Колебания между Ti и карбонов твърдак

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Колебания между Ti и карбонов твърдак

Мнениеот moridinbg » Пон Апр 22, 2013 1:46 pm

Преди 2 месеца ми откраднаха On One-a в Лондон и си мислех, че този сезон ще пропусна колелата, но от работа ме изненадаха приятно и попаднах на две оферти, които доста много ме блазнят:
http://singletrackworld.com/forum/topic ... bros-16-17
http://singletrackworld.com/forum/topic ... -hard-tail

И двете имат доста добра окомплектовка, карбоновото като че ли малко повече, но пък е 100мм и ще трябва да заменям вилки.
Титанът пък е титан и е £200 надолу, макар че на другото вероятно ще мога да смъкна малко.
За първото не пише тегло, второто е 11кг.
И не мога да намеря инфо за този титаниев Handsome Dog.
Честно казано, нито титаниева, нито карбонова рамка съм карал и не знам какво да очаквам. От четеното в нета оставам с впечатлението, че карбонът се очаква да вози доста по-твърдо. Титанът пък очаквам да е практически вечен.
От друга страна карбоновите рамки в сингълтрака гледам, че вървят по около £400-600, което доста би улеснило нещата, ако реша все пак да си взема мекица...

Иначе старото беше http://i.imgur.com/mDVh0sh.jpg

Изобщо някакви конструктивни предложения?
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Re: Колебания между Ti и карбонов твърдак

Мнениеот XaCkBuTukC » Сря Апр 24, 2013 8:13 pm

Карбона е с по добър монтаж и самия карбон за разлика от титания може да пружинира (без да се чупи) и в резултат на това би трябвало да вози по меко :) макар че меко на твърдак.. е относително понятие
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Мнениеот moridinbg » Сря Апр 24, 2013 9:10 pm

Абе това е, че от четеното поне излиза, че титаниевата е най-меката твърдашка возия... От друга страна тия Handsome Dog изглежда са някакъв слабопопулярен производител, фалирал средата на 2000те, рамката е някаква екзотика и изглежда е за къса вилка, което доста ме спира. Иначе монтажът може да компенсирам от разликата в цената, тя вече е и на £700...

От друга страна попаднах на друг карбонов 456 с конкурентен монтаж - http://www.pinkbike.com/buysell/1324316/ и по-ниска цена. Само че не е с проходна ос, а планирам да го понапъвам това колело. Толкова съществена ли ще е разликата между QR и 15мм ос? Първият карбон има предимството да е с 20мм главина с приставка за 15мм, което го прави сравнително универсален. Също така е 18", а Inbred-а ми беше 17.5" и по-скоро бих предпочел по-малка рамка, като че ли.

Иначе си мисля, че с хубавия монтаж спокойно мога сравнително лесно да продам рамката и да се пробвам с титан или някоя мекица с не-особено голямо доплащане след няколко месеца.
Аватар
moridinbg

Мнениеот tonyfireman » Сря Апр 24, 2013 11:19 pm

Последното най-добре ми изглежда. :clap:
Конституция на Република България
Чл. 36.
(1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.
Аватар
tonyfireman

Рейтинг: 1200

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Апр 28, 2013 12:47 am

Много странен въпрос - Ti твърдак е лек като карбонов, отнемащ вибрациите като стоманен и здрав като не знам с какво да го сравня => избора е ясен, ако си готов да отделиш съответната сума.

Това с осите зависи колко тежиш и как караш.

Мнението на XaCkBuTukC е невярно - това една рамка как ще изчиства вибрациите зависи от това как е проектирана, а не само от материала й. Например точно карбоновия On One според чуждестранни ревюта поема енергия при педалиране и е твърде твърд през препятствия, а би трябвало да бъде точно обратното.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот moridinbg » Нед Апр 28, 2013 4:52 am

Взех го втория карбонов. След някой и друг месец ще гледам да подменя рамката с Ti, най-вече защото ми е интересно точно при подобна геометрия, как се отразяват различните материали. Впечатлението ми от няколко часа и педесетина километра е точно такова - много е твърд. Струва ми се по-твърд от стоманения Inbred... А това, че седалката е страшно минамилистична и твърда като пейка хич не помага... Но пък може би заради това ми се струва твърд.
Аватар
moridinbg

Назад към All Mountain/Ендуро продукти