Така, понеже минах през същите премеждия, да споделя опит.
1.) Втора ръка не е оферта, винаги имаш едни хх(х(х)) лева за да го приведеш в караем вид. Да не говорим че може и да не пристигне.
+ Това винаги е по-яко да си му първия.
2.) Стара геометрия не е оферта, outfaced обясни защо.
3.) Имах огромното желание да си сгобя Българско колело, но уви RAM Bikes заспаха зимен сън, през лятно време, и в каталога им от към 160мм ход зейна една, огромна дупка. Oryx проекта е много обещаващ, но там обявените цени са меко казано неконкурентни на сходните продукти, налични извън България.
4.) YT Capra е може би най-доброто money-value на пазара, но са льольовци. Два пъти им вдигах тикети, искайки елементарна информация относно бъдещата ми поръчка и ни вест, ни кост. Мега несериозници. Ако искаш такова, плащаш едни 5500 лева и чакаш 3 месеца, нема шанс.
5.) Попадна ми този сайт >>
http://www.giant-bicycles.com/en-gb/bikes/model/reign.27.5.2/19230/77354/#geometryДа, това е 14.8кг downhill колело, което на всичкото отгоре може да върти и нагоре. И има доста приятни компоненти, с не-голяма сума може да стане яка бегачка (разбирай 1х11 на Шимано, ново кормило и лапа). Но да се има предвид - ако основното ползване ще е трейл/дълги преходи/XC, това НЕ е правилното колело.
Толкова от мен