карам Grip 130 от месец ... нямам оплаквания освен от спирачките които си скърцат.. но то е от накладките имаха нужда от малко обезвъздушаване , фабрично дойдоха меки , колелото катери и спуска много добре,имам какво да се желае от рамката но или ще се свикне или ще се смени ,вилката е супер направо се лети с нея , и аз много се чудих 29 или 26.. но се спрях на 26 защото вече съм свикнал на поведението на 26 но ако приятеля ти е зелен да се мята на 29 Big Foot направих 1-2 кръгчета с такова вози много добре яде бордюри не се усеща като ускорява , има проблеми при по резки завой но и това е по скоро въпрос на свикване единствения минус е вилката която ако стане Epicon ще е перфектното колело но и с XCT вози добре особено след като приятеля ти е 100кг

на мен ми идва леко твърда около 85/86 кг съм на него ще му е перфектна единствения минус на вилката е че няма рибаунд и връща бързо но при неговите килограми може да не го усети.
познавам хора каращи GRX 7 и 8 единия с 8ца си сложи XCR и няма никакви проблеми и оплаквания , съквартиранта ми е с GRX 7 и вилката му има споменатия по горе проблем на ХСТ но той е и по лек доста

към 70 кг GRX 8 е с по добра окомплектовка като цяло не само вилката е по горен клас от GRX 7 но и 2те колела са добри.
Ако сериозно се е зарибил да вземе от някъде малко пари на заем и да си вземе 29ката

и въобще няма да съжалява.
Надграждането винаги излиза по скъпо от колкото да дадеш малко пари от горе за по добра окомплектовка