Важна тема: Avid BB7 и BB5

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот Charger92BG » Сря Дек 12, 2007 8:26 pm

аз питах дали са resin, метални или др...знам как изглеждат на външен вид...
Charger92BG

Рейтинг: 1327

Мнениеот bdz43r » Сря Дек 12, 2007 8:28 pm

Charger92BG написа:аз питах дали са resin, метални или др...
Resin.
Аватар
bdz43r

Рейтинг: 2000

Мнениеот Charger92BG » Сря Дек 12, 2007 8:29 pm

bdz43r написа:
Charger92BG написа:аз питах дали са resin, метални или др...
Resin.

:beer: thanks
Charger92BG

Рейтинг: 1327

Мнениеот fefooo » Нед Дек 16, 2007 9:29 pm

Имам 2 въпроса:
1. Някакво пишлеме, с което преговарях за една ББ5-ца(варваше си че ще я продаде за 60 лв на 1 година каране с 5-6% накладки) и той спомена, че за въпросната спирачка имало някакви накладки, струващи 15 лв, но не били Авид. Въпроса ми(въпреки че ме самнява да има такива)- е вярно ли е или не???
2. Отпред съм с Шимано тектро 160 ротор, а отзад с ББ5 от старите. Ta:
2.1 Мога ли да сменя апаратчетата??? (в смисъл не съм наясно шиманските преходници и авидските едни и същи ли са?)
2.2Мога ли да сменя само дисковете??? (в смисъл там дето беше писано по-нагоре за роторите и накладките...)
Изображение
Аватар
fefooo

Рейтинг: 1317

Мнениеот FireFoXa » Нед Дек 16, 2007 10:06 pm

1.Вярно е, но са по-кофти
2. Ми мисля че можеш, не сам 100% сугурен, но не виждам причина да има особена разлика в преходниците на шимано и авид, поради простата причина че диаметрите са еднакви(за 160мм имам предвид)
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот bdz43r » Нед Дек 16, 2007 10:19 pm

fefooo написа:2.1 Мога ли да сменя апаратчетата??? (в смисъл не съм наясно шиманските преходници и авидските едни и същи ли са?)
Апаратчетата можеш да размениш, стига и двата преходника да са за 160мм. Специално в този случай не би трябвало да се получи несъвместимост (тя се изразява обикновено в опиране на апаратчето в преходника, където не трябва).
Аватар
bdz43r

Мнениеот fefooo » Нед Дек 16, 2007 11:43 pm

Мерси и на двамата, а относно 2.2 :) ? В сисъл Шиманския диск съвместим ли е с Авидските накладки? По нагоре е писано относно диск от Шимано BRM, но не знам дали Тектрото е със същия диск.
Изображение
Аватар
fefooo

Рейтинг: 1317

Мнениеот FireFoXa » Пон Дек 17, 2007 9:40 am

Шиманските дискове са съвместими с всички дискови спирачки на Шимано, а за другите производители както е в твоя случай трябва да гледаш какви са накладките, в смисъл дали са "ограничени"(resin) ;)
Аватар
FireFoXa

Рейтинг: 1980

Мнениеот Ozzie » Вто Дек 18, 2007 1:47 pm

FireFoXa написа:Шиманските дискове са съвместими с всички дискови спирачки на Шимано...

Дрън- дрън.
Има ротори на Шимано на който пише "Resin pad only".
А не всички дискови спирачки на Шимано са с резинови накладки.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Redhat » Пет Мар 07, 2008 9:50 am

Имам проблем с BB5. Проблема се изразява в това, че врътката за настройка на неподвижната накладка престана да се върти. Демонтирах спирачката, махнах накладките, които са почти свършили, напръсках с WD40, за да улесни развиването, но нищо не става.

Спирачката се кара за предна, със 185 ротор, ако това може да има значение.

Някакви идеи?

p.s. ако някой прецени, че въпроса не е продуктов, а за веломеханик, да я премести.
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот blizzard » Пет Мар 07, 2008 4:54 pm

@ Redhat Имам същия продблем като теб, само че спирачката ми е различна - Shimano BR-M465. Изведнъж ми спече настройката на неподвижната накладка. Какво ли не пробвах - варих я, замразявах я с цел да измъкна някакъв луфт от разликите в температурното разширение, киснах я в DOT, но нищо. Хубавото е, че не е невъзможно да се кара така - настройваш хубаво с преходника и караш така докато накладката се изтъни толкова, че дискът да почне да се приближава опасно до корпуса на апаратчето. Тогава си намираш подходяща тънка метална пластинка и я закрепяш по някакъв начин върху основата на накладката, така че накладката да излезе по-навън от апарата, настройваш пак с преходника и караш, докато изтъркаш накладките.
В зависимост от това в каква позиция ти е спекло буталото, може да не се наложи циганията с подлагането на пластинки или пък, ако е твърде навън буталото, може при нови накладки въобще да не можеш да пъхнеш ротора между тях, в който случай описаната процедура няма да работи.
Във всеки случай най-добре ще е ако успееш да раздвижш болта и ако ти се удаде, ще те помоля да споделиш метода си, за да се възползвам от опита ти.

Успех. :)
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот bdz43r » Пет Мар 07, 2008 5:08 pm

Redhat написа:Имам проблем с BB5.
С гаечен ключ пробва ли? Махаш пластмасовата врътка (тя е с щипки по края) и въртиш направо буталото с подходящ ключ, но без много напъване, че е алуминиево и да не се съсипе главата. Така има и по-голям достъп до резбата за смазване. Поне при моята спирачка беше така.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Redhat » Пет Мар 07, 2008 7:07 pm

bdz43r написа:
Redhat написа:Имам проблем с BB5.
С гаечен ключ пробва ли? Махаш пластмасовата врътка (тя е с щипки по края) и въртиш направо буталото с подходящ ключ, но без много напъване, че е алуминиево и да не се съсипе главата. Така има и по-голям достъп до резбата за смазване. Поне при моята спирачка беше така.

И така не става, явно проблема е, че резбата е пренатегната при нагласяне на накладката максимално навътре. Лошото е, че сега като сложих нови накладки и диска не се побира в оставащото място между неподвижната накладка и апарата. Единствения вариант който виждам в момента, ако не успея да отпусна резбата, е да карам с една стара и една нова накладка, за да има място за диска.
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот blizzard » Пет Май 16, 2008 3:46 pm

Здравейте! Накладките на спирачката ми (Avid BB7) вече са застрашително изтънели и затова ми предстои закупуване на нови. Кратка справка в българските интернет магазини показа, че вариантите са четири, така че ето къде започна колебанието ми:
Вариант 1. Оригинални накладки Avid - ок. 35лв от BAS.
Вариант 2. Накладки Kool Stop - 32лв от Bike Centre например.
Вариант 3. Отново Kool Stop, но друг модел, синтеровани и явно по-висок клас.
Вариант 4. (преждевременно отпаднал) Накладките, продавани от Веломания за тази спирачка, които не получават добри отзиви от никъде.

Ще помоля хората с мнение по въпроса да го споделят, ако приложат и аргументи за избора си, ще им бъда много благодарен.
Досега съм ползвал оригиналните Avid-ски накладки, от които честно казано съм доволен, но и нямам база за сравнение. Имам и известно желание да пробвам нещо ново, но пък мнението на хора, карали с повече от един вид накладки, ще ми бъде полезно. Kool Stop като марка получава много добри отзиви, но пък четох някъде, че поведението точно на тези накладки (от 32лв) не било много задоволително, което ме възпря да купувам направо тях.
Ако има значение, карам с ротор Clean Sweep.
И последен въпрос - оригиналните накладки на Avid BB7 метални ли са или органични или някаква смес?
Аватар
blizzard

Мнениеот Brave » Пет Май 16, 2008 5:31 pm

За първата ти точка - проверил ли си, че в БАС са им дошли накладките, защото до съвсем скоро нямаше? Иначе аз бях принуден да сменя накладки (моите свършиха след едно много кално каране, дотолкова, че диска смля пружинката, която ги разделя), и понеже не намерих никъде оригинални, сложих от по-скъпите на кулстоп. Много малко съм ги карал за да дам някакво сериозно становище, но поне мога да кажа, че си спират съвсем сравнимо с авидските, разработиха се светкавично и смятам, че са малко по-тихи от оригиналните. Обаче още не съм ги тествал на прегряване и на мокро, а за износоустойчивостта им въобще нямам представа.
Brave

Мнениеот bdz43r » Пет Май 16, 2008 5:52 pm

Brave написа:сложих от по-скъпите на кулстоп.
Аз също реших да ги пробвам (въпреки, че когато ги купувах, в БАС си имаше оригинални за Hayes). Само на два дена са, но имам първи непредставителни впечатления. Започнаха да спират прилично още при първото градско каране (на работа - общо към 10км), а днес ги разработих по-качествено и съм доволен. Нещо се разсеях да гледам дали като се сгреят се сдухват, ама обикновено усещам, когато спирачката почне да не държи. Все още обаче не са започнали да се търкат по цялата си повърхност (в средата не са пипнати), така че явно има още накъде да се разработват.
И определено са доста по-тихи. Нещо ми се върти, че са около 40лв ги взех от Байкцентъра.
Аватар
bdz43r

Мнениеот URNEST » Пет Май 16, 2008 7:13 pm

Карах с оригиналните Авидски известно време след това взех Коол Стоп-а от 32лв и останах изключително доволен. Те са или органични или полуметални и аз незнам точно, но поне за мен спират по-леко, по-плавно. Поведението като цяло им е същото, някой казват че при загряване отслабва силата, но аз не съм почуствал подобно нещо. Лично за мен са по-добър вариант от оригиналните Авидски щом става въпрос за по-спокойно каране.
Аватар
URNEST

Мнениеот blizzard » Пет Май 16, 2008 7:35 pm

Благодаря ви за отговорите, явно ще се насоча към Kool Stop, и без това имам афинитет към експериментирането. :) Сега остава въпросът дали да са метални или органични... притеснението ми относно металните е, че казват, че били шумни и изхабявали диска повече. Някакви впечатления относно това?
Аватар
blizzard

ааа

Мнениеот stuff_rider » Пон Юли 14, 2008 12:35 pm

знаете ли горе долу на какво време требва да се сменат накладките на бб5 при градско каране и 1-2 пъти в седмицата хс и лек фрии раид
Аватар
stuff_rider

Рейтинг: 942

Re: ааа

Мнениеот sando g » Пон Юли 14, 2008 12:51 pm

stuff_rider написа:знаете ли горе долу на какво време требва да се сменат накладките на бб5 при градско каране и 1-2 пъти в седмицата хс и лек фрии раид

Всичко зависи от това как, колко често и къде спираш...Лесно можеш да видиш и разбереш дали едни накладки са за смяна.
[img]http://userbars-bg.com/uploads/Спорт/truvativ%20user%20bar.png[/img]
Аватар
sando g

Рейтинг: 1562

Мнениеот THEZOGGO » Пон Юли 14, 2008 3:45 pm

sando g написа:
stuff_rider написа:знаете ли горе долу на какво време требва да се сменат накладките на бб5 при градско каране и 1-2 пъти в седмицата хс и лек фрии раид

Всичко зависи от това как, колко често и къде спираш...Лесно можеш да видиш и разбереш дали едни накладки са за смяна.

:agree:
Освен това са от значението твоите килограми и скороста при която спираш. :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот bikerider » Пон Юли 14, 2008 5:33 pm

Най-добре е да не мислиш за интервал между смяната. То се чува когато са за смяна.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот yavka » Сря Мар 04, 2009 9:47 pm

Здравейте!
Имам един доста неприятен проблем с моите спирачки ББ5. В накладките има много живот, но има 2 положения на спирачката. Или не спира или трябва да я настроя така, че накладките да се трият постоянно и е много трудно да се върти и въобще утрепва всякаква инерция. Диска ми е авидски 160мм. Някакъв съвет?
Аватар
yavka

Рейтинг: 1945

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Мар 04, 2009 10:27 pm

Използване на търсачката или търсене на квалифициран веломеханик ;) :agree:
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот yavka » Сря Мар 04, 2009 11:20 pm

Прочетох всичко свързано с механиките на Авид, но не открих точно за моя проблем. По-точно открих, че може диска да не е за моя тип накладки, но едва ли е това след като са комплект със спирачката.
Аватар
yavka

Мнениеот bikerider » Чет Мар 05, 2009 11:51 am

Провери си внимателно жилото и бронята. Ако всичко е наред ми звучи като нещо от апарата. Каквито и да са накладките не би трябвало да има on/off спиране.

Edit: Също така не е зле да споменеш какви лостчета използваш...
Аватар
bikerider

Мнениеот yavka » Чет Мар 05, 2009 12:08 pm

Лостчетата са Avid FR и в положението, в което накладките се трият постоянно, се натискат трудно.
Аватар
yavka

Мнениеот bikerider » Чет Мар 05, 2009 4:00 pm

Значи не е от лостчетата, по-скоро ми звучи като проблем с броня/жило или нещо се е отвило вътре в апарата.
Аватар
bikerider

Re: Важна тема: Avid BB7 и BB5

Мнениеот roxy » Съб Юли 11, 2009 11:09 am

Искам да по питам кога се очаква да има BB7 в България. :agree:
Аватар
roxy

Рейтинг: 1175

Re: Важна тема: Avid BB7 и BB5

Мнениеот Night_Falcon » Съб Юли 11, 2009 4:44 pm