Гума за летния сезон

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Гума за летния сезон

Мнениеот Antares » Пон Мар 17, 2008 9:22 pm

Търся си предна гума. Бюджета, който съм си определил е около 30-35 лева. Стила който карам на жаргон може да се нарече АМ, а за да не ме бие Админа - агресивно крос-кънтри с повече и нарастваща злоба на спусканията. Старая се да не си спестявам въртенето нагоре, но теглото не е приоритет при избора на гума - предпочитам устойчивост и размер 2.3/2.4.
Въпросната гума може да бъде карана и по асвалт, поне докато не си взема някакви боклуци за из града.

Въобще не мога да кажа, че разбирам от подходящи шарки и по-скоро по описания съм се спрял на следните варианти:

Maxxis Minion
Maxxis Advantage
Maxxis High Roller
Maxxis Ignitor

Не че проритетно държа на Maxxis като марка, просто на тези варианти съм се спрял. Възможно е и да надвиша бюджета, но ако наистина си струва.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот airborneone » Пон Мар 17, 2008 10:13 pm

Бих погледнал и това:
цък
Би трябвало да усетиш помалкото съпротивление в града,
няма да е зях да я караш на асфалт,
на завои ще те държи страничния грайфер :)

Иначе погледни за Адвантажа статията на Админа.
За другите гуми е писоно доста,
но мисля че повечето са ги карали за спускане...
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот Alek-mtb » Вто Мар 18, 2008 9:07 am

Аз лично съм за Advantage-a.Карам с такава от около една година като предна .Много съм доволен,гумата е почти като нова въпреки че е карана главно на асфалт,където се представя отлично,има много грип.Извън асфалта гумата се представя още по-добре(както се очаква разбира се), на суха почва,независимо дали е твърда,мека,ронлива се държи отлично,виж на мокро нещата се променят,гумата по-лесно се пързаля и става леко неустойчива(говоря за мокра почва не асфалт),на мокър асфалт се държи доста прилично,рядко се парзаля,освен ако не си много наведен на някой завой.Като цяло гумата е много добра(поне за мен).Няма да сгрешиш ако си я купиш.
Надявам се да съм бил полезен. ;)
I got hope....for dope!
Аватар
Alek-mtb

Рейтинг: 975

Мнениеот ZL0Z » Вто Мар 18, 2008 12:44 pm

Бих ти предпоръчал Миниона, Това е най-хувата гума за мeн.
(за парите си де) гумата държи много, пък и от тези гуми дето ти ги
изброи смятам, че Миниона е най-добрия вариант

Също така и Хай ролера е добър вариант.

П.П моя вот е Минион вс Хай ролер.

Но ти си решаваш.

:beer:
ZL0Z

Рейтинг: 1269

Мнениеот GECKO » Вто Мар 18, 2008 2:45 pm

Това ми се струва като една доста универсална гума за лятоска. С 2 компонента на грайфера та се търкаля добре а страничния грайфер си е мек за в завоите да държи. За мен тия 5лв си струват ;)

АА и е лека все пак и освен, че ще търкаля добре и ще ускорява добре.

Успех! :beer:
Аватар
GECKO

Мнениеот sando g » Вто Мар 18, 2008 4:11 pm

ZL0Z написа:Бих ти предпоръчал Миниона, Това е най-хувата гума за мeн.
(за парите си де) гумата държи много, пък и от тези гуми дето ти ги
изброи смятам, че Миниона е най-добрия вариант

Също така и Хай ролера е добър вариант.

П.П моя вот е Минион вс Хай ролер.

Но ти си решаваш.

:beer:

:agree: Да , и аз съм за хай ролера . Супер гума ! Перфектно сцепление на всичко , освен асвалт .
[img]http://userbars-bg.com/uploads/Спорт/truvativ%20user%20bar.png[/img]
Аватар
sando g

Рейтинг: 1562

Мнениеот VALKS » Вто Мар 18, 2008 7:02 pm

И аз търся гума за лятото. Какви са ви впечатленията от тази ? Дали е подходяща за каране по асфалт предимно и малко по твърда почва :dunno: Според мен Minion-a ще се търкаля трудно по асфалт
Аватар
VALKS

Рейтинг: 1191

Мнениеот MIRO A » Вто Мар 18, 2008 10:25 pm

А защо пренебрегваш континентал, които също имат добри предложения.
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот hitar_potter » Вто Мар 18, 2008 11:21 pm

MIRO A написа:А защо пренебрегваш континентал, които също имат добри предложения.

http://www.dimibike.com/product_info.ph ... c05ec196c9
или
http://www.dimibike.com/product_info.ph ... c05ec196c9
например :)
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Harka » Сря Мар 19, 2008 1:37 am

@Antares:

От гамата на Maxxis спокойно можеш да изключиш Minion, а според мен и Advantage. Въпреки безспорните му качества като нанадолна гума, Minion просто не става за друго.
Дълго време съм карал Ignitor и бих казал, че това е една от най-добрите XС гуми на Maxxis (а и не само). Търкаля се наистина впечатляващо (субективното ми усещане е, че се търкаля по-добре от Racing Ralph, например), но все пак въпреки че се предлага в 2.35' размер, шарката и е по-скоро за крос кънтри.
Ако трябваше да избирам гума с телен борд за АМ предназначение, бих заложил на High Roller. Изключително универсална гума с прекрасни качества - както като въртене, така и като сцепление и спиране.
Все пак обаче в една гума не трябва да се гледа само шарката, но и вида на каучука (теглото явно не е приоритет в случая). От тази гледна точка при Maxxis нещата са малко на двата полюса. Меките им смеси са прекалено меки на места, а твърдите прекалено твърди. В този ред на мисли за малко повече пари можеш да получиш най-доброто от трите свята - хубава шарка, подходящи каучукови смеси и ниско тегло - Nobby Nic. Само един съвет - гледай задължително да е Snake Skin.
Аватар
Harka

Мнениеот Antares » Сря Мар 19, 2008 8:18 am

Да... и kotka12 ми препоръча вече nobby nic...

Май нещата отиват натам...

Ред: hitar_potter, защо ми препоръчваш Онтарио?!
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот THEZOGGO » Сря Мар 19, 2008 9:03 am

@Antares
Според мен трябва да се насочиш към Хай Ролъра, с тази гума се върти много добре на асфалта - никакво съпротивление и не се износва бързо и е стабилна при спускане. За мен това е най добрия избор за това как си се насочил да караш. :)
А за Континентала мога да кажа че са много меки гуми, за спускане може би стават но за каране на асфалт просто забрави имат голямо съпротивление и се харчат бързо. :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот hitar_potter » Сря Мар 19, 2008 10:02 am

Antares написа:Да... и kotka12 ми препоръча вече nobby nic...

Май нещата отиват натам...

Ред: hitar_potter, защо ми препоръчваш Онтарио?!
O.o Сигурно се е омазал димибайка нещо, щото като цъкна линка верно излиза рамка онтарио, ама от горе на линковете пише:

Начало » Каталог » Гуми » Външни Гуми » Continental » Ontario :crazy:

така, де, това имах предвид
Аватар
hitar_potter

Мнениеот kotka12 » Чет Мар 20, 2008 8:39 am

THEZOGGO написа:А за Континентала мога да кажа ... имат голямо съпротивление ...

абе сигурен ли си
че за Континентал говориш :popcorn:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот THEZOGGO » Чет Мар 20, 2008 8:48 am

Говоря за Континентал Дизел за която съм абсолютно убеден че е много мека гума и не става за каране по асфалт. :) Защото от малкото време и разстояние което съм изминал с нея по асфалта се е изяла на малко повече от половина и то при положение че я карам предна, ако я бях карал задна щях да съм я хвърлил отдавна.
А и по принцип съм чувал от приятели че Континентала са по меки гуми от отсналите. :) Но общо взето взимам извода от собствените си наблюдения. :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот kotka12 » Чет Мар 20, 2008 9:39 am

въпросът ми беше по отношение на
съпротивлението при търкаляне
защото Конти /доколкото може да се обобщи, разбира се/
май са производители на най-леко търкалящи се гуми :)
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот MIRO A » Чет Мар 20, 2008 9:57 am

THEZOGGO написа:Говоря за Континентал Дизел за която съм абсолютно убеден че е много мека гума и не става за каране по асфалт. :) Защото от малкото време и разстояние което съм изминал с нея по асфалта се е изяла на малко повече от половина и то при положение че я карам предна, ако я бях карал задна щях да съм я хвърлил отдавна.
А и по принцип съм чувал от приятели че Континентала са по меки гуми от отсналите. :) Но общо взето взимам извода от собствените си наблюдения. :)

Аз сега съм с експлорер на континентал и вярно мекички са, НО засега за 200 - 300 км, които съм изминал единствената разлика с нова е мръсотията по тях и липсата на тея бодличките малките. (грайфер на 95%, а гумата е тормозена страшно много и е карана по асфалт)
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот hitar_potter » Чет Мар 20, 2008 10:43 am

MIRO A написа:
THEZOGGO написа:Говоря за Континентал Дизел за която съм абсолютно убеден че е много мека гума и не става за каране по асфалт. :) Защото от малкото време и разстояние което съм изминал с нея по асфалта се е изяла на малко повече от половина и то при положение че я карам предна, ако я бях карал задна щях да съм я хвърлил отдавна.

Аз сега съм с експлорер на континентал и вярно мекички са, НО засега за 200 - 300 км, които съм изминал единствената разлика с нова е мръсотията по тях и липсата на тея бодличките малките. (грайфер на 95%, а гумата е тормозена страшно много и е карана по асфалт)
И аз също :) само дето май съм я карал повечко километри. Реално не си личи, че се е изтрил грайфера (имам 3 контита, едно от които не е карано и го ползвам за сравнение)

:offtopic: Мног гадно си прецаках едното конти - сигурно от вибрейка някой път е потрило по гумата (може и нещо друго да е) и се е прокъсала - имаше дупка около 1-2мм :crap: Залепих я и ще я оставям за задна (задната ми шина е по-широка и по-нормално ще й седи лепена гума)

А принципно за контитата едно от най-хубавите неща е, че са лекички :)
Аватар
hitar_potter

Мнениеот airborneone » Чет Мар 20, 2008 12:02 pm

kotka12 написа:въпросът ми беше по отношение на
съпротивлението при търкаляне
защото Конти /доколкото може да се обобщи, разбира се/
май са производители на най-леко търкалящи се гуми :)

:agree: Факт.
Само, че страничния грайфер....

Пич, ти що караш фр/дх гума по асфалт бре?
Я виж кво става с Максис Wet Scream след продължително каране по асфалт,
това по никакъв начин не значи, че гумата е лоша, нали?
Дизела не е единствената гума на този производител, нали се сещаш...
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот rarekin » Чет Мар 20, 2008 1:12 pm

@Antares

не си споменал на каква шина ще се монтира гумата,която търсиш, а и дали си готов да жертваш износоустойчивостта за сметка на стабилността надолу. Все пак си дал определени критерии и, според мен, нещата изглеждат така:

Nokian Gazzaloddi 2.3/soft - отлична гума за АМ, а във версията soft с насоченост към спускането (което на теб май ти е важно). Държи стабилно в завой, на податлив терен, твърдо (по-бавна). Износоустойчивостта е на добро ниво. Добра странична протекция. Цена - 46.90 лв. (малко по-скъпа от изискванията ти) тук : http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1140

Schwalbe Fat Albert/Albert - Scwalbe Space 2.35 - отлична АМ гума. Версията със Snakeskin е надеждна и се държи добре на всякакъв терен, без да претендира за съперничество със специализираните ФР/ДХ гуми, когато става въпрос за спускане. Цена за Space - 23.90 лв. тук http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... =54&lang=2 и 29.90 лв. за Fat Albert тук - http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1140

Kenda Nevegal 2.35 Stick - E - чудесна за АМ каране. Чудесно завиване, относително безпроблемно търкаляне ( като се има предвид материала на гумата ), добра тракция, отлично поведение на мокро. Цена - 40 лв. от тук http://www.sprintmaxcom.com/e-shop/inde ... 94&lang=2&

Мaxxis High Roller 2.35 42a/60a/70a - една универсална гума, която е много добра на твърди настилки, твърди настилки с свободно движещ се на повърхността материал и ( в по-меката версия ) на влажни терени. Търкаля се добре. Негативна страна е, че е едностенна а в по-твърдите версии не толкова добро сцепление в завой. Цена 33 лв. за най- твърдата смес на Maxxis тук: http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... cts_id=126

Nokian NBX 2.3s Kevlar - интересна (да се разбира "екзотична по нашите географски ширини") АМ гума с типичния за Нокиан висок грайфер и стабилна протекция. Няма слаби страни с изключение на намалената износоустойчивост (нормална за меките смеси) и това, че е по - тясна от това 2.3. Може да се закупи оттук за 14.99 GBP http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=2283

Schwalbe Nobby Nic 2.4 - АМ/Ендуро гума, която има чудесно търкаляне, комфортна е за каране и .... не е за агресивно каране по влажни/ мокри камъни, корени и пр. твърди елементи от терена (може да бъде опасна ). Snake Skin осигурява много добра защита. Много лека. Цена - 42.90 от тук http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1137

Continental Vertical 2.3 ProTection / Maxxis Ignitor 2.3 - чудесна АМ гума за гухо. Стабилна протекция при Контито. Слаба страна е поведението при агресивно каране върху мокри терени, където на камъни/корени ...не става. В момента мисля, че не може да се намери по онлайн магазините във версията 2.3

Избери си :D :agree:
rarekin

Мнениеот VALKS » Чет Мар 20, 2008 6:28 pm

Таа какво ви е мнението за http://www.bikescenter-bg.com/index.php ... =54&lang=2 :dunno:
Аватар
VALKS

Рейтинг: 1191

Мнениеот EmZo » Чет Мар 20, 2008 10:19 pm

Аз съм направил вече своя избор за следващия си комплект гуми! Единствените ми претенции на пръв поглед, може да бъдат свързани с теглото, но пък залагам на сигурността.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Antares » Съб Мар 22, 2008 2:34 pm

След дълги обсъждания в и извън форума, понеже никъде нямаха Schwallbe Nobby Nic Snake Skin, взех компромисното решение и вече предната ми гума е Kenda Nevegal Stick-E 2.35.

От тук нататък следва драмата каква гума да сложа за задна?
Отново - каране и нагоре и надолу, като въртенето няма да си го спестявам за сметка на бутането. Приоритетна е устойчивостта, като е желателно да е и асвалтоустойчива :)
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Yavkata » Съб Мар 22, 2008 4:23 pm

Все още не е пристигнала доставката на Швалбе за Веломания. Преди месец Нина ми каза "След месец ще дойде." Преди седмица ми каза същото. Аз чакам за Швалбе Блек Джек 2.1 за задна. За моето каране (60 %ахсвалд и 40% нагоре - надолу) това е най - добрата бюджетна гума която съм карал за задна. А ако може да се възползвам и от темата. Търси се предна гума с подобни показатели като тази която търсеше Антарес, но има и допълнително изискване - да е сравнително тиха по асфалта. В момента съм със Хай -Ролер и бръмченето й при търкаляне малко ме дразни. Та ако може да споделите и шумопроизводителните качества на някои от гореизброените в темата гуми...
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот outfaced » Съб Мар 22, 2008 6:21 pm

Antares написа:След дълги обсъждания в и извън форума, понеже никъде нямаха Schwallbe Nobby Nic Snake Skin, взех компромисното решение и вече предната ми гума е Kenda Nevegal Stick-E 2.35.

бравос, добре дошъл в клуба ... то в Пловдив с друга нямаше и да те пуснем :D :rofl:
шегата настрана, няма да съжеляваш :agree:

иначе понеже и аз не можах да докопам швалбе, взех конти маунтин кинг ... но все още съм с малко смесени чувства ... но съм я карал и само веднъж извън града, та оценката ми още не е окончателна. Познавам двама с такава за задна дет си се кефят :)
Аватар
outfaced

Мнениеот BikingTheWorld » Съб Мар 22, 2008 7:41 pm

Minion или High Roller-a ;)
BikingTheWorld

Рейтинг: 988

Мнениеот rarekin » Нед Мар 23, 2008 4:09 am

@Antares

Continental Flow ProTection 2.3 - много добро търкаляне, много ниско тегло, отлична защита, за смесени условия, леки проблеми в завой поради спецификата на грайфера, катери прилично. Подходяща за агресивно XC, лек FR. Цена - 44.90 оттук http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1166

Continental Vertical ProTection 2.3/Maxxis Ignitor 2.3 - чудесно катерене, добро търкаляне, главно за сухо, добра защита, умерено бързо износване. Агресивно XC и лек FR. Цена 45.90 тук http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1168 и за Maxxis Ignitor 2.3 цена 33 лв. тук http://www.ridespot.net/product_info.ph ... a8ccde330e

Continental Gravity 2.3 - Enduro гума от Континентал. Много добро търкаляне, добро поведение при катерене, в завой и на сухо. На влажна/рохкава почва държат добре, но не и на мокри камъни и корени. Нормалния вариант го има тук от 39.90 http://screambikes.eu/product_info.php? ... ts_id=1167

Kenda Nevegal 2.35 DTC - стабилен катерач, добро поведение на сухо и мокро, добра в завой, по слаба като търкаляне от нормален High Roller. + е, че позволява да доокомплектоваш колелото си с гуми от една и съща марка :) . Цена 40 лв. оттук http://www.sprintmaxcom.com/e-shop/inde ... 94&lang=2&

High Roller Semi Slick - търкаля се като слик и е добра гума за твърд и сух терен. Стабилна в завой на сухо. Не е много добра при катерене особено на терен с подвижен повърхностен слой. 33 лв. оттук http://www.ridespot.net/product_info.ph ... a8ccde330e

Лично моите предпочитания биха били към Vertical и Gravity заради ниското тегло, стабилните бордове (със DuraSkin) и много приличното търкаляне.

@Yavkata

Continental Flow
rarekin

Мнениеот Antares » Нед Мар 23, 2008 11:26 am

Извинявам се за offtopic-а, но искам още веднъж да благодаря на rarekin за оказаната помощ и вложеното старание в постовете! Точно този пост наклони везните към Kenda-та, от която за сега съм страшно доволен :)
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот outfaced » Нед Май 11, 2008 11:49 am

да не отварям нова теам ... та докъде стигнахме със задната?

при мен в момента дилемата е:
Изображение срещу Изображение
всъшност това което търся е нещо около 2,3-2,35 до 750г.(примерно), да държи на катерене (да не превърта ... че аз си катеря докато не ми се вдигне предната гума) и да държи доста на спиране надолу, понеже спирам преобладаващо със задната спирачка

някаква идея да има някой , тоя игнитор дет се продава у нас какъв е точно (че има няколко варианта... )

иначе за отпред и аз съм доволен собственик на навегал двукомпонентен
Аватар
outfaced

Мнениеот botroid » Нед Май 11, 2008 6:15 pm

VALKS написа:Таа какво ви е мнението за LARSEN TT 26X2.00

Тази гума е прекалено тясна за спускания. Минимум 2.2 инча трябва да е, по-тесните от това не ги гледай изобщо.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Следваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти