избор на вилка !

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

избор на вилка !

Мнениеот pinkoleti » Чет Сеп 01, 2011 4:04 pm

Пичове имам един бърз въпрос : коя от трите вилки е най-добра?
- http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisi ... ir-26.html
- http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisi ... -dj-d.html
- http://shop.vivelo-bikes.com/product/16 ... art-2.html
Карам предимно "ALL MOUNTAIN" та мисля да е някоя от тези , че и парите са кът ;)
Мерси за отговорите предварително .
pinkoleti

Рейтинг: 1200

Re: избор на вилка !

Мнениеот Daniel Panev » Чет Сеп 01, 2011 8:52 pm

Без да съм карал нито една от трите, аз лично бих заложил на SR Suntour SF11 Raidon X1 LOD. Защото:
- Най-леката
- Ход 120 мм. Наистина SR Suntour SF7 Duro DJ D я има и във вариант със 130 мм ход, но пък тегло 2400 g ми се вижда малко множко. Dart 3 е извън тая класация.
- Може да се заключва
Необходими са, обаче, следните уточнения:
- Вилката не е налична в screambikes
- Вилката е с 15 mm ос - евентуално ще ти трябва нова предна главина. Е - не съм ровил, може да я има и в други варианти...
- Най-скъпата е :(
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот botroid » Чет Сеп 01, 2011 9:29 pm

Рейдона има определени недостатъци, които няма да изброявам, защото си има ревю в MTB-BG. Модела 2011, освен че е с 15 мм ос, е и една значително надценена вилка. Не съм карал новия модел, но доста време съм карал предишния и нищо положително не мога да кажа. Дартовете също са надценени, а и не са особено леки, нито пък съвсем подходящи за AM, поради сравнително малкото ход и твърдостта им. Дуротата стават за блъскане, защото са диджейски вилки, но пък са лишени от заключване, но на лапетиите, такова не им трябва. В крайна сметка, щом парите са кът, бих препоръчал Дуро, но с 130 ход.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Daniel Panev » Чет Сеп 01, 2011 9:44 pm

botroid написа:Рейдона има определени недостатъци, които няма да изброявам, защото си има ревю в MTB-BG. Модела 2011, освен че е с 15 мм ос, е и една значително надценена вилка. Не съм карал новия модел, но доста време съм карал предишния и нищо положително не мога да кажа. Дартовете също са надценени, а и не са особено леки, нито пък съвсем подходящи за AM, поради сравнително малкото ход и твърдостта им. Дуротата стават за блъскане, защото са диджейски вилки, но пък са лишени от заключване, но на лапетиите, такова не им трябва. В крайна сметка, щом парите са кът, бих препоръчал Дуро, но с 130 ход.

Щом човека е карал вилката, която ти "препоръчвам" - слушай него...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот moz » Пет Сеп 02, 2011 12:58 pm

botroid написа:но пък са лишени от заключване, но на лапетиите, такова не им трябва.

Според мен на никой не му трябва, ако говорим за АМ.
moz

Мнениеот SLX » Пет Сеп 02, 2011 7:44 pm

И аз ако бях щях да заложа на Радиона :beer: УСПЕХ!!!
Аватар
SLX

Рейтинг: 1188

Мнениеот sailman » Съб Сеп 03, 2011 7:19 am

Daniel Panev написа:
botroid написа:Рейдона има определени недостатъци, които няма да изброявам, защото си има ревю в MTB-BG. Модела 2011, освен че е с 15 мм ос, е и една значително надценена вилка. Не съм карал новия модел, но доста време съм карал предишния и нищо положително не мога да кажа. Дартовете също са надценени, а и не са особено леки, нито пък съвсем подходящи за AM, поради сравнително малкото ход и твърдостта им. Дуротата стават за блъскане, защото са диджейски вилки, но пък са лишени от заключване, но на лапетиите, такова не им трябва. В крайна сметка, щом парите са кът, бих препоръчал Дуро, но с 130 ход.

Щом човека е карал вилката, която ти "препоръчвам" - слушай него...

Дани, човека е карал предишни модели на вилката. Те нямат нищо общо с настоящия. Не може да се говори за някоя моделна линия ей тъй "по принцип"...Или се коментира конкретен модел/модификация или се мълчи. Всеки друг подход е адски некоректен.
По темата за Рейдъна: Карам на твърдака си SR Raidon X1 LOD 2011 г. вече над 1000 км. Адски съм доволен от вилката, с уточнението, че върху нея съм направил някои дребни подобрения, които съм описал тук.
От трите вилки, които автора е посочил, Рейдъна е най-смисленото предложение.
Btw, Рейдъна може да се "разпъне" и до 140 мм. при желание. Както и да се настрои на 100 мм. Това, че в описанието пише "120 мм." да не ви подвежда.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот botroid » Съб Сеп 03, 2011 10:34 pm

Ако ще се дават 300 лв, не е ли по-добре да се донадят още 19 лв. за една Тора, която е утвърдена и проверена от практиката вилка за AM за разлика от Рейдон? Или да се донадят 50 лв. за Епикон, на който сядаш и караш, без да се се чудиш как да го тунинговаш за да поема добре. По-добре да се даде малка сума отгоре и да знаеш че имаш истинска вилка, а не някакъв т@шак. Колко човека ще дадат 300 лв. и после да трошат нерви, време и пари за модификации, смяна на масла и греси на новата вилка, за да работи що-годе задоволително? Серията Рейдон спада към не особено успешните и надеждни вилки на Сънтур и това едва ли ще се промени от 2011 модела. Колкото и натъкмен и лустросан да е, предназначението му е по-скоро XC, отколкото AM, пък на сайта на Сънтур, ако щат и DH да го пишат, все тая.
Аватар
botroid

Мнениеот sailman » Нед Сеп 04, 2011 11:44 am

@botroid:
Продължаваш да говориш наизуст...
Имам да кажа нЕколко нещица по някои въпроси, дето си ги засегнал.
...още 19 лв. за една Тора, която е утвърдена и проверена от практиката вилка за AM ...
Утвърдена? Проверена?...Дрън, дрън и т.н...дивотии. И пак - Няма такова животно като "АМ" (това между другото)
Относно Тората - това е ефтина, тежка, дървено работеща вилка. Пословичната и слава се носи единствено заради здравината и, което много допада на бастуни, дето не могат или не желаят да поддържат вилките си като хората или искат с трици маймуни да ловят. Повтарям - приемам аргументирани мнения само от хора, имащи опит не само с "Енри левъл" вилки, а карали достатъчно качествени вилки, та да могат да си направят правилни изводи. А най-вече, да са карали лично и достатъчно време моделите, за които се изказват.
И, освен това - коя Тора? Тора имат `мнайсе модификации.
имаш истинска вилка, а не някакъв т@шак
Карал съм Тора, при туй най-скъпата модификация 318 SoloAir с Motion Control (не се произвежда вече) и най-отговорно заявявам, че Рейдъна ми работи по-добре в момента. А това е единствената Тора, дето си заслужаваше, ама цената и съвсем не беше 320 лв.
Или да се донадят 50 лв. за Епикон, на който сядаш и караш, без да се се чудиш как да го тунинговаш за да поема добре...
Сравнявайки работата на Епикон и Рейдън, мога да кажа, че хидравликата на Рейдъна е по-добра (според мен) и по-гъвкава (позволява повече напасване към изискванията на карача). Предимствата на Епикона са само в теглото и малко по-прецизното оформяне на короната и ботушите.
Серията Рейдон спада към не особено успешните и надеждни вилки на Сънтур и това едва ли ще се промени от 2011 модела.

Виждам, че си изключително вещ маркетингов експерт, както и познаващ в детайли техническите параметри на Сънтурските продукти инженер. Я да вземеш да ни обясниш изтънко, как седят нещата... :popcorn:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот mover » Нед Сеп 04, 2011 4:08 pm

@sailman и @botroid, очевидно си имате някаква закачка (с рефер admin), ама по-добре не си го изкарвайте на вилките:
http://mtb-bg.com/index.php/products/te ... our-raidon

botroid написа: Три години съм карал Raidon и впечатленията ми са изключително негативни. След като за 290 лв. има Epicon, не виждам никаква причина да се избере Raidon, който е 300 лв. тоест даже е малко по-скъп!
Петък 15 Юли 2011, 13:38

admin написа: Струва ми се, че и информацията ти е отпреди 3 години....

Аз лично спадам към т.н. "бастуни" и като си джитках в ибея преди 2 месеца, си намерих една нова 130мм. Тора 318 с метална пружина и фул екстри :D на цена в бюджета на pinkoleti. Не съм карал с по-висок клас, освен с подобна Тора 302, но си мисля, че 318 си заслужава парите и реномето. Пробвал съм и въздушна Тора 302 и определено я намирам за по-лошо работеща. Разбира се, не смятам такава вилка за подходяща за АМ, но ако напр. питате Райко, то за какво въобще вилките трабва да имат ход. :^:

М/у другото, момчето pinkoleti май няма интерес какво му "пеят" батковците в темата, а сигурно вече се занимава с по-интересни неща. :D
Поздрави на всички и карайте, а не се дърляйте. :beer:

Аз 2-3 дена ще почивам, че преди 2 часа си обърнах малката фаланга на малкото пръстче - сега ще му слагам компресче или ще дам да ми го цункат, за да му мине. :baby:
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот botroid » Нед Сеп 04, 2011 9:46 pm

sailman написа:най-отговорно заявявам, че Рейдъна ми работи по-добре в момента.

Щот ти си я направил да работи добре, а не производителя, както трябва да бъде :)

sailman написа:Няма такова животно като "АМ"

Бе то и от Витоша по високо нема :D Я виж в каква тема пишеш! Ако нямаше такова животно, нямаше да има раздел на форума, озаглавен "All Mountain/Ендуро продукти". Те (продуктите) явно са произведени, за да запълнят някаква специфична ниша между крос-кънтрито и стиловете, където се кара само надолу. Щом има такива продукти, значи има и АМ начин на каране, което не е отделен стил, а е просто агресивно разширение на класическото XC. Приликите са повече от разликите, изкачванията са собствен ход, върти се здраво, разликите идват от самото естество на терена на спусканията, както и как се кара на тях. Така че, животни всякакви има ;)
Аватар
botroid

Мнениеот darki » Пон Сеп 05, 2011 9:47 am

botroid написа:Щот ти си я направил да работи добре, а не производителя, както трябва да бъде :)

botroid, sailman е направил това, което производителя ПРЕПОРЪЧВА !!! Тоест сменил е греста с масло. А защо производителя е сложил грес си има своето техническо обяснение. За подробности ще трябва малко по-обстойно да помислиш.

sailman, за да се разбереш неприязнена на botroid към Suntour, botroid трябва да каже на аудиторията, защо габровци рипат на `орото по терлици ! :lol: :peace:
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот pinkoleti » Сря Сеп 07, 2011 10:19 am

Е ! Браво на вас момчета , покрай споровете ви си направих доста изводи коя вилка ще ми пасне най - добре :)
Определено ще е "Raidon"- a , само 'дето ще трябва да я боядисам , че ми я продават бяла ..... но това е друг проблем ;)
Благодарско още веднъж за мненията и ............"Нека силата бъде с вас " :))))
pinkoleti

Рейтинг: 1200

Мнениеот mover » Сря Сеп 07, 2011 8:45 pm

pinkoleti написа:Е ! Браво на вас момчета...

Браво и на теб, момче! Добър избор! (но не е по-добрият, според мен). Все пак, сподели откъде ще я купиш, какъв модел и за колко.

За да не загасва благородния спор за качествата на вилките в този клас, бих искал опитните карачи и техничари да сравнят вилка RAIDON 2011 http://www.srsuntour-cycling.com/dstore ... C+air.html или тази разновидност: http://www.srsuntour-cycling.com/dstore ... D+air.html

с вилка TORA 2011: http://www.sram.com/rockshox/products/tora-tk, тази http://www.sram.com/rockshox/products/tora-trail-289 или тази http://www.sram.com/rockshox/products/tora-trail-302.

Моля да се включат критериите (може и други):
- цена
- надеждност
- ход - ефективен
- ход - плавност, чувствителност
- функции (промяна на хода, заключване, връщане, други)
- обслужване (сложност, периоди)
- необходими доп. инвестиции (помпа, главина и ос 15-ки)
- съвместимост със спирачки и големина на ротора, който допускат
- тегло (не на последно място!)

Моля знаещите да са обективни и да не се влияят, ако са получили подобна вилка подарък. :wavey:
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Назад към All Mountain/Ендуро продукти