Максимално допустим ход на вилка на Ram Am ?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот Just crazy » Вто Юни 17, 2008 4:50 pm

Admin написа:
Just crazy написа:...така че не мисля че ще имаш проблем с AM-a.

Напротив, ще има и още как, защото на АМ-а средното движение е доста високо - при мен беше 375мм с вилка RS Lyrik 160мм и гуми Maxxis High Roller 2.35. Уверявам те, това не е малко като височина и си иска известно време за свикване. Но ако се сложи още по-дългоходова вилка (предполагам и с по-голямо разстояние между оста и короната), геометрията според мен би излязла извън разумните граници.

Отделно пък не виждам причина да се слага вилка с повече от 150-160мм ход на Ram AM. Ако искаш да имаш танк за надолу, по-лесно е да отидеш към вариант Ram FR, по-подходящ е и като здравина, и като геометрия предполагам.

Не знам за здравината на Am-a но щом го дават до 160 мм. не вярвам че ще има проблем точно с тази вилка, както казах подпорите на Rst-то тъкмо ги премерих с шублера са даже 165 мм, което не знам дали се вписва в гаранцията на Am-а.
А за геометрията не знам, не съм достатъчно информиран, но сега си премерих височината на средното и беше 360 мм. :dunno:

Но иначе варианта с Ram FR и на мен ми се вижда перфектен, даже карах вилката на Сопот с тази рамка и останах много доволен, но в момента нямам възможнотите за FR и си се кефя на Cross-а. :D

П.П И не мога да разбера, защо ми давате минуси след като си изкажа мнението за нещо което съм пробвал и карал
Аватар
Just crazy

Рейтинг: 1284

Мнениеот did » Вто Юни 17, 2008 5:03 pm

Just crazy написа:И не мога да разбера, защо ми давате минуси след като си изкажа мнението за нещо което съм пробвал и карал

хм... пак се оказах пророк. Just crazy разясни положението на Админчо.

крейзи, за да коментираш нещо, не е достатъчно да си го карал. Трябва да си карал и други подобни неща, за да имаш база за сравнение. Виж в MTBR - всеки, който коментира някой компонент, казва с какви други продукти от този клас има опит, та да знаят другите дали да му вярват на коментарите. Ти си карал Крос и малко РАМ АМ, тоест нито едно истинско АМ-колело, а коментираш като последна инстанция. Качи се на колело, на което средното е САМО с 3 см по-ниско, усети разликата и пак говори, че стъпването с цял крак било критерий за правилна геометрия.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Just crazy » Вто Юни 17, 2008 5:09 pm

did написа:
Just crazy написа:И не мога да разбера, защо ми давате минуси след като си изкажа мнението за нещо което съм пробвал и карал

хм... пак се оказах пророк. Just crazy разясни положението на Админчо.

крейзи, за да коментираш нещо, не е достатъчно да си го карал. Трябва да си карал и други подобни неща, за да имаш база за сравнение. Виж в MTBR - всеки, който коментира някой компонент, казва с какви други продукти от този клас има опит, та да знаят другите дали да му вярват на коментарите. Ти си карал Крос и малко РАМ АМ, тоест нито едно истинско АМ-колело, а коментираш като последна инстанция. Качи се на колело, на което средното е САМО с 3 см по-ниско, усети разликата и пак говори, че стъпването с цял крак било критерий за правилна геометрия.

Добре, приемам критиката. :agree:, но не съм казал че критериът ми е стъпването с цяло стъпало, а просто дадох пример. ;)
Аватар
Just crazy

Рейтинг: 1284

Мнениеот did » Вто Юни 17, 2008 5:13 pm

Just crazy написа:Добре, приемам критиката.

пичелиш плусче :agree:

и... не робувай на клишета. пробвай сам тва-онова и тогава си формирай мнение.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Вто Юни 17, 2008 5:41 pm

Мисля, че did е малко краен. Теста със стъпването на земята е само един от критерите и той е прав в тая част, че не може да се съди само по него. Но от друга страна без този тест спокойно може да се сглоби колело, което да е с подходяща геометрия и неудобно за каране. Типичен пример са Нитрусите с техните високи и извити горни тръби.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Bikersteam » Вто Юни 17, 2008 5:50 pm

outfaced написа:URNEST :agree:
Bikersteam да си каже къв му е зора :)

аз в момента се боря с това да намаля хода отзад по един интересен начин :D

Eй най сетне някой да се сети за мен! :beer:

зададох толкова елементарно въпросче а каква тема само се получи.....както казах не съм експериментатор а и парите не ми валят от небето за да си съсипвам рамката.... Просто разполагам с бюджет около 300лв за вилка и бях чел позитивни мнения за това което предлага RST Storm в съотношение цена / качество.И може би това беше причината да се насоча към него.... Като цяло предпочитам да си взема нещо по марково и да има поне заключване на хода!За самия ход на вилката мисля че за АМ или поне този АМ който аз практикувам 150-160мм ход са ми достатъчни!Но незнам точно към коя вилка която да е доказано прилична за парите си да се ориентирам! Казвам Прилична защото ми е ясно че за тази пари не могат да се очакват чудеса.. незнам дали за тези пари може да се очаквада се намери RS Pike втора ръка защото ии по чуждестранни форуми хората изказват позитивно мнение за него :)

все пак благодаря на всички отзовали се и по темата и извън нея мисля че се изписа доста полезна информация като цяло и ще бъде полезна и на други притежатели на Ram Am!
Аватар
Bikersteam

Рейтинг: 1405

Мнениеот Bikersteam » Нед Юни 22, 2008 11:14 pm

Колеги доста четох, но така и не успях да си харесам подходяща бюджетна вилка за моя ram am! Както започнах темата.. в началото бях с идеята при положение, че на на ram am0 се монтира фабрично вилка с 160мм ход едва ли ще е проблем да сложа на моя бюджетната RST Storm която е със 170мм ход и във форума има доста добри отзиви за нея! Но така като ви чета мненията в тази тема явно не е подходяща вилка за геометрията а и за "здравето" на самото колело!
Но проблема при мен остава.... и сега си мисля дали

Manitou Stance Blunt 150 mm QR

Ще е по подходяща за случая !? Както казах разполагам с ограничен бюджет а пък и аз не бих казал че го подлагам на тормоз колелото пък и нямам финансовата възможност да му сложа нещо по добро(примерно доказалия се Pike) Единственото което ме притеснява е QR оста която както си имам от старото колело 203мм хидравлична спирачка незнам как ще се отрази?! Приемам всякакви идей ии предложения!Всичко казано от Вас е добре дошло стига да е с дадени доводи защо не е подходящо /не подходящо и каква ви е идеята по въпроса!?! Благодаря!
Аватар
Bikersteam

Мнениеот Grigo » Пон Юни 23, 2008 1:13 am

Рамката, ако се кара по предназначение за AM/FR наистина издържа 170 мм ход вилка!

Изображение

Това е Junior T, със все пак смъкнати възможно по-ниско корони, за да не се ебава прекалено челният ъгъл като на чопър и да се товари излишно рамката, и по-специално челото и заварката му! А Марцокитата имат доста повече мегдан в тази насока от RS, пък и по-добре работят, поне по мое мнение и наблюдения, през годинките! :)

Карал съм го година и малко така, и то не само FR, ами и по-аграрно!

Все пак това е Real Agrar Machinery, не забравяй! Държи доста бой! :D :beer: :)

А става и за Street/Trial/trY@LL!
Изображение
Еххх, какъв още по-идЕот съм бил, преди 3-4 годинки! :rofl: :rofl: :rofl: :lolup: :blindfol: срам!
Grigo

Мнениеот KirilizatoR-a » Пон Юни 23, 2008 8:23 am

@Grigo - нетрябва да забравяш, че Ram AM 05 са най-здравата серия, а новите ги правят с нек'фи смешни подсилки.
Не искам слава и пари, а хубави велосипеди, на ниски цени.
Аватар
KirilizatoR-a

Рейтинг: 967

Мнениеот Bikersteam » Пон Юни 23, 2008 2:12 pm

добре като моя рам е "07 ии следователно е по "слаб" ?! Значи експерименти да не си правя с RST Storm ? Дайте някакъв отзив за друга подходяща вилка или за Manitou която аз посочих :)
Аватар
Bikersteam

Мнениеот bikerider » Пон Юни 23, 2008 2:14 pm

KirilizatoR-a написа:@Grigo - нетрябва да забравяш, че Ram AM 05 са най-здравата серия, а новите ги правят с нек'фи смешни подсилки.

Ти колко от новите си счупил досега? :popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот ACID BURN » Пон Юни 23, 2008 4:31 pm

bikerider написа:
KirilizatoR-a написа:@Grigo - нетрябва да забравяш, че Ram AM 05 са най-здравата серия, а новите ги правят с нек'фи смешни подсилки.

Ти колко от новите си счупил досега? :popcorn:

Остави си го да си говори, той знае най-добре!
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот bikerider » Пон Юни 23, 2008 5:21 pm

Ма нали и аз това го карам - да говори. Говори бе Кирилизаторе, говори. Кажи колко смешни подсилки си изкъртил? :popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот KirilizatoR-a » Пон Юни 23, 2008 6:18 pm

Питай "sdfghjkl" - той ми каза, че Ram AM 05 са най-здравата серия и че новите AM ги правят със смешни подсилки. Също така ми каза и че Ram FR 08 одзад побира гума макс. 2,35! Така, че неми се сърдете, че някой ме е излъгал.
Не искам слава и пари, а хубави велосипеди, на ниски цени.
Аватар
KirilizatoR-a

Рейтинг: 967

Мнениеот bikerider » Пон Юни 23, 2008 6:21 pm

KirilizatoR-a написа:Така, че неми се сърдете, че някой ме е излъгал.

Да бе, то и на мен един приятел ми каза, че си кръгъл и**от, ама явно не си. Не ми се сърди, не съм аз виновен, че ме е излъгал...

мъка, мъкааа :rofl::rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот Brave » Пон Юни 23, 2008 7:57 pm

Освен това, Григо е карал РАМ FR04, което ясно си личи на снимките, а не АМ'05, ма нали си приказваме. :)
Brave

Мнениеот Grigo » Пон Юни 23, 2008 11:12 pm

Brave написа:Освен това, Григо е карал РАМ FR04, което ясно си личи на снимките, а не АМ'05, ма нали си приказваме. :)

FR 2004 = FR 2005, единствено 2006 и след 2006 е АМ ;)
Grigo

Мнениеот RAM-FR » Пон Юни 23, 2008 11:29 pm

Grigo написа:
Brave написа:Освен това, Григо е карал РАМ FR04, което ясно си личи на снимките, а не АМ'05, ма нали си приказваме. :)

Миии всъщност Фр '04 не е ФР' 05 ;) 04 е с кобилица, а 2005 сингъл пивот ;)
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот Grigo » Пон Юни 23, 2008 11:32 pm

RAM-FR написа:
Grigo написа:

Миии всъщност Фр '04 не е ФР' 05 ;) 04 е с кобилица, а 2005 сингъл пивот ;)

Дам, прав си!
:)

Аз имах и такова, а включително и RAM DH 03'

:beer:
Grigo

Мнениеот RAM-FR » Пон Юни 23, 2008 11:35 pm

Grigo написа:
Аз имах и такова, а включително и RAM DH 03'

:beer:

Нужно ли е на всеки 4 минути и 28 секунди да споменаваш, че си имал рам ДХ 2003 ?!
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот demony » Вто Юни 24, 2008 1:44 pm

момчета момичета , колеги и колежки :popcorn: !Да не се отклоняваме от темата Това кой какво колело е имал .. има си тема радост за окото всички включително и собственика да му се порадва :beer:

по темата незнам кой го измисли това че стария Ам е по здрав от новия... такова мнение за мен е некомпетентно... всеки кара по различен начин колелото си има различно тегло и т.н. съответно поема и различни натоварвания... това че при един не е станало проблем не значи че при друг доре с по нискоходова вилка няма да се случи.. А за въпросния АМ "07 не видях конкретен отговор на въпроса дали Manitou stance blunt QR e подохдяща горе долу евтина вилка за велосипеда за който говорим или има и алтернатива? RST Storm незнам дали е удачен избор при положение че фабрично АМ си предлага с дългоходова вилка с 160мм а Storm е 170мм.... Някой който е по наясно с механика и геометрия може да вземе отношение по въпроса дали тези 10мм са съществени :dunno:
Аватар
demony

Рейтинг: 1200

Мнениеот ACID BURN » Вто Юни 24, 2008 5:00 pm

demony написа:момчета момичета , колеги и колежки :popcorn: !Да не се отклоняваме от темата Това кой какво колело е имал .. има си тема радост за окото всички включително и собственика да му се порадва :beer:

по темата незнам кой го измисли това че стария Ам е по здрав от новия... такова мнение за мен е некомпетентно... всеки кара по различен начин колелото си има различно тегло и т.н. съответно поема и различни натоварвания... това че при един не е станало проблем не значи че при друг доре с по нискоходова вилка няма да се случи.. А за въпросния АМ "07 не видях конкретен отговор на въпроса дали Manitou stance blunt QR e подохдяща горе долу евтина вилка за велосипеда за който говорим или има и алтернатива? RST Storm незнам дали е удачен избор при положение че фабрично АМ си предлага с дългоходова вилка с 160мм а Storm е 170мм.... Някой който е по наясно с механика и геометрия може да вземе отношение по въпроса дали тези 10мм са съществени :dunno:

Така....дали можеш да сложиш вилка с 170 мм зависи.Не малко хора казаха, че поставянето на вилка над 160 мм зависи от разстоянието от оста до короната.Иначе аз лично не бих си правил "гаври" с рамката.И за какво ще ти е РАМ АМ с толкова ход дори и да има перфектната геометрия и да прави този ход?Не знам чуда ви се...нали хората казват, че колоездача определя карането си, начина по който велосипеда се държи, а не колелото да определя това.Да , вярно е не можеш да се спускаш по яките каманаци с ХЦ колело( или не можеш бързо), но аз мисля че това, което рам са направили е предостатъчно!Поне аз така мисля...
Аватар
ACID BURN

Мнениеот bikerider » Вто Юни 24, 2008 8:07 pm

ACID BURN написа:дали тези 10мм са съществени :dunno:

Естествено, че не. Става дума за обикновен тунинг тип "пернишки" с цел да се осакати едно АМ колело, за да се превърне в куцо FR/DH тракторче и да излезе еФтинко.

ACID BURN написа:( или не можеш бързо), но аз мисля че това, което рам са направили е предостатъчно!Поне аз така мисля...

:agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот nikste » Вто Юни 24, 2008 8:16 pm

Човека май иска да си прави колело за DH с рамка, която хич не е за такъв вид спорт. 100мм по принцип е много добър вариант ако не скача много. Ако скача пък много да се насочи към друга рамка, много по-удобна за тези цели.

Има още един вариант човек да си сложи вилка, която да е например 180 мм. и 1000 лв. - нарича се гъзария и до някъде си заслужава :)
Аватар
nikste

Рейтинг: 1110

Мнениеот ACID BURN » Вто Юни 24, 2008 8:28 pm

nikste написа:..... за такъв вид спорт....

Спорта е един-Планинско колоездене.Дисциплината е ДХ
.....100мм по принцип е много добър вариант ако не скача много.....

Трябва много хляб да си изял, за да го можеш си мисля аз....говорим за самото спускане, иначе е много трудно с 100 мм и да скачаш, ти ще я сгъваш само докато влизаш във вираж, минаваш през камъни и корени, да не говорим за "скокчета".Това при условието че караш по яката пътека с повече от 20 км/час.Ама това много зависи.... :)
Аватар
ACID BURN

Мнениеот nikste » Вто Юни 24, 2008 10:36 pm

ACID BURN написа:
nikste написа:..... за такъв вид спорт....

Спорта е един-Планинско колоездене.Дисциплината е ДХ
.....100мм по принцип е много добър вариант ако не скача много.....

Трябва много хляб да си изял, за да го можеш си мисля аз....говорим за самото спускане, иначе е много трудно с 100 мм и да скачаш, ти ще я сгъваш само докато влизаш във вираж, минаваш през камъни и корени, да не говорим за "скокчета".Това при условието че караш по яката пътека с повече от 20 км/час.Ама това много зависи.... :)

Виждал съм хора и със скапани колела да скачат или спускат като ненормални от Черни връх. А съм чувал и за такива с твърдаци, така че на фона на всичко това 100 мм., може да се окажат идеални. Само че ако човек трябва да си практикува сериозно спорта на претрепванията е ясно каква вилка трябва.
Аватар
nikste

Рейтинг: 1110

Мнениеот bikerider » Сря Юни 25, 2008 5:55 am

nikste написа:Само че ако човек трябва да си практикува сериозно спорта на претрепванията е ясно каква вилка трябва.

...и рамка.
Аватар
bikerider

Мнениеот argon » Нед Авг 10, 2008 10:43 am

новите AM ги правят със смешни подсилки

От известно време наблюдавам една теорема, в процес на доказване, сред подрастващите райдъри, рейсъри, байКЪРи, спускачи и джедай.......Една рамака е рамка, тогава и само тогава, когато общата маса на подсилките се равнява 2 пъти на теглото на байкъра, и 16 пъти на КПД-то на мозъка, на същия!!! Теоремата има приложение и при вилките: Една вилка е вилка, тогава и само тогава, когато ходът й се равнява на дължината на веригата, и може да бъде карана с ротор с диаметър, по-голям или равен на тас от москвич!!!
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

Мнениеот Reactor » Нед Авг 10, 2008 10:54 am

argon написа:

От известно време наблюдавам една теорема, в процес на доказване, сред подрастващите райдъри, рейсъри, байКЪРи, спускачи и джедай.......Една рамака е рамка, тогава и само тогава, когато общата маса на подсилките се равнява 2 пъти на теглото на байкъра, и 16 пъти на КПД-то на мозъка, на същия!!! Теоремата има приложение и при вилките: Една вилка е вилка, тогава и само тогава, когато ходът й се равнява на дължината на веригата, и може да бъде карана с ротор с диаметър, по-голям или равен на тас от москвич!!!

:agree: :bowdown: :rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
Reactor

Мнениеот bokicha » Нед Авг 10, 2008 11:04 am

argon написа:

....аааа, Асене... :agree: :bowdown:
....тъй е, тъй е....
...сцепи мрака сред джедаите, шЪ та обяват за Йода... :bowdown:
...master :bowdown:
Аватар
bokicha

Предишна

Назад към All Mountain/Ендуро продукти