ще се радвам да прочета вашите мнения, препоръки, а ако някой помогне и с оферта в различни онлайн магазини ще още по-добре.
Активно се заминавам с планинско колоездене от 1 година. Имам Specialized rockhopper comp sl 2010, с което имам много километри и в много отношения ми харесва. Направо си е супер колелото, но е XC. Тъй като ми се иска да карам по-агресивно на долу, да развивам техниката си и най-вече да си правя кефа реших че е време за едно АМ/Ендуро колело. Ще ми се да си го тормозя на долу колкото мога и не ме притеснява, че ще се счупи нещо . Доста мислех по въпроса и съм по избистрил какво точно искам, а сега се надявам с тази тема да ми помогнете как да стане. Колелото ще се сглобява на части. Живея в германия, но мисля да го сглобя в България. Висок съм 175 см, с пълна раницата тежа към 80 кг. За цялостен бюджет съм определил 2000 лв/ 1000 euro, което би трябвало да е достатъчно за един супер твърдак. Честно казано, мога и повече пари да дам за колело, но все пак така съм преценил с оглед приходи/разходи и други сфери от живота.
Рамка: Dartmoor Hornet 16 Спрях се на тази рамка, защото е лека(2.24кг), с много приятна геометрия, много ми радва окото и е добра за спускане. Алтернативен вариан е On One Summer Season. Цена 350 лв.
Чашки: Според вилката (70-100 лв)
Вилка: Pike 454 Dual Air за 257 Euro с доставката. Добър вариант, PIKE е доказана и много приятна вилка, поне всички така казват, а на мен ми се иска да я пробвам. Разбира се тук има един куп алтернативи и избора на вилка ми е много труден. Ориентировачен бюджет в категория е 250 Euro. Първоначалната ми идея, бе вилката да е втора ръка. Задължително искам променлив ход в рамките на 160мм - 100мм и здрава ос (минимум 15ка). Даже не ми се иска да излизам извън препоръчаните 150 мм за хорнета.
Спирачки:Quad RAPIDE FR-180 за предна Quad RAPIDE FR-180 за задна 250 лв за двете + 50 лв за комплект за обезвъздушаване и резерви накладки. Причината да се спра на тези спирачки е факта, че са "меки", добро отношение цена качество, с тези ротори очаквам да имат предостатъчно максимална спирачна сила за моите килограми. Естествено и тук са възможни алтернативи в този ценови диапазон.
Капли: Да са tubeless, да не са много повече от 2 кг, до 200 Euro (Например: Sun Ringle Charger Expert ) За каплите, най си нямам идея какви точно да са. Здрави главини, с капсолувани лагери, държа да са tubeless и да са надеждни. Все пак се очертава да понесат доста неуспешни скокове ...
Гуми: Като, че ли Nobby nic 2.4 и ralph 2.25 .. не знам, може и нещо друго.
Курбел: Race face respond (bash, 32, 22 ) за 80 Euro. Втора ръка, но за мен са си на практика нови.
Касета и верига: Sram PG 970 11-34 за 38 Euro
Лапа: Race face resond 45mm. ( Може и алтернативи) Искам да е къса, здрава с АМ приложение.
Кормило: Тук отново бих заложил на race face, подходящата за мен дължина е 700мм, 690мм. Желателно е да е ново. (В момента кормилото ми е 680мм, на тази база си мисля, че 10 20 мм отгоре ще е много добре)
Команди, обтегач и дерейльор: Ще ми се да опитам SRAM, тъй като вече пробвах shimano. x7/x9 нещо от този клас, но ще са втора ръка.
Грипове: От Kaufland за 7-8 лв .. най-добрите

Педали: SPD Shimano .. най-вероятно гол автомат.
Кол и седалка, скоба за седалката ще ги мисля по нататък, но най-вероятно ще са втора ръка също.
Кабели, спейсъри и други ще се изясняват най-накрая.
Благодаря ви много за вниманието.