SR Suntour SF12 Epicon X2 LO R Lite /Впечатления/

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

SR Suntour SF12 Epicon X2 LO R Lite /Впечатления/

Мнениеот xoike » Чет Фев 27, 2014 9:11 pm

Смятам да достигна лимита на рамката ми,който е 140мм но гоня и тегло и стигнах до http://www.djiro-bikes.com/index.php?go ... e+15QLC+26 Дайте мнение и впечатления за нея.Карам на горе и на долу /ХС/, така че съм се насочил към нещо в средата.
Изображение
Аватар
xoike

Рейтинг: 1205

Re: SR Suntour SF12 Epicon X2 LO R Lite /Впечатления/

Мнениеот TrayanNinov » Чет Фев 27, 2014 10:33 pm

Имам впечатления от тази от 2011 година. Супер е за цената си.
Предимства:
-цена
-обслужване
-тегло
Недостатъци:
-много линейна работа (поне при мен.... )
-малко и в малък обем настройки
-на пазара има rock shox sektor RL (даже и dual position air)
Аватар
TrayanNinov

Рейтинг: 1300

Мнениеот po_taka » Пон Мар 31, 2014 2:27 pm

Карал съм модел 2012, въздушен.

Зимата просто забрави да ти обира малките неравности. Дърво си е зимата.
Настройката на ребаунда е минимална, но това може да го компенсираш с различен вискозитет масло.
Ако забравиш да си отключиш вилката, и я тряснеш яката, ще счупиш заключването.
Моята беше 9мм QR и се сучеше, но съм нямал проблеми.
За цената си - заслужава си на 100% като беше 350лв, сега за 400 ... нз

@TrayanNinov аз ли се бъркам или сектора е мнооогооо по-скъп. И малко по-тежък ?
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот bio » Пон Мар 31, 2014 2:47 pm

TrayanNinov написа:Недостатъци:
...

Хората предпочитат металните пружини заради линейната им характеристика.
Sektor-a e в следните варианти - Solo Air / Dual Position Coil / Coil и най-евтиният е около 450лв.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот fffdt » Пон Апр 07, 2014 6:12 pm

И аз да помоля за съвет, насочил съм се към тази вилка, 140мм. По принцип карам АМ до леко Ендуро, 1-2 пъти в годината карам в Пампорово. Не карам агресивно. Та, чудя се дали вилката е подходяща за стила ми на каране, също така отпред съм с 203 мм. диск, с Деоре ХТ и ме е страх, че би се разлуфтила. Тежа 76 кг.
Аватар
fffdt

Рейтинг: 1247

Мнениеот lostrider@ » Пет Апр 11, 2014 10:34 am

bio написа:
TrayanNinov написа:Недостатъци:
...

Хората предпочитат металните пружини заради линейната им характеристика.
Sektor-a e в следните варианти - Solo Air / Dual Position Coil / Coil и най-евтиният е около 450лв.

Аз съм върл фен на пружината и за това карам именно такъв Sektor (Dual Position Coil). Бих карал такова чудо, докато се произвежда и на въздух не бих се върнал - лично предпочитание. :peace:
Друг е въпроса с теглото. :) Мен, лично, 200-300 грама, 'ич не ме бъркат. Никога не съм гонил ниско тегло, а и винаги съм казвал, че спестените 300 грама от въздушната вилка си ги носиш в раницата, под формата на помпа. ;) Абе, просто, мазната возия на пружината, нема да си я дам за нищо на света. :^:

Та, на темата. Карал съм Epicon 15-ка ос от 2011 година модела. За три години я сервизирах точно веднъж. Работеше прилично, но за тия пари, отдавна са казали хората, че по- Убаво нема. Прилична вилчица, не обира особено добре малките каминье и неравности, зимата е пръчка и т.н., но е доста здрава. Всичко вече е повтаряно 100 пъти. За тия пари - толкова. Една добра характеристика на Epicon-а е, че е като Гоуфа - държи цена. Няма значение дали е на 1-2-3 или 4 години. Изправна ли е, продаваш я от раз за 250 лева.

@fffdt
Да не ти давам насърчителни съвети, та да не си счупиш някъде главъта, но ако караш лекинко, не мисля, че 203 мм диск ще е проблем. Не си и толкоз тежък. Въпроса за магданоса, според мен, не е дали да ще издържи вилката, а за какво ти е 203 изобщо? :) Връткай си 180 и си свиркай. :wavey:
Аватар
lostrider@

Мнениеот fffdt » Пет Апр 11, 2014 2:56 pm

@lostrider@ Благодаря за информацията :) :agree: В крайна сметка си взех Rock Shox Recon silver Dual Air. С 120мм. ход е и на 10ка ос, но така няма да се налага да сменям и каплата. А съм с 203мм диск, защото изкочи един ХТR с такъв размер, намален на 27 Евро. It was a MUST :D :agree:
Аватар
fffdt

Мнениеот penmark » Пет Апр 11, 2014 3:50 pm

Recon Silver няма Dual Air версия. Или Coil или Solo Air
Аватар
penmark

Мнениеот fffdt » Пет Апр 11, 2014 5:01 pm

Така се води, да
Аватар
fffdt

Мнениеот dudelgrincen » Пет Апр 11, 2014 6:07 pm

Честито за вилката. А щом така се води, има ли два вентила? Можеш ли да настроиш налягането и в негативната камера?
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот fffdt » Пет Апр 11, 2014 7:49 pm

Ами утре я чакам и почвам да разучавам настройките. Мисля, че не можеш да настройваш налягането поотделно за всяка камера. Вентилът е един. :dontknow: Иначе ето го моделът: http://www.sram.com/rockshox/products/recon-silver-tk
Аватар
fffdt

Мнениеот APD » Нед Апр 13, 2014 10:30 am

lostrider@ написа:Та, на темата. Карал съм Epicon 15-ка ос от 2011 година модела. За три години я сервизирах точно веднъж. Работеше прилично, но за тия пари, отдавна са казали хората, че по- Убаво нема. Прилична вилчица, не обира особено добре малките каминье и неравности, зимата е пръчка и т.н., но е доста здрава

Предварително за протокола ще кажа, че изключително карам Suntour-и, заради цената и лесното им модифициране.

Сега отзад напред:
- Epicon с 15ка ос не е бомбоустойчив. Малко по-мощна спирачка + 203мм ротор и полученото усукване ще доведе до счупена арка. Риск има и да се откъснат PM леглата за спирачката, като едно време на моделите с IS уши. Всичко това благодарение на многото магнезий в сплавта, от която са направени. Щото трябва да са леки, иначе щяхте да мрънкате за теглото.
- Повечето хора, които ми се оплакваха от лошото обиране на малките и средни неравности, ги караха с поне 1 бар над това за тяхното тегло, защото "чувствам вилката много мека".
- Оригиналното масло е малко (в rebound и въздушният патрон) и е пръчка. Затова и замръзва. Трябва си професионално хидравлично масло, с ниска температура на сгъстяване при -30-40'C и ниска плътност при 15-20'C.

Тия неща са общо взето валидни и за другите марки, въздушни и/или с rebound. Двата Фокса и единият RS, които съм карал до момента, също се удървяха в студеното. Обаче ако като старото ми цоки 55 - там е друга бирата. Дори при много студено и с друго масло, максимум 1/4 се губеше от ходът. End of story
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот fffdt » Нед Апр 13, 2014 11:07 am

Днес пробвах един Епикон и бачкаше супер :bigeyes:
Аватар
fffdt

Мнениеот penmark » Нед Апр 13, 2014 11:12 am

APD написа:........
Сега отзад напред:
- Epicon с 15ка ос не е бомбоустойчив. Малко по-мощна спирачка + 203мм ротор и полученото усукване ще доведе до счупена арка. Риск има и да се откъснат PM леглата за спирачката, като едно време на моделите с IS уши. Всичко това благодарение на многото магнезий в сплавта, от която са направени. Щото трябва да са леки, иначе щяхте да мрънкате за теглото.
........

203мм диск са далеч над макса 185мм който дава производителя. Не случайно са го написали това. :crazy:
Аватар
penmark

Мнениеот APD » Нед Апр 13, 2014 6:10 pm

penmark написа:203мм диск са далеч над макса 185мм който дава производителя. Не случайно са го написали това. :crazy:

То ако си мислиш, че не знам това. Постоянно се виждат достатъчно типове с 203мм на тези вилки, а и не само в бг.
APD

Рейтинг: 977

Назад към All Mountain/Ендуро продукти