RAM AM One Vs. RAM XC Two

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

RAM AM One Vs. RAM XC Two

Мнениеот fbcrew » Чет Апр 19, 2012 7:52 am

Здравейте,
Първо искам да кажа, че от скоро се занимавам с по-сериозно колоездене (примерно хижа Стрелец и околностите на Кремиковци/Сеславци) и не съм много в час с марките на пазара. Като цяло съм решил да подменя колелото с All Mountain модел, защото предишното колело Drag One сдава багажа по пътеките .Та искам да се допитам до Вас.
След разглеждане по сайтовете и магазините в София харесах два типа колела.
Става дума за : 2012 RAM AM.ONE.2 - http://ridespot.net/productdetails.php?productID=26074
2012 RAM XC.TWO.1 - http://ridespot.net/productdetails.php?productID=26027
Бих се радвал ако можете да споделите мението си за съответнте колела?
Като цяло мен ме блазни повече 2012 RAM AM.ONE.2, но чух ,че окомпректовката на тази версия е с по-некачествени части (ако мога така да се изразя).
Освен тези два модела приемам всякакви предложения като марки, модели и тн.

Благодаря на всички отзовали се ! :clap:
Забравих най-важното, бюджед около +/- 2000 лв.
Аватар
fbcrew

Рейтинг: 1200

Re: RAM AM One Vs. RAM XC Two

Мнениеот Yavkata » Чет Апр 19, 2012 8:43 am

Има един -два момента около тези рамки и окомплектовки на които да обърнеш внимание. АМ- си е с по-предназначение за АМ, докато ХС-2 си се води за ХС. При по -внимателно каране и без много пресилване аз си го ползвам и по-сериозни карания. Предимствата му са в по -ниското тегло и малко по -добрата окомплектовка. Недостатъците за мен са системата 2Х10. Аз лично предпочитам 3Х9 и това е причината поради която си го взех с междинна окомплектовка. Недостатък е че окачването в задната част на кобилицата е на втулки и е необходимо от време на време да се проверяват за износване. Според някой при блокирани спирачки окачването на ХС-2 спира да работи за разлика от това на АМ-а. При АМ-а за мен основния недостатък е кривата седалкова тръба, която не позволява да пуснеш седалката до долу при по -дълго колче. Задния амортесиор на тази окомплектовка определено не е върха на сладоледа. Усещането за мен при карането на тези две рамки е съвсем различно. АМ-е доста стабилен като усещане, докото ХС-2 е доста по игрива и пъргава. Естествено при АМ-а има възможност за надграждане в посока по -тежко и агресивно каране. Алтернатива на АМ (при това може би по -добра е F7 на Драг) не знам обаче дали вече не надхвърля цената по -сериозно. Естествено остава и външния пазар, където чат -пат излизат много добри оферти, а от време на време и в пазара на форума.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот halfdone » Чет Апр 19, 2012 10:33 am

Друго не знам дали има да се добави, освен да те посъветвам, ако решиш да си поръчаш АМ -a да си доплатиш разликата за този шок. Разликата в работата на рамката е доста голяма, а има и настройка Floodgate с три позиции, която мога да кажа е здължителна при катерене. :) Системата 2х10 не бих я определил като недостатък, но не е и нещо предпочитано, поне и за мен. Преди карах с 3х9 , сега съм с 2х10 и като че ли предната по ми допадаше. Определено XC-то е с една идея по лесно за въртене, но като обърнеш посоката нещата са съвсем различни. (Това са ми впечатленията от едно малко преходче с XC на мой познат) Миналата година и аз бях пред дилемата кой модел да избера и накрая взех АМ-на и не съжалявам.
Както и Yavkata ти е написал може да погледнеш и F7, ако имаш тази възможност разбира се.
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот Yavkata » Чет Апр 19, 2012 12:06 pm

Да, не може да се каже , че системата 2х10 е недостатък. При една типично ХС-рамка, каквато теоретично се води ХС-2, да се лишиш от 42/32/22 в "полза" на примерно 38/24 отпред , срещу 34 на 36 за задните венци си е леко отстъпление от "стила". Със сигурност ако градя едно стабилно АМ-колелце бих заложил на две плочи с башгард отпред и касета 9-ка отзад (с 36 зъба на голямата плоча). Също така бих ползвал и вилка и главина с 20мм ос. Обаче няма да базирам това колелце на рамка Рам ХС-2. Към автора на темата мога да дам следния съвет. Прецени си точно къде и най-вече как смяташ да караш колелото. За карания от типа Кремиковци , Сеславци, с пътчета, пътечки и леки офродчета със сигурност би ти свършила работа и ХС-2-ката. Ако обаче се ослушваш за по -аграрно каране и примерно Рила, заложи на АМ-а. Това в случай, че твърдо си ограничиш избора до тези два модела. Предимството да си вземеш Рам, е възможността при покупката да ти направят и по -кастъм сглобка, относително лесното гаранционно обслужване(Без проблем ми замениха един издухал заден амортесьор). Обаче колкото и да търсих за по -стария модел Рам АМ, не можах да открия елементарни неща , като болтове за кобилицата например.
А за директната смяна на шока при покупка, въобще не се колебай.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот fbcrew » Чет Апр 19, 2012 6:38 pm

Първо да благодаря за бързите отговори! :bowdown:
Имам питане за AM модела.
1. В сайта на RideSpot пише, че модела е 2012. Това дали е така, защото като бях в БАС НДК ми показаха колело с доста по различна гоеметрия и цена. :dontknow:
2. Относно колчето на седалката, аз съм 174 см висок и мисля, че няма да е проблем, защото ще си го карам само аз. Евентулано ако седалката е по-висока предполагам, че колчето може да се отреже или да се вземе по-късо. :dontknow:
3. Относно карането ми. Мисля да започна с по-леки маршрути като начало с тенденция да прерастне към АM. За това като цяло везните тежът малко по-вече на АМ-а. :bigeyes:
4. И последен въпрос. Какви алтернативи освен Drag имам? Ако се заложи на вносна марка предполагам, че цента ще скочи, но за сметка на качеството. Също така предполагам, че трябва колелото да се внесе от чужбина, което прави почти невъзможно гаранционно му обслужване, ако фирмата няма официален представител у нас.
Аватар
fbcrew

Мнениеот Yavkata » Чет Апр 19, 2012 8:25 pm

Относно въпрос 2. Значи при този ръст ще ти е добре 17" размера. За удобно въртене нагоре като съдя по моя ръст ще ти трябва колче стърчащо окло 22-24 см, мерено от скобата или с дължина 310-350 мм, като мисля, че 310 може дори да е леко късо. Като спускаш, и смъкваш седалката, няма да можеш да я свалиш до най-ниско положение, защото колчето ще опре в извивката.Все пак това не е болка за умиране. :)
Въпрос 4. Ами прав си за гаранционното обслужване. Чисто теоретично при близки цени "чуждестранните марки" предлагат по -качествена рамка и по-нискък клас окомплектовка. Отделен е въпроса за намаленията който се пускат през неактивния сезон. Говорим за нови велосипеди. Иначе от е-бей оферти бол.
Това което мога да кажа като субективно мое наблюдение на тенденциите в българските фирми е изключително сериозния прогрес на Крос при "твърдаците", бавен но постоянен до момента прогрес при Драг -"мекиците" и застой и закъснели реакции от РАМ.
Аватар
Yavkata

Мнениеот fbcrew » Пет Апр 20, 2012 7:36 am

Най-вероятно ще отида да пробвам на место колелото (АМ-а) и ще видя до къде мога да пусна седалката. :D
Така освен шока какво друго би било разумно да се смени ? Преполагам ще изляза от бюджета, но съм готов да дам още 500-600 лв. върху цената на колелото, за да стане добро колело. :xx(:
Аватар
fbcrew

Мнениеот Yavkata » Пет Апр 20, 2012 8:05 am

Евентуално спирачките с Еликсир 5. И не виждам нещо друго на първо четене.
Аватар
Yavkata

Мнениеот fbcrew » Пет Апр 20, 2012 6:02 pm

Днес говорих с хората от RideSpot. АМ модела с шока, който ми препоръчахте по-горе и спирачки Елексир 5 се връзва 2340 лв, което е поносимо над моя бюджед. Иначе модела бил 2012 както си пише в сайта. :bigeyes: Мисля утре след съботния работен ден :banghead: да мина и видя на живо пак рамката.
Аватар
fbcrew

Мнениеот halfdone » Пет Апр 20, 2012 9:38 pm

Има 2 модела AM One и АМ TWO. В магазина явно си гледал АМ TWO, който е нов от тази година. Различна визия, геометрия и доста по скъпа рамка.
Цената изглежда добре, може да помислиш и за малко по скъпия модел вилка с разлика 40лв, която е и с въздух. Тука обаче трябва някой по компетентен да се изкаже, дали има смисъл.
Аватар
halfdone

Мнениеот AV » Вто Май 01, 2012 10:17 am

@ fbcrew

Какво стана? Кое от двете избра? Впечатления??? :)
AV

Рейтинг: 1245

Мнениеот fbcrew » Вто Май 01, 2012 7:01 pm

Ми в момента не съм в България и все още размишлявам. Като цяло от двете колела съм се спрял твърдо на АМ модела. Имах и възможността да го видя на живо. Направи ми впечатление, че е много леко. :D Странното беше, че на рамката не пишеше АМ ,а Allmountain (или сакратено ALMLTIN) :bigeyes:
Аватар
fbcrew

Мнениеот AV » Вто Май 01, 2012 8:16 pm

А ми, то всъщност е ALLMTN, ако не греша, че не е пред мен колелото. Ма това да не те притеснява. Просто преди нямаше AM TWO, та този модел не беше AM ONE и такава беше графиката на рамката.

Иначе, ми беше интересно какъв избор си направил, защото ги имам и двете рамки (XC 2-ката го кара приятелката ми) и според мен досега си се ориентирал напълно правилно. Исках да разбера все пак какво си взел.

За шока по-горе са те посъветвали напълно правилно - в никакъв случай BAR. Той дори не подлежи на профилактика.

А Elixir 5-ците ги карам и аз и съм напълно доволен, така че отново подкрепям и тези съвети.

Поздрави и дано направиш правилния за теб избор. :beer:
AV

Мнениеот fbcrew » Сря Май 02, 2012 7:01 pm

@ AV
Понеже го караш това колело вижда ли ти се нещо друго (освен шока и спирачките), което да се подмени още в началото ? Може би някоя част, от която не си доволен или е сдала багажа :bigeyes:
Аватар
fbcrew

Мнениеот AV » Сря Май 02, 2012 10:34 pm

Е, то моето не е точно тази сглобка. Не съм го купувал цялото, само рамката и към нея съм слагал мои части. Така че точно на този въпрос не мога да ти дам отговор.

Все пак, на пръв поглед, не виждам нещо сериозно притеснително в окомплектовката, освен вече дискутираните ;)
AV

Мнениеот Metomixa » Нед Май 06, 2012 4:27 pm

АМ-а е много стабилен както пише по-горе.Аз карам такъв със стандартната окомплектовка и немога изобщо да се оплача.Да,седалката при по-дълго колче на влиза докрай,но не е проблем става и за спускане.Вземи си АМ модела за 2011 новия за 2012 е доста по-солен като цена :agree: Успех с избора :beer:
Аватар
Metomixa

Рейтинг: 1072

Мнениеот fbcrew » Сря Май 23, 2012 3:42 pm

Така, днес пробвах 17" и 18" рамки на АМ One. Честно казано не можах да усетя разлика, защото едното колело беше без педали и колчето на седалката беше много високо. :bigeyes: Според вас коя рамка е по-добре да се вземе ? По-малката рамка ще е по удобна за спускане, а по-голямата за въртене. :magnify:
Аватар
fbcrew

Мнениеот AV » Сря Май 23, 2012 5:38 pm

Аз съм 175 см (демек колкото теб) и съм със 17". Не мога да се оплача, в посока надолу ми е абсолютно добре.

При изкачване има едно усещане, че ми е леко мъничко. Но пък и колчето ми не е от най-дългите (разбирай, че си влиза цялото в седалковата тръба). Ако се сложи по-дълго може и да се получи някакъв компромис.
Тънък е момента, така че ти трябва да си прецениш най-вече за какво ще го използваш :beer:

Поздрави :peace:

18" ще е добър избор, ако смяташ изкачванията да преобладават :)
AV

Мнениеот halfdone » Сря Май 23, 2012 6:01 pm

Аз съм с 18" и ми е добре както нагоре, така и надолу, но съм 179-180см. Не съм се качвал на 17" и не мога да кажа дали ми е по удобна, но предполагам, че на теб ще ти пасне добре.
Аватар
halfdone

Мнениеот natalito » Чет Май 24, 2012 10:32 am

AV написа:Тънък е момента

:agree:
И за да объркам автора още повече, включвам се и аз по темата.

halfdone написа:Аз съм с 18" и ми е добре както нагоре, така и надолу, но съм 179-180см.

AV написа:Аз съм 175 см (демек колкото теб) и съм със 17". Не мога да се оплача, в посока надолу ми е абсолютно добре.

А аз пък съм 175 и съм с 18" и ми е идеално. :D
И малко пояснения. Карам с максимално къса лапа. Предпочитам я, защото ми дава по-директен контрол върху предното колело. Предпочитам и стабилността на по-дългата /но не повече от необходимото/ рамка, пред маневренността на по-късата.
Имай предвид, че конкретно в случая с рамката RAM АМ one, извивката на седалковата тръба се намира на еднакво разстояние от средното, независимо от размера на рамката. При дадена дължина на колчето достатъчна, за да ти е удобна височината на седалката при катерене, няма значение дали размерът ще е 17 или 18. Просто в първия случай колчето ще стърчи повече в максимално ниско положение, а в другия по-малко. Т.е. при изборът на размер, основното определящо трябва да бъде дължината на горната тръба. Разликата е 25мм, които не са за пренебрагване.
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот ludanik » Сря Май 30, 2012 8:35 pm

Според мен си вземи колело което е за АМ или Ендуро, защото издържат на по-големи натоварвания.... с ХС-то е и по-неудобно при по стръмни спускания заради геометрията. Аз съм с Рам АМ но от старите и съм много доволен... и него жаля използвам си го по предназначение. Винаги е и вариант да си зглобиш ако следиш форума излизат хубави оферти.
ludanik

Рейтинг: 1100

Мнениеот fbcrew » Чет Май 31, 2012 8:05 am

@ ludanik
Колелото със сигурност ще е АМ модела. Тотално се отказах от ХС модела.

Иначе вчера бях при True Riders да видя как е положенито там. Имаха само 17" рамка, която пробвах. Когато обкрачих тази рамка има лек допир до чатала. :rofl: За сравнение миналата седмица, когато пробвах 18" рамка в Индъстриал шоп има около 2-3 см разстояние до чатала. :bigeyes: Като цяло май везните клонят към 17"-вата рамка :)
Аватар
fbcrew

Мнениеот GRUEL » Чет Май 31, 2012 9:28 pm

При тема, пусната в този раздел, ХС2 изобщо няма работа тук. Рамката е далеч от АМ каране.
П.П. Карам ХС2 и при по-тегави теренчета малко й треперя и съм с 1 на ум...
GRUEL

Рейтинг: 1270

Мнениеот ngtodorov » Пет Юни 01, 2012 11:33 pm

GRUEL написа:При тема, пусната в този раздел, ХС2 изобщо няма работа тук. Рамката е далеч от АМ каране.
П.П. Карам ХС2 и при по-тегави теренчета малко й треперя и съм с 1 на ум...

"Далеч от АМ каране" :roll2:
Иначе и мойто го карам по тегави терени и изобщо не треперя и даже ми спряха притесненията от кривене на капли и подобни.
ngtodorov

Рейтинг: 1108

Мнениеот Yavkata » Вто Юни 05, 2012 12:30 pm

За преминаване на тегави терени си има начини и начини. Има места дето по-можещите от мен и с по -стабилни колелца си ги скачат, а пък аз ги пускам "по терена". И скоростта надолу си е различна. Бих казал, че дори терена не е толкова определящ, а скоростта и начина на минаване на препятствията. ХС-2 става за внимателно каране по всякакви терени.
Аватар
Yavkata

Мнениеот fbcrew » Съб Юни 09, 2012 10:57 pm

Да се похваля, че вече съм горд собственик на РАМ АМ One. :beer: Днеска взех колелото и разцъках из града, че нямаше време за по-надалеч. Просто нямам думи. Напомни ми малко като се качих от Жигулата на дядо ми на западна кола. :) :lol2:
Поздрави!
Аватар
fbcrew

Мнениеот AV » Нед Юни 10, 2012 5:46 pm

Евала и честито! Доволен ще останеш! Аз поне определено съм! :beer:
AV

Мнениеот mal4eff » Сря Май 15, 2013 8:13 am

Изчетох изписаното до тук, и аз съм пред същата дилема АМ vs XC , имам слабост към дропове корени и прочие, но ми се налага да карам и по асфалт, както и да катеря в планината. За кое от двете ще ме посъветвате??? и за рамката 185см .. 18 или 19 ?
mal4eff

Мнениеот AV » Сря Май 15, 2013 3:13 pm

mal4eff написа: ...имам слабост към дропове корени и прочие...

Ами, човек, както писахме по-нагоре, определено АМ-а е по-подходящ за споменатите от теб неща. С подходящ шок е перфектен и за въртене наравно и нагоре. Това е мое мнение, разбира се може да има и други.

За размера - трябва да пробваш. Поне са бая разпространени тия колела, така че даже и до магазин може и да не се налага да ходиш :)
Поздрави :beer:
AV

Мнениеот marto_xc2 » Вто Май 21, 2013 12:01 pm

някой може ли да ми каже колко дълго колче влиза докрай в Pam am 1 до сгъвката на тръбата става въпрос за рамка 17''
благодаря предварително
marto_xc2

Рейтинг: 1205

Следваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти