k0cTaHeB написа:...
Мхм???? Това 115-180мм Ю-Търн не ми се вижда вярно!
Още един глас за Домейна иначе!И да допълня ,че той има Шим Стак!
За да не пиша глупости насам натам,да си попитам директно какво означава Шим Стак? Не съм особено компетентен с каквито и да е вилки за това ми е интересно поне да знам кое какво е и за какво служи.
Shim Stack, в буквален превод значи "купчина шайби" и е точно това. Представлява клапан на бутало, върху който са сложени шайби (нещо като листови пружинки). При определено усилие шайбите се огъват и по този начи позволяват повече масло да преминава през клапана в сравнение с по-малките сили, когато шайбите не се огъват и ефективно намалят на половина отворите на буталото. С броя, вида и формата на шайбите може да се постигне фин реглаж на комресията с 2 или повече положения.
Например една широка в диаметър мека шайба най-отдолу, последвана от по-малък диаметър шайба и най-отгоре още по-малка в диаметър, ще значат ефективно 4 "скорости" на компресията, или по-коректно адаптивна компресия спрямо 4 различни сили - при най-малкото усилие няма да се огъне нито една шайба, и ще минава само през отворите оставени като аванс. При второто ниво на усилие през отворите ще иска да мине по-голям дебит масло и ще се огъне първата шайба, която ще освободи малко място и маслото ще мине, но 2-рата шайба все още няма да е огъната, защото не е достигната нужната за нея сила. Когато тази сила е достигната се огъват едновременно 1-ва и 2-ра шайби и клапаните се отварят още повече, и вече когато се стгне максимума и 3-тата шайба поддава и дебита е най-голям.
В Domain-а конкретно не знам, но в Boxxer-а Shim stack-а се състои от 3 еднакви шайби, като при тях идеята е не-толкова да разделят на степени компресията, колкото да работят като пружина, и при нужда да се отварят до степента която е нужна, като работят 3-те едновременно а не една по една както казах преди малко за тези в пирамидалната схема. Това им отнема малко плюшеност, и мека прогресия, но дава стабилност
Това е схемата, която се използва и в задните амортисьори... е освен ако не са SPV, тогава тази схема я има само за rebound-a.