Главина Formula - малка изненада

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Главина Formula - малка изненада

Мнениеот konopr » Чет Авг 29, 2013 7:16 pm

Останах неприятно изненадан от една задна главина на въпросната марка, за която дадох 180 лв. - с проходна куха ос без QR, май 12 мм.
Лагерите на касетата изпърдяха на 10 месеца каране - ежедневно градско придвижване и ежеседмични спускания на Витоша.
Взех си главината заради това, че е с по-здрава ос, понеже ме беше страх да не се скъса обикновената 10 мм.

Странното е че преди карах с Formula s QR за 70 лв ( нещо такова http://store.trueriders.bg/media/catalog/product/cache/4/image/518x249/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/d/c/dc-38-1.jpg) с нормална ос и не я бях пипал почти 3 години при горе долу същия режим на каране, само оста бях скъсал веднъж. После я сложих на байка на приятелката ми и продължава да е без грешка.

Че ще си сменям лагерите, ще си ги сменям, но някой може ли да предположи защо има такава разлика на качеството на лагерите въпреки немалката разлика в класа и цената? :crazy:
Или пък трябва да се считам супер приятно изненадан късметлия от старата си главина за 70 кинта :D
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Re: Главина Formula - малка изненада

Мнениеот gilb » Пет Авг 30, 2013 8:23 am

Здравей!
Мой приятел,който си има велоателие във Германия и си поръчва разни чарколяци в продажбени количества, ми беше споделил че черните главини на Формула били произведени в Китай,а сивите в Тайван.
Ако е вярна тази дивотия и твоята по-скъпа главина е от китайското производство не би била толкова учудваща разликата в качеството.

Иначе и аз имах преди комплект главинки на Формула предна евтиния им модел 20мм и задна същата като от линка.Също като теб не бях и помислял за профилактика поне 3 години и впоследствие си заминаха поради смяна на рамката и нужда от нова задна с друг размер.
:turtle:
Аватар
gilb

Рейтинг: 1841

Re: Главина Formula - малка изненада

Мнениеот konopr » Пет Авг 30, 2013 10:16 pm

теорията на механика при който ходя е, че е заради вода - изгърмял е външния лагер при венците, другите 2 движейки се към края, където е диска са що годе ок, а този от към диска е почти като нов. Сменихме всичките.
Не съм разглабял старата формула и не знам какви са лагерите, но на тази главина изгърмелия лагер е с диаметър около 2 см и е доста тесен, нещо от сорта на 4 мм и изглежда малко крехък.

Аз се чудех да не съм направил някоя грешка като примерно да съм го карал известно време разлуфтен пътвоначално, но май не е това. Иначе главината ми е от тези сивите, предната също :beer:
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Назад към All Mountain/Ендуро продукти