RAM AM One Vs. RAM XC Two

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: RAM AM One Vs. RAM XC Two

Мнениеот domata » Сря Юли 03, 2013 11:37 am

Здравейте. Имам въпрос :) Ще взимам AM ONE 2. Въпросът ми е за шока. В момента окомплектовката е със ROCKSHOX MONARCH RT. Такъв ли е бил и миналата година или са го сменили? И да са го сменили, това ли е най-добрия избор или да поръчвам с някакъв друг? То е ясно, че винаги има по-добро, въпросът, е че съм финансово ограничен и няма да мога да се отпусна, за да сложа това, което бих искал. Та идеята е дали да го сменям или да си остане с този? Бих се радвал ако някой намери време да ми отговори, защото инфото за шоковете тепърва предстои да го разучвам, а утре ще ходя по магазините и ще се радвам да знам какво точно искам да се случи :)
domata

Рейтинг: 1205

Мнениеот Sartor » Сря Юли 03, 2013 2:26 pm

domata написа:Здравейте. Имам въпрос :) Ще взимам AM ONE 2. Въпросът ми е за шока. В момента окомплектовката е със ROCKSHOX MONARCH RT. Такъв ли е бил и миналата година или са го сменили? И да са го сменили, това ли е най-добрия избор или да поръчвам с някакъв друг? То е ясно, че винаги има по-добро, въпросът, е че съм финансово ограничен и няма да мога да се отпусна, за да сложа това, което бих искал. Та идеята е дали да го сменям или да си остане с този? Бих се радвал ако някой намери време да ми отговори, защото инфото за шоковете тепърва предстои да го разучвам, а утре ще ходя по магазините и ще се радвам да знам какво точно искам да се случи :)

Преди 1-2 години много хора си накупиха окомплектовки с Monarch - нямаше значение дали RAM или си ги сглобяваха. Та тогава и чак до миналата година тези шокове даваха дефекти (даже помня как миналата година един човек на чисто нова сглобка Specialized Enduro му беше спаднал шока на обиколката преди Чуйпетлово).

Аз лично не съм фен на РокШокс (не съм доволен от работата им и как напоследък все нещо оцапват положението с производството си :smash: ) и бих те насочил към FOX - карал съм X-Fusion, които също бих ти препоръчал като по-бюджетен вариант.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот domata » Сря Юли 03, 2013 3:29 pm

@Sartor
Определено ми трябва бюджетен вариант. С FOX гаранция отивам извън предвидените финанси. Нещо като модел на X-Fusion можеш ли да ми препоръчаш?

Споделете от кой дилър в София сте си поръчали Ram-четата колеги. Аз съм решил до Бас да ида утре, но като гледам в онлайн магазина им нямат избор на шокове. Може би ще отида и до Байк център, за да видя там какво е положението. Имате ли някакви наблюдения? Препоръки?
domata

Мнениеот Петър Велков » Сря Юли 03, 2013 11:29 pm

Аз карам AM.ONE, купуван миналата година юли месец, с Monarch RT3 - оскъпи ми колелото с около 170лв, но има три позиции на гейта и рибаунд.

Преди няколко седмици го връщах за ремонт, защото изпускаше - оказа се, че била охлабена игличката. Сега почти не изпуска, но нещо му се прецака палчето на гейта и трите позиции вече не са точно три и не са точно позиции, не знам как да го обясня.

Не мога да кажа, че съм "недоволен", но следващият ми шок едва ли ще е RockShox. Вилката (Sektor R SoloAir) няма грешка, ама шока.... :dontknow:
"В авангарда винаги вървят онези, чиито живот прилича на сигнална ракета. Те светят, докато летят нагоре, и гаснат нависоко по обратния път. За безкрайно целеустремените обратен път няма."

Giant Reign 1.5 (Fox + XT)
Pulse TSA⌁2 custom
Drag Izoard Dura-Ace
Giant Defy Advanced 1 Ultegra
Аватар
Петър Велков

Рейтинг: 2000

Мнениеот Nocturne » Чет Юли 04, 2013 10:32 pm

Утре ще си взема моя AM.ONE с обикновения Monarch R, няма заключване което е голям минус, но не ми се даваха пари за RT3.

Исках да му сложа X-Fusion, но официалния вносител screambikes(маса зле) нямат нищо... нямат моделите от 2013, а още продават някакви останали бройки вилки и шокове от 2011 и 2012. И трябва да се поръчва от интернет...което ще е на по-късен етап за сега.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот domata » Пет Юли 05, 2013 11:18 am

Ти от кой магазин го поръча и направиха ли ти по-добра цена?
domata

Мнениеот Nocturne » Пет Юли 05, 2013 12:27 pm

domata написа:Ти от кой магазин го поръча и направиха ли ти по-добра цена?

от Индустриала го поръчах (само рамка и шок, не цяло колело). Направиха ми % отстъпка да.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот GRUEL » Нед Юли 07, 2013 12:07 am

А да ти е честито - днес го видях :D Понавързах малко нещата и се оказа, че сме комшии :beer:
GRUEL

Рейтинг: 1270

Мнениеот Nocturne » Нед Юли 07, 2013 8:55 am

Мерси. Много съм доволен от байка, който се получи. Само дето е малко тежичък (14.3) ама ще отслабне до 14 след време сигурно.
Хаха, не знаех че имам комшия дето се интересува от колела. :beer:
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот GRUEL » Нед Юли 07, 2013 9:03 am

Nocturne написа:Хаха, не знаех че имам комшия дето се интересува от колела. :beer:

Има, има! Просто по-вероятно е да си ме засичал да мъкна другото хоби - едни летящи гадинки... :rofl:
GRUEL

Рейтинг: 1270

Мнениеот rokras » Вто Авг 27, 2013 1:44 pm

Здравейте,съфорумци пиша в темата за да не отварям нова тема.От две години карам RAM XC2 но взех да се чувствам по уверен по пътеките на спускане и ходът ми идва малък, шока редовно го сгъвам до дъно.Моя приятел с когото караме е с RAM AM One и аз бях се навил да си взема за по агресивните карания AM Two но в момента има много изгодна промоция на Рам за NDuro 1 2013.Какво е вашето мнение за този байк ,вилката ще е с ход 140мм има възможност да е с 150мм с малко доплащане но не съм сигурен дали няма да се промени много челния ъгъл.Благодарен съм на всякакви съвети и идеи за промени по окомплектовката .
rokras

Рейтинг: 1220

Мнениеот TheUndertaker » Сря Авг 28, 2013 8:38 am

Реално колелото е между твоето и АМ модела. Има доста приличен челен ъгъл 67.5, който да понесе малко по-голямата вилка и пак би трябвало да имаш по-приятен ъгъл. Хода е увеличен с 20% спрямо твоя, не е с коравите оси отзад. Ако смяташ да караш АМ и "да се отпускаш надолу" то по-добре нещо с повечко ход отзад.
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот Nocturne » Сря Авг 28, 2013 9:47 am

rokras написа:Здравейте,съфорумци пиша в темата за да не отварям нова тема.От две години карам RAM XC2 но взех да се чувствам по уверен по пътеките на спускане и ходът ми идва малък, шока редовно го сгъвам до дъно.Моя приятел с когото караме е с RAM AM One и аз бях се навил да си взема за по агресивните карания AM Two но в момента има много изгодна промоция на Рам за NDuro 1 2013.Какво е вашето мнение за този байк ,вилката ще е с ход 140мм има възможност да е с 150мм с малко доплащане но не съм сигурен дали няма да се промени много челния ъгъл.Благодарен съм на всякакви съвети и идеи за промени по окомплектовката .

Колко килограма си? Караш ли градско, баири лесно ли катериш?
Защото АМ-а не е много добър за въртене... не знам как е Ендурото, но сигурно е малко по-добре.
Аз лично с оглед на тази не лоша промоция не бих се замислил и бих взел Ендуро.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Мнениеот rokras » Сря Авг 28, 2013 12:27 pm

Здравейте,тежа 70кг и съм висок 174см за градско няма да се кара само в планината .Баирите ги катеря леко с XCто и за това съм много доволен от него и бих желал да е нещо по близко до него защото всичко което спускам преди това го катеря на педали(и малко бутане де ама без това няма кеф надолу).Със сигурност ще поръчам Nduroto но бих искал съвет за окомплектовката дали виждате някоя слабост която бих избегнал със замяна при поръчката .За 2x10 скоростната система аз и сега карам с такава .В началото ми беше малко неудобна докато привикна но сега я харесвам повече от 3x9. Кой ход за вилката ще е по добър 140 или 150мм.Благодаря на всички взели отношение по темата и хубав ден.
rokras

Рейтинг: 1220

Мнениеот миаил » Сря Юли 02, 2014 5:53 pm

Темата е малко стара, но все пак ще попитам и аз

Спрял съм се на RAM AM.One 27.5"
Аз съм 110 кг./183-4 см.
Интересува ме какво мислят по- разбиращите за колелото, защото 2500 лв не са малко пари :D
миаил

Рейтинг: 1180

Мнениеот TheUndertaker » Чет Юли 03, 2014 7:49 am

Дам само дето колелата обсъждани по горе са стари модели :)

Новите като цяло АМ1 -> Начален клас АМ колело по моите разбирания, 27,5", приличен ход за всичко в планината от агресивно спускане до катерене. Геометрията е прилична.

Новото XC2 -> По скоро отива към първо планинско меко колело или TRAIl такова. 29" гумички :). Хода му е напълно достатъчен за пренадзначнието. Просто е по ориентирано към каране по пътечки и не толкова за агресия. Окачванията и на двете са донякъде сходни като технолгия.

Така ,че като за начинаещ и двете ще свършат работа. Но идват въпросите какво искаш за себе си от колелото. Окомплектовки -Цена и тнт ....Великия спор за размера на гумите 27,5-29 :)
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот миаил » Чет Юли 03, 2014 10:26 am

Имам 29er и съм доволен но ми се иска и нещо меко него също ще го карам навсякъде ама това се чудя и аз 27.5 или 29"
миаил

Мнениеот TheUndertaker » Чет Юли 03, 2014 11:01 am

миаил написа:Имам 29er и съм доволен но ми се иска и нещо меко него също ще го карам навсякъде ама това се чудя и аз 27.5 или 29"

Въпрос на личен избор. Мненията на Г-н Админ при кратък сест на колелата: http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... sion-april
http://vimeo.com/98487720 Инфо за пренадзначението според производителя.

Доколкото подучувам, ще има тестови карания на тези модели, но предполагам основно ще са в София. Което може а е полезно да направиш избора си.
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот gogodarkthrone » Нед Юли 06, 2014 4:21 pm

Аз искам да кажа да не си взимаш спирачки Avid (освен code r и elexir 9), защото не са с минерално масло, а са с DOT, което е много по-претенциозно откъм климат и разяжда маркучите + ,това че Avid са известни с много повече гълтането си на въздух отколкoто shimano. По добре си вземи shimano deore или tektro auriga pro :peace:
С какъвто си се събрал с такъв си ....... каарал
gogodarkthrone

Мнениеот moridinbg » Пон Юли 07, 2014 12:11 am

Пълни безсмислици. Code R и Elixir (който и да е) също са с DOT. Защо ги изключваш тогава? DOT-ът в никакъв случай не разяжда маркучите. Що за глупост? Разяжда уплътнения на спирачки предвидени за минерално масло, както и минералното масло разяжда уплътнения предивдени за DOT.
Тектрото е извинение за спирачка, коет спира зле и се скапва много.

Единствено за гълтането на въздух на Avid-ите съм съгласен, макар че това е сравнително индивидуално до спирачка. Поне при Х0 този проблем вече е напълно отстранен.
Аватар
moridinbg

Мнениеот миаил » Пет Юли 11, 2014 3:44 am

И след много мислене и умуване си взех байкче втора ръка :) Trek Fuel Ex9 26"
Сега са ми интересни спирачките Avid Elixir 5 RSL чудя се да покарам ли с тях за да видя ще има ли проблеми или веднага да ги сменям с ХТ че да отиват на монтажа :D

Забравих да кажа че след цяла седмица пазарлъци успях да сваля близо 600 лв от обявената цена
миаил

Мнениеот hitar_potar » Пет Юли 11, 2014 9:49 am

Сега и някоя и друга снимчица да боднеш в темата, че да му се полюбуваме. :) Честито и браво за сериозното счупване на цената!
А относно спирачките - моя съвет е да ги оставиш малко, за да видиш как ще са. Като нищо може да се окажат абсолютно перфектни и безпроблемни, и да няма нужда да трошиш допълнително парички. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот миаил » Сря Юли 16, 2014 11:39 am

Нямам идея как се качват снимки тук
миаил

Мнениеот hitar_potar » Сря Юли 16, 2014 1:55 pm

Ами качи ги в някой сайт за снимки и дай линк към тях, за да видим. Не е нужно да ги качваш тук във форума. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот миаил » Вто Авг 26, 2014 2:32 am

Съжалявам за късния отговор, но чак сега се седих за DOX.bg :D

http://dox.bg/files/dw?a=7b1230c566
http://dox.bg/files/dw?a=29d71d96a9
http://dox.bg/files/dw?a=bb330e0c3a
миаил

Мнениеот Vorac » Вто Авг 26, 2014 2:33 pm

Карам трек с Еликсир5. Обезвъздушаване веднъж на сезон. Спират чудесно. Тия дни ще науча как се обезвъздушават (май е по-трудно от Шиманото). DOT 5.1 е 7лв от автомобилен магазин, срещу 20лв за LHM+.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот миаил » Сря Авг 27, 2014 5:14 am

Като взех трека два или три пъти щях да се метна през кормилото заради тия еликсир 5 спират спор няма но е кофти спирането и опасно
миаил

Мнениеот milestone » Сря Авг 27, 2014 11:29 am

В техниката на каране най-вероятно ти е проблема, не в спирачките.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот миаил » Съб Авг 30, 2014 2:47 pm

По същия начин спирам сега и с ХТ-то, но усещането е съвсем различно. Спира бързо и плавно.
миаил

Предишна

Назад към All Mountain/Ендуро продукти