Миналата година на 08.08.2025 пуснах тук тема за избор на ново колело("Менине за Radon'') и след много дълго обсъждане, в края на което не бях сигурен какво да купя, си купих през лятото на 2025 Drag Shift 7.3 SX-12 29-er който тогава беше току що излязъл в DragZone като най-новият им твърдак, ето линк към колелото, по мои наблюдение частите по него сега са същите които бяха когато го купувах - https://dragzone.bg/products/29-shift-7 ... nwpijdBIzY
Преди няколко дни проведох разговор с DragZone и ми казаха че щом е купен лятото на 2025 година значи трябва да е бил Drag Shift 7.2 а не 7.3 но в обявата когато го поръчвах от сайто пишеше 7.3. Казаха ми че допустимият ход на рамката е от 130 до 160мм(фабричаната вилка е на 140мм), но след много дълги консултации с изкуствен интелект, той ми каза че рамката е проектирана за вилки от 130 до 150мм. Естествено бих се доверил на DragZone повече. Човекът по телефона ми каза че карал същата рамка като моята но с Lyrik 160мм.
Досега го карах с фабричната вилка Rockshox 35 Gold RL 140mm, която според серийният й номер в сайта на SRAM е от 2024 с дължина от оста до короната 551мм. Преднацначена е за Trail.
Решил съм да купя нова по-висок клас вилка, тъй като тази се славела с разлуфтване, пукане при връзките между короната и стеншъните и между короната и стержена след около година до година и половина каране -това го знам както от интелекта, така и от местния механик който ми смени доста части по колелото.
Аз досега почти не съм карал колето по пътеки, основно по шосе и градско, така че вилката не е напрягана исктински. Но не ми харесва как работи и имам нужда от повече настройки за да започна да карам по пътеки. Колелото според изкуствения интелект е All-mountain/Enduro твърдак, но в DragZone е в категория Trail.
Бих искал да му сложа вилка 150мм за да не променям прекалено много геометрията и позицията при катерене и да остане по балансирано колело, което може да катери и да спуска добре, вместо 160мм вилка която да вдигне челото и средното повече.
ЧЕЛОТО НА РАМКАТА МИ Е ОТ 1.5 до 1 1/8.
За сега съм се спрял на :
1 - Rockshox Lyrik Select+ от 2024/2025 година защото са с Charger 3.0/3.1 патрони, които са по-добри от предишнитe и тежи макс 2000 гр.. Бих предпочел 2025 Charger 3.1 заради по-голямата му чуствителност на малки неравности, но това ми го каза интелекта. Освен това от 2024 нататък имало Lyri-ци с по-високо допустимо максимално тегло от 169кг, колкото ZEB, за разлика от предишните които са били до 150кг и това ми дава по-голямо спокойствие че вилката ще е доста здрава и корава като шаси. За тези вилки четох че вероятността да развият същите проблеми като моята 35 Gold RL е минимална дори и да бъдат изтезавани с години на ръба на възможностите си, например по байк паркове или много агресивно ендуро. Освен това са много по-леки от 35 Gold и също от ZEB или Domain Gold и по-новите се помпят до 163 PSI. Държа задължително да е E-approved/E-optimized Lyrik, защото видях че има и такива които са поръчани от компаниите за за да се монтират на неелектрически колела и те са с по-ниско максимално тегло от 150кг. За съжаление обаче Lyrik Select+ е OEM-оборудване и много рядко се намират, макар и ди има един в Bike-discount, който обаче е до 150кг. Има ли смисъл да то търся при положение че Lyrik Select се намира много по-чесно и е по-евтин-има само Low-speed compression тип Sweep и Rebound. Интелекта ми каза че между Select и Select+ разлика в здравината и склонността към гореспоменатите проблеми на 35 Gold няма, и двете трябва да се еднакво здрави и устойчиви като шаси и вътрешности.
Дължината на тези вилки от оста до коранат е 561мм за 150мм ход и 571мм за 160мм ход.
КОРОНАТА НА LYRIK Е КУХА И ИМА ВГРАДЕНО МИКРО-ОТЗИВЧИВОСТ В ШАСИТО.
2 - Rockshox Domain Gold RC3 Isolator - https://1001-bike-parts.com/bg-product- ... -6414.html За тази четох че е доста бюджетна и не излизат от завода колела с нея толкова често, по-скоро с ZEB Base/Select, но те ми идват малко скъпи. Тази вилка използва шасито на ZEB-а, използва по-добрие Isolator патрон вместо стария Motion Control но тежи 2540 гр., защото използва 6000-серия алуминий повече вместо 7000 на ZEB-а и има само бавна компресия с 3 позици(Open, pedal, firm) и Rebound и се помпи до. За нея интелекта ми казва че тя ще развие същите проблеми като моята 35 Gold RL пак за около година-две, дори и да я карам доста под прага на възможностите й, тъй като начинът по който са свързани стеншъните и короната и короната и стержена е Press-fit и не бил достатъчно устойчива връзката. Освен това поради оромната и коравина и неотзивчивост(stiffness) бушингите и уплътненията се износвали доста по-бързо. Често се слагала на ниско-бюджетни или начален-клас Gravity/Freeride/Bike-park колела или колела под-наем. Това ме кара да продпочитам Lyrik, но пък той е с 35мм шаси а тази е 38мм, колкото ZEB.
Дължината на тази вилка от оста до кораната е 566мм за 150 ход и 576мм на 160 ход.
КОРОНАТА НА ТОЗИ DOMAIN Е ПЛЪТНА И ПОЧТИ НЯМА МИКРО-ОТЗИВЧИВОСТ.
Въпросите ми са :
1 - коя от двете има най-голям смисъл ?
2 - какъв опит имате с тези вилки, наистина ли Domain-ът а склонен към такива проблеми, а Lyrik-ът не ?
3 - патроните много ли са различни като качество на работа и здравина ?
4 - кое е по-добре - по-скъпа вилка за All-mountain/леко Enduro като Lyrik-ът или по-евтина вилка за Bike-Park/Gravity/Freeride като Domain-ът ?
5 - по-голямото 38мм шаси винаги ли означава по-голяма здравина, коравина и издържливост ?
6 - какви други алтернативи бихте ми препоръчали ?
7 - според вас промяната във височината на челото с тези милиметри(както и на средното) ако сложа една от двете на 150 или 160мм ход ще промени ли значително управлението колелото при катерене и спускане ? Интелекта ми каза че щяло доста да се усети, по-високата вилка ще кара предната гума да олеква значително при стръмни катерения, но щяла да увеличи стабиността при спускане. Не бип искал да купувам вилка на 160мм а на 150, за да се запази all-mountain геометрията на колелото.
За сега съм се спрял на Rockshox заради по-редките и по-евтини сервизирания. FOX са доста по-скъпи, макар че понякога се появяват техни over-stock вилки на големи намаления, но имат много по-строги и доста по-чести и по-скъпи интервали за сервизиране и интелекта ми каза че ако не се спазели работата им се влошавала значително и били много по-чуствителни на напълване с мръсотия и по-лесно се надрасквали стеншъните. Освен това FOX имали по-ниско максимално допустимо тегло,често до 140кг за FOX 36 ( E-optimized версията е до 169 кг, но е с по-малката въздужна камера от FOX 34, която е само до 120 PSI), а пък FOX 38 е много скъп за мен и не съм намерил евтин от по-добрите(Performance или Performance Elite).
Има ли смисъл да гледам FOX 36, той по-здрав/издържлив/корав ли е от Lyrik-а и може ли да се мери с ZEB-а или Domain-а ? Той е с 36мм шаси, но пък с по-ниско макс тегло?
Останалите марки като Cane Creek, MRP, DT Swiss, Formula и други механикът ми ми каза да избягвам и също че частите изключително трудно се намирали и почти никой в България не ги карал. Ohlins са наистина прекалено скъпи за мен.
Не съм търсил много Rockshox ZEB, защото те не се продават на 150мм от завода, започвали от 160 и се сваляли на 150 само с модификация, коети би ми увеличило разходите доста. Все пак ZEB Select и Select+ са значително по скъпи от гореспоменатите и Select+ отново е OEM-оборудване и почти не се намира. Но все пак един ZEB Select ще бъде ли по-добър от този Domain Gold като качество на работа ? Интелекта ми каза че ZEB-ът не развивал проблемие на Domain-ът и моята 35 Gold RL, също той е доста по-висок клас и механикът ми каза че дори и ZEB Base ще е в пъти по-добър от моята 35, освен това е малко над 2300 гр и при него е използван доста от по-добрият 7000 алуминий.
Разглеждал съм и вилка Manitou Mezzer Expert/Pro, no Pro е отново много над бюджетът ми, има същите интервали за селвизиране като FOX и е до 125 PSI(Main spring) / 200 psi(Infinite Rate tune spring) и макс.тегло 136кг. Тя също е за All-mountain/Enduro и една от най-леките такива на пазара.
Основно държа вилката ми да може да се помпи до по-високо налягане, да е колкото е възможно по-здрава от сегашната ми и да не е прекалено тежка(макар че теглото не ме тревожи чак толкова) и искам да се придъжржам към мин/макс ход за рамката. Аз съм тежък човек - во момента съм 105 кг и достигам 108 с екипировка. Склонен съм да карам както по по-гладки пътеки и по шосе с много дълги катерения(понякога по 20 км само катерене), така и да се спускам по пътеки, понякога по-рошави. Ще карам колелото с фабричните капли, които са 29-инчови WTB ST I30 TR 2.0 TCS.
Благодаря предварително!