Въпрос за Drag Shift 7.3 за ВИЛКА

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за Drag Shift 7.3 за ВИЛКА

Мнениеот nikar222 » Съб Юни 06, 2026 6:27 pm

Здравейте!
Миналата година на 08.08.2025 пуснах тук тема за избор на ново колело("Менине за Radon'') и след много дълго обсъждане, в края на което не бях сигурен какво да купя, си купих през лятото на 2025 Drag Shift 7.3 SX-12 29-er който тогава беше току що излязъл в DragZone като най-новият им твърдак, ето линк към колелото, по мои наблюдение частите по него сега са същите които бяха когато го купувах - https://dragzone.bg/products/29-shift-7 ... nwpijdBIzY

Преди няколко дни проведох разговор с DragZone и ми казаха че щом е купен лятото на 2025 година значи трябва да е бил Drag Shift 7.2 а не 7.3 но в обявата когато го поръчвах от сайто пишеше 7.3. Казаха ми че допустимият ход на рамката е от 130 до 160мм(фабричаната вилка е на 140мм), но след много дълги консултации с изкуствен интелект, той ми каза че рамката е проектирана за вилки от 130 до 150мм. Естествено бих се доверил на DragZone повече. Човекът по телефона ми каза че карал същата рамка като моята но с Lyrik 160мм.

Досега го карах с фабричната вилка Rockshox 35 Gold RL 140mm, която според серийният й номер в сайта на SRAM е от 2024 с дължина от оста до короната 551мм. Преднацначена е за Trail.
Решил съм да купя нова по-висок клас вилка, тъй като тази се славела с разлуфтване, пукане при връзките между короната и стеншъните и между короната и стержена след около година до година и половина каране -това го знам както от интелекта, така и от местния механик който ми смени доста части по колелото.
Аз досега почти не съм карал колето по пътеки, основно по шосе и градско, така че вилката не е напрягана исктински. Но не ми харесва как работи и имам нужда от повече настройки за да започна да карам по пътеки. Колелото според изкуствения интелект е All-mountain/Enduro твърдак, но в DragZone е в категория Trail.
Бих искал да му сложа вилка 150мм за да не променям прекалено много геометрията и позицията при катерене и да остане по балансирано колело, което може да катери и да спуска добре, вместо 160мм вилка която да вдигне челото и средното повече.
ЧЕЛОТО НА РАМКАТА МИ Е ОТ 1.5 до 1 1/8.

За сега съм се спрял на :

1 - Rockshox Lyrik Select+ от 2024/2025 година защото са с Charger 3.0/3.1 патрони, които са по-добри от предишнитe и тежи макс 2000 гр.. Бих предпочел 2025 Charger 3.1 заради по-голямата му чуствителност на малки неравности, но това ми го каза интелекта. Освен това от 2024 нататък имало Lyri-ци с по-високо допустимо максимално тегло от 169кг, колкото ZEB, за разлика от предишните които са били до 150кг и това ми дава по-голямо спокойствие че вилката ще е доста здрава и корава като шаси. За тези вилки четох че вероятността да развият същите проблеми като моята 35 Gold RL е минимална дори и да бъдат изтезавани с години на ръба на възможностите си, например по байк паркове или много агресивно ендуро. Освен това са много по-леки от 35 Gold и също от ZEB или Domain Gold и по-новите се помпят до 163 PSI. Държа задължително да е E-approved/E-optimized Lyrik, защото видях че има и такива които са поръчани от компаниите за за да се монтират на неелектрически колела и те са с по-ниско максимално тегло от 150кг. За съжаление обаче Lyrik Select+ е OEM-оборудване и много рядко се намират, макар и ди има един в Bike-discount, който обаче е до 150кг. Има ли смисъл да то търся при положение че Lyrik Select се намира много по-чесно и е по-евтин-има само Low-speed compression тип Sweep и Rebound. Интелекта ми каза че между Select и Select+ разлика в здравината и склонността към гореспоменатите проблеми на 35 Gold няма, и двете трябва да се еднакво здрави и устойчиви като шаси и вътрешности.
Дължината на тези вилки от оста до коранат е 561мм за 150мм ход и 571мм за 160мм ход.
КОРОНАТА НА LYRIK Е КУХА И ИМА ВГРАДЕНО МИКРО-ОТЗИВЧИВОСТ В ШАСИТО.

2 - Rockshox Domain Gold RC3 Isolator - https://1001-bike-parts.com/bg-product- ... -6414.html За тази четох че е доста бюджетна и не излизат от завода колела с нея толкова често, по-скоро с ZEB Base/Select, но те ми идват малко скъпи. Тази вилка използва шасито на ZEB-а, използва по-добрие Isolator патрон вместо стария Motion Control но тежи 2540 гр., защото използва 6000-серия алуминий повече вместо 7000 на ZEB-а и има само бавна компресия с 3 позици(Open, pedal, firm) и Rebound и се помпи до. За нея интелекта ми казва че тя ще развие същите проблеми като моята 35 Gold RL пак за около година-две, дори и да я карам доста под прага на възможностите й, тъй като начинът по който са свързани стеншъните и короната и короната и стержена е Press-fit и не бил достатъчно устойчива връзката. Освен това поради оромната и коравина и неотзивчивост(stiffness) бушингите и уплътненията се износвали доста по-бързо. Често се слагала на ниско-бюджетни или начален-клас Gravity/Freeride/Bike-park колела или колела под-наем. Това ме кара да продпочитам Lyrik, но пък той е с 35мм шаси а тази е 38мм, колкото ZEB.
Дължината на тази вилка от оста до кораната е 566мм за 150 ход и 576мм на 160 ход.
КОРОНАТА НА ТОЗИ DOMAIN Е ПЛЪТНА И ПОЧТИ НЯМА МИКРО-ОТЗИВЧИВОСТ.

Въпросите ми са :
1 - коя от двете има най-голям смисъл ?
2 - какъв опит имате с тези вилки, наистина ли Domain-ът а склонен към такива проблеми, а Lyrik-ът не ?
3 - патроните много ли са различни като качество на работа и здравина ?
4 - кое е по-добре - по-скъпа вилка за All-mountain/леко Enduro като Lyrik-ът или по-евтина вилка за Bike-Park/Gravity/Freeride като Domain-ът ?
5 - по-голямото 38мм шаси винаги ли означава по-голяма здравина, коравина и издържливост ?
6 - какви други алтернативи бихте ми препоръчали ?
7 - според вас промяната във височината на челото с тези милиметри(както и на средното) ако сложа една от двете на 150 или 160мм ход ще промени ли значително управлението колелото при катерене и спускане ? Интелекта ми каза че щяло доста да се усети, по-високата вилка ще кара предната гума да олеква значително при стръмни катерения, но щяла да увеличи стабиността при спускане. Не бип искал да купувам вилка на 160мм а на 150, за да се запази all-mountain геометрията на колелото.

За сега съм се спрял на Rockshox заради по-редките и по-евтини сервизирания. FOX са доста по-скъпи, макар че понякога се появяват техни over-stock вилки на големи намаления, но имат много по-строги и доста по-чести и по-скъпи интервали за сервизиране и интелекта ми каза че ако не се спазели работата им се влошавала значително и били много по-чуствителни на напълване с мръсотия и по-лесно се надрасквали стеншъните. Освен това FOX имали по-ниско максимално допустимо тегло,често до 140кг за FOX 36 ( E-optimized версията е до 169 кг, но е с по-малката въздужна камера от FOX 34, която е само до 120 PSI), а пък FOX 38 е много скъп за мен и не съм намерил евтин от по-добрите(Performance или Performance Elite).
Има ли смисъл да гледам FOX 36, той по-здрав/издържлив/корав ли е от Lyrik-а и може ли да се мери с ZEB-а или Domain-а ? Той е с 36мм шаси, но пък с по-ниско макс тегло?
Останалите марки като Cane Creek, MRP, DT Swiss, Formula и други механикът ми ми каза да избягвам и също че частите изключително трудно се намирали и почти никой в България не ги карал. Ohlins са наистина прекалено скъпи за мен.
Не съм търсил много Rockshox ZEB, защото те не се продават на 150мм от завода, започвали от 160 и се сваляли на 150 само с модификация, коети би ми увеличило разходите доста. Все пак ZEB Select и Select+ са значително по скъпи от гореспоменатите и Select+ отново е OEM-оборудване и почти не се намира. Но все пак един ZEB Select ще бъде ли по-добър от този Domain Gold като качество на работа ? Интелекта ми каза че ZEB-ът не развивал проблемие на Domain-ът и моята 35 Gold RL, също той е доста по-висок клас и механикът ми каза че дори и ZEB Base ще е в пъти по-добър от моята 35, освен това е малко над 2300 гр и при него е използван доста от по-добрият 7000 алуминий.
Разглеждал съм и вилка Manitou Mezzer Expert/Pro, no Pro е отново много над бюджетът ми, има същите интервали за селвизиране като FOX и е до 125 PSI(Main spring) / 200 psi(Infinite Rate tune spring) и макс.тегло 136кг. Тя също е за All-mountain/Enduro и една от най-леките такива на пазара.

Основно държа вилката ми да може да се помпи до по-високо налягане, да е колкото е възможно по-здрава от сегашната ми и да не е прекалено тежка(макар че теглото не ме тревожи чак толкова) и искам да се придъжржам към мин/макс ход за рамката. Аз съм тежък човек - во момента съм 105 кг и достигам 108 с екипировка. Склонен съм да карам както по по-гладки пътеки и по шосе с много дълги катерения(понякога по 20 км само катерене), така и да се спускам по пътеки, понякога по-рошави. Ще карам колелото с фабричните капли, които са 29-инчови WTB ST I30 TR 2.0 TCS.

Благодаря предварително! :peace:
nikar222

Рейтинг: 1085

Re: Въпрос за Drag Shift 7.3 за ВИЛКА

Мнениеот Sprinter » Нед Юни 07, 2026 2:17 am

Здравей,
Според мен:
1. Преди да мислиш за ъпгрейд на вилката, започни да караш основно пътеки и по-малко градско и асфалт. Стигни дотам, че да не ти стига 140 ход, да усещаш огъване в 35 мм колове, ако щеш и да "разлуфтиш" сегашната ти вилка. Най-вероятно, преди това вече ще питаш за смяна на колелото с такова с пълно окачване :D
2. Не избирай окачване по спецификациите за периоди на сервизно обслужване.
3. ИИ (не знам кой си ползвал) има склонност да "усеща" ако си предубеден в дадена посока и да те "засилва" повече натам, често пъти представяйки ти "факти" базирани на много ограничени източници.
Sprinter

Рейтинг: 1922

Мнениеот nikar222 » Нед Юни 07, 2026 2:53 am

Благодаря за съветите но :
- Нямам намерение да сменям колелото с мекица или да си купувам второ
- Карал съм по пътеки вече и съм убеден че ми трябва вилка с повече настройки и дост по-голяма чувствителност на малки неравности и поне 150мм ход. Едно елементарно заключване което има моята не помага, аз дори не съм го използвал. Освен това тази 35 Gold има огъване назад (fore-aft flex) което често усещам и виждам докато карам и набия спирачки по-силно, също тя наистина доста се вдървява на по рошав терен и го усещам добре(spike на патрона)
- Бих искал да си купя вилка още сега докато рамката и компонентите по нея все още са сравнително нови.
- Разпитах и се оказа че в моя град никой не сервизира FOX(Manitou също), но в Пловдив, който не ми е много далеч, имало един малък сервиз който специализирал в окачване, обадих се там и пълен сервиз за FOX 36 от 2024г нататък е около 200 евро а за Lyrik е около 110 макс(което повече ме устройва). 200 евро ми е скъпо и те също ми казаха поне 1 път в годината пълен сервиз и на 3 месеца базов(само смяна на маслото и почистване), просто не искам този разход. Вече съм дал около 2400 лева за подобрения по колелото. Механикът при когото ходя ми каза че е възможно да ми свали вилката и да я прати във Veloboost в София, които били най-добрите в България специалисти по окачване. 20 евро за сваляне на вилка, допълнително разходите за пътуване на вилката, самият сервиз и монтаж пак 20 евро - поне 300 евро за един сервиз на вилка, което е почти колкото цената на сегашната ми вилка когато е била нова.
- Знам че интелекта е склонен да ме подтиква в определена посока щом усети че клоня натам. За въпросните консултации използвах изцяло Google AI.
nikar222

Мнениеот mio » Нед Юни 07, 2026 10:43 pm

Само за справка сегашната ти вилка се намира често за 50-70 евро - нова. Това, че в новия ти велосипед са ти я калкулирали за 400 еврака по retail price е съвсем отделен въпрос. Това по темата за абсурдните цени на услугите - 20 евро сваляне на вилка, 20 за поставяне, 200 сервизиране.... айде къш бе мизерници. Оляха се вече. А някои дават такива цени само за услугата, китовете отделно. Нов Fox 36 се взима за за 200-300 евро, тия ще ми искат 200 за сервизиране .... в България. В Германия и Австрия вече се намират по-ниски цени на услуги от тези, които търсят тук кварталните гаражи. 200$ в щатите за услугата с включени консумативи и всичките китове, а има и по-евтино. Тука обаче си казват, че те труда си го оценяли на 60-70 евро/час.
Вземи си вилка, която ще можеш да сервизираш сам и не се занимавай с глупости. Не се лови на всички маркетингови глупости и платени ревюта. Ако сега някой ми смени ZEB-a от 3.1 RC2 с един BASE, ако ще и на 5км каменна река, даже няма да открия разликата в прословутата Small bump sensitivity, освен ако не я търся и не сменям двата модела последователно. А трябва да са двете крайности и Ultimate-a да е друга галактика.
Помисли и за Manitou Mezzer
mio

Рейтинг: 1200

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Юни 08, 2026 4:19 pm

Това дето си го писал с ИИ го погледнах само по диагонал. Почти 500 евро за домейн а абсурд. Тук 36ца все още е брутално намалена - грабвай я! https://hibike.com/shop/komponenten/gab ... 2023-bulk/

Пълен сервиз със смяна на уплътнения не е необходим всяка година - особено пък при каране на твърдак с доста по-малко скорост. На всеки 3 месеца базов пък е необходим ако всяка седмица въртиш с лифта на Боровец по 2к+ денивилация спускане. Базовият сервиз е доста лесен на този фокс и при текущите цени на обслужване си заслужава човек да се научи. Единствено даваш в началото пари за масла и грес и после ги ползваш с години - може да се комбинираш и с приятел.

Даже и да си 100 кг. с твърдака ще ти е ОК 36ца от към флекс. Големите вилки ги карат с ДХ скорост и заради това им трябва да е още по-корава - с твърдака си далеч от такава необходимост.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот mio » Пон Юни 08, 2026 7:16 pm

160 мм за твърдак си е извращение. Пък и 300 евро от доста време не са кой знае каква добра цена за стандартния Performance, при положение че за толкова се взима и Elite.
Според мен повече от 140 мм е напълно лишено от смисъл. А и Fox 36 като цяло... Ако толкова се впечатлява от маркетинг, днес в BD се появи това и има няколко останали бройки RockShox Pike Ultimate Flight Attendant 140 с Charger 3.1. За 350 евро си e OK излиза колкото обикновения Pike, а електрониката му е бонус.
За всеки, който ще каже, че Flight Attendant няма смисъл - със сигурност има повече смисъл от по-голям ход и "твърдостта" на 36-цата, от която реално ще има полза само ако кара с висока скорост по скали и корени, но ще ги плати с осакатената геометрия и увеличено тегло . С Pike ще си получи търсената small bump sensitivity, а като бонус и екстрите на електрониката, без да е платил един камион пари за тях... е ще трябва и сензор, но може да го сложи по всяко време пък гледам е готов да налива пари за да си прави кефа :)
mio

Рейтинг: 1200

Мнениеот nikar222 » Вто Юни 09, 2026 12:07 am

mio написа:Това по темата за абсурдните цени на услугите - 20 евро сваляне на вилка, 20 за поставяне, 200 сервизиране.... айде къш бе мизерници. Оляха се вече. А някои дават такива цени само за услугата, китовете отделно. Нов Fox 36 се взима за за 200-300 евро, тия ще ми искат 200 за сервизиране .... в България.

Вземи си вилка, която ще можеш да сервизираш сам и не се занимавай с глупости.

Ако сега някой ми смени ZEB-a от 3.1 RC2 с един BASE, ако ще и на 5км каменна река, даже няма да открия разликата в прословутата Small bump sensitivity, освен ако не я търся и не сменям двата модела последователно. А трябва да са двете крайности и Ultimate-a да е друга галактика.

Помисли и за Manitou Mezzer

Мисля че раздутите цени в БГ са поради факта че има много хлапета между 12-16 годишна възраст които никога не биха се опитали да направят опит да сервизират сами FOX 36 Performance Elite/Factory или ZEB Ultimate и водят вилката или цялото колело на сервиз за всяка една дреболия, но може и да греша.

Никога не съм се качвал на висок клас каквото и да е, камо ли пък вилка за 700-1000 евро. Не бих я сервизирал сам защото не бих искал да сгреша с презатягането на нещо, тъй като вече ми се е случвало, но все пак, може би не е чак толкова трудно, пък и например Rockshox се сервизирали със стандартни инструменти а FOX искали специализирани. Даже моят механик ми каза че механиците от Veloboost София ходели на обучения редовно за работа по FOX-ове заради все-по големият брой иновации в технологиите за окачване и усложняването на устройствата на вилките и шоковете.

По въпросът за разликата в качеството на работата между базовите и по-горните варианти, след време човек свиква с това което има и започва да компенсира с техника така че липсата на настройка или две може и да стане трудно-забележима според мен.

За вилките на Manitou разбрах че са изключителни, но ниското макс.тегло от 136 кг ме отказва от тях. Не съм видял досега електрическо колело, дори и от по-леките, да излиза фабрично с окачване на Manitou, но може и да не съм прав.
Последна промяна nikar222 на Вто Юни 09, 2026 1:01 am, променена общо 3 пъти
nikar222

Мнениеот nikar222 » Вто Юни 09, 2026 12:46 am

Pr3d4t0R написа: Почти 500 евро за домейн а абсурд.

Тук 36ца все още е брутално намалена - грабвай я! https://hibike.com/shop/komponenten/gab ... 2023-bulk/

Пълен сервиз със смяна на уплътнения не е необходим всяка година - особено пък при каране на твърдак с доста по-малко скорост. На всеки 3 месеца базов пък е необходим ако всяка седмица въртиш с лифта на Боровец по 2к+ денивилация спускане. Базовият сервиз е доста лесен на този фокс и при текущите цени на обслужване си заслужава човек да се научи. Единствено даваш в началото пари за масла и грес и после ги ползваш с години - може да се комбинираш и с приятел.

Даже и да си 100 кг. с твърдака ще ти е ОК 36ца от към флекс. Големите вилки ги карат с ДХ скорост и заради това им трябва да е още по-корава - с твърдака си далеч от такава необходимост.

Аз мисля че много малко хора си купуват Domain като upgrade, също и преди години беше така и със старият Domain, който беше с 35мм шаси. Не се срещаха чак толкова често, пак основно като OEM оборудване.

FOX 36 ми харесва като визия и също четох че настройките при тях имали най-голям ефект - поти всеки click се усешал, единствено тази допълнителна гайка коята се затягала за пълно центроване на вилката не знам дали не би ми създавала проблеми. Но както написах в началото, макс.тегло е до 140кг(което според мен означава по-малка здравина на ключови места, което също предполагам е свързано с по-ниското тегло на вилката), с изключение на E-optimized версиите, които са до 169кг, но те са с въздушна камера от FOX 34 до 120 PSI. Ще ми се наложи да я карам почти на макс.налягане, а сегашната я карам на около 108 PSI.
Аз досега не съм карал с висока скорост заради теглото и фитнесът ми, които се опитвам усилено да променя. След време, след като отслабна достатъчно, ще се опитвам да карам по-бързо по по-рошави пътеки.
Последна промяна nikar222 на Вто Юни 09, 2026 12:58 am, променена общо 1 път
nikar222

Мнениеот nikar222 » Вто Юни 09, 2026 12:56 am

mio написа:160 мм за твърдак си е извращение.
Според мен повече от 140 мм е напълно лишено от смисъл.

Ако толкова се впечатлява от маркетинг, днес в BD се появи това и има няколко останали бройки RockShox Pike Ultimate Flight Attendant 140 с Charger 3.1.
За 350 евро си e OK излиза колкото обикновения Pike, а електрониката му е бонус.
За всеки, който ще каже, че Flight Attendant няма смисъл - със сигурност има повече смисъл от по-голям ход и "твърдостта" на 36-цата, от която реално ще има полза само ако кара с висока скорост по скали и корени, но ще ги плати с осакатената геометрия и увеличено тегло . С Pike ще си получи търсената small bump sensitivity, а като бонус и екстрите на електрониката, без да е платил един камион пари за тях... е ще трябва и сензор, но може да го сложи по всяко време пък гледам е готов да налива пари за да си прави кефа :)

Аз честно казано не виждам чак такъв проблем твърдак да се кара със по-голям ход. Не е трудно, и честно казано моите карания няма да са чак толкова бързи, защото все пак съм на твърдак.

По Pike досега изобщо не съм се заглеждал защото той се води Trail/Cross-country вилка, повече за лекота и дълги карания, не за тежки колоездачи и рошави пътеки. Предпочитам да се презастраховам. Освен това не мисля че този Flight Attendand е необходим за любителско каране по непрофесионлани пътеки/трасета, по каквито ще карам през повечето време, може от време на време да се пусна по някоя Enduro пътека, вероятно доста по-бавно от хората с enduro-мекиците. А пък и ако нещо се развали по този Flight Attendant, не знам какво ще правя... това не е за мен.
nikar222

Назад към All Mountain/Ендуро продукти