Гуми за ам

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Гуми за ам

Мнениеот peshodh » Нед Ное 02, 2014 8:16 pm

Здравейте колеги
Чудя се какви гуми за ам да взема искам да са леки и да имат сцепление да не са със някакви космически цени макс по 50 на гума ако има по скъпи предлагаите евентуално може да се вложат повече пари ако си заслужава :D
peshodh

Рейтинг: 1098

Re: Гуми за ам

Мнениеот spirov92 » Нед Ное 02, 2014 11:49 pm

Май всички искаме гума с изброените качества. :D Не може хем да са леки, здрави и с добро сцепление, хем да са евтини. Дори като премахнеш ограничението за цената, пак има някакъв компромис между другите 3. ;)
Малко впечатления от гумите които аз съм карал в последните години:
Maxxis High Roller 2.3: като цяло стават. Аз съм лек и не съм ги късал, но по-тежки хора май имат проблеми. Сцеплението беше средна работа, теглото - малко високичко.
Maxxis Minion DH F 2.35: Моята беше по-мека смеска, съответно тегава за въртене и се изхаби за нула време.
Schwalbe Nobby Nic 2.4: Два сезона карах с тях. Като цяло добро сцепление, а и добро тегло (700гр), но дори и с моите 60 кила ги късах чат-пат. На мокро не са много добри, а и малко непредвидимо губят сцепление.
Schwalbe Hans Dampf 2.35: Малко по-тежки (800гр) ама по-стабилни и здрави от ноби ник. До тук това ми е любимеца.

Швалбетата като цяло са подходящи за безкамерни. Само не си взимай такива без защита(snake skin). А, и са ти малко над бюджета.
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот peshodh » Пон Ное 03, 2014 8:19 am

Много благодаря колега обаче защо без снеик скин
Колебая се м/у тази http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... x-235.html и тази http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... 26x24.html
peshodh

Мнениеот spirov92 » Пон Ное 03, 2014 11:47 am

Май нещо не съм се изразил ясно. Snake Skin си е направо задължителен - виждал съм швалбета без snake skin да се късат кат' мокър вестник. :)
Както казах – Hans Dampf е по-тежък, но повече ми харесва.
spirov92

Мнениеот peshodh » Пон Ное 03, 2014 11:58 am

Може да взема хенс за предна и ник за задна съответно предна 2.35 и задна 2.4 мнохо благодаря за помощта
peshodh

Мнениеот Georgi_89 » Вто Ное 11, 2014 2:06 am

spirov92 написа:Май нещо не съм се изразил ясно. Snake Skin си е направо задължителен - виждал съм швалбета без snake skin да се късат кат' мокър вестник. :)
Както казах – Hans Dampf е по-тежък, но повече ми харесва.

Аз съм виждал със скина да се късат :dontknow:
Дори мога да ти пратя и снимка да видиш разпрания бега як борд, всеедно с нож са го клали.
Georgi_89

Рейтинг: 1033

Мнениеот spirov92 » Вто Ное 11, 2014 11:14 am

Не съм казал че швалбетата с SnakeSkin са неунищожими, просто са бая по-здрави от тези без защита. Както съм написал, и аз ноби ник-а съм го късал няколко пъти. Като кацнеш върху остър камък с двеста, и най-свинската DH гума ще даде фира. ;)
spirov92

Мнениеот Vorac » Вто Ное 11, 2014 11:21 am

Тия са леки и с добро сцепление, но пък не безкрайно здрави:

http://www.mtbr.com/cat/tires-and-wheel ... 51crx.aspx

Останал съм с впечатление, че здравите гуми са по кило, например Der Kaiser.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Ное 11, 2014 11:49 am

Всъщност здрава гума е много относително понятие - примерно моите ги правя безкамерни на твърдак, тежа 70 кг. и съм установил, че предната може да е около 650 гр, но минимума за задна е 750 гр. За ездач 85-90+ вече нещата стоят по различен начин.

Конкретно по темата - таз годишния модел Fat Albert 2.4 има мноооого сцепление със съвсем приемливо тегло, но е доста бавна нагоре. От друга страна мен ми допада контрола, който имам върху задната гума - в планинското колоездене обикновено се печели нещо за сметка на друго : - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот peshodh » Вто Ное 11, 2014 9:32 pm

Може ли да ми обясните как стават работите с безкамерните гуми щото и гумите и шините ми могата да са безкамерни :dontknow:
peshodh

Мнениеот peshodh » Вто Ное 11, 2014 9:40 pm

Кажете коя гума става повече за предна тази http://bikelab.bg/v-nshna-guma-high-rol ... -30-exo-tr или тази http://bikelab.bg/v-nshna-guma-minion-d ... -30-exo-tr като имате в предвид че dhf е с 35 гр по лека
тази съм избрал за задна http://bikelab.bg/v-nshna-guma-minion-d ... 5-sg-vaema
peshodh

Мнениеот spirov92 » Вто Ное 11, 2014 11:06 pm

Ако и гумата, и каплата са UST, става така: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair010
Ако не са, е подобно, но с запушваща течност ("боза"). Бая е писано по въпроса: viewtopic.php?f=4&t=68823&start=660
spirov92

Мнениеот Telepatok » Пет Дек 19, 2014 5:26 pm

Намерих тази полезна табличка:
Изображение
Аватар
Telepatok

Рейтинг: 1504

Мнениеот outfaced » Пет Дек 19, 2014 5:55 pm

peshodh написа:Кажете коя гума става повече за предна тази ...

Тая дет си я избрал за задна ;)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот surr3a1 » Съб Дек 20, 2014 10:24 am

Здравей,
Гледам гумите, които си избрал и понеже аз съм в процес на търсене - се включвам.
Максис правят най-тежките гуми в индустрията, от това което съм прегледал до момента, а то е почти всичко. Ако търсиш тегло това не е маркта на 100%!
Отделно, не вярвай на нито един сайт за тегло в това число и официалните - не са верни.
Аз самият търся тегло и за момента гумата към която съм се ориентирал е Continental Mountain King II RaceSport 26x2.4 ~ 560-580gr.
Това е едно ревю, което я представя в много добра светлина, и то от много сериозен сайт (Protection версията, която е малко по-тежка).
Съвсем спокойно мога да твърдя, че няма друга гума за АМ, която да се доближава дори отдалечено до теглото на тази, а цената горе е най-добрата, която съм намерил до момента.

Поздрави!
Моят красавец: TITUS El Guapo
Аватар
surr3a1

Рейтинг: 1243

Мнениеот nesretnika » Съб Дек 20, 2014 11:16 am

Аз в момента карам с Continental Mountain King II Protection 27.5x2.4. Преди това ползвах Maxxis Ardent TR EXO същия размер. За мен лично Максиса е по- добрата гума от двете и дори е малко по-лека
nesretnika

Рейтинг: 1298

Мнениеот mentalhead » Съб Дек 20, 2014 2:06 pm

surr3a1 написа:Здравей,
Гледам гумите, които си избрал и понеже аз съм в процес на търсене - се включвам.
Максис правят най-тежките гуми в индустрията, от това което съм прегледал до момента, а то е почти всичко. Ако търсиш тегло това не е маркта на 100%!
Отделно, не вярвай на нито един сайт за тегло в това число и официалните - не са верни.
Аз самият търся тегло и за момента гумата към която съм се ориентирал е Continental Mountain King II RaceSport 26x2.4 ~ 560-580gr.
Това е едно ревю, което я представя в много добра светлина, и то от много сериозен сайт (Protection версията, която е малко по-тежка).
Съвсем спокойно мога да твърдя, че няма друга гума за АМ, която да се доближава дори отдалечено до теглото на тази, а цената горе е най-добрата, която съм намерил до момента.

Поздрави!

Здравей, не знам къде си гледал това тегло, което си дал, но дори в линка който си посочил на RaceSport версията и дават 635 грама. Отделно това тегло е ужасно ниско за АМ гума с ширина 60мм, което (а и името го подсказва) означава, че гумата едва ли ще е много надеждна и ако караш по каменист терен е твърде вероятно да и видиш сметката доста бързо. Определено 80-те грама отгоре за ProTection варианта ще си струват всеки един грам. Тя и така гумата идва лека, което ме кара да поставям под известна въпросителна и обявения размер, още повече, че имам история с 2.2" размера на същата гума, която шублера ми настоява, че е широка 2.0 инча. Да кажем, че тясната ми шина "изяжда" малко от широчината на гумата пак няма да стигне обявения размер.
Като вземем горното предвид Schwalbe Nobby Nic в същия размер е само с 10 грама по-тежка в SnakeSkin варианта си, така че като тегло си я доближава отвсякъде. Fat Albert е под 700 грама за тяхната 2.4" версия (62мм). Изобщо Швалбе на тегло трудно някой ще ги бие. Те пък са пословични с бързо износване. А и посочените тегла пак са доста ниски.
По съвременните критерии за АМ/Ендуро гуми "леко" се счита тегло около 750-800 грама. Това със сигурност не са най-леките гуми, но са най-леките такива, които същевременно са и достатъчно солидни да ги караш наистина навсякъде (пак с едно наум), което е смисъла на понятието АМ. Иначе, ако избягваш каменисти терени сигурно може спокойно да минеш и с по-лека гума. Мисълта ми е да не гледаш само теглото, защото често прекалено ниското тегло идва съответно със слаба гума. И предвид раздела, в който пишем понятия като ProTection и SnakeSkin са задължителни. Понятия като Race и Sport следват да се избягват, освен ако не говорим за състезателна гума, която ще се педалира осезаемо много.
Аватар
mentalhead

Мнениеот surr3a1 » Нед Дек 21, 2014 12:35 pm

Здравей,
Теглото съм го гледал на много снимки и на сайта им. Там някъде е, като варира разбира се. От друга страна зависимостта м/у теглото и здравината ме накара да се замисля малко.
Другите гуми към които аз съм се насочил са Hans Dampf 2.35 Trail Star Evo. Тях до момента ги отбягвах именно поради теглото, но твоя пост ме кара да се замисля леко в/у това какво е правилното тегло. Колкото повече гледам гумите толкова повече въпроси изникват. Ако е Ханс отпред, дали да е същата отзад или друга по-търкаляща се и каква точно?

Помагайте, моля!
Аватар
surr3a1

Мнениеот peshodh » Нед Дек 21, 2014 1:21 pm

Може би ноби ник
peshodh

Мнениеот antonpc » Нед Дек 21, 2014 1:46 pm

Ето интересно инфо по темата Group Test: 6 Trail Tyres
Thank You, Bicycle :) “It is not the mountain we conquer but ourselves.” ~ Edmund Hillary / FunKyBikers
Аватар
antonpc

Рейтинг: 1551

Мнениеот mentalhead » Нед Дек 21, 2014 4:01 pm

surr3a1 написа:Здравей,
Теглото съм го гледал на много снимки и на сайта им. Там някъде е, като варира разбира се. От друга страна зависимостта м/у теглото и здравината ме накара да се замисля малко.
Другите гуми към които аз съм се насочил са Hans Dampf 2.35 Trail Star Evo. Тях до момента ги отбягвах именно поради теглото, но твоя пост ме кара да се замисля леко в/у това какво е правилното тегло. Колкото повече гледам гумите толкова повече въпроси изникват. Ако е Ханс отпред, дали да е същата отзад или друга по-търкаляща се и каква точно?

Помагайте, моля!

Hans Dampf е прекрасна гума и за предна и за задна. Тя е чудесно решение в съотношението тегло/здравина. Моите гуми са такива, но в Performace версията, която е бюджетна и е от по-кофти смес. Иначе колегите тук (а и по принцип) се оплакват от бързото ѝ износване. Като вземем предвид и височката ѝ цена това я прави доста скъпо решение. Иначе според мен си се насочил правилно, като само бих добавил, че TrailStar-а е подходяща за предна, а за задна PaceStar. Последното е уж малко по-твърд и износоустойчив вариант.
Иначе, ако се търси максимално сцепление отпред може да се пробва най-агресивната гума Magic Mаry в най-лекия ѝ вариант SnakeSkin ~800гр. За възможно най-търкаляща се гума за задна може да се пробва Rock Razor (665гр. каталожно тегло; тя е лека, но надявам се ниското тегло се дължи на липсата на сериозни грайфери, не на слаб страничен борд), но минималния ѝ централен грайфер и липсата на преходен грайфер от центъра към страничните я прави гума за по-опитни хора, които навеждат колелото повече в завои и нямат проблем с влошеното спиране на задната гума. Т.е. тая гума примерно не е за мен. Hans Dampf е съвсем различна в това отношение с грайфери по цялата ѝ ширина и осезаеми централни грайфери, които я правят прекрасна при спиране.
Аз лично обмислям вариант за следващи гуми или Hans Dampf и отпред и отзад в Evo вариант, или евентуално комбо Magic Mаry/Hans Dampf. Само че аз не карам много интензивно и мисля, че бързото им износване няма да ми е чак такъв проблем, като естествено няма как да съм сигурен. Примерно Performance варианта се износва според нуждите ми, но тя е от по-твърд материал и вероятно е по-добра в това отношение. Ако бързото износване те притеснява, то Швалбе не са твоите гуми. Определено си струва да се хвърли око на максисите.
Тук админа е споделил обстойни впечатления от Minion DHR 2. Но те пък са по-тежки - каталожни тегла 760гр. за 2.3" вариант и ~ 900 за 2.4" вариант.

Още малко разсъждения има и в тази тема, на предната страница в раздела.
Аватар
mentalhead

Мнениеот surr3a1 » Нед Дек 21, 2014 5:45 pm

Аз за износване не се притеснявам. Имам гуми за градско и си търся само за планината в момента, където ще се кара уикендите и то не всеки. Смятам, че ще ми държат мноооого време така.
Големият проблем е, че няма такива гуми в БГ - Ханс Дампф 26x2.35 на Pace Star, има само Trail Star варианта.
Като цяло си харесах Ханс Дампф 2.35 Pace Star за предна и Ноби Ник 2.35 Pace Star за задна, и двете със SnakeSkin, но ги няма никъде и трябва да се поръчват от Германия.
Цената идва на 150лв за двете.
Цената на Ханс-а само с Trail Star, който е наличен в Драг, ще стъпи на 100-110лв. Разликата не е толкова малка.
Моля за съвет: заслужава ли си аджеба скъпия вариант, или да си отида в магазина и да си ги купя наличните и да се свърши тая мъка с това търсене и четене на ревюта и какво ли още не.
Благодарности!
Аватар
surr3a1

Мнениеот natalito » Нед Дек 21, 2014 9:01 pm

surr3a1 написа:Цената на Ханс-а само с Trail Star, който е наличен в Драг, ще стъпи на 100-110лв.

хм тази цена пък откъде :look:
тия двете няма ли ги
http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... x-235.html
http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... x-225.html
добра е комбинацията, слагайте и карайте

а аз може ли да използвам темата да попитам за читава задна гума за мокро и зимъска, 2.2/2.3
да държи, ама все пак и да се търкаля, че все пак и катерим, ако някой е вчепетлен от некоя, моля да сподели
мерси :)
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот surr3a1 » Нед Дек 21, 2014 9:10 pm

Съжалявам за объркването, имах пред вид за 2 броя :). За съжаление не искам различен размер на гумите и комбинацията горе не става.
Аватар
surr3a1

Мнениеот mentalhead » Нед Дек 21, 2014 10:29 pm

Ханс в PaceStar има - http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... -2-35.html
Ноби Ник в PaceStar също има - http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... dy-26.html

Само че най-добре е да видиш на място какво има, че то в сайта може да пише едно, а в действителност да е друго. А за предна хората по принцип слагат TrailStar.
Аватар
mentalhead

Мнениеот surr3a1 » Нед Дек 21, 2014 11:02 pm

Хмм, заглавията им са крайно объркващи. Не пише, че са SnakeSkin, а пък вътре в описанието уж е такава. Що се отнася до смесите, аз крайно не обичам да карам в мокро и кал, и по тази причина си мисля, че PaceStar материал е достатъчен за мен. Възможно е на място да си променя мнението.
Както и да е. Ще се обадя да ги питам, защото те може да са в различни магазини пръснати. Благодаря за съдействието.
Май след толкова време и с помощ от всички страни, си избрах гуми.

Благодаря!
Аватар
surr3a1

Мнениеот bio » Пон Дек 22, 2014 8:35 am

Nobby Nic е добра гума (за задна), ако ти я подарят. Прекалено бързо се износват централните бутони, след което започнах да я цепвам централно и странично. всичко това за по-малко от половин година (зимния сезон). Сцеплението не е нищо особено.
Maxxis Advantage по-добра като сцепление от Nobby Nic. На второто каране е сцепих централно в един камък. На 7 каране я сцепих странично при преминаване на по-висока скорост. Ще я лепя и ще я карам пак. Износване засега не се забелязва (докато при Nobby Nic-a си личеше още след първите карания).
И двете гуми са там с разните му там защити-мащити.
Все още търся перфектната задна гума. Следва Ardent !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот natalito » Пон Дек 22, 2014 10:39 am

surr3a1 написа: Що се отнася до смесите, аз крайно не обичам да карам в мокро и кал, и по тази причина си мисля, че PaceStar материал е достатъчен за мен ...

Не става въпрос за мокро и кал, а по принцип. Разликата между двете смеси за мен поне е осезаема. И Pacestar отпред не ме кефеше, ама ич. А че се износват бързо, факт.
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот surr3a1 » Пон Дек 22, 2014 11:18 am

Аз като гледам как ги определят, едната е за по твърдо, а другата за по-мокро.
Поръчах една TrailStar за предна и една PaceStar за задна от Скриим. На място може да реша да заменя задната за Ноби Ник, ако ми хареса.
Силни благодарности още веднъж за съветите и коментарите.
Новобранец като мен е добре да чуе различни мнения на по-опитни карачи, за да намали количеството на направени глупости : ).
Аватар
surr3a1

Мнениеот milestone » Вто Дек 23, 2014 11:02 am

surr3a1 написа:За съжаление не искам различен размер на гумите и комбинацията горе не става.

И що така?
Предполагам имаше предвид, че не искаш предната и задната ти гума да са различен модел, при което пак възниква горния въпрос.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Следваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти