Upgrade на Rock Shox Tora 318

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Upgrade на Rock Shox Tora 318

Мнениеот seiko » Пет Апр 06, 2012 1:36 am

Последните 2-3 години карам XC и стилът ми става леко по-агресивен. Някакви предложения за upgrade от Rock Shox Tora 318 на нещо по-здраво, по сносно и сигурно. Всичко на този bike се запазва, но усещам лека слабост във вилката. Разумни съвети и предложения за по-виско клас, но не екстремен. Данните за bike-а са посочени долу.

Благодаря!

Рамка: Trek 6000 Hard Tail (2009-2010)
Вилка: Rock Shox Tora 318
Спирачки: Awid Code 5 (отпред ротор 185 см., заден ротор 160 см.)
Команди: Sram x7
Заден Derailleur: Sram x9
Преден Derailleur: Sram x7
Ос Касета: Sram PG 970
Курбели: Shimano SLX
Главини: Shimano Deore XT - front and rear
Капли/Шини: DT Swiss X455
Кормило: Race Face XC Evolve
Лапа: Race Face XC Evolve
Колче-седалка: Race Face XC Evolve
Чашки: FSA Pig
Гуми: Schwalbe Racing Ralph (Snake Skin)
Прикачени файлове
Trek 6000 upgrade.jpg
Trek 6000 upgrade
(439.07 KiB) 261 пъти
seiko

Рейтинг: 1200

Re: Upgrade на Rock Shox Tora 318

Мнениеот Yavkata » Пет Апр 06, 2012 5:06 am

Много арно колелце. Според мен един от първите ъпгрейти към които трябва да прибегнеш с мисълта за по -агресивно каране е поне предната гума. Рейсинг Ралфа е страхотна гума, чудна ,бърза, перфектна за ХС, според мен, но в по тежки от към терен карания смятам , че от пред ти трябва с една -две идеи "по - рошава гума". Аз карах доста (и още карам) със Рейсинг Ралфа, но определено го откомандировах от АМ-изпълненията. Та смятам, че една ширинка отпред 2.3-2.4 с по -ниско налягане, може да промени и усещането ти за цялата возия надолу и от там мнението ти за вилката. Явно обаче те тресе същата треска , като мен (а и повечето потребтели) за промяна към по -добро.Аз също се чудя има ли смисъл от подмяна на перфектната почти нова Тора 289, с нещо малко по- леко.
Ииии леееко съм застнал на кръстопътя на вилките и главини с 20 мм ос. Личното ми мнение след бърз преглед на пазара на вилки в момента е, че такива сериозно превъзхождащи Тората са и почти два пъти по -скъпи.(говорим за нови).
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот mover » Пет Апр 06, 2012 8:19 am

Здрасти!
@seiko, Първо да те попитам, защо пускаш 2 теми с еднакви въпроси? Нищо шизо, нали? :D
viewtopic.php?f=28&t=110555
seiko написа:Последните 2-3 години карам XC и стилът ми става леко по-агресивен. Някакви предложения за upgrade от Rock Shox Tora 318 на нещо по-здраво, по сносно и сигурно. Всичко на този bike се запазва, но усещам лека слабост във вилката.

Ще дам моето мнение, въпреки че не знам размера на рамката, теглото ти и дали 318-ката е с пружина или с въздух.
Мисля, че допустимият ход за вилка на твоята рамка е 120мм. Рамката не изглежда от най-големите, следователно и ти не си толкова тежък. Ако Tora-та е пружинна 130мм., значи е макс. възможното за тази рамка и аз не виждам каква по-здрава, по сносна и сигурна вилка от 130мм можеш да сложиш. Можеш да сложиш по-лека, по-скъпа и по-добре работеща с ход до 120мм., но това не е адекватно на идеята за агресивен АМ.
Според мен, не бива да си правиш експерименти с вилка 140мм и нагоре, особено ако наистина рамката ти е около размер М.

Аз също карам твърдак (19") с много близка геометрия - същите ъгли, но с малко по-къса горна тръба. От юни м.г. сложих нова Tora 318 и се "родих" с нея. Проблемът е, че вилката е с мека за мен пружина (аз съм точно 100кг). Много често променям дължината на хода според терена и използвам заключването. Преди месец забелязах, че не използвам всичките възможности за настройка. Оказа се, че с настройка на rebound-a се променя и твърдостта на пружината (не мога да си го обясня). Така при най-бърз обратен ход (заек) пружината е много по-твърда. Разбира се, тези разнообразни възможности за настройка са и един вид недостатък: прекалено много въртя настройките при всяка сериозна промяна на терена.
Мисля, че пружинна Tora-та 130мм е оптималният избор за колело с такава геометрия, защото дава най-много възможности за настройка (и в добавка има motion-control). Разбира се, има едни "излишни" 400-500гр., които могат да се свалят с по-класна вилка, ако човек търси олекотяване, но едва ли друга вилка ще даде повече здравина и сигурност.

Като цяло, моето мнение е, че с тази рамка и тази отлична окомплектовка можеш да търсиш по-лека и по-класна вилка до 120мм. (напр от Recon нагоре), но това няма да направи колелото ти "по-агресивно".
Ако мога да дам съвет и си от София, той е да покараш някой ден с Райко ("Колелото"). Като го видиш какво "изцежда" от неговото напълно твърдо колело, ще осъзнаеш какви невероятни възможности има и твоето. :wavey:
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот mover » Пет Апр 06, 2012 9:58 am

Edit (малко късно)
@seiko, от първите ти постове във форума видях, че живееш в Пекин и си 178/80. Ако все още е така, разкажи малко повече за китайските разбирания за ХС, АМ и агресивен АМ. Освен това, разбрах, че вилката ти е пружинна Tora 318, така че мнението ми за нея важи с пълна сила, т.е. мисля, че това е макс като възможности на вилка за тази рамка (нямам предвид тегло). По-нататък трябва да мислиш в посока смяна на рамка - може да не е в посока към мекица, но напр. към твърдак с по-агресивна геометрия като за АМ/Ендуро. Ако успееш да използваш всички компоненти, няма да е скъпо да смениш само рамката и в новата комбинация да прецениш каква вилка е подходяща.

:offtopic: Абе, приятелю, нещо те е обхванала логореята (или носталгията :^: ). Не съм мод да правя забележки, ама си пуснал 3+1 теми, за да занимаваш публиката с твоите терзания за ъпгрейд.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Назад към All Mountain/Ендуро продукти