Някой да кара Shockblaze?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Някой да кара Shockblaze?

Мнениеот Vorac » Чет Фев 20, 2014 4:46 pm

Какво мислите за това колело?

За мен частите са много висок клас, но дали рамката е добра?

В тази секция се мота и тема за чупещи се Fox вилки - дали тази е такава?

Това, че е 2013 дали означава, че компонентите са осезаемо по-зле работещи от тазгодишните варианти?

Въобще, не съм сигурне какво да питам. Струва ли с иколелото?
Vorac

Рейтинг: 1513

Re: Някой да кара Shockblaze?

Мнениеот marto_bikeara » Чет Фев 20, 2014 9:22 pm

Компонентите са доста добри,но за shockbkaze не мога да ти кажа нищо.Ако съм на твое място и с такъв бюджет,аз бих погледнал:Specialized Enduro,Scott Genius Lt,Santa Cruz Nomad,Trek Slash,Cube Fritzz и евентуално Canyon Spectral или Strive.
Не си казал как ще караш,но тези колела които съм изброил са за доста агресивно каране.
Кажи как ще караш и се надявам колегите да кажат кое е по-правилното колело за теб.
Успех :beer:
marto_bikeara

Рейтинг: 1225

Мнениеот windv » Пет Фев 21, 2014 9:47 am

марто право ти говори, а ако имаш възможност да дадеш толкова пари, а нямаш много представа кое-къде-какво,по-добре потърси някой приятел, който да те ориентира и помогне с покупката, или тук пиши, ще съдействам с някаква покупка или съвет, но определено се огледай и за другите марки дето се споменаха. Това дали компонентите са 2013 или 2014 въобще не е толкова ключово, ама ич даже. Държиш ли да е ново колото? :agree:
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vorac » Пет Фев 21, 2014 12:51 pm

За повсеместен ужас, ас съм въпросният приятел, към коготе са се обърнали за съвет *ухил*. Аз пък се обръщам към вас.

Слаш-ът много съм го гледал, но за същите пари, предлага по-ниско ниво компоненти: [/url=http://www.trekbikes.com/us/en/bikes/mountain/gravity/slash/slash_7/#/us/en/model/details?url=us/en/bikes/mountain/gravity/slash/slash_7]цък[/url].

Колелото ще се кара ол-маунтийн. Не се знае колко агресивно, следователно що пък да не може да катери и да спуска с лекота (и да е ново) ;)

Santa Cruz ги внасят TrueRiders, а Трек ги внася Драг, ама останалите не зная как биха били поръчани. Мита, транспорт, пробване на колото - за размер и за удобство, сервиз - как ще станат всички тези неща, ако въобще се гледа в тази посока?
Vorac

Мнениеот marto_bikeara » Пет Фев 21, 2014 2:38 pm

Scott се предлага на бул.България,но понеже и аз скоро си купувах колело и бях заинтересован от Genius Lt ходих в магазина и те ми казаха,че ще го имат около април.Относно cube и specialized,те се предлагат в bikescenter.За canyon е поръчка по интернет,но има много точен калкулатор в сайта,а и до колкото знам много ги хвалят.
Като цяло всичките колела,които съм изредил стават и за катерене и за доста агресивно каране,като почти всички се водят am/fr.
Успех :beer:
marto_bikeara

Мнениеот unsigner » Пет Фев 21, 2014 11:21 pm

Пичове,

недейте да горите пари на вятъра.
Купете нещо за 1000 лв, покарайте една година, разберете какво точно значи "ще се кара ол-маунтън"; и после за оставащите 4000 ще направите по-адекватен избор, отколкото за 5000 сега.

(това ми иде да го напиша на 2/3 от темите за нови, скъпи колелета, които се появяват тук, и се удържам обикновено, но сега няколко бирички казаха да не се удържам).
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот Nocturne » Съб Фев 22, 2014 9:38 am

unsigner сигурно е прав, все пак щом човека, който смята да купува колело не може да го избере сам, да дава 5-6к за това може би не е разумно, но има много хора с пари в БГ колкото и да сме бедни, така че може тези пари да не са особен проблем с някой, щом ги има-нека си ги даде човека.
Затова ще кажа конкретно по темата: За разлика от повечето Shockblaze този ми изглежда лично на мен с добра окомплектовка за парите си. Само не ми харесват нещо скоростите..писали са Срам, пък на снимката е Шимано.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот xargs » Съб Фев 22, 2014 11:32 am

Ами аз не съм убеден. За 1000 трудно може да се вземе нормална мекица, а ако човек не разбира, покупката на втора употреба си е рисковано. А скъпите байкове държат добра цена, тъй че загубата на пари не би трябвало да е толкова голяма, ако колелото се окаже неподходящо.

Разбира се, редно е човек да е покарал поне половин година по планините и да е наясно, какво си купува.
Аватар
xargs

Мнениеот Vorac » Пон Фев 24, 2014 11:31 am

РАзбира се, че трябва да се кара. Ама по едно време да се настройват V-брейковете всяка седмица, да се мие Altus дерайльора след всяка локва за да превключва въобще (и пак не на всички венци), да се дрънчи с твърдата "мека" вилка XCM писва.

И тези проблеми могат да се решат за може би 1200лв (твърда рамка). Ама човек като види Фокс-овете по рамката, хидравличното колче и Х0 спирачките, и като си даде сметка, че може да си го позвли ... ойде.

За това колело най-голямо притеснение ми е дизайна на рамката. Компонентите лесно мога да издиря колко струват и ревюта за тях. Обаче от типове рамки нищо не разбирам - не съм карал меки. Тук обесняват няккави работи, че и с картинки: цък. Колко са верни нещата които пишат? Колко е важно рамката да е правена по патент (както Trek и Specialized правят)?
Vorac

Мнениеот xargs » Пон Фев 24, 2014 11:38 am

Важно е главно за рекламните агенции и имиджа на компаниите.

И шокблейз и каньон мисля, че си плащат на Specialized за да ползват FSR link-a им.
Аватар
xargs

Мнениеот halfdone » Пон Фев 24, 2014 12:09 pm

Преди време и аз го заглеждах и явно още не са си оправили сайта.
Тези компоненти, които са сложени на тази сглобка в сайта всъщност са на сглобката от 7888лв.
Тук
Дали е добра рамката не се знае, а и леко се съмнявам някой да я кара тук в България. Лично аз тези пари никога няма да ги дам за него.
Ако искаш да е от БГ и с много добри компоненти, може да погледнеш Mondraker Dune XR. Малко надхвърля цената на това, което си посочил, но предполагам, че ще се разберете за някаква модификация , стига да те устройва и размера.
Цената на Скот Genius LT е просто безумна за компонентите, които предлага.

Иначе за бюджет ~5000лв бих ти препоръчал да погледнеш Canyon Strive.
Също така може и Radon Slide 150 E1, Swoop също изглежда доста приятна машинка.
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот Vorac » Пон Фев 24, 2014 1:25 pm

@halfdone,

Scott Genious LT имаше един останал тази есен и ми го предлагаха с 30% отстъпка на 5500. Сега не мога да му намеря цена по онлайн мага. Ти "безумна" в лош смисъл ли имаш предвид?

> Лично аз тези пари никога няма да ги дам за него.

Това защо? И за кое говориш - за Шокблейза от 8 бона ли?

Извинявй за тъпите върпоси, опитвам се да се ориентирам какво е важно и какво е само марка и цвят.
Vorac

Мнениеот marto_bikeara » Пон Фев 24, 2014 2:17 pm

Ако се интересуваш от scott genius lt гледай новия модел от 2014.Шока на стария модел не е никак добър,докато на 2014 ще бъде fox.Лично аз се интересувах от scott genius lt-стария модел,но един приятел има и ми каза,че създава проблеми този шок.
С такъв бюджет те съветвам да погледнеш specialized enduro.
:beer:
marto_bikeara

Мнениеот Vorac » Вто Мар 04, 2014 6:07 pm

Добре де, а как стои въпросът с доставка и поддръжка на тези Canyon?

Мито 20% плаща ли се?

В София сервизно обслужване ще получим ли?
Vorac

Мнениеот Ozzie » Вто Мар 04, 2014 6:44 pm

Vorac написа:Мито 20% плаща ли се?

Не, покупката е "вътрешна" за ЕС. То май това е единствената радост за дребния потребител от членството в ЕС.
Иначе ДДС-то е 20%. Митото се изчислява на друга база.

Vorac написа:В София сервизно обслужване ще получим ли?

Не, но вероятно ще получиш много по- любезно отношение и съдействие, ако се случи да си ползваш гаранцията поради някаква причина.
Вярно, ще се наложи известна комуникация, ще отнеме време, но вярвам, че биха заменили повреден детайл без да се опитват да се измъкват, че е станало по вина на ползващия, както често се случва тук.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот halfdone » Вто Мар 04, 2014 6:59 pm

Какво те тревожи за сервизното обслужване? Тук такова безплатно така или иначе няма да получиш. И аз преди време си мислих как ще стане работата, но след като тук получих отговори от рода всичко си е наред или пък еми това не е гаранционно и тем подобни, осъзнах, че файда никва от БГ производител/ магазин. Имах проблеми с Фокс, директен контакт с тях и получих заслужено отношение и обслусжване, всичко за тяхна сметка. С Каньон съм кореспондирал няколко пъти и мога да кажа същото, имаш проблем и ти връщат решението, а не да ти обясняват нещо от горе-споменатите или да се правят на ощипани. Неприятно ще е, ако имаш проблем със счупена/спукана рамка, защото трябва да им я пратиш, а при тях транспорта е за твоя сметка. Също така предполагам ще си отнема и време, но получаваш и 5 години гаранция за нея. За друго не знам какво има да се притесняваш, другите компоненти гаранция имат май по няколко месеца, а и гаранция по тях не знам каква може да има :)
Аватар
halfdone

Мнениеот Vorac » Сря Мар 05, 2014 12:39 pm

Ози, само да уточним, това 20% ДДС плащам ли го над обявената цена? Въобще, плащам ли нещо повече от обявената цена + транспорт?

Също, за колко време пристигат тия бижута?
Vorac

Мнениеот Ozzie » Сря Мар 05, 2014 6:47 pm

Каквото е написано на сайта на "CANYON", това плащаш. Вече не знам, как седят нещата с доставката. Да се изкажат хора, които са пазарували от тях.
Аз съм си решил проблемите с велосипедите. :8D:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Vorac » Чет Мар 06, 2014 10:50 am

Важно ми е, искам да знам като пристигне ще ме поканят ли на митницата да им кихна 1500 лева.

Аз съм си пазарувал спален чувал от САЩ и платих около 50% отгоре на цената в ибей.
Vorac

Мнениеот eMcKu » Чет Мар 06, 2014 11:24 am

Vorac написа:Важно ми е, искам да знам като пристигне ще ме поканят ли на митницата да им кихна 1500 лева.

Аз съм си пазарувал спален чувал от САЩ и платих около 50% отгоре на цената в ибей.

Не! Колелото пристига у Вас с куриер и плащаш цената на велосипеда и упоменатата доставка в сайта на Камион :)
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот hitar_potar » Чет Мар 06, 2014 12:15 pm

Ако си поръчвал от Ибей.ком и е дошло от Щатите, Узбекистан, Туркменистан или друга държава извън Европейския Съюз, да - нормално е да платиш ДДС и мито (което пък се образува според 1500 различни фактора, поне що се отнася до байковете и частите за тях - но като цяло варира между 4 до 9% от общата сума на цена байк + ДДС). Ако пазаруваш от Европейския съюз, както е с Canyon, плащаш цената в сайта им + доставка някаква. :)
А относно рамките - наскоро имах възможност да прехвърля краче над най-новия РАМ АМ. Противно на очакванията и убежденията ми, този път няма как да кажа лоша дума за външния вид на рамката, нито за усещането от нея. Верно, не я пробвах по някакъв сериозен терен, просто обърнах кръгче по една полянка - размер М ми се стори големичък за моя ръст от метър и 71-72. Но пък карам същия тип рамка със същото окачване, но от друг производител, и съм адски доволен. Таааа, не мисля, че като качества нашенската рамка все още отстъпва на чуждестранните. Вече какво е обслужването след покупката, е друг въпрос. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Vorac » Чет Мар 06, 2014 7:06 pm

Абе тия Шокблейзове Гугъл въобще не е чувалза тях. Как може едно ревю да нямат?!

Каква е разликата между Torque EX и Strive AL? Защо са им така смачкани задниците? Да не би да са оптимизирани само за въртене? Или за brake dive? Или само за големи скоци?

Тези Santa Cruz и те ли са оферта и се правят в EU?
Vorac

Мнениеот marto_bikeara » Чет Мар 06, 2014 8:52 pm

Разликата между canyon Torque Ex и Strive Al е,че Torque е насочен към freeride,тоест той е предвиден главно за спускане и катеренето с него е трудничко,докато Strive Al е предвиден за лесно изкачване и сравнително агресивно спускане.Torque си е типичен фр байк с ход на задницата 180 мм и отпред 170 мм и с тегло от 15 кг си е предвиден главно за спускане,но пък и аз карам фр байк,който е 16.5 кг и си катеря насякъде,трудничко е,но пък когато наклонът се обърне си правя кефа и не се притеснявам,дали колелото ще издържи на следващия скок.
Strive си е типичен ам байк с ход на вилката и задницата 160 мм и 14,5 кг си е предвиден за по-лесно изкачване и малко по-внимателно спускане,в сравнение с torque.
Santa cruz мисля,че се предлага в trueriders.
Мисля,че каквото на canyon да вземеш няма да сгрешиш :beer:
marto_bikeara

Мнениеот outfaced » Чет Мар 06, 2014 10:51 pm

Vorac написа:Абе тия Шокблейзове Гугъл въобще не е чувалза тях. Как може едно ревю да нямат?!

Каква е разликата между Torque EX и Strive AL? Защо са им така смачкани задниците? Да не би да са оптимизирани само за въртене? Или за brake dive? Или само за големи скоци?

Тези Santa Cruz и те ли са оферта и се правят в EU?

Съвсем нормално не ги е чувал. То и тия дет ги правят направо може да се чудиш за изложба ли ги правят или наистина се опитват и да продават :D

Инак по темата ... понеже явно не знаеш какво искаш (съвсем нормално за начинаещ), наистина не е особено препоръчително да се хвърляш още от начало на натокани неща от висок клас. Проблема с хубавите компоненти, е че те всички са хубави ама са и различни. При байковете всичко е компромис и баланс и изсипването на една камара пари не е гаранция, че ще получиш, това което ти се иска като усещане и преживяване на края. Може много да си пишем тука, но докато сам не усетиш кое как ти допада на тебе няма да се получи.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот antonpc » Чет Мар 06, 2014 11:43 pm

hitar_potar написа:А относно рамките - наскоро имах възможност да прехвърля краче над най-новия РАМ АМ. Противно на очакванията и убежденията ми, този път няма как да кажа лоша дума за външния вид на рамката, нито за усещането от нея.
:offtopic:
От миналия сезон карам RAM ALLMTN или както се нарича с нова боя AM ONE.
Тествал съм и RAM AM TWO и поне за мен моята рамка с кобилица работи по-добре.
Единствения + на AM TWO е, че го има във вариант с проходна ос.
Наскоро в РАМ видях и новата рамка за AM пак творение на ASTRO за гуми 650B (27.5).
Всичко е добре ама липсата на проходна ос е :crazy: голям минус.
По темата.
CANYON-а на колегата halfdone е МНОООГО добър.
За мен избора би бил между Canyon Strive и Canyon Spectral. :peace:
Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Мнениеот Vorac » Пет Мар 07, 2014 10:33 am

Добре де, какъв е смисъла от къс ход на задницата, като всичките шокове имат няколко нива на ограничаване на хода (CTD)?
Vorac

Мнениеот halfdone » Пет Мар 07, 2014 11:02 am

Vorac написа:Добре де, какъв е смисъла от къс ход на задницата, като всичките шокове имат няколко нива на ограничаване на хода (CTD)?

Хода не се ограничава, а се ограничава сгъването при педалиране и поемането на някои неравности. Другото нещо се нарича геометрия и има една тема във форума, в която е обяснено и може да прочетеш Тук .

antonpc написа:Тествал съм и RAM AM TWO и поне за мен моята рамка с кобилица работи по-добре.

Мисля, че говориш за рамката с Monarch-а, с него наистина работи много зле, полу твърдак :D :agree:
Предполагам Хитър Потър е тествал една 2013-ка с Fox CTD, там вече е друга работа. Рамката е доста добре изработена и се усеща така, обаче не мога да я сравня със Strive-a .
Аватар
halfdone

Мнениеот TheUndertaker » Пет Мар 07, 2014 11:42 am

antonpc написа:От миналия сезон карам RAM ALLMTN или както се нарича с нова боя AM ONE.
Тествал съм и RAM AM TWO и поне за мен моята рамка с кобилица работи по-добре.
Единствения + на AM TWO е, че го има във вариант с проходна ос.
Наскоро в РАМ видях и новата рамка за AM пак творение на ASTRO за гуми 650B (27.5).
Всичко е добре ама липсата на проходна ос е :crazy: голям минус.

- Може ли малко по конкретна информация от тествалите АМ1-2 какво работи по-добре, че ми стана интересно. Особенно с тези размисли за шоковете ;)
- хубаво е като сравняваме нещо да е поне в същия сегмент разликата в посочените колела е над 1000 евро , та оста ти е най-малкия проблем :)
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот halfdone » Пет Мар 07, 2014 1:01 pm

TheUndertaker написа:- Може ли малко по конкретна информация от тествалите АМ1-2 какво работи по-добре, че ми стана интересно. Особенно с тези размисли за шоковете ;)
- хубаво е като сравняваме нещо да е поне в същия сегмент разликата в посочените колела е над 1000 евро , та оста ти е най-малкия проблем :)

АМ 2 2012 с Монарх РТ3 - Прави ~ 80% от хода си (при нагласен саг), усеща се доста твръдо ( някои хора така им харесва, на някои не), не обира добре всички неравности.
АМ 2 2012 с Фокс РП23- Прави целия ход, усеща се меко и работещо, поема доста по-добре неравностите.

Разликата в геометрията между АМ 2 2012 и 2013 се усеща в полза на 2013. Доста по-добре изработена и стегната задница. Със шок Fox Float CTD Evolution на Climb mode ства същински твърдак, а на Descend mode един доста приятен мазньоч.

Навремето карах и АМ 1. Първият шок ми беше Монарх 3.1, с врътка за компресията и изобщо не бях доволен. Смених го с Monarch RC3 с преливника, защото се надявах, че това ще е адски добър шок, обаче останах разочарован и от него. За да съм честен, след като се качих от Cross GRX 8 на AM1 с Monarch 3.1 имах чувството, че съм на някакъв облак или нещо подобно :D

Не знам, може би нещо тези рамки си искат спрецифични тунинги на Monarch-a. И на АМ1 и на АМ2 ми бяха М/М настройки - low volume и не съм доволен.
Като сложих фокса и ми потекоха лигите. АМ 1 с Фокс също изглежда доста добре, но не съм карал освен за кръгче.

Това е от моят личен опит. Може да не съм много добре технически с обясненията, но е лесно да направиш разлика между рамки и шокове, след като си ги карал определен период от време.

ПС.
Нещо оспамихме темата с неща извън нея. :)
Аватар
halfdone

Мнениеот antonpc » Пет Мар 07, 2014 1:12 pm

Както halfdone спомена и двата AM TWO бяха с монарси. Дори с FOX да е по-добре пак не ме радва усещането за сгъване в посока <=>.
AM ONE е с Fox Float RP23 2012 / factory series / boost valve / kashima coat, и понеже много ме радва скоро няма да го сменям с друго.
Вчера попаднах на интересна статия в Pink Bike от където е този цитат:
"Mountain bikes are expensive. We could argue all day about whether a $5,000 mountain bike gives you more enjoyment for your money than a motocross bike, an all-leather sex swing or a full-blown crack habit. At the end of the day, none of our bikes are logical purchases, they are complex, personal equations of available money, emotional attachments and downright stupidity." Matt Wragg :peace:
Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Следваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти