Евтини хидравлични спирачки?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Евтини хидравлични спирачки?

Мнениеот Harka » Вто Ное 03, 2009 11:21 am

PtD написа:Карах доста време модел '06 и мисля, че спират доста добре...

Чак пък доста... хайде, хайде.
Аватар
Harka

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Вто Ное 03, 2009 11:23 am

Stuny написа:Ех Марто , назад си , от CRC има безплатна доставка. А за другото :agree:

А, щом сте се организирали, добре.

@PtD: Знам, пооправиха я малко, но пак е слаба ракия...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Ное 03, 2009 11:53 am

Ще се набутам с пари с ББ7цата, а по-ниско няма смисъл да купувам. Нямам жила, брони... Само лостчетата ще мога да карам. А до колкото имам инфо нормални жила и брони излизат около 20-30лв.

Имаме ли инфо за Hone. Това го виждам като по-добър вариант - продавам командите ми/предни и задни Аливио/ спирачките ми/Шимано м425 и Тектро ИО/ като от всичките тези боклуци събирам парички, чупя касичката и взимам 2бр Хоне. Въпросът е какво има в комплекта? Какви са командите - до колкото виждам задната е за 9ка. Има ли предни :dontknow: Видях и преходник ПМ, който предполагам може да заменя с ИС?
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот bikerider » Вто Ное 03, 2009 2:05 pm

EccentricMOTION написа:Ще се набутам с пари с ББ7цата, а по-ниско няма смисъл да купувам.

Няма да се набуташ, напротив, ако дадеш още малко пари и си вземеш метална броня за жилото (Nokon, Avid FMJ), ще спира като хидравлична спирачка от висок клас, а те са 2 пъти по-скъпи от комплекта лостчета + метални брони + BB7. За поддръжката е излишно да коментирам - при BB7 на практика такава почти не е нужна.

Отново ти желая успех и тоя път вече излизам от темата.
Аватар
bikerider

Мнениеот EmZo » Вто Ное 03, 2009 4:23 pm

bikerider написа:За поддръжката е излишно да коментирам - при BB7 на практика такава почти не е нужна.

Интересно твърдение. От близо 2 сезона карам с хидравлични спирачки и не съм ги пипал. Преди това не малко карах и с BB7 и определено мога да кажа, че BB7-ците изискват доста повече поддръжка.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Ное 03, 2009 5:09 pm

EmZo А какви хидравлики и на каква цена ; - )

Каква е поддръжката на бб7 - да се почисти жилото от евентуални събрани мръсотии => вадиш жилото, парцал с WD40, избърсваш и евентуално малко силиконов спрей, като всичко отнема петнайсетина минутки. В зависимост къде и как се кара този интервал варира, а ако се кара с брони от край до край ще има нужда още по рядко от такава профилактика.

EccentricMOTION Съдейки по клипчето, което беше пуснал две бб7-ци с по 185 мм ротори ще те задоволят напълно. С лостчета на Avid SD7 и да речем тази броня ще си доволен от резултата. Грубо ще ти струва по-малко от 300 лв. за двете спирачки. Е, да, няма да е гъзарско и да си с хидравлики, но със сигурност ще работят безупречно ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот bikerider » Вто Ное 03, 2009 5:43 pm

@EmZo: Не оставай с впечатлението, че бих минал на BB7 ако имам пари за висок клас хидравлика - казвам единствено, че BB7 е отлична база за бюджетен вариант - изложих как с минимални добавки да се извлече максимума от нея.

Относно съпоставка за поддръжка: съгласен съм, BB7-ците определено изискват доста повече поддръжка от никаква :P

За хидравликите - периодична центровка на апарата, смазване на бутала, периодична смяна на флуида, смазване на мастър цилиндър... има и още, но ги правя по-рядко, нещо от рода на два-три сезона.
ББ7-ците - чат-пат настройка на накладките и/или обиране на луфта на лоста. Веднъж на сезон чистене/смазване на жило/броня както каза Pr3d4t0R и смазване на сачмения лагер в апарата.

Ти прецени кое е повече като работа/занимавка.

Edit: всъщност това с луфта на лоста се случваше доста рядко, когато карах BB7, така че не е много коректно да го включвам в профилактиката.
Аватар
bikerider

Мнениеот EmZo » Вто Ное 03, 2009 5:56 pm

Pr3d4t0R написа:EmZo А какви хидравлики и на каква цена ; - )

Shimano XT

Pr3d4t0R написа:Каква е поддръжката на бб7 - да се почисти жилото от евентуални събрани мръсотии => вадиш жилото, парцал с WD40, избърсваш и евентуално малко силиконов спрей, като всичко отнема петнайсетина минутки. В зависимост къде и как се кара този интервал варира, а ако се кара с брони от край до край ще има нужда още по рядко от такава профилактика.

Хубаво, но при хидравличните спирачки на Shimano не се изисква и толкова. Несравнимо по ряко се налага смяна на маркуч и ако за смяна на жила и брони на ББ7 ти отнема 15 минути, смяната на маркуч и масло при хидравличниоте спирачки на Shimano независимо от класа отнема не повече от 20-25. Не трябва да забравяме и настройката на накладките след всяко по-сериозно спускане с ББ7. В конкретния случай не коментирам спирачна сила, просто дори и ниския клас на хидравлични спирачки Shimano изискват доста по-малко поддръжка от ББ7 по мои впечатления. :peace:
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот bikerider » Вто Ное 03, 2009 6:01 pm

ЕmZo: Без да искам да те засегна или обидя - звучиш малко като рекламен агент. Това, че никога не си чистил бутала и никога не ти се е налагало да центрираш апарата не значи, че не е необходимо по принцип. Нещата опират до взискателност.

BB7 искат настройка на накладките, а хидравликата с отворена система - на апарата (на практика след няколко спускания, като се позадръстят отвън буталата с нагар). Ти прецени кое се прави по-лесно. За мен тези центровки са съизмерими като работа.

Смяната на жила и брони отнема точно 5 минути.

Edit: XT не ми влиза в представата за евтина хидравлика. Отклонихме се от темата - все още смятам (от гледна точка на начинаещ и/или ограничен бюджет), че за 200лв може да се сглоби механика на базата на BB7, която ще спира прекрасно. От друга гледна точка или бюджет съм съгласен с теб.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Ное 03, 2009 11:03 pm

Harka написа:
PtD написа:Карах доста време модел '06 и мисля, че спират доста добре...

Чак пък доста... хайде, хайде.

За кое от двете доста говориш? Ако е за първото - година и половина си е доста време. Ако е за второто - за ХС спирачка си ми вършеха отлична работа. Единственият им кусур беше, че бързо загряваха по надолното стръмно.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Harka » Сря Ное 04, 2009 12:22 am

PtD написа:За кое от двете доста говориш?

За второто "доста".

Ако е за второто - за ХС спирачка си ми вършеха отлична работа. Единственият им кусур беше, че бързо загряваха по надолното стръмно.

Че кой говори за ХС? Абе каквото и да си разправяш HFX9 не спират в никакъв случай "доста добре".
Аватар
Harka

Мнениеот Admin » Сря Ное 04, 2009 12:45 am

Аз също подкрепям мнението на PtD. :agree:
Дори HFX-9 на брат ми, които са в ужасно състояние, спират достатъчно добре за всеки, на когото не му трябва голямата спирачна сила на по-новите модели. Не ми се вярва той да спира на магия. ;) Като модулация на мен лично ми харесват, а той твърди, че много трудно ги прегрява.
Наскоро се качих за кратко на едни HFX-9, които са от 2006 г., но в отлично състояние и си спираха съвсем добре.
Пиша всичко това не защото държа да спорим, а за да илюстрирам, че впечатленията на всеки за това що е добра спирачка и добро спиране, са меко казано различни, защото си зависят и от начина на каране/спиране, и от други неща.
Според мен 85 лв. за чисто нова такава спирачка си е добра оферта, но в случая следва да се има предвид, че е без ротор и преходник, което повишава крайната цена.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Harka » Сря Ное 04, 2009 12:52 am

доста добре = достатъчно добре :confused:

Я първо си изрепетираите репликите по Скайп и пак се включете, че стана объркване.
Аватар
Harka

Мнениеот PtD » Сря Ное 04, 2009 6:14 am

Не виждам защо се ловиш за буквата. За каране не-стриктно-надолу са си екстра. Дори може би са по-добри от ББ7-те, като се изключи прегряването.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Ное 04, 2009 7:39 am

PtD написа:като се изключи прегряването.

:roll2: Нещо за модулацията "тука има, тука нема"? :evil:
Аватар
bikerider

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Ное 04, 2009 8:23 am

Извинявам се, че породих подобен спор, но търся мнение от по-високо ниво. По мое мнение Hayes в момента са на изключително изгодна цена /85лв/ за сметка на цената им без намалението /150лв/. Повечето сте запознати с карането ми, не е нищо изключително, пак държа да отбележа че в момента спирам с Шимано М425/160мм ротор с ужасни жила, дори 2 пръста не ми стигат да стискам, но спирам. Подобряването на спирачната система би оптимизирала движението ми /по-добро спиране, по-висока скорост/. От други източници също получавам инфо за Хайес. Дали спират повече или по-малко от ББ7 - вие ще кажете. Но към момента от финансова гледна точка ме устройват - ББ7 би излезнало около 120лв, срещу 100лв/включвам преходник,въпреки че бих опитал с моите/ за хайеса. Тук идва въпроса - може ли да се използват с друг преходник/разбирай не Хайес/? :beer: :beer: :beer:
ПП Хайде пък ако успея да ги взема търся човек с ББ7 да си 'ги мерим' ;)
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот PtD » Сря Ное 04, 2009 9:01 am

bikerider написа:
PtD написа:като се изключи прегряването.

:roll2: Нещо за модулацията "тука има, тука нема"? :evil:

:nono: Не беше от такъв тип. Напълно приемлива си беше. Самият факт, че карах година и половина с тях, говори сам по себе си - както знаеш, не ми е проблем да си взема която и да е спирачка. :magnify:

Всъщност се разделих с тях, защото си купих Code за 7.-та, и ми останаха излишни Juicy 7, които все пак са значително по-добри от HFX-9.

@EccentricMotion, не мога да кажа от HFX-9 и BB7, коя бих предпочел. Предполагам, в моите очи това ги прави горе-долу равни. Ако бях на твое място, щях да взема по-евтината.
Аватар
PtD

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Ное 04, 2009 11:42 am

Адски адекватно мнение. По мненията и коментарите които събрах смятам че и двете спирачки са на еднакво ниво - всяка с +/- си. Въпрос на предпочитания е. Предимството на Хайес-а е намалението в CRC. В България има ли ги и на каква цена? Аз открих само Хайес 9 Хеви за 300лв/бр.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот dudelgrincen » Сря Ное 04, 2009 1:02 pm

BB7 Е НА-ДОБРАТА МЕХАНИЧНА СПИРАЧКА-и не е случайност че така твърдят от производителя-истина е-лостчетата им SD7 за механични спирачки също са едни от най-добрите
за спирачки -механични или хидравлични мойто мнение е че hayes и formula не си заслужават толкова колкото Magura или Avid
както разбирам по късно ще си взимаш други спирачки
ако толкова много искаш хидравлика сега мисля че най евтините варианти които си заслужаат са Juicy 5 или Shimano Hone
успех ;)
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот veskoz » Сря Ное 04, 2009 1:17 pm

dudelgrincen написа:...мойто мнение е че hayes и formula не си заслужават толкова колкото Magura или Avid
...варианти които си заслужаат са Juicy 5 или Shimano Hone
успех ;)

Смели твърдения. Мога ли да попитам на какъв опит са базирани. Явно си карал всичко освен Brembo. Този опит би бил полезен :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Сря Ное 04, 2009 2:05 pm

PtD написа:Не беше от такъв тип. Напълно приемлива си беше.

...като изключим прегряването :D
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Ное 04, 2009 2:36 pm

bikerider написа:
PtD написа:Не беше от такъв тип. Напълно приемлива си беше.

...като изключим прегряването :D

Te и Juicy-тата прегряват. Явно така си карам :nuts:
Аватар
PtD

Мнениеот EmZo » Сря Ное 04, 2009 3:02 pm

bikerider написа:ЕmZo: Без да искам да те засегна или обидя - звучиш малко като рекламен агент.

Не се засягам, мога да отбележа факта, че мнението ми е малко пристрастно спрямо спирачките които ползвам и които ми харесват. Просто излагам виждането си на базата на личен опит. :peace:

bikerider написа:Това, че никога не си чистил бутала и никога не ти се е налагало да центрираш апарата не значи, че не е необходимо по принцип. Нещата опират до взискателност.

Напротив, налаголо ми се е да си центрирам апарата, но значително по-рядко от колкото да си настройвам накладките при ББ7. За малко над 2 сезона, изобщо не ми се е налагало да си чистя буталата движат се напълно равномерно и както си му е реда. Не твърдя, че не се налага чистене на буталата, просто това се прави относително рядко. При BB7 макар и с едно подвижно бутало, също би следвало да се чисти. Но да не задълбаваме излишно в тоя спор.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот bikerider » Сря Ное 04, 2009 3:06 pm

Съгласен :agree:
Аватар
bikerider

Предишна