter » Сря Юли 30, 2025 9:49 pm

Мога да дам лично мнение само за Dominion-а.
1. Не са On/Off или поне след като свикнеш на изключително лекия ход на лостчето. При пряко сравнение с 8120 - почти не усещаш кога захапват и спирачната сила се развива по-плавно и субективно е по-голяма, но дисковете при мен също имат разлика - 203 при Хайес-а и 180 при Шиманото.
2. Тихи са - поне комбинацията с D-series дискове и органични накладки е без забележка в сухо, мокро, прашно, кално с едно голямо уточнение - дисковете да са прави. Моите дойдоха с кривини още в опаковката. Мъка при центрирането, дори и с перфектната система на Доминионите (имат едни малки болтчета на апаратите) не мога да ги наместя, така че да не пристъргват макар и леко. Пробвал съм с изправяне - работи до определен момент и после пак от същото. Май не съм изолиран случай, защото съм попадал и на други оплаквания от тези дискове.
3. Спират много (с колелото сме малко над 100 кг общо тегло) усещането в сравнение с Шиманото е за по-контролирано спиране, без да отварям темата за модулацията, че ще стане страшно :D. Веднъж съм ги прегрявал, до степен малките кривини да станат големи и да стържат здраво, но това си беше по моя вина - 4 км спускане само на спирачки :D
4. Блийдвам веднъж годишно - Хайес си имат добро указание за обезвъздушаване, с две спринцовки и подходящите адаптори става лесно (но на Шиманото е по-лесно :))
5. Имат Peacemaker скоба за SRAM и Shimano стандартите, но е само едностранна - при мен е на дропъра, от вътрешната страна, виждал съм монтирани и отдясно, за скоростите, но на мен ми идва твърде близо до палеца така. Скобата е доста чуплива и не подлежи на ремонт (от личен опит го знам :D )

Бих ли ги избрал пак - да, но ще искам да ми монтират дисковете в магазина и ако не стържат - тогава да ги платя :evil:

Това се сещам на първо четене. Дано съм бил полезен, ако нещо конкретно се сетиш - питай.
Sprinter

Рейтинг: 1782

Мнениеот http » Чет Юли 31, 2025 3:33 pm

Аз съм в същата комбинация Дворец листчета + мт5 4 бутални апарати. Никога не са ми "стъквали" буталата. Ти кой маркуч ползваш между листчетата и апаратите, шиманският или на Магурата?
Btw в момента съм с EBC-та накладки и спират зверски. Вносителя на EBC за България предлага 3 варианта на накладки за този спирачен апарат.
http

Рейтинг: 1285

Мнениеот Andy88 » Пет Авг 01, 2025 9:58 am

Много благодаря за подробната информация от @Sprinter. @http , с маркучите на Магура съм, дисковете са galfer, накладките също в лилав цвят(за ebike). Не мога да се оплача от спирачна сила, мощни са, но другите неща които съм изброил са много дразнещи.
Andy88

Рейтинг: 1200

Мнениеот http » Пет Авг 01, 2025 12:34 pm

За да ти трябва блийд толкова често, най-вероятно имаш теч. Омаслявания по връзките, особено около банджо болтовете имаш ли?
http

Рейтинг: 1285

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Авг 04, 2025 11:03 am

Подкрепям всичко казано до момента за Dominion. Аз обаче сложих 220ка формула отпред и оставих 203ката Шимано отзад. Шиманото го ударих някъде, но успях да го оправя. Не съм карал Норе, но имам директно сравнение срещу Сейнт с XTR лостче без servo-wave - Dominion-ът е с още повече сила и по-прецизно се дозира. Най-големият му плюс е леката работа на лостчето - просто по-мало сила ползва ръката за управление на спирачките.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Назад към All Mountain/Ендуро продукти