Въпрос за Drag Shift 7.3 за ВИЛКА

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за Drag Shift 7.3 за ВИЛКА

Мнениеот nikar222 » Съб Юни 06, 2026 6:27 pm

Здравейте!
Миналата година на 08.08.2025 пуснах тук тема за избор на ново колело("Менине за Radon'') и след много дълго обсъждане, в края на което не бях сигурен какво да купя, си купих през лятото на 2025 Drag Shift 7.3 SX-12 29-er който тогава беше току що излязъл в DragZone като най-новият им твърдак, ето линк към колелото, по мои наблюдение частите по него сега са същите които бяха когато го купувах - https://dragzone.bg/products/29-shift-7 ... nwpijdBIzY

Преди няколко дни проведох разговор с DragZone и ми казаха че щом е купен лятото на 2025 година значи трябва да е бил Drag Shift 7.2 а не 7.3 но в обявата когато го поръчвах от сайто пишеше 7.3. Казаха ми че допустимият ход на рамката е от 130 до 160мм(фабричаната вилка е на 140мм), но след много дълги консултации с изкуствен интелект, той ми каза че рамката е проектирана за вилки от 130 до 150мм. Естествено бих се доверил на DragZone повече. Човекът по телефона ми каза че карал същата рамка като моята но с Lyrik 160мм.

Досега го карах с фабричната вилка Rockshox 35 Gold RL 140mm, която според серийният й номер в сайта на SRAM е от 2024 с дължина от оста до короната 551мм. Преднацначена е за Trail.
Решил съм да купя нова по-висок клас вилка, тъй като тази се славела с разлуфтване, пукане при връзките между короната и стеншъните и между короната и стержена след около година до година и половина каране -това го знам както от интелекта, така и от местния механик който ми смени доста части по колелото.
Аз досега почти не съм карал колето по пътеки, основно по шосе и градско, така че вилката не е напрягана исктински. Но не ми харесва как работи и имам нужда от повече настройки за да започна да карам по пътеки. Колелото според изкуствения интелект е All-mountain/Enduro твърдак, но в DragZone е в категория Trail.
Бих искал да му сложа вилка 150мм за да не променям прекалено много геометрията и позицията при катерене и да остане по балансирано колело, което може да катери и да спуска добре, вместо 160мм вилка която да вдигне челото и средното повече.
ЧЕЛОТО НА РАМКАТА МИ Е ОТ 1.5 до 1 1/8.

За сега съм се спрял на :

1 - Rockshox Lyrik Select+ от 2024/2025 година защото са с Charger 3.0/3.1 патрони, които са по-добри от предишнитe и тежи макс 2000 гр.. Бих предпочел 2025 Charger 3.1 заради по-голямата му чуствителност на малки неравности, но това ми го каза интелекта. Освен това от 2024 нататък имало Lyri-ци с по-високо допустимо максимално тегло от 169кг, колкото ZEB, за разлика от предишните които са били до 150кг и това ми дава по-голямо спокойствие че вилката ще е доста здрава и корава като шаси. За тези вилки четох че вероятността да развият същите проблеми като моята 35 Gold RL е минимална дори и да бъдат изтезавани с години на ръба на възможностите си, например по байк паркове или много агресивно ендуро. Освен това са много по-леки от 35 Gold и също от ZEB или Domain Gold и по-новите се помпят до 163 PSI. Държа задължително да е E-approved/E-optimized Lyrik, защото видях че има и такива които са поръчани от компаниите за за да се монтират на неелектрически колела и те са с по-ниско максимално тегло от 150кг. За съжаление обаче Lyrik Select+ е OEM-оборудване и много рядко се намират, макар и ди има един в Bike-discount, който обаче е до 150кг. Има ли смисъл да то търся при положение че Lyrik Select се намира много по-чесно и е по-евтин-има само Low-speed compression тип Sweep и Rebound. Интелекта ми каза че между Select и Select+ разлика в здравината и склонността към гореспоменатите проблеми на 35 Gold няма, и двете трябва да се еднакво здрави и устойчиви като шаси и вътрешности.
Дължината на тези вилки от оста до коранат е 561мм за 150мм ход и 571мм за 160мм ход.
КОРОНАТА НА LYRIK Е КУХА И ИМА ВГРАДЕНО МИКРО-ОТЗИВЧИВОСТ В ШАСИТО.

2 - Rockshox Domain Gold RC3 Isolator - https://1001-bike-parts.com/bg-product- ... -6414.html За тази четох че е доста бюджетна и не излизат от завода колела с нея толкова често, по-скоро с ZEB Base/Select, но те ми идват малко скъпи. Тази вилка използва шасито на ZEB-а, използва по-добрие Isolator патрон вместо стария Motion Control но тежи 2540 гр., защото използва 6000-серия алуминий повече вместо 7000 на ZEB-а и има само бавна компресия с 3 позици(Open, pedal, firm) и Rebound и се помпи до. За нея интелекта ми казва че тя ще развие същите проблеми като моята 35 Gold RL пак за около година-две, дори и да я карам доста под прага на възможностите й, тъй като начинът по който са свързани стеншъните и короната и короната и стержена е Press-fit и не бил достатъчно устойчива връзката. Освен това поради оромната и коравина и неотзивчивост(stiffness) бушингите и уплътненията се износвали доста по-бързо. Често се слагала на ниско-бюджетни или начален-клас Gravity/Freeride/Bike-park колела или колела под-наем. Това ме кара да продпочитам Lyrik, но пък той е с 35мм шаси а тази е 38мм, колкото ZEB.
Дължината на тази вилка от оста до кораната е 566мм за 150 ход и 576мм на 160 ход.
КОРОНАТА НА ТОЗИ DOMAIN Е ПЛЪТНА И ПОЧТИ НЯМА МИКРО-ОТЗИВЧИВОСТ.

Въпросите ми са :
1 - коя от двете има най-голям смисъл ?
2 - какъв опит имате с тези вилки, наистина ли Domain-ът а склонен към такива проблеми, а Lyrik-ът не ?
3 - патроните много ли са различни като качество на работа и здравина ?
4 - кое е по-добре - по-скъпа вилка за All-mountain/леко Enduro като Lyrik-ът или по-евтина вилка за Bike-Park/Gravity/Freeride като Domain-ът ?
5 - по-голямото 38мм шаси винаги ли означава по-голяма здравина, коравина и издържливост ?
6 - какви други алтернативи бихте ми препоръчали ?
7 - според вас промяната във височината на челото с тези милиметри(както и на средното) ако сложа една от двете на 150 или 160мм ход ще промени ли значително управлението колелото при катерене и спускане ? Интелекта ми каза че щяло доста да се усети, по-високата вилка ще кара предната гума да олеква значително при стръмни катерения, но щяла да увеличи стабиността при спускане. Не бип искал да купувам вилка на 160мм а на 150, за да се запази all-mountain геометрията на колелото.

За сега съм се спрял на Rockshox заради по-редките и по-евтини сервизирания. FOX са доста по-скъпи, макар че понякога се появяват техни over-stock вилки на големи намаления, но имат много по-строги и доста по-чести и по-скъпи интервали за сервизиране и интелекта ми каза че ако не се спазели работата им се влошавала значително и били много по-чуствителни на напълване с мръсотия и по-лесно се надрасквали стеншъните. Освен това FOX имали по-ниско максимално допустимо тегло,често до 140кг за FOX 36 ( E-optimized версията е до 169 кг, но е с по-малката въздужна камера от FOX 34, която е само до 120 PSI), а пък FOX 38 е много скъп за мен и не съм намерил евтин от по-добрите(Performance или Performance Elite).
Има ли смисъл да гледам FOX 36, той по-здрав/издържлив/корав ли е от Lyrik-а и може ли да се мери с ZEB-а или Domain-а ? Той е с 36мм шаси, но пък с по-ниско макс тегло?
Останалите марки като Cane Creek, MRP, DT Swiss, Formula и други механикът ми ми каза да избягвам и също че частите изключително трудно се намирали и почти никой в България не ги карал. Ohlins са наистина прекалено скъпи за мен.
Не съм търсил много Rockshox ZEB, защото те не се продават на 150мм от завода, започвали от 160 и се сваляли на 150 само с модификация, коети би ми увеличило разходите доста. Все пак ZEB Select и Select+ са значително по скъпи от гореспоменатите и Select+ отново е OEM-оборудване и почти не се намира. Но все пак един ZEB Select ще бъде ли по-добър от този Domain Gold като качество на работа ? Интелекта ми каза че ZEB-ът не развивал проблемие на Domain-ът и моята 35 Gold RL, също той е доста по-висок клас и механикът ми каза че дори и ZEB Base ще е в пъти по-добър от моята 35, освен това е малко над 2300 гр и при него е използван доста от по-добрият 7000 алуминий.
Разглеждал съм и вилка Manitou Mezzer Expert/Pro, no Pro е отново много над бюджетът ми, има същите интервали за селвизиране като FOX и е до 125 PSI(Main spring) / 200 psi(Infinite Rate tune spring) и макс.тегло 136кг. Тя също е за All-mountain/Enduro и една от най-леките такива на пазара.

Основно държа вилката ми да може да се помпи до по-високо налягане, да е колкото е възможно по-здрава от сегашната ми и да не е прекалено тежка(макар че теглото не ме тревожи чак толкова) и искам да се придъжржам към мин/макс ход за рамката. Аз съм тежък човек - во момента съм 105 кг и достигам 108 с екипировка. Склонен съм да карам както по по-гладки пътеки и по шосе с много дълги катерения(понякога по 20 км само катерене), така и да се спускам по пътеки, понякога по-рошави. Ще карам колелото с фабричните капли, които са 29-инчови WTB ST I30 TR 2.0 TCS.

Благодаря предварително! :peace:
nikar222

Рейтинг: 1085

Re: Въпрос за Drag Shift 7.3 за ВИЛКА

Мнениеот Sprinter » Нед Юни 07, 2026 2:17 am

Здравей,
Според мен:
1. Преди да мислиш за ъпгрейд на вилката, започни да караш основно пътеки и по-малко градско и асфалт. Стигни дотам, че да не ти стига 140 ход, да усещаш огъване в 35 мм колове, ако щеш и да "разлуфтиш" сегашната ти вилка. Най-вероятно, преди това вече ще питаш за смяна на колелото с такова с пълно окачване :D
2. Не избирай окачване по спецификациите за периоди на сервизно обслужване.
3. ИИ (не знам кой си ползвал) има склонност да "усеща" ако си предубеден в дадена посока и да те "засилва" повече натам, често пъти представяйки ти "факти" базирани на много ограничени източници.
Sprinter

Рейтинг: 1922

Мнениеот nikar222 » Нед Юни 07, 2026 2:53 am

Благодаря за съветите но :
- Нямам намерение да сменям колелото с мекица или да си купувам второ
- Карал съм по пътеки вече и съм убеден че ми трябва вилка с повече настройки и дост по-голяма чувствителност на малки неравности и поне 150мм ход. Едно елементарно заключване което има моята не помага, аз дори не съм го използвал. Освен това тази 35 Gold има огъване назад (fore-aft flex) което често усещам и виждам докато карам и набия спирачки по-силно, също тя наистина доста се вдървява на по рошав терен и го усещам добре(spike на патрона)
- Бих искал да си купя вилка още сега докато рамката и компонентите по нея все още са сравнително нови.
- Разпитах и се оказа че в моя град никой не сервизира FOX(Manitou също), но в Пловдив, който не ми е много далеч, имало един малък сервиз който специализирал в окачване, обадих се там и пълен сервиз за FOX 36 от 2024г нататък е около 200 евро а за Lyrik е около 110 макс(което повече ме устройва). 200 евро ми е скъпо и те също ми казаха поне 1 път в годината пълен сервиз и на 3 месеца базов(само смяна на маслото и почистване), просто не искам този разход. Вече съм дал около 2400 лева за подобрения по колелото. Механикът при когото ходя ми каза че е възможно да ми свали вилката и да я прати във Veloboost в София, които били най-добрите в България специалисти по окачване. 20 евро за сваляне на вилка, допълнително разходите за пътуване на вилката, самият сервиз и монтаж пак 20 евро - поне 300 евро за един сервиз на вилка, което е почти колкото цената на сегашната ми вилка когато е била нова.
- Знам че интелекта е склонен да ме подтиква в определена посока щом усети че клоня натам. За въпросните консултации използвах изцяло Google AI.
nikar222

Мнениеот mio » Нед Юни 07, 2026 10:43 pm

Само за справка сегашната ти вилка се намира често за 50-70 евро - нова. Това, че в новия ти велосипед са ти я калкулирали за 400 еврака по retail price е съвсем отделен въпрос. Това по темата за абсурдните цени на услугите - 20 евро сваляне на вилка, 20 за поставяне, 200 сервизиране.... айде къш бе мизерници. Оляха се вече. А някои дават такива цени само за услугата, китовете отделно. Нов Fox 36 се взима за за 200-300 евро, тия ще ми искат 200 за сервизиране .... в България. В Германия и Австрия вече се намират по-ниски цени на услуги от тези, които търсят тук кварталните гаражи. 200$ в щатите за услугата с включени консумативи и всичките китове, а има и по-евтино. Тука обаче си казват, че те труда си го оценяли на 60-70 евро/час.
Вземи си вилка, която ще можеш да сервизираш сам и не се занимавай с глупости. Не се лови на всички маркетингови глупости и платени ревюта. Ако сега някой ми смени ZEB-a от 3.1 RC2 с един BASE, ако ще и на 5км каменна река, даже няма да открия разликата в прословутата Small bump sensitivity, освен ако не я търся и не сменям двата модела последователно. А трябва да са двете крайности и Ultimate-a да е друга галактика.
Помисли и за Manitou Mezzer
mio

Рейтинг: 1200

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Юни 08, 2026 4:19 pm

Това дето си го писал с ИИ го погледнах само по диагонал. Почти 500 евро за домейн а абсурд. Тук 36ца все още е брутално намалена - грабвай я! https://hibike.com/shop/komponenten/gab ... 2023-bulk/

Пълен сервиз със смяна на уплътнения не е необходим всяка година - особено пък при каране на твърдак с доста по-малко скорост. На всеки 3 месеца базов пък е необходим ако всяка седмица въртиш с лифта на Боровец по 2к+ денивилация спускане. Базовият сервиз е доста лесен на този фокс и при текущите цени на обслужване си заслужава човек да се научи. Единствено даваш в началото пари за масла и грес и после ги ползваш с години - може да се комбинираш и с приятел.

Даже и да си 100 кг. с твърдака ще ти е ОК 36ца от към флекс. Големите вилки ги карат с ДХ скорост и заради това им трябва да е още по-корава - с твърдака си далеч от такава необходимост.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот mio » Пон Юни 08, 2026 7:16 pm

160 мм за твърдак си е извращение. Пък и 300 евро от доста време не са кой знае каква добра цена за стандартния Performance, при положение че за толкова се взима и Elite.
Според мен повече от 140 мм е напълно лишено от смисъл. А и Fox 36 като цяло... Ако толкова се впечатлява от маркетинг, днес в BD се появи това и има няколко останали бройки RockShox Pike Ultimate Flight Attendant 140 с Charger 3.1. За 350 евро си e OK излиза колкото обикновения Pike, а електрониката му е бонус.
За всеки, който ще каже, че Flight Attendant няма смисъл - със сигурност има повече смисъл от по-голям ход и "твърдостта" на 36-цата, от която реално ще има полза само ако кара с висока скорост по скали и корени, но ще ги плати с осакатената геометрия и увеличено тегло . С Pike ще си получи търсената small bump sensitivity, а като бонус и екстрите на електрониката, без да е платил един камион пари за тях... е ще трябва и сензор, но може да го сложи по всяко време пък гледам е готов да налива пари за да си прави кефа :)
mio

Мнениеот nikar222 » Вто Юни 09, 2026 12:07 am

mio написа:Това по темата за абсурдните цени на услугите - 20 евро сваляне на вилка, 20 за поставяне, 200 сервизиране.... айде къш бе мизерници. Оляха се вече. А някои дават такива цени само за услугата, китовете отделно. Нов Fox 36 се взима за за 200-300 евро, тия ще ми искат 200 за сервизиране .... в България.

Вземи си вилка, която ще можеш да сервизираш сам и не се занимавай с глупости.

Ако сега някой ми смени ZEB-a от 3.1 RC2 с един BASE, ако ще и на 5км каменна река, даже няма да открия разликата в прословутата Small bump sensitivity, освен ако не я търся и не сменям двата модела последователно. А трябва да са двете крайности и Ultimate-a да е друга галактика.

Помисли и за Manitou Mezzer

Мисля че раздутите цени в БГ са поради факта че има много хлапета между 12-16 годишна възраст които никога не биха се опитали да направят опит да сервизират сами FOX 36 Performance Elite/Factory или ZEB Ultimate и водят вилката или цялото колело на сервиз за всяка една дреболия, но може и да греша.

Никога не съм се качвал на висок клас каквото и да е, камо ли пък вилка за 700-1000 евро. Не бих я сервизирал сам защото не бих искал да сгреша с презатягането на нещо, тъй като вече ми се е случвало, но все пак, може би не е чак толкова трудно, пък и например Rockshox се сервизирали със стандартни инструменти а FOX искали специализирани. Даже моят механик ми каза че механиците от Veloboost София ходели на обучения редовно за работа по FOX-ове заради все-по големият брой иновации в технологиите за окачване и усложняването на устройствата на вилките и шоковете.

По въпросът за разликата в качеството на работата между базовите и по-горните варианти, след време човек свиква с това което има и започва да компенсира с техника така че липсата на настройка или две може и да стане трудно-забележима според мен.

За вилките на Manitou разбрах че са изключителни, но ниското макс.тегло от 136 кг ме отказва от тях. Не съм видял досега електрическо колело, дори и от по-леките, да излиза фабрично с окачване на Manitou, но може и да не съм прав.
Последна промяна nikar222 на Вто Юни 09, 2026 1:01 am, променена общо 3 пъти
nikar222

Мнениеот nikar222 » Вто Юни 09, 2026 12:46 am

Pr3d4t0R написа: Почти 500 евро за домейн а абсурд.

Тук 36ца все още е брутално намалена - грабвай я! https://hibike.com/shop/komponenten/gab ... 2023-bulk/

Пълен сервиз със смяна на уплътнения не е необходим всяка година - особено пък при каране на твърдак с доста по-малко скорост. На всеки 3 месеца базов пък е необходим ако всяка седмица въртиш с лифта на Боровец по 2к+ денивилация спускане. Базовият сервиз е доста лесен на този фокс и при текущите цени на обслужване си заслужава човек да се научи. Единствено даваш в началото пари за масла и грес и после ги ползваш с години - може да се комбинираш и с приятел.

Даже и да си 100 кг. с твърдака ще ти е ОК 36ца от към флекс. Големите вилки ги карат с ДХ скорост и заради това им трябва да е още по-корава - с твърдака си далеч от такава необходимост.

Аз мисля че много малко хора си купуват Domain като upgrade, също и преди години беше така и със старият Domain, който беше с 35мм шаси. Не се срещаха чак толкова често, пак основно като OEM оборудване.

FOX 36 ми харесва като визия и също четох че настройките при тях имали най-голям ефект - поти всеки click се усешал, единствено тази допълнителна гайка коята се затягала за пълно центроване на вилката не знам дали не би ми създавала проблеми. Но както написах в началото, макс.тегло е до 140кг(което според мен означава по-малка здравина на ключови места, което също предполагам е свързано с по-ниското тегло на вилката), с изключение на E-optimized версиите, които са до 169кг, но те са с въздушна камера от FOX 34 до 120 PSI. Ще ми се наложи да я карам почти на макс.налягане, а сегашната я карам на около 108 PSI.
Аз досега не съм карал с висока скорост заради теглото и фитнесът ми, които се опитвам усилено да променя. След време, след като отслабна достатъчно, ще се опитвам да карам по-бързо по по-рошави пътеки.
Последна промяна nikar222 на Вто Юни 09, 2026 12:58 am, променена общо 1 път
nikar222

Мнениеот nikar222 » Вто Юни 09, 2026 12:56 am

mio написа:160 мм за твърдак си е извращение.
Според мен повече от 140 мм е напълно лишено от смисъл.

Ако толкова се впечатлява от маркетинг, днес в BD се появи това и има няколко останали бройки RockShox Pike Ultimate Flight Attendant 140 с Charger 3.1.
За 350 евро си e OK излиза колкото обикновения Pike, а електрониката му е бонус.
За всеки, който ще каже, че Flight Attendant няма смисъл - със сигурност има повече смисъл от по-голям ход и "твърдостта" на 36-цата, от която реално ще има полза само ако кара с висока скорост по скали и корени, но ще ги плати с осакатената геометрия и увеличено тегло . С Pike ще си получи търсената small bump sensitivity, а като бонус и екстрите на електрониката, без да е платил един камион пари за тях... е ще трябва и сензор, но може да го сложи по всяко време пък гледам е готов да налива пари за да си прави кефа :)

Аз честно казано не виждам чак такъв проблем твърдак да се кара със по-голям ход. Не е трудно, и честно казано моите карания няма да са чак толкова бързи, защото все пак съм на твърдак.

По Pike досега изобщо не съм се заглеждал защото той се води Trail/Cross-country вилка, повече за лекота и дълги карания, не за тежки колоездачи и рошави пътеки. Предпочитам да се презастраховам. Освен това не мисля че този Flight Attendand е необходим за любителско каране по непрофесионлани пътеки/трасета, по каквито ще карам през повечето време, може от време на време да се пусна по някоя Enduro пътека, вероятно доста по-бавно от хората с enduro-мекиците. А пък и ако нещо се развали по този Flight Attendant, не знам какво ще правя... това не е за мен.
nikar222

Мнениеот Lucky Loser » Вто Юни 09, 2026 8:28 am

На моя Drag Shift съм сложил RS Yari 160 мм, карам го с 2.8 гуми.
Комбинацията правилното налягане на гумите, дължина на хода и геометрията на рамката прави спускането на пътеките под Под хотела, Кривата и Скритата (от х. Камен дел надолу), всичките доволни стръмни, страхотно изживяване дори с базовите Shimano MT200 спирачки, които нарочно не сменям.
Не се състезавам и не гоня време и випреки големия ход, никога не съм имал проблем да въртя (което винаги правя) до началната точка на съответните места.
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Юни 09, 2026 11:30 am

160 ход на твърдак е горната граница - по рошав терен си е направо необходим. GRIP хидравликата на фокс няма нищо специално в нея при сервизиране - с такава съм и аз. Най-вероятно нямаш само зегер клещи за освобождаване на едни пръстенчета, като инструмент - те не са също нещо специално. Да се дебне за по-високият клас хидравлика не мисля, че има смисъл предвид по-ниските скорости с твърдак.

@Lucky Loser сложи поне деоре 4рa буталнa предна BR-M6120 ;)
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Kkrase » Сря Юни 10, 2026 12:06 pm

Интересно едно време като са продавали велосипед "Украйна", дали са вписвали до колко килограма може да носи, защото съм виждал поне половин кубик дърва да кара или пък 3-ма чалавета да се возят едновременно и все са усмихнати да им се чудиш (:
Аватар
Kkrase

Рейтинг: 1495

Мнениеот Yash » Чет Юни 11, 2026 7:55 pm

Може да не ти се вярва, но да - и тогава имаше ограничение в максималната товароносимост.
Но 1. Знаеш колко се четат инструкции.
2. На никого не му пукаше.
Аватар
Yash

Мнениеот mio » Чет Юни 11, 2026 8:27 pm

Тези ограничения, които ги дават производителите, са ориентир за това какво тегло могат да понесат компонентите при условията, за които са предвидени. А от това, което чета, тук употребата дори няма да се доближава до това, за което е предназначена една FOX 36, да не говорим за 38 или ZEB. Пък и 160 мм ход са пълна глупост за твърдак, особено след като щял и да изкачва много. Просто няма нищичко което да го налага или да му носи позитив.
По-горе дадох пример с Pike 140, която би паснала идеално като ход, здравина, тегло и екстри, на които човек да се кефи за една добра цена. Ето едно ревю на Pike - нека да се вгледаме в терена и начина на каране и да ми обясните до колко това влиза във вашите разбирания за "рошаво". С подобни "презастрахования" често се вършат глупости, при които набутването с пари е малкия проблем. Но не ми се влиза в спорове, защото при това AI зомбиране, което виждам, трудно може да се намери спасение.
mio

Мнениеот Alexi » Пон Юни 15, 2026 8:11 am

нещо не вдявам ..караш шосе и градско ,гледаш зебове и домейни че имали коравина ? и как изобщо усети че твоята вилка не работи ,
..то си е факт ,но няма как да го усетиш по шосе и градско ..
Аватар
Alexi

Мнениеот nikar222 » Пон Юни 15, 2026 3:59 pm

Alexi написа:нещо не вдявам ..караш шосе и градско ,гледаш зебове и домейни че имали коравина ? и как изобщо усети че твоята вилка не работи ,
..то си е факт ,но няма как да го усетиш по шосе и градско ..

Не съм карал само по шосе, карал съм по малко разнообразие от пътеки, 2 Trail пътеки(бих ги сложил в тази категория тъй като според мен са такива-лесни бяха) и една DH пътека(в моя район се води такава от местните MTB ентусиасти) и по трите, особено по втората, вилката не работеше задоволително. Направо по DH пътеката китките ме боляха, а тя беше по-рошава само в първата си 1/3 или може би 1/2 и спускането беше макс 5 минути с моя твърдак.

Благодаря на всички за мненията досега, но все пак предпочетох по-леката вилка която е от по-висок клас - купих Rockshox Lyrik Ultimate Charger 3.0 RC2 на 160мм ход от 2024. Тежи около 2030/2040 грама и между Charger 3.0 и 3.1 нямало кой знае каква разлика, единствено в малко по-голямата чувствителност на Charger 3.1 на по-малки неравности(някакво подобрение на маслената верига). Има HSC, LSC, Rebound, Buttercups и може би един Token(ако има).
nikar222

Мнениеот Kkrase » Вто Юни 16, 2026 8:47 am

Честита придобивка, преди години и аз спусках рошава терени, доколкото позволяваше колелото, има терени които не са за всеки, това са дисциплини за които се изисква тренировки, много подготовка и техники, това че са те болели китките е нормално, тук имаме трасе казва се DH шипка, пробвал съм да го пускам и като дойде брутална част едвам спрях колелото и съм го бутал надолу докрая, подобни трасета са за много надъхани маниаци, трябва и съответно подходяща двуходова машина с голям ход, случвало ми се е да спускам трасе не повече от 8/10 мин и като слезя от колелото целия треперя, предполагам ме разбра, пиши като монтираш вилката и се спускаш пак дали нещата са се оправили или проблема е другаде :)
Аватар
Kkrase

Рейтинг: 1495

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Юни 16, 2026 12:25 pm

Не е нормално да се стига до болка в китките даже и с кофти вилка. Дланта и предмишницата трябва да имат непрекъсната линия - обикновено това означава лостчетата на спирачките да се вдигнат по-нагоре. Другото е, че кормилото не трябва да се стиска, а да се държи леко - това се постига, когато тежестта е в краката и се носи от педалите.

Честито за вилката - ще останеш доволен!
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот nikar222 » Вто Юни 16, 2026 5:09 pm

Kkrase написа:- Честита придобивка
- това са дисциплини за които се изисква тренировки, много подготовка и техники, това че са те болели китките е нормално
- тук имаме трасе казва се DH шипка, пробвал съм да го пускам и като дойде брутална част едвам спрях колелото и съм го бутал надолу докрая, подобни трасета са за много надъхани маниаци, трябва подходяща двуходова машина с голям ход

Благодаря! :)

За DH е много важен фитнесът - силата на захвата, предмишниците, трицепса, раменете, трапеца и гърба, освен краката и кръста разбира се. Също и ниското тегло на колоездача. Всеки килограм в повече се усеща, това съм установил аз.

Аз също слизах от колелото много пъти на по-рошавите части, на твърдак отзад единствено налягането на гумата помага, 29-ките определено по-добре се претърколват над неравностите от 26-те, 27.5 не съм пробвал.
Попринцип исках да си купя мекица с поне 160 ход отпред и отзад но просто разбрах че запазена не толкова стара втора употреба в моя бюджет нямаше да намеря, а пък чисто нова с по-висок клас части беше много скъпо за мен. Освен това предпочитам да използвам едно колело за всичко.

Единствено честото кривене на капли не ми харесва, може би сега предната ще се криви по-рядко. Досега съм ги носел всеки месец на механика ми да ги изправя. Но моите се водят за Trail/Light Enduro. Предполагам че и един чифт нови корави капли ще ми се приискат скоро :D .
Последна промяна nikar222 на Вто Юни 16, 2026 5:27 pm, променена общо 2 пъти
nikar222

Мнениеот nikar222 » Вто Юни 16, 2026 5:22 pm

Pr3d4t0R написа:...кормилото не трябва да се стиска, а да се държи леко - това се постига, когато тежестта е в краката и се носи от педалите.

Не съм успявал досега това да го постигна, сигурен съм че просто трябва да си намаля теглото още доста. Краката ми все още се изтощават след най-много 4-5 минути стоене прав на педалите така че няма как, просто ръцете ми поемат по-голяма тежест(това се случва основно по пътеки, не по гладък асфалт). Освен това когато преместя тежестта си основно върху краката задната капла поема доста по-големи удари и понякога се изкривява още на първото каране.
nikar222

Назад към All Mountain/Ендуро продукти