Избор на рамка и вилка

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на рамка и вилка

Мнениеот popov » Пет Юни 14, 2013 6:13 am

Колеги моля помогнете в трудния избор на рамка и вилка. Намалил съм вариантите до няколко. Колелцето трябва да става както за xc, така и за freeride и редки спускания. Като цяло умерен тормоз :fight:. Затова и пускам темата в този раздел, а не в раздел xc. Висок съм 187см, 85кг.

За рамка се колебая между:
Dartmoor Hornet 18'' и
Fire eye flame 19''

И двете рамки са на една цена. Клоня към hornet-a главно поради по-ниското му тегло, а и учудващо липсват коментари за flame-a, който е cro-mo и предполагам ще е по-здравата рамка. Освен това ме притесняват изчанчените чашки за hornet-a. Имах и някакви колебания за ns surge, но тя е доста по-скъпа.

При вилките нещата са по-трудни. Цена до около 600лв, около 160мм ход. Отделих следните вилки като възможен вариант, но много ще се радвам и на други предложения.
Rock Shox Sektor RL - http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/vilki-amortisyori/amortisyorni-vilki/vilka-rock-shox-sektor-rl-0.html
SR SUNTOUR SF11 EPICON LOD 15QLC - http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisiorni/7277-amortisiorna-vilka-sr-suntour-sf11-epicon-lod-15qlc-26.html#idTab1
MARZOCCHI 55R 2012 - http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisiorni/8345-amortisiorna-vilka-marzocchi-55r-2012.html
Marzocchi 55 TST2 Air 2011 - http://screambikes.eu/bg/vilki-amortisi ... tml#idTab1
Последната ми е малко скъпа.
Най-много клоня към 55R

Засега до тук съм стигнал. Помагайте!
popov

Рейтинг: 1200

Re: Избор на рамка и вилка

Мнениеот radeviq » Пет Юни 14, 2013 8:23 am

От известно време и аз се оглеждам на вилки с цел сглабяне на подобна машина с основа Dartmoor Hornet и заключенията до които стигнах са:
Hornet-a е добър вариянт с оглед на това, че челото е tapered.
Това е хубаво, защото ми се струва, че вилките из западните обяви, за втора ръка части, са повече и с по-добра цена.
По-добре е да си намериш някоя хубава запазена вилка, вместо да купуваш нова, според мен. За да не бъда напълна голосвловен ето и конкретно предложение вместващо се в бюджета ти - Fox Talas RL 150
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот popov » Пет Юни 14, 2013 9:06 am

Предложението ти определено ми хвана окото. Тук е моментът някой с опит в купуването на вилка втора ръка да сподели впечатления. (По скоро аз ще се поразровя из форума :) ) Как стои въпросът с резервни части (ако се наложи)?
popov

Рейтинг: 1200

Мнениеот Diimmoo » Вто Юни 18, 2013 12:59 pm

popov,
ето и моите разсъждения над твоята дилема.

рамката - имайки предвид, че си почти 190см висок помисли за размера на рамката.
-при NS Surge - 16" (fit's like 17.5” MTB) е най-големия размер. Препоръчителен ход: 120 – 160mm. Тегло: ~2.73kg (M size)
-при Hornet-a - 18" е най-голямата. Препоръчителен ход: 120 – 150mm. Тегло: 2,30kg (18”)
-при Flame-a - 19" e най-голямата. Препоръчителен ход: 120 – 150mm. Тегло: 2,70kg

Понеже аз също съм 190см висок, си мисля, че 19 инчовата Flame ще ми е най-добре и не разбирам, защо другите нямат големи размери.
Тук Surge-a отпада веднага - поне за мен. За теглото...Flame-a е малко по-тежката рамка с 400гр в сравнение с Hornet-a. Двете рамки са на една цена, но ако се наложи да купуваш редуциращи чашки за Hornet-a - автоматично става по-скъпата рамка. Ако ли пък не - то ще трябва да търсиш tapered вилка, което съдейки по 2-а ти пост ще бъде по-трудния вариант ако е 2-ра ръка и по-скъпият ако е нова такава. Поради тези причини си мисля, че Flame-a е правилния избор, въпреки че няма отзиви за него, рамката изглежда много добре, стоманена с хидроформована долна тръба. Аз лично бих избрал нея.

вилката - освен,че трябва да я съобразиш с препоръчителния ход на рамката и дали е tapered или не - помисли и за размера на оста. Вилките които си посочил са с 9мм, 15мм и 20мм ос като за АМ е препоръчително 15мм ос. Marzocchi-тата, които си посочил са със 160мм ход и на 20мм ос, и са по 2,5кг тежки. Тук според мен Epicon-a e най-добрия вариант - на 15мм ос е, 150мм ход + това е въздушна и съответно най-леката от посочените (1,825кг), с което можеш да компенсираш малко по-тежката стоманена рамка, да си я настроиш според килограмите и не на последно място е най-евтината от изброените вилки. Аз бих помислил и за променлив ход на вилката ако искаш колелцето да е по-универсално.

Та така...успех с АМ проекта!
Where the trails ends...
Аватар
Diimmoo

Рейтинг: 1220

Назад към All Mountain/Ендуро продукти