И на мен нещо не ми е ясна драмата - хем казваш, че не караш от вчера, хем не си наясно с елементарни неща. То хубаво, че караш вместо да си губиш времето да пишеш и четеш форуми, но човек като кара, неизбежно се стига до момента, в който се налагат ремонти, смяна на части и т.н., и въобще ми e странно как още не си стигнал до оная популярна книга "50 неща, които не сте искали да знаете за велосипеда си, но въпреки това сте ги научили"
Гледането на клипове също до някъде е загуба на време, но и от това можеш да научиш много неща и да си отговориш на много въпроси. Гледам го
ей тоя (не)човек примерно и си мисля - той може да кара каквото си иска, но е избрал окачване с ход 140/150 мм. (отчитам, че има и продуктово позициониране в случая). И изниква въпроса - имам ли аз поне 1/5 от неговата техника на каране, че да ми трябва окачване с ход 150-160 и повече? Със сигурност ще вози по-добре (сега специалистите ще кажат, че той байка не е за возене, а за каране и ще са прави), но ако нямаш техниката и не ти стиска да минеш рошавия участък с 25-30 км/ч, а си го караш с 8-10, слабо ще усетиш разликата с твърдака. За сметка на това пък по-дългоходовото окачване със сигурност ще те спъва по баирите нагоре (ако предпочиташ да караш нагоре, разбира се, вместо да буташ като стане съвсем малко по-тегаво).
Отплеснах се нещо, исках да кажа (както и по-горе са ти казали), че не можем да ти дадем разумен съвет без да знаем как и колко караш нагоре и надолу.
Като се постопи снега и ако си от София, пиши да ти дам да пробваш как е 120мм. ход на окачването. При моята техника и начин на каране ми е напълно достатъчно. Това въобще не е съвет вземи си рамка с толкова ход защото е напълно възможно на теб да не ти стигне.