Въпрос за вилка

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за вилка

Мнениеот tipaj4eto » Чет Фев 17, 2011 9:30 pm

Малко притивно може да изглежда поста ми и въпросите да изглеждат глупави но съм сравнително нов тука. В момента съм с рамка Спринт Аполон и вилка SR XCR и искам да си взема нова вилка с по-голям ход и по надеждна ( 140мм-160мм) като бюджета ми е ограничен : около 250лв(може и малко повече). Ще съм ви много благодарен ако ми препоръчате вилка , като се има предвит твърдия Аполон. Също така не съм много запознат с големината на осите на вилките , както и каква ос би паснала на моята рамка. ( ос колкото XCR-a , който не знам колко е- 15мм ли , 20 ли...) Благодаря ви предварително.
tipaj4eto

Рейтинг: 1200

Re: Въпрос за вилка

Мнениеот Ozzie » Чет Фев 17, 2011 10:49 pm

Ако ти отговорим, че вилка с толкова много ход не е най- оптималното решение за тази рамка, ще бъде ли взето предвид или просто си решил да му сложиш на "Apolon"-a вилка с около 160 мм. ход, пък каквото ще да става?
Това дали вилката ще е с 9 мм, 15мм или 20 мм. няма никакво значение. Важното е стержена е 1,125" (a.k.a. 1 1/8").
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот tipaj4eto » Пет Фев 18, 2011 9:18 am

Разбирам ,че вилка с ход 160мм няма да пасне на геометрията на рамката и ще е неудобна за каране. Именно за това искам вашия съвет. Мисля 4е 140мм ще е пасне идялно ,предвит сегашната ми 120мм. А относно стержена - нали винаги може да се отреже.
tipaj4eto

Мнениеот kojota » Пет Фев 18, 2011 10:19 am

Аз да кажа моя опит - карам такава рамка с вилка 140 мм и е ок ! От към здравина мисля че се доказа ( макар че то никога не е късно да се спраска от веднъж , но все пак аз съм 100 кг и рамката вече година и полвина се държи), иначе при катерене на много стръмен наклон е кофти че е висока предницата - но за мен не е такава драма щото тези много стърмни наклони и без това не мога да ги катеря и си бутам :) За спускане по много стръмен наклон - ами вече за това не е много удобна самата рамка защото е голям размер - но пак се кара прилично.
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот t.kyosev » Пет Фев 18, 2011 10:24 am

Стержена, може да се отреже по дължина, не може да му намалиш диаметъра. Това, което спомена Ozzie е диаметъра. От размера на оста зависи съвместимостта с главината, а не с рамката. Тоест (предполагам че си с 9 ос н ХСR-а) ако вземеш вилка с 15 или 20 ос ще трябва да смениш предната главина. Друг е въпроса дали си заслужава смяната. Според мен дори и вилка с ход 140мм си е злоупотреба с рамката, да не говорим за 160мм.
Изображение
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот tipaj4eto » Пет Фев 18, 2011 11:58 am

Мисля , че вече съм наясно с диаметъра на вилката. Сега ако можете да ми предложите и подходяща вилка с размер 140мм за тези пари , които съм споменал , ще съм ви мн благодарен.
tipaj4eto

Мнениеот kojota » Пет Фев 18, 2011 12:53 pm

А какво не ти харесва на XCR-a , аз съм карал преди сегашната ми вилкa XCR - LO - това LO - почти не съм го ползвал ( макар , че странно за евтина вилка можеше да се заключи в долно положение ) , вилката се държеше прилично въпреки тежеста ми, и само веднъж усетих докато я карах недостик на ход - на сравнително доста стръмно . Идеята ми е да скатаваш парички ( ако можеш ) и един прекрасен ден да си вземеш някоя по хубава вилка . Ако сега си решил да я взимаш :
http://screambikes.eu/amortisiorna-vilk ... c-140.html
тази е над бюджетата ти но е добра ( по данни от други лицца - и admin имаше статия за нея с добри отзиви ), има такава ( по стария модел ) за ос като твоята, т.е няма да се налага да сменяш нищо освен вилката.
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот tipaj4eto » Пет Фев 18, 2011 2:00 pm

От XCR-a изобщо не съм доволен , хем му сменях фтулките и пак работи много зле. Относно за епикона , нз как работи , но мисля че е пригоден само за дискови спирачки а моите са V . Като цяло за SR чувам само лоши отзиви , макар и от по-скъпите варянти като епикона ,а и по-добрите марки тоя клас са по-скъпи и за това нз към какво да се насоча.
tipaj4eto

Назад към All Mountain/Ендуро продукти