1x9, 1x10, 1x... и велосипед с двойно окачване

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: 1x9, 1x10, 1x... и велосипед с двойно окачване

Мнениеот xargs » Съб Фев 13, 2016 7:44 pm

Имам един въпрос, попадна ми една такава плоча - http://media3.alltricks.fr/hd/5540e195f01ad.jpg

Въпросната идва с един малък спейсър, който не мога да разбера къде се слага. Касетата ми е ХТ, а видях на ОнеУп на сайта, че и те са имали рингове с подобен спейсър - на шимано се слагали откъм спиците, на срамове било между 40ката и 36цата. (това е страницата на онеуп която гледах - http://row-oneup-components.myshopify.c ... sheet-xx13 )
Аватар
xargs

Рейтинг: 2000

Мнениеот windv » Съб Фев 13, 2016 8:07 pm

xargs написа:Имам един въпрос, попадна ми една такава плоча - http://media3.alltricks.fr/hd/5540e195f01ad.jpg

Въпросната идва с един малък спейсър, който не мога да разбера къде се слага. Касетата ми е ХТ, а видях на ОнеУп на сайта, че и те са имали рингове с подобен спейсър - на шимано се слагали откъм спиците, на срамове било между 40ката и 36цата. (това е страницата на онеуп която гледах - http://row-oneup-components.myshopify.c ... sheet-xx13 )

И при мен дойде с шайби. Спомянм си че успях на око да видя като долепя венеца до касетата дали трябва или не шайбичка...в крайна сметка не помня къде я заврях
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот xargs » Нед Фев 14, 2016 3:24 pm

Е и аз така, даже позамерих с луфтомера, спейсъра отиде между 40ката и 36цата (касетата).
Аватар
xargs

Мнениеот windv » Нед Фев 14, 2016 4:59 pm

xargs написа:Е и аз така, даже позамерих с луфтомера, спейсъра отиде между 40ката и 36цата (касетата).

Mirfe-то свърши ли му животеца?
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот fgi » Вто Фев 16, 2016 8:00 pm

Успях да монтирам 40зъба extender на касета ХТ 770 11-32. Вече имам ХТ Megarange. Поне на стенд работи идеално, без да има някакви проблеми с превключването. Е наложи се малко изпиляване, но мисля че няма да има проблеми. Сега трябва да я покарам и да видя дали ще търся 13з че нещо комбинацията 11-14-16, дори на книга не ми харесва. :)
Изображение
fgi

Рейтинг: 1200

Мнениеот target410 » Сря Фев 17, 2016 7:59 pm

Здравейте, предстои ми закупуване на нова 1x система и се двоумя между 1x10/1x11 XT. Интересуваме коя от двете ще е real deal за мен. Наясно съм с разликите м/у 11-40/11-42 м8000 и 11-36 в моят район 34/36 плоча отпред и 11-36 ми е достатъчно и като ниска и като висока предавка. Дали 1x11 ще подобри като цяло системата защото по мой сметки е 100+ лв. по-скъпа и 200+ гр. по тежка от старото XT
Ще се кара на 26-инчово хард-тейл колело!
А... и clutch механизма в задният дерайльор дали ще ми е необходим?
target410

Рейтинг: 1200

Мнениеот windv » Чет Фев 18, 2016 8:49 am

target410 написа:А... и clutch механизма в задният дерайльор дали ще ми е необходим?

за мен този "калъч" механизъм е по-важен или поне толкова важен, колкото всички останали заигравки от тази тема.
Бих казал, че хлопащата верига беше едно от най-досадните неща изобщо при всякакви колелета за мен. Изличаването на хлопащите вериги е едно от най-хубавите неща, които са се случвали в света на вело простотията. После предните венци, които задържат веригата...А всякаквите начини за увеличаване на задната касета както дойдоха, така и ще преминат в някаква друга заигравка...

От гледна точка на 1х10 или 1х11 сигурно по-новото ще е по-удобно за всякакви бъдещи надгражданки, които биха могли да дойдат в последствие.
Инак и двете ще ти вършат същата работа, с едното ще цъкаш веднъж повече хаха
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот hitar_potar » Чет Фев 18, 2016 10:06 am

windv написа:
target410 написа:А... и clutch механизма в задният дерайльор дали ще ми е необходим?

за мен този "калъч" механизъм е по-важен или поне толкова важен, колкото всички останали заигравки от тази тема.
Бих казал, че хлопащата верига беше едно от най-досадните неща изобщо при всякакви колелета за мен. Изличаването на хлопащите вериги е едно от най-хубавите неща, които са се случвали в света на вело простотията. После предните венци, които задържат веригата...А всякаквите начини за увеличаване на задната касета както дойдоха, така и ще преминат в някаква друга заигравка...

От гледна точка на 1х10 или 1х11 сигурно по-новото ще е по-удобно за всякакви бъдещи надгражданки, които биха могли да дойдат в последствие.
Инак и двете ще ти вършат същата работа, с едното ще цъкаш веднъж повече хаха

Изцяло подкрепям мнението ти, с изключение на зачервената част. Аз така и не бях убеден в качествата на тия плочи, нали като почне да се износва, ще си загуби точно нароу-уайд профила и ще спре да задържа толкова добре веригата. Аз си оставам фен на водачите с горен водач и долна ролка (или пък новите предложения, които заменят ролката и с долен водач), без значение каква е плочата (за предпочитане не нароу-уайд такава, че да минеш по-голям метър при покупката й. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот moridinbg » Чет Фев 18, 2016 10:23 am

hitar_potar написа:Изцяло подкрепям мнението ти, с изключение на зачервената част. Аз така и не бях убеден в качествата на тия плочи, нали като почне да се износва, ще си загуби точно нароу-уайд профила и ще спре да задържа толкова добре веригата. Аз си оставам фен на водачите с горен водач и долна ролка (или пък новите предложения, които заменят ролката и с долен водач), без значение каква е плочата (за предпочитане не нароу-уайд такава, че да минеш по-голям метър при покупката й. :)

Като си гледам плочата, имам да сменя още няколко вериги и касети, докато се износи и почне да не задържа :dontknow:

Доста съм убеден в това колко помага, карам 9 скоростна Х.0 без клъч и с NW плоча случаите с падналите вериги ми... паднаха с пъти и то след като разкарах горния водач.
Аватар
moridinbg

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Фев 18, 2016 10:28 am

Така на пръв поглед като цени изглеждат равностойни - погледнах в немските сайтове. Аз лично сега ако минавах от 2х9 на 1х щях да избера 11 на Шимано - много приемливо тегло и цена спрямо това да се направи 1х10 + OneUp. Без RadCage има лек компромис с превключването при мен при слизане между 6-7ми венец отзад. Ако обаче си на 10ка ще ти излезе икономически много по-изгодно да вземеш само есктендер и предна плоча.

Като тегло касета ХТ-10ка + 70 гр. OneUpe е само 20гр по лека от 11ка ХТ.

Norrow-wide според мен има по-голям принос към това веригата да е стабилна - клъча само допълва този ефект.

@ hitar_potar Norrow-wide не се износва чак толкова бързо - пък и венците са толкова големи, че ще мине бая време преди да почне да пуска веригата. Аз лично си сменям веригата по-чесно (т.е. още преди да се разпънала), за да увелича максимално живота на тия скъпите екстендери и плочи.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот heavymann » Чет Фев 18, 2016 10:49 am

Pr3d4t0R написа:Norrow-wide според мен има по-голям принос към това веригата да е стабилна - клъча само допълва този ефект.

Точно така е. Аз карам 1х10 , обтегач с "клъч" и NW плоча без водач .На няколко пъти ми се е случвало преди спускане да забравя да заключа обтегача и досега не ми е падала веригата никога, а съм минавал през какво ли не...
Аватар
heavymann

Рейтинг: 1376

Мнениеот jungleraver » Чет Фев 18, 2016 11:06 am

Абе пичове, и аз скоро го мислих това, и реално за себе си не откривам разлика в поведението на веригата с NW и друга сингъл плоча с високи зъби, конкретно моя опит е с 32 е13 nw, и 34 zee и нещо ми еднаквеят, по-скоро най много от всичко се усети като скъсих веригата при преминаването на 1х.
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот thechosen » Чет Фев 18, 2016 11:10 am

Аз си карам мекицата с 9 скоростно X9 и NW плоча без водач за веригата и до сега съм имал падания на веригата от плочата само ако въртя назад в комбинация с преминаване през по-голямо препядствие.
Понякога прескача по венците на касетата, но и това е рядко и не е голям проблем за мен. Тракането на веригата също намаля осезаемо.
Но ако ще се купува нов дерайльор по-добре с ключ.
thechosen

Рейтинг: 1895

Мнениеот moridinbg » Чет Фев 18, 2016 2:44 pm

jungleraver написа:Абе пичове, и аз скоро го мислих това, и реално за себе си не откривам разлика в поведението на веригата с NW и друга сингъл плоча с високи зъби, конкретно моя опит е с 32 е13 nw, и 34 zee и нещо ми еднаквеят, по-скоро най много от всичко се усети като скъсих веригата при преминаването на 1х.

Имал съм E13 (май 38 зъба?) и RaceFace (37 зъба) не-NW сингъл плочи (не свалени от 2х/3х комплекти) и веригата си падаше на поразия спрямо NW-то (Hope, 34 зъба) сега.
Аватар
moridinbg

Мнениеот hitar_potar » Чет Фев 18, 2016 2:58 pm

Но е факт, че все пак имате тук таме падания на веригата от плочата, колкото и редки да са те. А 1 такава плоча колко струва? Щото аз чисто нова плоча Renthal 34т купих за около 15-18лв с доставката по времето, когато NW-плоча в каквато и да е големина можеше да се купи за минимум 35 паунда, без доставката. И в комбинация с водач нямам нито 1 падане на веригата, в каквито и да е условия, на какъвто и да е терен, на спускарски байк. На АМ-байка (поне докато беше сглобен) отново с водач и не-NW-плоча също нямах нито едно падане на веригата. А без водач съм имал тук-таме падания по средата на карането и знам колко е отвратително, особено при липса на преден дерайльор...
Аватар
hitar_potar

Мнениеот airborneone » Чет Фев 18, 2016 4:43 pm

След не-много сериозно и редовно каране, 2 години по-късно RaceFace 30T в комбинация с Sram X0 Type 2 се оказа тотално недостатъчна да задържи веригата.
В момента с водач с долна ролка Shaman Commander пак не може да задържи, защото пада отгоре....
Един голям и мек за NW!
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот heavymann » Чет Фев 18, 2016 4:43 pm

hitar_potar написа:Но е факт, че все пак имате тук таме падания на веригата от плочата, колкото и редки да са те. А 1 такава плоча колко струва? Щото аз чисто нова плоча Renthal 34т купих за около 15-18лв с доставката по времето, когато NW-плоча в каквато и да е големина можеше да се купи за минимум 35 паунда, без доставката. И в комбинация с водач нямам нито 1 падане на веригата, в каквито и да е условия, на какъвто и да е терен, на спускарски байк. На АМ-байка (поне докато беше сглобен) отново с водач и не-NW-плоча също нямах нито едно падане на веригата. А без водач съм имал тук-таме падания по средата на карането и знам колко е отвратително, особено при липса на преден дерайльор...

Е аз ти казах че нямам нито едно такова падане , на спускарски байк както се изразяваш...а и плочата ми струва 25 паунда, а старият ми водач беше 120-130лв.. хем е по-евтино (ако това има значение) , хем е по просто,по-леко е, по изчистено е.... според мен е много яка технология и си заслужава. А даже си мисля че за в бъдеще на там ще отидат нещата основно :dontknow:
Аватар
heavymann

Мнениеот heavymann » Чет Фев 18, 2016 4:45 pm

airborneone написа:След не-много сериозно и редовно каране, 2 години по-късно RaceFace 30T в комбинация с Sram X0 Type 2 се оказа тотално недостатъчна да задържи веригата.
В момента с водач с долна ролка Shaman Commander пак не може да задържи, защото пада отгоре....
Един голям и мек за NW!

А веригата колко ти е дълга ? Щото ако не е оразмерена като хората можеш и 100 водача да си сложиш и пак ще пада :nono:
Аватар
heavymann

Мнениеот hitar_potar » Чет Фев 18, 2016 6:29 pm

Е не всеки е имал твоя късмет явно. Виж Тошо какво е написал за неговата комбинация.
Цените верно са паднали, особено след като толкова много производители се намесиха при касетите и плочите.
Това колко изчистено и яко изглежда е до предпочитанията на човека - на мен например ми е адски грозно.
И водачи има както за 120-130лв, така и за 120-130 паунда, така и за 20-30лв (който търси, намира - единствено още ме е яд за изцяло карбонов къстъм водач с тако, който отървах на смешни пари). :)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот heavymann » Чет Фев 18, 2016 6:48 pm

hitar_potar написа:Е не всеки е имал твоя късмет явно. Виж Тошо какво е написал за неговата комбинация.
Цените верно са паднали, особено след като толкова много производители се намесиха при касетите и плочите.
Това колко изчистено и яко изглежда е до предпочитанията на човека - на мен например ми е адски грозно.
И водачи има както за 120-130лв, така и за 120-130 паунда, така и за 20-30лв (който търси, намира - единствено още ме е яд за изцяло карбонов къстъм водач с тако, който отървах на смешни пари). :)

Аз не искам да те ангажирам с мнението си. Визията на байка си е нещо лично. Че има и евтини и скъпи водачи и това е факт ,зависи само кой какво гледа (цена, изработка,тегло) . Ама де да знам човек, според мен обтегач със заключване , нароу-уайд плоча и къса верига са достатъчни за повечето от нас аматьори райдъри. Виж в ДХ състезанията е друга работа- там нема как - ако падне веригата си чао. Но според мен за всички простосмъртни байкъри върши идеална работа, дори и да ми падне веригата някога ,няма да ми пука особено.. Поне сега не чувам гадния звук от ролките, тропането в гайдовете за веригата и подобни излишни шумове...за мен върши работа :beer: :beer: :beer:
Аватар
heavymann

Мнениеот hitar_potar » Пет Фев 19, 2016 5:08 pm

За мен не върши. Пак казвам - и на АМ байка пробвах, макар и не нароу-уайд плоча. За сметка на това плочата е хоуп-ската с вградения башгард, така че гарда от външната страна действа донякъде като водач. Със заден дерайльор Зий със заключване и късо рамо пак падаше от време на време.
Хора всякакви, приоритети и разбирания - също! :)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот outfaced » Пет Фев 19, 2016 10:19 pm

Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот windv » Съб Фев 20, 2016 10:41 am

на това му се вика подробна статия! И колелото е чук с тази вилка дето не успявам да се доредя за такава...
Нещо мрънкат немците, че им изглеждало много износенно за 300км проба...
Достигнахме и момент, в който касетата е с диаметър на ротор за спирачка :8D:
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот outfaced » Съб Фев 20, 2016 2:18 pm

Aбе кат цяло заключението е, че става, но си е извращение и със сигурност ще скапва бързо веригата а и малките венчета. Па и рамката трябва да е читава и всичко по шифтъра и дерейльора да е точно. Иначе като тегло ок. Като цена ... особено ако ще се хаби бързо ... оле мале :D
Чакам да измисли някой нещо по интелигентно. До тогава ще се примиря някак с 420%.

А вилката мисля не продава или поне пича дет ги прави не е стигнал до там. Това DIY вилка :) Имаше статия и за нея.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот airborneone » Съб Фев 20, 2016 11:40 pm

heavymann написа:
airborneone написа:След не-много сериозно и редовно каране, 2 години по-късно RaceFace 30T в комбинация с Sram X0 Type 2 се оказа тотално недостатъчна да задържи веригата.
Един голям и мек за NW!

А веригата колко ти е дълга ? Щото ако не е оразмерена като хората можеш и 100 водача да си сложиш и пак ще пада

Не четеш.
Комбинацията беше ок за повече от година и половина, макар и 'рядко каране'.
NW плочата (RaceFace 30T) почна да се износва и почна доста да пада.
Сложиш ендуро водач само с ролка само отдолу, като съм карал така в началото като нямах доверие на NW и дори това не помогна...
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот heavymann » Нед Фев 21, 2016 12:21 am

airborneone написа:
heavymann написа:
Един голям и мек за NW!

А веригата колко ти е дълга ? Щото ако не е оразмерена като хората можеш и 100 водача да си сложиш и пак ще пада

Не четеш.
Сложиш ендуро водач само с ролка само отдолу, като съм карал така в началото като нямах доверие на NW и дори това не помогна...

Явно износването се явява проблем, ще дам отзиви като моята се износи,лошото е че няма да е скоро щото на едно спускане правя няколко оборота само и скоро няма да се износи така :D
Аватар
heavymann

Мнениеот hitar_potar » Нед Фев 21, 2016 12:31 am

outfaced написа:9-44 ... e-thirteen TRS+
http://www.mtb-news.de/news/2016/01/19/ ... %C3%A4ngen

Извинявам се от името на недобре шпрехащите, може ли да кажете с 2 лафа накратко какво се казва в ревюто? И също така - какъв е този обърнатия вилчок?
Аватар
hitar_potar

Мнениеот windv » Нед Фев 21, 2016 8:24 am

hitar_potar написа:
outfaced написа:9-44 ... e-thirteen TRS+
http://www.mtb-news.de/news/2016/01/19/ ... %C3%A4ngen

Извинявам се от името на недобре шпрехащите, може ли да кажете с 2 лафа накратко какво се казва в ревюто? И също така - какъв е този обърнатия вилчок?

Не се ли получава с преводач на страницата на английски?
Инак, както си говорихме. Работи, има 489% , скъпичко е и се износва сравнително бързо...и всичко трябва да е свръх добре настроено.

А вилката я заглеждам от 1вия път , в който се е появила в ефира и е творение на някакъв голям ентусиаст от немския форум и има няколко направени.
Изкача тук-таме по разни зверски колела като този Antidote Nano DH или този TREK Scratch. Явно ги прави в малки бройки. Още не съм разбрал цената каква е , но си го представям над 1000евра със сигурност :agree:

airborneone написа:
heavymann написа:
Един голям и мек за NW!

Не четеш.

Падането на веригата от таква плоча при мен е ставало само от горната страна на венеца. Ролка отдолу би вършила никаква работа. Веригата ми пада само при доста сгънато окачване и голямо друсане (190мм ход). Никога не пада изведнъж изцяло, само се изважда от няколко зъба и ако не забележа и завъртя курбелите, тя пада отвътре, защото от външната страна имам баш гард. Всякаква форма на горна подпиралка изцяло ще отнеме възможността да пада веригата, но не съм сложил, защото се случва достатъчно рядко и то най-вече, докато карам в града и гърмя стълбища рязко...
Плочата е on one master ring и беше свръх евтина. Предоволен съм работата ѝ :agree:
~~~o)Ѣ(o~~~
Аватар
windv

Мнениеот outfaced » Нед Фев 21, 2016 10:06 am

Износването Е проблем. На системи, на които нищо не пада с нова верига с полуизносена верига започва да пада въпреки NWвенец отпред. Както windv казва, проблема е отгоре. Решава се с нещо такова:
Изображение
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот moridinbg » Нед Фев 21, 2016 6:21 pm

Аз имах такъв водач 2 години, без и после с NW и не ми свърши много работа.
Проблемът и при мен е отгоре, веригата излиза от 2-3 зъба и при дозавъртане на педалите пада цялата. В подобен водач има достатъчно място да мръдне в страни и пак се измъква...
Достатъчна рядкост е, че да не му се впрягам за сега, но на края просто ще сложа една ролка отгоре...
Аватар
moridinbg

ПредишнаСледваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти