Въпрос за настройка на заден амортисьор

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за настройка на заден амортисьор

Мнениеот joropc » Пет Юли 03, 2009 5:56 pm

Здравейте!
Първо да започна с хвалбите.Преди около две-три седмици пуснах тема във форума относно изборът ми на размер на мека рамка.Така или иначе велосипеда пристигна и се оказа,че съм оцелил размера. :D (тук е мястото да благодаря на отзовалите се по въпросната тема).
Ето някой снимки на колелото(извинявам се за лошото качество,ама съм ги правил с телефона):
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=396155
За качеството на велосипеда няма да говоря,само мога да ви уверя,че е брилянтно!
Сега на въпроса:
Задният амортисьор е FOX FLOAT RP23(както може да видите от снимките).Понеже до сега не съм карал мека рамка искам съдействие от знаещите относно неговата настройка(на FLOAT-та).Аз съм около 85 килограма и не знам на колко да го напомпя за оптималното му действие.Проблема е,че господа немците освен велосипеда,помпа за амортисьори,някой дребни инструменти и документация не са ми изпратили стандартното примерно упътване за настройки на FOX.С вилката се"разбрахме" бързо,там тайни нямам,ама отзад.... :V: ...не знам от къде да започна.Бих бил благодарен за помощ от ваша страна,защото аз дори този гумен О-пръстен на стержена не го знам за какво е(явно е за настройка).Ако може обясненията Ви,да са по детайлни,като за новак в карането на колело със заден амортисьор.
Предварително Благодаря!!
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Рейтинг: 2000

Re: Въпрос за настройка на заден амортисьор

Мнениеот Admin » Пет Юли 03, 2009 7:18 pm

Два съвета, които да използваш като база, след което вече в процеса на каране може да си го донастроиш фино:
1. Налягането във въздушната пружина трябва да е такова, че когато седнеш на велосипеда на равно място, без да стъпваш на земята, но и без да минаваш през неравности, задният амортисьор да се сгъне с около 25-30%. Това начално сгъване се нарича sag и с тази думичка можеш да намериш доста информация чрез търсачката на форума. Гуменото пръстенче служи точно за тази цел - показва докъде се сгънал шока. Съответно добавяш или изпускаш въздух, докато постигнеш sag 25-30%. След това започваш да караш и ако ти се стори, че е много мек или много твърд, може да направиш допълнителни корекции.
2. Настройка на забавянето при разгъване (rebound). Тук предпочитанията са още по-индивидуални, но за база се използва следното: намираш си не много висок бордюр - да речем десетина сантиметра. Караш бавно и слизаш от него, седейки на колелото. Шокът трябва да се настрои така, че да се разгъне достатъчно бързо, но само веднъж, т.е. да не се получи ефект на пружиниране. Оттам нататък с каране и експерименти си го донастройваш както ти харесва - някои предпочитат задницата да се разгъва по-бързо, други по-бавно.
Успех!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот joropc » Съб Юли 04, 2009 8:27 pm

Благодаря на @Admin за бързия отговор.Днес доста си поиграх със ШОК-ка и мисля,че се получи.Всичко,обаче е въпрос на по сериозно каране за донастройване.........ама това време :banghead:.....стоя,гледам колелото,гледам през прозореца как си вали и се пукам от яд!
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот jivkonik » Нед Юли 05, 2009 8:41 pm

И не забравай, ДА ИЗКЛЮЧИШ платформата с лостчето вълху шока преди да си гласиш SAg-а!
Ако ти е включена ще те подлъже, и то не малко! :agree:
Аватар
jivkonik

Мнениеот joropc » Вто Юли 07, 2009 8:26 pm

jivkonik написа:И не забравай, ДА ИЗКЛЮЧИШ платформата с лостчето вълху шока преди да си гласиш SAg-а!
Ако ти е включена ще те подлъже, и то не малко! :agree:

Тоест според схемата на FOX при настройка ,лостчето трябва да бъде на OPEN не на PROPEDAL,нали?
propedal_rp23.jpg
propedal_rp23.jpg (36.87 KiB) Прегледано 5877 пъти

И не знам,но сигурно си внушавам,че при PROPEDAL шока е по-мек отколкото при OPEN.....сигурно бъркам,а?
Не трябва ли да е обратно? :dontknow:
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот GreenTeam » Сря Юли 08, 2009 6:16 pm

Не съм подробно запознат с настройките на този фокс,но моя Рок Шок Пърл имаше настройка на прага на отключване и си мисля че този също има тази настройка и тя ти е врътната докрай в едната посока и няма разлика при включена платформа,затова трябва да си я настройш,все пак не знам само предполагам :dontknow: :dontknow: :dontknow:
Пловдив-Градът под тепетата
Аватар
GreenTeam

Рейтинг: 1054

Мнениеот joropc » Сря Юли 08, 2009 6:50 pm

Лостчето има само две положения....,който са на схемата по-горе...
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот jivkonik » Нед Юли 12, 2009 11:01 am

joropc написа:Лостчето има само две положения....,който са на схемата по-горе...

Това е така - On и OFF но пък има и 3 степени на платформата (виждаш ги там 1-2-3). Тези 3 степени разбира се влияят само когато лостчето ти е на ON, демек активирал си платформата. Условието да ги сменяш обаче тези 3 степени е ДА СИ СЛЯЗЪЛ ОТ КОЛЕЛОТО - поне така пише в инструкцията на ФОКС за шока.

Иначе при изключена от лостчето платформа си гласи сага, така поне ми препоръча разбиращ човек....

И виж на коя степен ти е настроена платформата, ако ти на 3-та - не може да не я усещаш, разликата със и без нея е осезаема!!! :agree: :D
Аватар
jivkonik

Назад към All Mountain/Ендуро продукти