Какво ли колело да си взема...

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот LandShark » Сря Мар 12, 2008 12:12 am

Благодаря за всички отговори (и съжалявам че чак сега пиша). След дълго мислене и няколко посещения до най-близкия магазин (а именно този в кв.Дървеница), в крайна сметка се спрях на АМ. Не малък дял в решението изигра и възможността да пробвам свободно един АМ, за което дължа специални благодарности на съдържателя на магазинчето (евала за обслужването), както и на колегата Reactor :beer:, който без да се познаваме много просто ми даде неговия нов АМ и ме остави да го карам на спокойствие почти 1ч. Установих че АМ ми пасва идеално, така че това ще е. Сега всъщност основно се колебая за размера на рамката (а и за цвета, който да взема). Рамката която карах бе 17", която отначало ми се стори малка за мен (183см, 70кг) - докато не вдигнах седалката. В разговор с колегата Reactor ми изтъкна няколко предимства да е по-малка рамката, но все още се колебая дали все пак за мен не е по-добре 18", предвид че все пак съм по-висок?

bikerider написа:Що се отнася до автомобилите и замърсяването - това е стара манипулация. Замърсяваме, така е. А алтернативи има ли? Връщане назад има ли?

Не мисля че замарсяването от автомобилите е манипулация. По-скоро си е чист факт. Но и съм съгласен че за сега алтернативи няма, както и няма връщане назад. Затова и като цяло съм песимистично настроен за бъдещето на човечеството, но това е отделна тема. Като манипулация обаче оценявам (а и може би това е имал предвид и колегата bikerider), това че културата в която живеем ни насърчава към консумация. Консумация преминаваща в безсмислено прахосване. Не искам да държа сметка на никой за това как живее, просто в един момент реших за себе си, че искам да се променя. Да живея по-близо до работата, да си подбирам работата, да използвам по-малко (и по-умерно) автомобила си - повече колелото, да бъда по-умерен въобще и да прекарвам повече време сред природата (в която виждам повече хармония). Не храня илюзии, че това ще промени нещо, но самия аз започнах да се чувствам по-добре. Предполагам всичко това е до личен избор и светоусещане.

Още веднъж благодаря много за коментарите по темата. Ще се радвам да прочета мнението ви за подходящия размер на рамката; и май в скоро време ще пускам нова тема със снимки на придобивката :)
Аватар
LandShark

Рейтинг: 2000

Мнениеот Yavkata » Сря Мар 12, 2008 6:00 am

За твоята височина 18" ще ти е по -добре. А за цвета мога да кажа, че от стандартните предлагани цветове не можах да открия "моя" цвят. В "БАС" ми предложиха вариянт за поръчков цвят, като в този случай оскъпяването е с 30 лв. Естествено това ще забави карането на колело, но затова пък ще получиш удоволствието да имаш нещо което наистина ще ти доставя радост за окото.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Antares » Сря Мар 12, 2008 8:20 am

Евала за житейската философия.

Аз също предлагам 18" - дори и 19" няма да ти е висока, просто ще ти е по-удобно надоли с по-малката рамка.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Reactor » Сря Мар 12, 2008 8:38 am

Радвам се,че си направил своя избор :) :agree: .По всяка вероятност 18" ще е твоя размер,така че,не се колебай и смело напред. :beer:
Аватар
Reactor

Мнениеот Admin » Сря Мар 12, 2008 9:42 am

LandShark написа:все още се колебая дали все пак за мен не е по-добре 18", предвид че все пак съм по-висок?

По-добре е! :) 17" ще ти е малка, особено ако си караш редовно и нагоре.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Ozzie » Сря Мар 12, 2008 8:08 pm

LandShark написа:все още се колебая дали все пак за мен не е по-добре 18", предвид че все пак съм по-висок?

Добре е като размер, но с по- къса лапа. Примерно до 50 мм. най- много.
Може и 17", но с по- дълга лапа. Например 60 мм. като минимум.

На ръст съм колкото теб. Рамката ми е RAM АМ 17". Лапата 60 мм. без издигане, кормилото е с 45мм. издигане, като имам два спейсъра по 10 мм. под лапата.
При тази комплектовка ми е удобно както да въртя, така и да пускам по надолнищата.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Предишна

Назад към All Mountain/Ендуро продукти