All mountain - от аналогов към ел.

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

All mountain - от аналогов към ел.

Мнениеот loudidd » Пон Апр 06, 2026 4:14 pm

Привет.

Търся мнението ви и съвети за постигнане на една мечта... :)

Вероятно тук има много противници на електрическите колела, но моята идея е да електирифицирам 2 колела, едно за мен, едно за жена ми. Поправете ме, където греша и ще се радвам на съвети и предложения дали това, което съм замислил може да се случи по-добре в същия бюджет... :)

Не сме големи карачи, нямаме намерение да се правят бързи спускания, но сме планинари и вече освен с ходене, искаме да посещаваме любимите си планини и с велосипеди. Първоначално ще се съсредоточим към меки пътеки и пътища, но естествено ще дойдат и по-каменисти пътеки и по-сложни участъци.

И затова мисля, че трябва да направим максимално добра окомплектовка на колелата в бюджета, който сме определили като граница.

А защо да ги електрифицираме? Най-очевидно е, за да ни е по-лесно нагоре и да минаваме повече с едно каране.

А защо да не си вземем фабрични ел. колела? И тук ще се радвам да ме поправите, ако греша, но след доста ровене стигнах до извода, че ако ги електрифицираме с посочените по-долу компоненти, хем ще е на по-ниска цена, хем ще постигнем значително по-голяма мощност и автономност.

Та мисля да се опитам в бюджет около/под 3000 евро на велосипед да взема НОВИ колела със следната окомплектовка + разходи за труд, за да ги сглобят и настроят :

Рамка: Алуминиева, 140/160мм ход, Boost оси

Вилка: RockShox Psylo (160мм ход)

Заден шок: RockShox Deluxe Select+ RT.

Спирачки: Shimano Deore M6120 (4-бутални) – предна и задна.

Преден ротор: 203мм

Заден ротор : 203мм Shimano RT66

Гуми

Предна: Maxxis Assegai 29x2.5 WT (EXO+/3C MaxxTerra).

Задна: Maxxis Minion DHR II 29x2.4 WT (DoubleDown / MaxxTerra).

(Алтернатива: Schwalbe Magic Mary отпред / Big Betty отзад).

Верига: Shimano XT CN-M8100 (много по-издръжлива на опън от мотора).

Дерайльор: Shimano Deore M6100 (12 скорости).

Курбели: Идват си с мотора, ще видя нататък дали ще се сменят. Май са 170мм

Мотор: Toseven DM01 (1000W за мъжкото колело, 750W за дамското / 48V или 52V)

Вграден Torque сензор

Дисплей: Цветен дисплей, съвместим с DM01.

Батерия: 48V или 52V / ~21Ah - 25Ah (около 1100Wh за мъжкото колело и 600-750w за дамското) с хубави клетки (LG, Samsung или подобни).

Клетки: Искай задължително маркови клетки (LG, Samsung или Panasonic).

Палец за газ (Throttle)

Курбели за мотор: Специалните рамена, които идват с комплекта с Toseven DM01 (обикновено 170мм).

Предна плоча : Вероятно 44T

Gear Sensor

Сензори за спирачките

Гледам и втора ръка, но от една страна рядко изпадат S и M рамки, пък и не знам колко и как са карани. Та питането е за нови части.

Дали с тази окомплектовка ще постигна мечтата да имаме колела за почти всяка ситуация в планината, без да правим скоростни спускания (не ни е това желанието).?

Благодаря за всеки съвет или мение - възможно е и да съм в голяма грешка, защото не разбирам особено от темата, а само с четене не става. Най-добре е да получа мнение от хора, които имат години опит с хобито... :)
loudidd

Рейтинг: 1200

Re: All mountain - от аналогов към ел.

Мнениеот Sprinter » Пон Апр 06, 2026 6:40 pm

Здравей,
според мен изобщо не си струва да се занимаваш с електрифициране, особено при посочения от теб бюджет.
1. (и водещо) - допълнително поставеният мотор в средното, автоматично прави колелото не-планинско заради значително ограничения "просвет".
2. Батерия - колкото и здраво да я хванат, ако рамката не е предвидена за това, до няколко месеца при каране в планината ще се разбие захващането, да не говорим за кабели, управления и т.н. стърчащи кабеляци оттук-оттам.
3. За такъв бюджет (на колело) в момента има байкове с достатъчно добри компоненти, за да не се налага ъпгрейд в следващата година.
https://www.bike-discount.de/de/radon-r ... -7.0-625-1
https://www.bike-discount.de/de/focus-j ... 7-warmgrey
Ето ти две предложения, без да се ровя много - Full power Bosch или SL с Fazua - аз лично вторите не ги харесвам, заради начина по който доставят подпомагането, но доста хора си ги карат, пък можеш съвсем да махаш мотора и да караш съвсем малко по-тежък не е-байк.
Sprinter

Рейтинг: 1902

Назад към All Mountain/Ендуро продукти