преминаване от 140 мм на 160 мм ход отпред с fox vanilla

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

преминаване от 140 мм на 160 мм ход отпред с fox vanilla

Мнениеот konopr » Сря Ное 30, 2011 12:26 pm

Бих се радвал да споделите вашите опит и знания по един въпрос, който ме занимава напоследък. Обмислям да мина от вилка Fox Vanilla с 140 мм ход и 32 мм диаметър на стеншъните, на същата вилка само че със 160 мм ход и 36 мм стеншъни. Чудя се доколко ще бъде осезаема промяната и доколко има смисъл, да се прави за тези пари? 140-ката иначе винаги е работила над първоначалните ми очаквания и минавам с нея надолу с усещане за стабилност и комфорт през всякакви камъни, скали и каменни падове и т. н. Не знам колко хора в БГ са правили подобна промяна със същата марка.

Бих сложил и 180 ход, но производителя изрично ми каза, че това не е препоръчително, тъй като рамката е проектирана за макс 160 мм ход отпред. Но пък ако карам 180 мм вилка настроена да е по-мека, дали това ще компенсира 2-та сантиметра наднормен ход? :dontknow:
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Re: преминаване от 140 мм на 160 мм ход отпред с fox vanilla

Мнениеот evin » Сря Ное 30, 2011 12:35 pm

Дебелината на стеншъните едва ли ще я усетиш, но удължения ход - да. Въпрос на нужди и излишни пари.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот nofear921 » Сря Ное 30, 2011 1:17 pm

Каква е рамката и стила който караш? Ако раздела е правилен предполагам АМ, тоест освен надолу има и нагоре. След като сегашния ти ход е достатъчен, според мен може да смениш вилката само за такава с талас/у-търн система за намаляване на хода.
Antares написа:Клаймъра е Голф двойката на планинското колоездене.
Аватар
nofear921

Рейтинг: 1376

Мнениеот codename47 » Сря Ное 30, 2011 4:10 pm

може да си вземеш Float 180 и да я слагаш на колкото ход искаш от 180-100мм през 1см. Само че е въздушна..
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот konopr » Чет Дек 01, 2011 6:13 pm

nofear921 написа:Каква е рамката и стила който караш? Ако раздела е правилен предполагам АМ, тоест освен надолу има и нагоре. След като сегашния ти ход е достатъчен, според мен може да смениш вилката само за такава с талас/у-търн система за намаляване на хода.

рамката е на grossman, модел MS II (mother ship 2) - AM/FR рамка се води, със 160 мм макс ход отзад, а мтб палавника, чиято е снимката като гледам си е праснал спокойно 180-сятка отпред :D Челото ми изглежда доста здраво + надписа designed and engineered in Germany ме карат да си мисля че няма да е проблем и 180 мм вилка, която да настроя да е мека така че да потъва по-лесно в началото на хода и да карам така докато не сменя рамката, което не се знае кога ще се случи, но до три години май ще е факт. Макар че като писах на производителя, как мисли 180 мм вилка отпред, той ми отговори :That does not make any sense.
Иначе съм фен на маслените вилки, засега не мисля че ще ми е лесно да сменя маслената религия с въздух, макар че ако се кефих на въздух щеше да ми е доста по-лесно :D
Принципно сегашния ми ход е достатъчен, но искам повечко ход отпред, тъй като карам надолу и по равно, рядко карам нагоре. Абе май ще си взема 160 мм в крайна сметка, според мен ще усетя разлика както пише evin :beer:
Аватар
konopr

Мнениеот outfaced » Чет Дек 01, 2011 6:23 pm

evin написа:Дебелината на стеншъните едва ли ще я усетиш, но удължения ход - да. Въпрос на нужди и излишни пари.

:nono:

Това, което най много се усеща е именно по-голямата коравина на по-големите тръби -> повече стабилност и прецизност.
Другото е, че голямата вилка има бавна и бърза компресия, а малката само бавна.
Според зависи от стила на каране, най-накрая и разликата във хода има значение.

Ако ти пасва на стила,геометрията и джоба 36 е силно препоръчителна. 32ките вече толкова са изцедени от към тегло, че почнаха да се сучат на границата на приемливото.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот konopr » Чет Дек 01, 2011 6:45 pm

36 перфектно ми пасва на стила и мисля че 180 мм ход също, само че производителя не ми препоръча 180 мм, както казах и се чудя дали ако карам със 180 доста омекотена, това ще е проблем за рамката. А рамката както виждаш не е от тежкарските, а аз си я блъскам (макар и с финес и техника) през всичко което се изпречи и се чудя дали при някой по-голям скок, който попринцип си е малко тормоз за рамчицата ,180-ката няма да изиграе лоша шега.
180 мм бих си взел с оглед на това, че след около 3 год планирам да сменя рамката с такава 180 мм ход отзад и на нея ще ми се иска после 180 мм отпред. И ако си взема сега със 160, после след 2-3 години 180 мм и много смени на вилки стават, а fox бие лошо, когато става въпрос за финанси :D
Макар че предния ми байк drag climber нямаше никакви проблеми с 1 см наднормен ход и си минавах отвсякъде и скокчетата не ги избягвах(карах го с fox-а 140 мм ход, при макс ход даден от производителя 130 мм)
Аватар
konopr

Назад към All Mountain/Ендуро продукти