newfound44 написа:Може и да не съм прав, но до колкото чух от познати и приятели ползвали Torra не са много доволни..
@newfound44, ДА, НЕ СИ ПРАВ! Може и да си чул, че не са доволни от
Torra, но пък аз и моите приятели сме много доволни от
Tora.
Разумните предложения са Tora и Epicon.Аз преди 2-3 седмици замених Tora 302 SL 100мм с Tora 318 (85-130мм), защото съм много доволен от работата на модела - сигурна и предвидима. На макс натиск 302 влизаше 100мм, а 318 влиза 130мм. (това не го правят евтините вилки, особено през зимата).
При сравнение между Tora и Epicon, разликата е голяма, защото Epicon е въздушна (още +30-60лв за помпа). Според човека, с когото карам Falcor, новият модел е надежден и стабилен и той я харесва. (м/у другото линка на newfound44 е за вилка с оси 15мм и я няма в наличност, но цената е в този порядък).
Освен във вида на пружината, има съществена разлика в теглото на двете вилки - Tora 302 е около 2200-2300гр, а Epicon - около 1800 - не е малко.
Има голяма разлика в настройката на хода. На Epicon може да променяш хода само ако я отвориш, т.е. избираш си 100, 120 или 140мм и караш така, докато при Tora има U-turn, като можеш с няколко завъртания да настройваш хода на всяко ниво между 85 и 130мм., напр. като катериш на мин., а като спускаш на макс. При Tora има няколко (3) възможности за твърдост на пружината и трябва да подбереш подходящата за теглото ти.
Като цяло, Epicon изисква повече грижи, защото трябва да се следи въздушното налягане и да се припомпва, а и съм чел отрицателни мнения за модела от предишни години преди затова моят избор е Tora.