Мнението ви за една вилка

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Мнението ви за една вилка

Мнениеот _SoRa_ » Пет Сеп 25, 2009 1:13 pm

Епопеята приключи успешно :D Отзиви и снимки по- късно. :nuts: Утре хващам гората, а ако имам поне малко късмет ще я пробвам и на обиколката на Витоша. :nuts:
Не знам дали си втълпявам, но след като смених вилките, байка ми олекна с около 0,500гр. и сякаш се движи много по- лесно. :dontknow:

:offtopic: :(!:
Има и неприятна новина - докато чакаш в офиса на "Еконт" ми откраднаха велокомтютъра Sigma 906 :angfire: :censore:
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот veskoz » Пет Сеп 25, 2009 1:15 pm

Честито със здраве да газиш и умната! :clap:
Успех :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот _SoRa_ » Съб Сеп 26, 2009 11:35 am

След днешното каране останах много доволна от работата на вилката. Такъв кеф от спускане не бях изпитвала досега :nuts:
Ето една снимка от време на днешното каране
_SoRa_

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 26, 2009 12:10 pm

Браво :clap: :) :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Съб Сеп 26, 2009 1:07 pm

_SoRa_ написа:След днешното каране останах много доволна от работата на вилката. Такъв кеф от спускане не бях изпитвала досега :nuts:

Опааа!
Честита! :)
п.с.
внимавай мъж ти да не започне да ревнува от лисицата!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот Di_mitar » Нед Сеп 27, 2009 7:01 pm

Честито със здраве да я караш :agree:
Аватар
Di_mitar

Рейтинг: 1215

Мнениеот Disrespect » Нед Сеп 27, 2009 7:48 pm

Супер, супер :)
BIKESEXUAL
Аватар
Disrespect

Рейтинг: 1160

Мнениеот Анелия » Вто Сеп 29, 2009 5:38 am

Честито! А като си идвала до Преслав, защо не се обади :eyebrow:
Аватар
Анелия

Мнениеот Huku » Сря Дек 02, 2009 8:30 pm

_SoRa_ написа:След днешното каране останах много доволна от работата на вилката. Такъв кеф от спускане не бях изпитвала досега :nuts:

Здравей, от последното ти мнение е минало достатъчно време за натрупване на впечатления от работата на вилката, ще споделиш ли, че и аз съм си харесал точно този модел, макар че ще ми дойде лееелко дългичка за рамката :(
Huku

Рейтинг: 1292

Мнениеот _SoRa_ » Сря Дек 02, 2009 9:32 pm

В началото работата на вилката не ми допадна особено.
Но след настройване на Rebound-a и твърдостта на пружината и след няколко карания, мнението ми е съвсем друго.
Много зависи и от карането. Аз обичам да изкачвам и да се спускам. Като спусканията все повече се старая да са технични, не липсват моменти и на свободно и скоростно спускане :D
Би ми се искало да има регулиране на хода на вилката и заключване. За да ми е малко по- леко като катеря баирите :D
Ама много искам :D
Првоначално лисичката беше "забодена" на рамка HT2, която позволява допустим ход на вилката 130мм. В последствие я прехвърлих на рамка Iron Horse MK 3 Elite, която позволява 140мм допустим ход. Не знам дали е втълпяване, но сякаш още по- добре усещам работата на вилката.
Твояа рамка каква е и колко мм ход на вилката позволява?
Моя съвет е да не бързаш. Потърси повече информация и виж за теб /за твоето каране/ кое ще е най-добре. Не робувай на фенщини.
_SoRa_

Мнениеот Huku » Сря Дек 02, 2009 11:10 pm

Благодаря за бързата реакция и изчерпателния отговор.
Карането ми може би е най-близко до ХС, обичам да катеря нагоре докато имам сили, а спусканията ми са бързи, доколкото го позволява терена, байка (твърда рамка е), и смелостта ми :)
Бях останал с впечатление, че твоята вилка е е RLC и е със заключване, но явно съм в грешка. Аз към такава съм се ориентирал.
Допустимият ход за моята рамка не знам какъв е, а и не успявам да намеря информация от достоверен източник, но хора, на които имам доверие го определят като 120, иначе се променя челният ъгъл. Не знам доколко разликата от 2 см. ще има значение :dontknow:
Байкът ми е Scott Scale 70, на 3-4 години е.
Не бързам за никъде, понеже в момента не съм започнал да събирам пари все още, някъде за началото на пролетта се надявам да са се натрупали достатъчно. Ще се наложи обаче да сменя и цялото предно колело и да премина на дискова спирачка, което утежнява бюджета.
Не робувам на марковите предразсъдъци, просто се доверявам на добрите отзиви на други хора за тези вилки, а не искам да купувам евтино, което после да ми излезе по-скъпо.
Huku

Мнениеот Capoeira » Чет Дек 03, 2009 12:53 pm

_SoRa_
Всяка вилка поне по мой проби работи коренно различно на мека и на твърда рамка или поне осещането е коренно различно. Особеното хубавите AM вилки (карал съм Lyrik 2-step и Fox 36 Rc2) e, че не оствят впечатление за много работещи на асфалт когато са правилно настроени, но започнеш ли да ги караш по подходящ терен се изумяваш от нещата които започват да правят колко интелигентно реагират на всички неравности и колко правилно работят през хода си. Казвам ти го защото много вилки на MZ дават само начално много мазно осещане което от много хора се третира като приятна работа, но всъщност е началото на много прогресивен ход и на места доста неадекватна работа.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот codename47 » Чет Дек 03, 2009 1:16 pm

по-скоро е заради weght distribution на рамката, даже и размера има значение - когато аз сложих на същите компоненти с един размер по-голяма рамка и то същия модел, вилката заработи по различен начин. Е сигурно има и значение че е мека(колко бързо връща, промяна на ъгли) но главното е горното според мен.
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Дек 03, 2009 3:57 pm

Huku

Съветът ми е да запазиш гоеметрията на велосипеда си - най-добре вилка със 100 мм ход. В момента това е страхотно предложение:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=29864

Карам такава от скоро и съм адски доволен. Поема всички неравности отлично.

В този ценови клас имаш богат избор ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Huku » Чет Дек 03, 2009 5:56 pm

@ Pr3d4t0R
Благодаря за предложението, аз в момента само проучвам възможностите, не съм взел окончателно решение, има време :)
От RockShox съм се напатил, може и да съм единствения, но съм решил да сменя марката с друга, пък ще видим.
Някой може ли да помогне с инфо за максималния ход вилка на моята рамка? Не гоня дълъг ход, просто си харесах този модел на Fox най-вече заради добрата репутация на марката, а също и доброто съотношение между настройки и цена. Над 700 лв вече трудно ми се откъсват от сърцето само за вилка. Всъщност, дали да не започна да се оглеждам за друга рамка :dontknow:
Huku

Мнениеот veskoz » Пет Дек 04, 2009 4:41 pm

Huku написа:Всъщност, дали да не започна да се оглеждам за друга рамка :dontknow:

Ники това е добър въпрос при положение, че имаш около 700 само за вилка. Изскачат оферти като тази които биха ме накарали да си изям обувките viewtopic.php?f=16&t=63654 да големичък ще ти дойде, но с една по къса лапа доста ще се доближи до твоя Скот.
Тази оферта толкова ме изненада, че направо не ми се вярва. Знам че сезона си отива, че байка не е от тази година, но все пак е Giant... цял!!! :bigeyes: Може би най-добрата оферта в пазара която съм виждал до сега.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот _SoRa_ » Пет Сеп 03, 2010 8:07 am

Тааа ...от къде да започна ...
Мина почти година от закупуването на Fox Vanilla-та и от тогава се промениха някои неща. Смених рамката - тогава беше RAM HT 2 '17 , а сега е Iron Horse MK3 Elite'15. Разликата е, че втората е FS /пълно окачване/. От няколко месеца ми се върти една идея в главата, която може би се дължи от това, че не съм особено доволна от вилката. То на нея нищо и няма, по-скоро на мен :D
Сега е с най-меката пружина, която имаше в комплекта /с розовото петно/ и пак ми е твърда. Хода й е 140мм, който при катерене ми е в повече /не съм толкова добра/ и определено ми липсва заключването.
Не знам какво да правя :dontknow:
С няколко съфорумци проведохме малка кореспонденция по темата и пак за себе си не намерих решение :banghead:
Варианти за вилки колкото щеш, но тези които си харесах не са за моя джоб :xx(: /RS Revelation 426 U- turn, Fox Talas 100-120-140 RLC/. За това се колебая за покупка на вилка втора ръка от ebay или pinkbike. Има няколко модела, които си мисля, че ще са по- подходящи за моя стил на каране и кг/миналата година бях около 53 кг, а сега съм 54-55кг :blush: /. Моделите са Fox Float 130mm RL`09 и Fox F120 RL`09 /бюджета ми е около 600лв/. Но за рамката не знам 120мм дали ще са много подходящи :dontknow: Ако сложа вилка със 120мм ход не знам как и с какво ще се промени геометрията и това, какво влияние ще окаже при спускане и при завой :dontknow: За пробване на друг байк с въздушна вилка няма начин да стане.
Общо взето не знам какво да правя- :confused:
Това е максималния ход, който прави вилката Изображение
Има вариант и за смяна на пружината с още по- мека, но не знам това дали ще помогне или ще навреди :confused:
П.с. саг-а който прави вилката /качвам се с пълна раница, каска и дрехи естествено/ е 18-19мм.
_SoRa_

Мнениеот codename47 » Пет Сеп 03, 2010 8:40 am

_SoRa_ написа:...Хода й е 140мм, който при катерене ми е в повече /не съм толкова добра/ и определено ми липсва заключването....

в повече или просто саг-а на вилката(18-19мм=13%)е твърде малък и тежеста ти се пренася твърде назад което вдига предницата?? В момента се получава(на равно) че все едно караш със вилка 160 с нормален саг.....
http://www.foxracingshox.com/fox_tech_c ... index.html ->
Sag Setup: Travel: 140 mm (5.50")-> XC/Race FIRM: 21 mm (0.81")->All-Mountain PLUSH: 35 mm (1.38")
Може би въздушна вилка с гейт която да си има нормален саг и да обира и на катерене неравностите ще ти е по-добре? :dontknow:
За тази рамка със 120мм вилка имаше доста теми в мтбр но ако не гониш някаква лекота 140мм вилка си е добре за рамката(140мм fox = 130mm Rock Shox по А2C по спомени)
отзад със сигурност трябва да имаш 30-35% за да работи както трябва, при 25% противно на логиката се получава боб :D (може би заради особенностите на DW-link)
..може би най-добре може да каже outfaced който кара отпред с u-turn и може да каже как е със 120мм(макар че пък сигурно се втвърдява..)
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот outfaced » Пет Сеп 03, 2010 9:21 am

Е аз и казах ... не съм мерило ... Uturn-a не го ползвам, защото ми изкривява геометрията с която съм свикнал, а и с нищо не помага на катерене (специално за тая рамка, тя си катери добре и така). Не знам защо на _SoRa_ и идва повече при катерене, но ако ти е висока предницата в уравнението участват и лапа и спейсъри под нея и кормило. Моята вилка е с една специална долна чашка и на практика A2C ми е като за 150 ход, отгоре обаче имам 50mm (10mm спейсър и 40mm лапа) + флатбар ... демек кормило без издигане. Твоето кормило ми се види че е над 30мм издигане + лапата ти има малко такова.

Така или иначе, като вземеш нещо на въздух ще си го направиш да работи според твоите кг и ще потъва доста повече от ванилата в момента.

Освен това fox float позволява намаляне на хода със спейсъри вътре във вилката. Т.е. ако все пак решиш, че искаш по ниско - може.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот _SoRa_ » Пет Сеп 03, 2010 9:36 am

Да, тази рамка катери дорбе, но понякога при стръмни участъци предницата се издига прекалено много и карането става невъзможно. Не карам, а се боря да запазя равновесие за да не падна, което ми взима силите. :boggled:
Лапата е RaceFace Ride XC 60mm RISE: + or - 6° (reversible). Под нея няма спейсъри.
Кормилото е Tioga 660mm, но не помня с какво издигане.
codename47 да каже какви са чашките :blush:
_SoRa_

Мнениеот codename47 » Пет Сеп 03, 2010 9:43 am

чашките трябва да са полуинтегрирани така че чело+чашки идваше някъде към 13см което си е ниско. Ако имаш повече саг отпред ще имаш повече сцепление + по-ниско средно=по-стабилна(макар че на катерене така или иначе вилката си се разгъва до край като че ли-зависи колко си легнал напред да натежиш). За какво искаш заключване тогава - то още повече ще ти подхвърля предницата и ще те дебалансира?
Аватар
codename47

Мнениеот _SoRa_ » Пет Сеп 03, 2010 9:57 am

Старая се до колкото мога да съм напред при стръмните изкачвания Заключването ми е необходимо /поне аз така си мисля/, защото доста често педалирам изправена, при което сегашната ми вилка потъва.
За това и потитах да знам дали въздушна вилка / Fox Float 130mm RL или някоя подобна/ ще е една идея по- добра при катерене.
_SoRa_

Мнениеот Анелия » Пет Сеп 03, 2010 5:33 pm

_SoRa_ написа:Старая се до колкото мога да съм напред при стръмните изкачвания Заключването ми е необходимо /поне аз така си мисля/, защото доста често педалирам изправена, при което сегашната ми вилка потъва.
За това и потитах да знам дали въздушна вилка / Fox Float 130mm RL или някоя подобна/ ще е една идея по- добра при катерене.

Хм, на черно ли катериш на педали...Защо не пробваш да катериш седнала и на по-ниски предавки. На камъни/черно и на педали, при мен се получава превъртане на задната гума, изправям се само на асфалт или на равно. А и катеренето по черно е достатъчно трудно, за да се натоварваме и с изправяне на педали. Карай си колкото можеш седнала, после бутай.
outfacd, и аз никога не си заключвам вилката, свикнала съм си с нея.
Аватар
Анелия

Мнениеот _SoRa_ » Пет Сеп 03, 2010 6:55 pm

Аз като има изкачване по асфалт тогава ставам от седалката.
При мен не се получава превъртане /или много рядко/ на задната гума. Просто се изправям на задна, а предната остава във въздуха, при което се получава кофти, защото карам закопчана.
При днешното каране измерванията показаха 65-70мм ход на вилката.
_SoRa_

Мнениеот _SoRa_ » Пон Сеп 13, 2010 2:52 pm

Ванилата в двата ботуша ли има пружина :dontknow: :blush:
Оказва се, че тази пружина, с която е в момента ми е твърда. Ако евентуално са две, може ли да се извади едната :dontknow:
_SoRa_

Мнениеот psixopat » Пон Сеп 13, 2010 3:25 pm

Една е и е в левия ботуш, гледано от позицията на колоездача. :agree: Може да се смени с друга.Впрочем ти като купи вилката нямаше ли още две пружини, заедно с нея.Чувал съм че пружинните вилки, на FOX вървят с още 2 пружини.Ако нямаш то може да си купиш само пружина.
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот _SoRa_ » Пон Сеп 13, 2010 6:28 pm

Сменена е с най- меката, която имаше в комплекта.
Има вариант да се направи/поръча по- мека пружина, но вече се уморих и съм се отказала от този вариант.
_SoRa_

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 13, 2010 10:33 pm

_SoRa_: стана ми любопитно: пружината, с която си в момента, отговаря ли на теглото ти според мерките на Fox?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Сеп 14, 2010 3:15 am

_SoRa_ написа:Има вариант да се направи/поръча по- мека пружина, но вече се уморих и съм се отказала от този вариант.

Не си ли още млада, за да се уморяваш така бързо? :lol:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот _SoRa_ » Вто Сеп 14, 2010 6:53 am

Уморих се не от каране, а от умуване какво дая правя тази вилка :D
Аз съм 52кг, а на страницата на фокс я дават за хора между 52.2-68.0кг
200гр ми липсват :lol:
_SoRa_