Здрасти!
@seiko, Първо да те попитам, защо пускаш 2 теми с еднакви въпроси? Нищо шизо, нали?
viewtopic.php?f=28&t=110555seiko написа:Последните 2-3 години карам XC и стилът ми става леко по-агресивен. Някакви предложения за upgrade от Rock Shox Tora 318 на нещо по-здраво, по сносно и сигурно. Всичко на този bike се запазва, но усещам лека слабост във вилката.
Ще дам моето мнение, въпреки че не знам размера на рамката, теглото ти и дали 318-ката е с пружина или с въздух.
Мисля, че допустимият ход за вилка на твоята рамка е 120мм. Рамката не изглежда от най-големите, следователно и ти не си толкова тежък. Ако Tora-та е пружинна 130мм., значи е макс. възможното за тази рамка и аз не виждам каква по-здрава, по сносна и сигурна вилка от 130мм можеш да сложиш. Можеш да сложиш по-лека, по-скъпа и по-добре работеща с ход до 120мм., но това не е адекватно на идеята за агресивен АМ.
Според мен, не бива да си правиш експерименти с вилка 140мм и нагоре, особено ако наистина рамката ти е около размер М.
Аз също карам твърдак (19") с много близка геометрия - същите ъгли, но с малко по-къса горна тръба. От юни м.г. сложих нова Tora 318 и се "родих" с нея. Проблемът е, че вилката е с мека за мен пружина (аз съм точно 100кг). Много често променям дължината на хода според терена и използвам заключването. Преди месец забелязах, че не използвам всичките възможности за настройка. Оказа се, че с настройка на rebound-a се променя и твърдостта на пружината (не мога да си го обясня). Така при най-бърз обратен ход (заек) пружината е много по-твърда. Разбира се, тези разнообразни възможности за настройка са и един вид недостатък: прекалено много въртя настройките при всяка сериозна промяна на терена.
Мисля, че пружинна Tora-та 130мм е оптималният избор за колело с такава геометрия, защото дава най-много възможности за настройка (и в добавка има motion-control). Разбира се, има едни "излишни" 400-500гр., които могат да се свалят с по-класна вилка, ако човек търси олекотяване, но едва ли друга вилка ще даде повече здравина и сигурност.
Като цяло, моето мнение е, че с тази рамка и тази отлична окомплектовка можеш да търсиш по-лека и по-класна вилка до 120мм. (напр от Recon нагоре), но това няма да направи колелото ти "по-агресивно".
Ако мога да дам съвет и си от София, той е да покараш някой ден с Райко ("Колелото"). Като го видиш какво "изцежда" от неговото напълно твърдо колело, ще осъзнаеш какви невероятни възможности има и твоето.