Въпрос. Моля хелп! :)

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос. Моля хелп! :)

Мнениеот baxtera » Съб Дек 25, 2010 4:29 pm

Здравейте, исках да ви попитам ако си взема ето това колело : http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... 315&lang=2
- дали е възможно да сложа мека вилка.Не ги разбирам много и затова питам :)
може също така NS Holy24 :)|или да ми предложите някое колело което прелича на climber на това такава рамка да е :) и да не е много скъпо :) ..
Съжелявам за въпросите, но просто съм нов и затова да се посъветвам с вас! :)
baxtera

Рейтинг: 1200

Re: Въпрос. Моля хелп! :)

Мнениеот Ozzie » Съб Дек 25, 2010 4:52 pm

baxtera написа:дали е възможно да сложа мека вилка.

за моженето, може :)

baxtera написа:или да ми предложите някое колело което прелича на climber на това такава рамка да е

'ми то всеки велосипед с твърда рамка прилича много или малко на "Climber" :santa2:

baxtera написа:Не ги разбирам много и затова питам

Та кажи как искаш да ползваш велосипеда, за да ти бъдат дадени някакви адекватни отговори.
YZ0.3 което си показал е за строго специфично използване.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот baxtera » Съб Дек 25, 2010 5:45 pm

ами ще го ползвам из града да карам с приятели и може и в планината да карам :) .Благодаря предварително! :)
но според мен ще е по комфортно с меката вилка :) . Но дали става .. няма идея :) затова се допитах до вас :)
baxtera

Рейтинг: 1200

Мнениеот Admin » Съб Дек 25, 2010 6:42 pm

Виж сега, явно не си много наясно с основните видове каране и типовете велосипеди в планинското колоездене.
Показаното от теб е велосипед за Dirt Jump, евентуално street може би. Аз самият не разбирам много от тези стилове, но колелото затова е с твърда вилка, защото те са си специфични. Геометрията и всичко останало също му е съобразено с тях.
Имам чувството, че наслуки си пуснал темата тук, тъй като описанието на това, което ще караш, не изисква АМ/ендуро велосипед.
За каране из града и от време на време в планината ти трябва велосипед с твърда рамка, "стандартна" геометрия, евентуално амортисьорна вилка и надеждни компоненти. Примери за такива са Ferrini R3, Drag Ontario, Drag Zx5/Zx6, Ram HT1 и HT3, началните модели на Scott, Specialized, Trek, Mongoose и т.н.
Варианти много, кажи с какъв бюджет разполагаш, за да можем да ти помогнем. Най-вероятно темата ти ще бъде преместена в Начален клас велосипеди след това.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sartor » Съб Дек 25, 2010 7:54 pm

Baxterа, мисля, че трябва да си изясниш как точно си представяш карането.

Ако ще караш само с приятели в града, то тогава едно обикновено градско колело би ти свършило работа (Drag Grizzly например). Но това което си описал като стил по-скоро, както Admin каза, е street/jump.

Бих те насочил към статиите в сайта, като например Няколко думи за планинското колоездене, Как да си купим правилния байк. А вече като решиш да ходиш по планините, може да прочетеш за правилната стойка и настройка на велосипеда.

Успех! :beer:
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот xpucm0ca » Съб Дек 25, 2010 8:28 pm

baxtera написа:... дали е възможно да сложа мека вилка...

baxtera написа:ами ще го ползвам из града да карам с приятели и може и в планината да карам :) .Благодаря предварително! :)
но според мен ще е по комфортно с меката вилка ...

На твое място бих избягвал мека вилка за из града. Специфичният отскок за да качиш тротоара е по-лесен с твърда вилка. Ако вилката ти е мека и с бърз ребаунд (времето за разгъване от напълно сгъната към напълно разгъната), ще ти е трудно да качваш тротоари.

Първото ми сравнително читаво колело беше Sprint Apolon с твърда вилка. Тротоарите ги качвах както си искам. Сега карам HT2 с Marzzochi Allmountin 2 която е мека и със 130 мм ход. Налага ми се доста по отрано да реагирам при качването на тортоари, а когато пресичаш улица това означава ниска скорост - да обясня - слизаш от тротоара и почти веднага (дори при сравнително ниска скорост) трябва да натиснеш вилката за да обереш хода и във времето до следващия тротоар трябва леко да се изтеглиш назад и същевременно да bounc-неш гумата нагоре... Проблема в това е че понеже вилката има ход, то тя тръгва да се разгъва почти веднага и шанса да засрещнеш отсрещният тротоар е добър... а това е нещо, което би искал/а да избегнеш.

Пропуснах да уточня, че от единия до другия тротоар разстоянието може и да е например три-четири метра, което не позволява скорост - просто не ти остава време да изпълниш нещо такова за толкова кратко време, ако не си добре подготвен/а.
xpucm0ca

Рейтинг: 1280

Мнениеот zafirovp » Съб Дек 25, 2010 9:30 pm

Да, но ако тротоара е нисък и имаш добра вилка, не е нужно даже и да осткачаш. Също така мисля, че даже и да си с твърда вилка не е препоръчително да караш бързо, когато пресичаш улици. В града карма с XCT v2 (85 лв) и по малките тротора направо си ги газя.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Назад към All Mountain/Ендуро продукти