АМ проект "Хорни"

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

АМ проект "Хорни"

Мнениеот mrdaka » Нед Яну 29, 2012 3:48 pm

Привет форум,
ще се радвам да прочета вашите мнения, препоръки, а ако някой помогне и с оферта в различни онлайн магазини ще още по-добре.

Активно се заминавам с планинско колоездене от 1 година. Имам Specialized rockhopper comp sl 2010, с което имам много километри и в много отношения ми харесва. Направо си е супер колелото, но е XC. Тъй като ми се иска да карам по-агресивно на долу, да развивам техниката си и най-вече да си правя кефа реших че е време за едно АМ/Ендуро колело. Ще ми се да си го тормозя на долу колкото мога и не ме притеснява, че ще се счупи нещо . Доста мислех по въпроса и съм по избистрил какво точно искам, а сега се надявам с тази тема да ми помогнете как да стане. Колелото ще се сглобява на части. Живея в германия, но мисля да го сглобя в България. Висок съм 175 см, с пълна раницата тежа към 80 кг. За цялостен бюджет съм определил 2000 лв/ 1000 euro, което би трябвало да е достатъчно за един супер твърдак. Честно казано, мога и повече пари да дам за колело, но все пак така съм преценил с оглед приходи/разходи и други сфери от живота.

Рамка: Dartmoor Hornet 16 Спрях се на тази рамка, защото е лека(2.24кг), с много приятна геометрия, много ми радва окото и е добра за спускане. Алтернативен вариан е On One Summer Season. Цена 350 лв.
Чашки: Според вилката (70-100 лв)
Вилка: Pike 454 Dual Air за 257 Euro с доставката. Добър вариант, PIKE е доказана и много приятна вилка, поне всички така казват, а на мен ми се иска да я пробвам. Разбира се тук има един куп алтернативи и избора на вилка ми е много труден. Ориентировачен бюджет в категория е 250 Euro. Първоначалната ми идея, бе вилката да е втора ръка. Задължително искам променлив ход в рамките на 160мм - 100мм и здрава ос (минимум 15ка). Даже не ми се иска да излизам извън препоръчаните 150 мм за хорнета.
Спирачки:Quad RAPIDE FR-180 за предна Quad RAPIDE FR-180 за задна 250 лв за двете + 50 лв за комплект за обезвъздушаване и резерви накладки. Причината да се спра на тези спирачки е факта, че са "меки", добро отношение цена качество, с тези ротори очаквам да имат предостатъчно максимална спирачна сила за моите килограми. Естествено и тук са възможни алтернативи в този ценови диапазон.
Капли: Да са tubeless, да не са много повече от 2 кг, до 200 Euro (Например: Sun Ringle Charger Expert ) За каплите, най си нямам идея какви точно да са. Здрави главини, с капсолувани лагери, държа да са tubeless и да са надеждни. Все пак се очертава да понесат доста неуспешни скокове ...
Гуми: Като, че ли Nobby nic 2.4 и ralph 2.25 .. не знам, може и нещо друго.
Курбел: Race face respond (bash, 32, 22 ) за 80 Euro. Втора ръка, но за мен са си на практика нови.
Касета и верига: Sram PG 970 11-34 за 38 Euro
Лапа: Race face resond 45mm. ( Може и алтернативи) Искам да е къса, здрава с АМ приложение.
Кормило: Тук отново бих заложил на race face, подходящата за мен дължина е 700мм, 690мм. Желателно е да е ново. (В момента кормилото ми е 680мм, на тази база си мисля, че 10 20 мм отгоре ще е много добре)
Команди, обтегач и дерейльор: Ще ми се да опитам SRAM, тъй като вече пробвах shimano. x7/x9 нещо от този клас, но ще са втора ръка.
Грипове: От Kaufland за 7-8 лв .. най-добрите :)
Педали: SPD Shimano .. най-вероятно гол автомат.

Кол и седалка, скоба за седалката ще ги мисля по нататък, но най-вероятно ще са втора ръка също.
Кабели, спейсъри и други ще се изясняват най-накрая.

Благодаря ви много за вниманието.
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Re: АМ проект "Хорни"

Мнениеот Ozzie » Нед Яну 29, 2012 5:20 pm

mrdaka написа:Чашки: Според вилката (70-100 лв)

Бих добавил и според рамката. Евентуално можеш да минеш и по- тънко от посочения бюджет.
TUBELESS може да бъде направен и на обикновена шина.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот rsf » Нед Яну 29, 2012 5:58 pm

http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... on-one-456
Много добре ще се получи според мен on-one с pike.
Аз съм с твоя ръст. Със 170мм курбел ми беше по удобно от колкото сега със 175.
rsf

Рейтинг: 1519

Мнениеот SPA » Нед Яну 29, 2012 6:45 pm

Явно държиш на нови части. За тези пари може да намериш цяло меко колело на старо. Моят съвет е гледай по немските сайтове там много карат и сменят. За спирачките бих ти препоръчал моментната промоция на шимано хт 2011 или 2012 в байк-компонентс.де. Това много доказана спирачка. Още повече с новите лостчета и охладители.
:wavey:.......................................................................:tophat:
SPA

Рейтинг: 2000

Мнениеот Rancid » Вто Фев 14, 2012 12:27 am

Хорнета е по-евтин, по-лек , достатъчно здрав за да го подлагаш на каквото поискаш без да се притесняваш, а и лично според мен по-красив.Особено новия модел с tapered челото.

Изображение

Моето изпълнение (колелото вече е с друг собственик) горе долу се припокрива с желанията ти.Друго за което трябва да се замислиш е кое усещане при каране ти допада повече на алуминия или на хром молибдена.Dartmoor flash стават за tapered чело и се припокриват с ценовите ти изисквания. :beer:
Изображение
Аватар
Rancid

Рейтинг: 1710

Мнениеот AZZKIKR » Сря Фев 22, 2012 3:34 pm

Конкретно за гумите - не те съветвам да слагаш Ралф отзад :)
При мен лично сетъп-а беше ноби ник 2.25 отпред и Рейсинг ралф 2.25 отзад. Наистина се ускоряваш като тапа с подобна гума отзад, сцеплението (учудващо, въпреки плитките канали ) е доооста добро. Но, за съжаление, пуках задната доста често. Може би проблема е бил в мен и/или ниското налягане на гумата, но я смених с Ноби Ник и оттогава нямам грижи.
Иначе Ноби Ник-а ще те учуди колко добра гума е всъщност :)
Аватар
AZZKIKR

Рейтинг: 1224

Назад към All Mountain/Ендуро продукти