Въпрос за Ram AM

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за Ram AM

Мнениеот TENDER » Съб Ное 22, 2008 7:49 pm

Темата е породена от един спор, който водих с мой колега и приятел, който е притежател на Ram AM. С цел да не повлияя на отговорите, сега няма да давам никаква информация относно спора. След като се включат и други участници в темата вероятно ще задам и някои персонално насочени въпроси, към някои от участниците в темата. Но дали ще го направя, зависи изцяло от отговорите по темата. Надявам се че темата ще бъде интересна и полезна за всички които смятат да си купят такава рамка/байк. Въпроса е насочен само и единствено към притежателите и притежавалите Ram AM.

Ето го и въпроса:
Какъв стил карате с този байк? Или, тъй-като мнозина не се ограничават с някак стил в съвсем чист вид, а стила им на каране включва и други елементи. Добре би било, да не използвате механично общоприетите категории на MTB стиловете. Дайте малко повече детайли за вашият индивидуален стил на каране, или просто кажете за какво исползвате Ram AM?
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот Stancho » Съб Ное 22, 2008 8:10 pm

Аз карам РАМ АМ със вилка Marzocchi и някои други дребни подобрения в окомплектовката.

Относно карането ми - ми карам на Драгалевци и стила е нещо средно между АМ и ДХ. Аз съм 60 кг. и рамката издържа на бая мъчение от моя страна. Яка рамка, която вози много добре с правилния шок. Препоръчвам я на начинаещи в агресивното планинско колоездене. Също така рамката е достатъчно добра, за да дава известна свобода надолу и да не те ограничава нагоре. :agree:
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Admin » Съб Ное 22, 2008 8:12 pm

Когато имах Ram АМ, го карах по всички начини, които умея и практикувам. Най-вече ХС, най-често по трудни терени, включващи често бутане и носене нагоре и технични пътеки от най-различен тип надолу. Разбира се, карах го и на Рудопията, където теренът бе предимно лек, а дистанцията по-голяма. Спускал съм се и на Витоша с него, т.е. с лифта/автобуса нагоре и после екипиран от глава до пети надолу. По-подробни впечатления от мен знаеш къде в сайта да намериш ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот gdude » Съб Ное 22, 2008 9:44 pm

карам ам от известно време и съм много доволен от него като не съм лек около 75 кила и мога да кажа,че е чудесна машина и издържа много бой като мойто каране е бая аграрно :) :beer:
gdude

Рейтинг: 1641

Мнениеот axelmax » Съб Ное 22, 2008 10:23 pm

РАМ АМ е за АМ

между АМ и ДХ е ФР :)
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Stancho » Съб Ное 22, 2008 11:21 pm

axelmax написа:РАМ АМ е за АМ

между АМ и ДХ е ФР :)

:rofl:

Мне, не бих казал... Все пак съществува едно такова каране, което не се различава от ДХ, освен по скоростта. И не може да се каже, че е ДХ, защото карането е бавно. А ФР - май не си прочел правилно какво е ФР....
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот EmZo » Съб Ное 22, 2008 11:25 pm

Аз също карам въпросната рамка. Бих казал, че се вписвам в следните стилове: по-агресивно XC, enduro/marathon. Обикновено карам дълги преходи, включващи по-дълги изкачвания и спускания. Често, немалка част от карането (връщането) е по шосе. В часта при спускането избирам малко по-агресивна линия и не жаля много много колелото, като карам по най-различни терени, стръмни и технични, с падове, както и по-скоростни и аграрно-каменисти участъци.
Аватар
EmZo

Мнениеот M-Child » Нед Ное 23, 2008 12:13 pm

Моя АМ .. не го жаля !
Карам предимно ХС ама доста агресивно
По дълги разтояния и баири не ми прави проблем
Хода на задницата ми е предостатъчен - 150 мм
Карам го с 130 мм вилка и пак е добре
Като всичко е супер рамка поне според мен :agree:
“Ride fast, yet ride Smart.”
M-Child

Рейтинг: 1182

Мнениеот LandShark » Пон Ное 24, 2008 12:35 pm

Аз имам АМ от 6 месеца, а самия аз карам от малко повече от година (така че може би не съм представителен собственик на АМ). Вилката ми е 140мм ход. Карам най-вече ХС/Enduro, не бих се определил като много агресивен, а и отлепения от повърхността на земята ме притесняват много. В АМ харесвам комфорта и усещането за сигурност и надеждност, което дава. Като цяло съм доволен от този велосипед.
Аватар
LandShark

Мнениеот TENDER » Пон Ное 24, 2008 3:58 pm

@gdude - Да разбирам ли че предпочитаните от теб пътеки за каране са с наклон надолу?

@Admin - Когато караше Ram AM, имаше ли друг байк предназначен за XC?

@Stancho - С това че "...не те ограничава нагоре." не съм съгласен. По-правилно би било да се каже че дава известна свобода и нагоре. А какъв е правилния шок според теб?
TENDER

Мнениеот Yavkata » Пон Ное 24, 2008 5:05 pm

Румене, я си кажи направо какъв въпрос те терзае? А конкретно за мен , карам го с нискобюджетна окомплектовка ,ХС , шосе, технични и здрави катерения, по -умерени и предпазливи спускания.
За здрави , и силови карачи АМ-а, според мен става и за ХС колело. Тоест с ориентация въртене нагоре и равно. Тук шока с платформа е плюс.За по- леки и слабовати карачи , това е едно не лошо велосипедче за спускане. С други думи , едва ли ще придобиеш реална представа за качествата на велосипеда, без да се определи по -точно окомплектовката му.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот gdude » Пон Ное 24, 2008 5:06 pm

ами да аз моя нагоре не го използвам много много и както преди споменах не го жаля надолу ;)
а иначе за шок си мисля,че е подходящ pearl 3.3 или pearl 3.1 ама нека админ си изкаже мнението защото аз го карам моя с арио 2.1 стария :beer:
gdude

Рейтинг: 1641

Мнениеот TENDER » Пон Ное 24, 2008 5:48 pm

Yavkata написа:Румене, я си кажи направо какъв въпрос те терзае? А конкретно за мен , карам го с нискобюджетна окомплектовка ,ХС , шосе, технични и здрави катерения, по -умерени и предпазливи спускания.
За здрави , и силови карачи АМ-а, според мен става и за ХС колело. Тоест с ориентация въртене нагоре и равно. Тук шока с платформа е плюс.За по- леки и слабовати карачи , това е едно не лошо велосипедче за спускане. С други думи , едва ли ще придобиеш реална представа за качествата на велосипеда, без да се определи по -точно окомплектовката му.

Явка, напълно съм съгласен с теб. Знам също така защо караш XC с AM-а. Според мен единствената причина човек да избере такъв байк за да кара XC е за да се кефи повече на спусканията.
За сега толкова. Като намеря време ще напиша за какво точно ставаше въпрос в спора.
TENDER

Мнениеот Admin » Вто Ное 25, 2008 12:04 am

TENDER написа:@Admin - Когато караше Ram AM, имаше ли друг байк предназначен за XC?

Не.

Според мен единствената причина човек да избере такъв байк за да кара XC е за да се кефи повече на спусканията.

И аз мисля така, но все пак разни хора, разни идеали. За мен спускането винаги е било по-важния и забавен елемент от карането, така че съм готов да се поизтормозя в разумни граници при изкачването, за да си доставя по-голям кеф с по-подходящ байк.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот n3k01 » Сря Дек 10, 2008 6:52 pm

Когато карах аз моя AM,а това беше когато бях начинаещ в планинското колоездене го използвах само за на доле :D И ако правилно сам разбрал това филмче ще ви помогне в спора-http://www.youtube.com/watch?v=RysxLL31Uvo
Предполагам и заради това са го кръстили All Mountin,защото колелцето позволява да се ползва за почти всички стилове.
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот IVO Jordanov » Чет Дек 11, 2008 4:08 pm

От 2004 до скоро крах АМ. (когато го купувах се водеше ФР ама това е друга тема)

Карал съм го предимно надолу, но не липсват и някои преходи. Аз съм доста лек - за тези 4 години съм наддал до 70 кг, но когато го купувах бях около 60.
Редно е да се спомене поне вилката - RS Psylo 20mm Tulio ос; 80-125 мм ход. С моите килограми и тази вилка съм карал по доста стръмни и технични пътеки - Драгалевци, Копитото, Сопот, Скакавишки и други рилски пътеки, Сливен и т.н.
Разбира се скоростта ми не е била така висока, като на други карачи с други машини. Но има хора, които карат с hard tail по тези места, при това някои са далеч по-бързи от мен...Мисля, че с това колело може да се мине почти навсякъде, където минават и по-сериозни машини, просто трябва да се избере подходящата линия.

Незнам какъв е спора, но според мен няма еднозначен отговор.

ПП: Гледайте филмите на Ханс Рей от началото на 90те и тотално ще ви се обърнат представите за нашите машини и възможности :idea:
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот vpravov » Чет Дек 11, 2008 11:23 pm

@IVO Jordanov .... Това е едно от рядко точните и ценни мнения които съм чел в този форум :agree: :bowdown: :bowdown:
Аватар
vpravov

Мнениеот axelmax » Пет Дек 12, 2008 1:29 am

Ханс Рей ?
дай линк
Аватар
axelmax

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Дек 12, 2008 12:17 pm

@axelmax
Дадох линк в темата за филми/Радост за окото/
Стига offtopic тук.

@TENDER
Ще хвърлиш ли малко светлина за спора ви, защото ми стана интересно ;)
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот axelmax » Пет Дек 12, 2008 2:24 pm

:beer: :beer: :agree:
Аватар
axelmax

Мнениеот bullerspike » Чет Фев 05, 2009 10:28 pm

EmZo написа:Бих казал, че се вписвам в следните стилове: по-агресивно XC, enduro/marathon. Обикновено карам дълги преходи, включващи по-дълги изкачвания и спускания.Често, немалка част от карането (връщането) е по шосе.

Yavkata написа:карам го с нискобюджетна окомплектовка ,ХС ,шосе, технични и здрави катерения, по -умерени и предпазливи спускания.

Мммм...един малко глупав въпрос :D
Интересува ме възможно ли е ram am да се кара на по-дълги преходи по шосе? Имам напредвид около 50-60 км по асфалт,може и повече,включващи и продължителни изкачвания.Окомплектовката смятам да клони по-скоро към ХС, отколкото ФР и да е с вилка с регулеруем ход.
В момента съм с онтарио,което напълно ме удоволетворява за асфалт,но в планината ме ограничава.Както axelmax каза рам ам е за ам,но не искам да имам няколко колелета. :)
bullerspike

Рейтинг: 1301

Мнениеот outfaced » Чет Фев 05, 2009 11:06 pm

Окомплектовката смятам да клони по-скоро към ХС

ми вземи си РАМ ХС2 тогава ... що АМ? :dunno:

иначе то всичко може, въпроса е дали ще ти е кеф или дали ще усетш за какво си си дал парите. След като нямаш нужда от 150 ход отзад, защо си го купуваш :dunno:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот bullerspike » Чет Фев 05, 2009 11:55 pm

outfaced написа:
Окомплектовката смятам да клони по-скоро към ХС

ми вземи си РАМ ХС2 тогава ... що АМ? :dunno:

иначе то всичко може, въпроса е дали ще ти е кеф или дали ще усетш за какво си си дал парите. След като нямаш нужда от 150 ход отзад, защо си го купуваш :dunno:

Прав си.
Не съм задал въпроса си правилно.Карането ми включва и малки скокове и малки дропове,нещо което рам байкс изрично забраняват на ХС рамка.Писах,че окомплектовката ще е по скоро ХС, защото така като гледам ram am.2 ми се струва, че по-лесно се катери с него отколкото се спуска.
:)
bullerspike

Рейтинг: 1301

Мнениеот did » Чет Фев 05, 2009 11:58 pm

bullerspike написа:Писах,че окомплектовката ще е по скоро ХС, защото така като гледам ram am.2 ми се струва, че по-лесно се катери с него отколкото се спуска.

Объркал си се нещо. Не съществува колело, с което по-лесно се катери, отколкото се спуска. RAM AM пък хептен не е такова.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот LandShark » Нед Фев 08, 2009 9:25 am

bullerspike написа:Прав си.
Не съм задал въпроса си правилно.Карането ми включва и малки скокове и малки дропове,нещо което рам байкс изрично забраняват на ХС рамка.Писах,че окомплектовката ще е по скоро ХС, защото така като гледам ram am.2 ми се струва, че по-лесно се катери с него отколкото се спуска.

Както и did посочва, силно е да се каже че с RAM AM е по-лесно да се изкачва, отколкото да се спуска. Особено с окомплектовката АМ.2. Велосипеда не е лек. Аз имах комплектация АМ.1 и тя тежеше 15+ кг. Втори проблем за изчкаванията е хода на задното окачване ("клатенето"). Това разбира се може да се преодолее ако шока има заключване/платформа (както при Монарх 4.2). Мисълта ми е че със всичките тези подобреия, с който АМ да стане по-подходящ и за нагоре, цената на велосипеда отива доста нагоре. Всъщност не си писал, че това има значение...
Аватар
LandShark

Мнениеот THEZOGGO » Нед Фев 08, 2009 10:52 am

Само да вметна че има разлика особенно при катерене с РАМ АМ когато шока отзад е пружинен а не въздушен. Моите наблюдения са следните:
При напомпан шок почти докрай (за моите килограми - 83) който при мен беше Арио 2.1 и при възможно най бавен рибаунд има такова клатене (възможно най малкото клатене при педалиране в позиция седнал на седалката а не изправен при катерене) каквото в момента имам с пружинния шок при почти никакъв прилоуд на пружината и на най - бърз рибаунд. Тоест при въртене на горе когато съм седнал на седалката няма такова клатене каквото имаше със въздушния шок. Предполагам че има разлика когато въздушния шок е с повече настройки и с лок аут, напълно съм съгласен с LandShark.
@bullerspike
Аз лично съм за повече настройки и докато РАМ АМ 08 е с възможност за регулиране на хода на задницата на три степени то при 09 модела нямаш тази възможност. Според мен ако си намериш РАМ АМ 08 винаги можеш да караш по шосе на 100 мм ход на задницата. Аз лично съм въртял много по асвалт и шосета с АМ-а но все си карам на 190 мм и не ми е било некомфортно.
За каране по шосе и повече в стил XC може да се обърнеш и към Acid Burn, момчето джитка повече ХС и може да ти бъде полезен.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот argon » Нед Фев 08, 2009 11:31 am

did написа:Объркал си се нещо. Не съществува колело, с което по-лесно се катери, отколкото се спуска. RAM AM пък хептен не е такова.

Толкова си прав :beer: В напъна си човек да хареса, нещо и да го похвали, понякога има и такива безумни реплики, пренебрегващи гравитацията :) На АМ съм се качвал няколко пъти и не мога да дам обективно мнение. Но след като гледах клипчето на Ram-bikes, (качено малко по-горе в темата) с теста на АМ велосипеда, се замислих малко повече над нещата. Всъщност, по показаното трасе може да се мине и с твърдак, и с трутинетка, и с моносайкъл, и с DH трактор. Логично е, че комфорта и скороста при различните колела , ще е коренно различен....май пак опираме единствено и само до лични предпочитания :) За можене изглежда може всякък. За удобство и комфорт - зависи от опита и претенцийте. Преди време в една тема, някой, бе задал следния въпрос "Имам HT2 и Ram AM, с кое от двете да отида на "Обиколката на Витоша" ?-отговор не му беше даден. И аз ще задам тук въпроса , макар да не карам нито една от двете рамки, и да имам крайно мнение по въпроса за себе си. Мисля, че породената дискусия от въпроса ,може да е полезна и за спора на TENDER :)
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот outfaced » Нед Фев 08, 2009 1:11 pm

@THEZOGGO ... въздушните са по меки в началото
освен това, сравнението точно при теб е неуместно, защото с пружинния шок си с тотално променени ъгли на цялото окачване :D
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот ACID BURN » Нед Фев 08, 2009 11:23 pm

Е...кво да ви кажа..върти се!Стига да искаш, всичко е въпрос на тренировки!Аз преди не можеш да го карам това колело нагоре, можех само да се спускам с него.Сега карам рамо до рамо с хора с твърди колела, но като цяло не това е идеята на колелото.
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Назад към All Mountain/Ендуро продукти