ИЗБОР НА АМ/ФР КОЛЕЛО (рамка + вилка)

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

ИЗБОР НА АМ/ФР КОЛЕЛО (рамка + вилка)

Мнениеот JoeQuarry » Сря Апр 11, 2012 2:07 pm

Здравейте! Дойде време за избор на байк-че и изведнъж ударих на камък. Понеже не съм следял пазара и марките от доста време и ми се ще да се консултирам с вас. Става дума за байк АМ/ФР с ходове на окачването 150/60 отзад 150/160 отпред. Тежа около 85 килограма и съм висок 184 (+ –). Трябва ми колело достатъчно леко с което да въртя и да се спускам като акцента е върху спускането. Опитът ми със спускането е много богат, но до сега съм карал твърдак, нямам опит с меки рамки както и висок клас окомплектовки.
Харесах новият драгомир F7, но ми се струва специално окачването не съвсем адекватно за агресивно каране надолу ( не става дума за състезателен DH, а за AM/FR просто съм агресивен карач, имам нужда от надеждност).Не отписвам драгомира даже мнгоо ми хареса като геометрия, но не съм сигурен дали е здрава за фрийрайд, не съм наясно с меките рамки като цяло.Наясно съм ,че диапазона от дисциплини които практикувам е широк и няма такова нещо като allrounder , та за това реших да попитам.Също така хареса ми КОNA stinky, но в CRC са големи цените на рамките пък и няма поддръжка в БГ мисля. Тааа развихрете си фантазиите и помогнете с каквото можете.С окомплектовката на движението и т.н. ще се оправя. Благодаря. :confused: :dontknow: :D
JoeQuarry

Рейтинг: 1000

Re: ИЗБОР НА АМ/ФР КОЛЕЛО (рамка + вилка)

Мнениеот konopr » Сря Апр 11, 2012 3:38 pm

аз карам такова колело каквото ти искаш, и предпочитам да се спускам, но като трябва мога да измина големи разстояния с въртене, не се отказвам и от нанагорнища освен ако не са много километри дълги. Аз съм 67 кг 172 см висок. Имайки обаче предвид размерите ти, за да се чувстваш както аз се чувствам карайки моя байк, спокойно може да си вземеш нещо по здраво и дългоходово за търсения от теб начин на каране - примерно Specialized Big Hit 2, Scott voltage FR или подобни сравнително по-леки дългоходови колела. Аз ако бях с твоите кила и ръст щях така да направя. Това като вариант за размисъл ти го давам, доколкото усещам какво си си наумил.
За вилка бих взел Рокшокс или Фокс. Ако е 160 мм вилка бих си я взел без много настройки, ако размислиш и решиш да си вземеш нещо с по дълъг ход, примерно 180 мм, бих се замислил и за някои настройки. За шок директно бих те посъветвал Fox Van.

Успех :beer:
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот outfaced » Сря Апр 11, 2012 5:56 pm

konopr написа:аз карам такова колело каквото ти искаш...

Без да се обиждаш, ама нищо не каза :D ... откога има разлика в рамките за карачи тежащи 75кг и такива тежащи 85кг. Ако трябва да сме точни познавам не един и двама тежащи доста над 85кг и каращи "по-крехки" рамки от Ф7.
И от кога вилките се избират по марка.

Струва ми се че и питащия не е наясно със стила си на каране и това, какво може да понесе една рамка, но това е разбираемо след като поставя такъв въпрос ...
За мен единствения отговор на въпроса "искам нещо хубаво, ама не знам и аз какво" е да се вземе нещо хубаво, независимо какво (по възможност на старо, че да не се хвърлят пари за лудо), за да си отговори най вече първо човек сам на себе си аджеба какво иска. Щот докато не си отговори на тоя въпрос, няма и как да го получи. Пък ако има късмет още от първия път да си умери вкуса и мераците - евала ;)

Инак тука веднага могат да се изброят поне 20-30 "подходящи" рамки ...
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот cladonian » Сря Апр 11, 2012 6:43 pm

@JoeQuarry

До колкото разбирам имал си твърдак и сега искаш да прехвърлиш частите на нова рамка. Ако е така какви са те? Защото това е важно за съвместимост със рамката, нп задна главина, вилка. Рамки има много с различни цени какъв ти е бюджета, ако е само да си фантазираме няма смисъл. Към какво колело се целиш: леко до към 15тина килограма или искаш нещо с повече ход и съответно по-тежко? Ф7 много добра рамка ако говорим за първия вариант. Ако е вторият вариант Dragomir Kink 2012, Рам фрирайд. За хубава АМ рамка на не български призводител си приготви два до три пъти по-голяма сума.
Аватар
cladonian

Рейтинг: 1300

Мнениеот konopr » Сря Апр 11, 2012 7:04 pm

outfaced написа:
konopr написа:аз карам такова колело каквото ти искаш...

Без да се обиждаш, ама нищо не каза :D ... откога има разлика в рамките за карачи тежащи 75кг и такива тежащи 85кг. Ако трябва да сме точни познавам не един и двама тежащи доста над 85кг и каращи "по-крехки" рамки от Ф7.
И от кога вилките се избират по марка.

ето някои неща, които каза авторът:
- "Трябва ми колело достатъчно леко с което да въртя и да се спускам като акцента е върху спускането"
- "не става дума за състезателен DH, а за AM/FR просто съм агресивен карач, имам нужда от надеждност"

Това просто ми прилича точно на моя стил на каране. Моята рамка за моите размери покрива идеално това, което той иска. По-голям и тежък ездач с моите параметри на каране би дошъл в повечко на рамка като Ф7, особено ако си говорим за надеждност в дългосрочен план, а не за един сезон. Аз гледах просто да съм най-искрен, не съм си изгубил времето да пиша просто така. Не исках авторът да с замисли за по-корава рамка едва след като вече си е изгърмял финансите в по-лек байк от нужното.
Дори аз който съм с почти 20 кг. по-лек от време на време се питам колко ще ми издържи рамката на стила. А и понеже е по-дълъг и по тежък, едно колело с 2 см ход повече от моето окачване и с 1 кг по-тежко, като усещане ще му е горе долу както аз усещам моето по-малко колелце :)

Що се отнася за вилките забравих да спомена Маниту и Марцочи. Понеже съм срещал притежатели на Марцочи, които мечтаят да сложат си Фокс един ден, но рядко съм виждал такива притежатели на Рок Шокс и просто първите две марки, които ми дойдоха като съвет бяха това. Тук пак бях искрен и исках да предложа най-доброто според мен. Аз лично от марката Фокс съм много доволен и едва ли авторът би останал недоволен от една вилка Фокс.
Аватар
konopr

Мнениеот cladonian » Сря Апр 11, 2012 8:25 pm

Konopr разбирам, че препоръчваш твоята рамка, но не мога да разбера все пак, каква е тя? Много ми е странно как така ги сравняваш марките вилки. Всяка марка има огромен брой модели, както и разлика в годината на производство. Аз примерно съм фен на Marzocchi и не смята скоро да карам друга марка. Според мен по-добре работещи вилки няма. Единствената друга марка, която бих карал е Magura. Но всичко това с марките субективно и въпрос на избор. За лисичките знам, че нямат официален вносител за БГ, което е много неприятно ако искаш да смениш пружина, маслен патрон или каквато и да е част.
Аватар
cladonian

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Апр 11, 2012 10:14 pm

Ето ти работеща рамка с лисички на добра цена:
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-planinski-s-okachvane/7223-velosiped-trek-fuel-ex-7-2011.html

За F7 съм имал щастието да я карам с Rocco Air и X-fusion Vengance - оптималната комбинация. Цялото колело беше с отлично тегло от около 12-13кг, а рамката работеше забележително добре. Колелото се караше на Боровец по леките ФР трасета и нямаше проблем със здравината.

Щом си фен на Марзочи - търси 55ци за твоето каране, въпреки че Vengance e особено интересна вилка, като начало с теглото си 2400гр/170мм ход ;)
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот cladonian » Чет Апр 12, 2012 12:42 am

EccentricMOTION написа:Щом си фен на Марзочи - търси 55ци за твоето каране, въпреки че Vengance e особено интересна вилка, като начало с теглото си 2400гр/170мм ход ;)

Когато счупя Z1-чката ще мина на 55.
Ако търся лекота, ще взема Magura Thor 150mm 1600g.
Аватар
cladonian

Мнениеот outfaced » Чет Апр 12, 2012 7:33 am

Нито автора на темата нито съветващите го май са наясно какво значи здрава рамка. Рамките за които говорим не биха се счупили от карането, за което говорим ...
То Ф7цата и на Сопот да се пуснеш нищо няма да и стане. И 100кила човек да и кара, пак нищо няма да и стане. Здравината на байка не се свежда и само до рамката. Обикновено доста други части си заминават преди нея ...
а стила на каране определящ се с:
- "Трябва ми колело достатъчно леко с което да въртя и да се спускам като акцента е върху спускането"
- "не става дума за състезателен DH, а за AM/FR просто съм агресивен карач, имам нужда от надеждност"
е може би най разпространения и обширния в момента и се покрива от байкове тежащи от 13,5 до 16,5кг и с ход от 130 до 180мм, така че сами разбирате, че няма как да се отговори на така поставения въпрос. Дори и да гледаме само рамите 150/160мм пак избора е ужасно голям ...
Също така около 14кг. байк може да се сглоби и с 3кг рамка и с такава, която е малко под 4кг. Може да е с 32мм-ова вилка, може и с 36мм. Може да е с пружина, може и да е с въздух. ... Крайния резултат във всеки един от случаите ще се различава драматично като усещане.

Та затова пак казвам, след като каращия не знае какво иска, най добре е да вземе нещо читаво и най вече с пасваща му геометрия и да кара. Друг начин да разбере няма. Като се изключат някои тотални недомислия, всички останали рамки са хубави. Което не ги прави еднакви обаче. Само че разликите колкото и да ги обясняваме на теория, какво точно означават се усеща само с каране.

И преди да си говорите за марки на вилки е добре първо да е ясно - колко ход, каква дебелина на тръбите, пружина или въздух, нова или на старо ... и чак тогава може да обсъждаме марки и модели. Да 55 е добро предложение за целта, но също и лирик, също и VAN, epicon и още една сурия, без да споменаваме стари модели.

@cladonian ... дълго ще чакаш да счупиш Z1 :D. Виж да счупиш 55цата е по вероятно ;)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот JoeQuarry » Чет Апр 12, 2012 8:50 am

Здравейте отново. Първо , мерси за вниманието. Така, аз преди практикувах спускане с твърдак от бюджетни съображения!Просто попитах за рамка със 160мм ход за фр/ам като ме интересува и Ф7 дали е подходящ за целта с оглед на килограмите ми и карането ми.Гледах в сайта на TrueRiders SantaCruz-ите, но цените са прекалено високи за моите възможности. Мислех си и за вилка Z1 отпред 150мм ход.Идеята е колелцето да се ползва и за преходи ... т.е. ако съм се ориентирал правилно да не превишава 14-15 кг.Наистина нямам представа от рамките в този клас 160мм ход , но ми се струва,че няма много избор, поне в България. Със стила ми съм наяснo, става дума за ФР не DH, а ФР.Просто търся предложение за рамка, все пак се ориентирам в пазара в момента. Смятам, че темата би могла да бъде полезна и занапред и на други. Наистина не съм съвсем наясно, но иначе нямаше да се обръщам с такова питане към вас. Рамки и вилки с ход 180мм са прекалено дългоходови за целите и нуждите ми все пак ще се върти с колелото. :beer: :D
JoeQuarry

Мнениеот konopr » Чет Апр 12, 2012 8:58 am

cladonian написа:Konopr разбирам, че препоръчваш твоята рамка, но не мога да разбера все пак, каква е тя? Много ми е странно как така ги сравняваш марките вилки. Всяка марка има огромен брой модели, както и разлика в годината на производство. Аз примерно съм фен на Marzocchi и не смята скоро да карам друга марка. Според мен по-добре работещи вилки няма. Единствената друга марка, която бих карал е Magura. Но всичко това с марките субективно и въпрос на избор. За лисичките знам, че нямат официален вносител за БГ, което е много неприятно ако искаш да смениш пружина, маслен патрон или каквато и да е част.

Не препоръчвам моята рамка, а по-стабилна от нея, чети по-внимателно.
Marzocchi и Magura сигурно не отстъпват на споменатите от мен марки щом казваш, така обаче се увеличава избора и задачата на автора с избора на вилка се услужнава :D
Що се касае до смяната на части за Фокс, това трае неголям брой седмици :D -има сайтове, откъдетио всякакви части за фокс може да поръчаш, сега си поръчах пружина от chainreaction и скоро ще пристигне - интернета е достъпно нещо, в 21 век сме.Иначе що се касае до сервизиране и смяна на масло или семеринги, знам сервиз, където процедурата ми е отнемала малко повече от час.

Иначе рамката ми е със 160 мм макс ход отзад, тежи към 3200 г и е от по-тежките АМ рамки, ако се има предвид че има АМ рамки с по 150-160 мм ход, тежащи 2,8-2,9 кг. Ето това е http://www.bukalapak.com/system/datas/4b9/55f/ebc/f11/6f7/634739/large/P1630419.JPG?1320047362
Но както казах, според мен за неговите кила, ръст и стил една по-стабилна рамка, с окачване 180 мм пак ще му се усеща лека за въртене и същевременно ще е по-спокоен за издържливостта на рамката си
Аватар
konopr

Мнениеот JoeQuarry » Чет Апр 12, 2012 9:15 am

Да, реално търся нещо подобно на konopr. АМ/ФР рамка със 160мм не знам каква ти е геометрията, но изглежда доста приятна за дълги спускания след дълги изкачвания :D . Брато дай по-подробна информация за рамката цена, шок, сходни продукти. :) Specialized Enduro също ми хареса много, но и то ще излезе прекалено скъпо.
JoeQuarry

Мнениеот konopr » Чет Апр 12, 2012 9:52 am

JoeQuarry написа:Да, реално търся нещо подобно на konopr. АМ/ФР рамка със 160мм не знам каква ти е геометрията, но изглежда доста приятна за дълги спускания след дълги изкачвания :D . Брато дай по-подробна информация за рамката цена, шок, сходни продукти. :) Specialized Enduro също ми хареса много, но и то ще излезе прекалено скъпо.

За съжаление рамката вече не е в производство, но знам рамки които са много сходни като окахване и тегло:
- devinci hectik http://is.pinkbike.com/photo/4631/pbpic4631183.jpg
- transition covert http://www.moredirt.co.uk/photos/38585.jpg

ето още две интересни предложения сходни като концепция:
- Scott Voltage FR - нелош вариант с подобно окачване, тежи само с 400-500 грама повече от по-гореспоменатите рамки и е достъпно в БГ http://img.dinkos.com.au/images/97/9760031323.jpg
- NS Soda - като цяло ново на МТБ сцената, тежи сигурно със стотина грама повече от първите две http://www.lamacycles.com/photos/ssparagraph/526583646f.jpg

Моята рамка си я взех от ebay.de (това на снимката не е тя, моята е бяла), чисто нова за 300 евро, при положение, че тогава се предлагаше в нета за 600 евра, а е пусната на пазара с начална цена 999 евро - общо взето в ebay, може да си намериш екзотични за БГ продукти, чисто нови и на добра цена.

Шока с който я карам сега е Fox Dhx 5, но и Fox Van, който е с около 200 лв. по-евтин е по-добро решение погледнато като съотношение цена/работа на шока
Аватар
konopr

Мнениеот hitar_potar » Чет Апр 12, 2012 4:00 pm

JoeQuarry написа:Да, реално търся нещо подобно на konopr. АМ/ФР рамка със 160мм не знам каква ти е геометрията, но изглежда доста приятна за дълги спускания след дълги изкачвания :D . Брато дай по-подробна информация за рамката цена, шок, сходни продукти. :) Specialized Enduro също ми хареса много, но и то ще излезе прекалено скъпо.

И от цялата тема, с всички изброени до тук продукти, имам чувството, че да подкрепиш българското ще ти е най-удачния вариант - Рам ФР. Далеч не лоша рамка, даваща избор за дължина на шока - с късия прави около 165мм ход на задницата, с дългия - близо 190мм, еднокоронни вилки със 180мм ход не са й проблем, цяло чело 1.5, приятно окачване, което с 1 шок с някаква платформа ще е идеално за връткане, приятна геометрия за do-it-all-bike, и на много приятна цена. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот breaker » Пон Апр 16, 2012 1:06 pm

За вилка бих те посъветвал rock shox lyrik rc2dh- има голям брой настройки и е уникално лека за здравината, която предлага със 35 мм стеншъни-2168г. За ам/ендуро рамка-точно стила, който искаш да караш, ти препоръчвам nukeproof mega (не съм карал такава, но има доста клипове, на които я тормозят). Разбира се тези части са достаскъпи, но ти не си посочил бюджет.
Аватар
breaker

Рейтинг: 1127

Мнениеот JoeQuarry » Пон Апр 16, 2012 11:45 pm

По наистина неясни обстоятелства някъде в оформлението съм изпуснал да спомена ,че трябва да се вместя в бюджет от :bigeyes: 3000-3200лв :bigeyes: което автоматично изключва lyric-a i nukeproof-a. Въпреки ,че ако имах парите Nuke-a отдавна съм го харесал :D :D
JoeQuarry

Мнениеот konopr » Вто Апр 17, 2012 6:31 pm

В твоето положение бих си взел рамката, която ме кефи чистак бърсак и вилката втора ръка, ако рамката гризне сериозно бюджета.
Качествените вилки, ако са поддържани, са почти вечни. С малко повечко висене в ebay може спокойно да си вземеш някой безгрешно работещ и дълго служещ 160 милиметров фокс в диапазона 250-350 евра., че и по евтино, ако си късметлия. Сега примерно има обява, която изтича след 3 часа в британския ebay за фокс с 160 мм ход и сега цената му е 290 паунда.
С повечко седене може да си намериш и рамка чисто нова на половин цена горе долу, ама си иска по около 2-3 часа на ден да цъкаш ebay. По отърваване от почти чисто нови придобивки за малко пари засега немците са НАЙ по наблюденията ми. Аз примерно винаги гледам немския ebay първо. :beer:
Аватар
konopr

Мнениеот konopr » Чет Апр 19, 2012 8:43 am

реших да поразгледам от любопитство как са сега нещата в немския ebay и попаднах на това - чисто нова рамка за АМ:
http://www.ebay.de/itm/ROCKY-MOUNTAIN-S ... 532wt_1396
Аватар
konopr

Мнениеот JoeQuarry » Съб Апр 21, 2012 10:48 am

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=75043 Можете ли да ми дадете мнение за това колело. Coilair-a изглежда стабилен, отговаря на нуждите ми .... поне на хартия. Обаче с мойто тегло от 80-83 кила и 185 ръст... дали е удачно.Ако някой е запознат с рамката и колелото като цяло да каже. Мен лично ме притеснява Magic link-a интригуваща технология , несъмнено работи , поне по чуждестранните ревюта. Въпросът е дали не е слабост на рамката пък и челото не е подсилено.Представят я като АМ/ФР рамка ориентирана към спускане.Определено отговаря на изискванията ми. Сблъсках се и с още един проблем не помня размерите добре не мога да преценя на ръста ми от 183-4 колко трябва да е рамката.... предполагам 17"???
JoeQuarry

Мнениеот konopr » Пон Апр 23, 2012 1:48 pm

JoeQuarry написа:http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=75043 Можете ли да ми дадете мнение за това колело. Coilair-a изглежда стабилен, отговаря на нуждите ми .... поне на хартия. Обаче с мойто тегло от 80-83 кила и 185 ръст... дали е удачно.Ако някой е запознат с рамката и колелото като цяло да каже. Мен лично ме притеснява Magic link-a интригуваща технология , несъмнено работи , поне по чуждестранните ревюта. Въпросът е дали не е слабост на рамката пък и челото не е подсилено.Представят я като АМ/ФР рамка ориентирана към спускане.Определено отговаря на изискванията ми. Сблъсках се и с още един проблем не помня размерите добре не мога да преценя на ръста ми от 183-4 колко трябва да е рамката.... предполагам 17"???

За колелото това, което аз съм чел като описяния е, че много хора гледат с недпверие на меджик линка, но нямало оплаквния от каращите тази рамка хора, що се касае до него.
За челото не се притеснявай - за коната съм чел че заваряват по технология, която гарантирала голяма здравина на заварките и наистина като съм гледал снимки на сцепени рамки кона, не си спомням да съм виждал рамка сцепена на заварките, а основно съм виждал спукани или скършени тръби.
За размера май ще ти е по-добре 18, примерно моята рамка е 17 и горната тръба и е 585 мм и ми е екстра, на тебе това ще ти е малко късо според мене - на коната за 17 размера горната тръба е 594 мм, а за 18 размера 604 мм и ще ти е по-удобно.
Иначе като цена офертата изглежда много добра :beer:
Аватар
konopr

Мнениеот psixopat » Пон Апр 23, 2012 8:07 pm

Прочетох темата, понеже ми стана интересно.Само едно питане имам: ново или втора ръка.Бърка ли те ако колелото/рамката са втора ръка.Питам защото ако си склонен да вземеш нещо карано то това http://www.pinkbike.com/buysell/1063405/ е невероятна оферта според мен.
Поразгледай из Pinkbike има доста добри оферти за рамки или готови колела. :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот JoeQuarry » Вто Апр 24, 2012 10:48 am

Мерси на всички. По принцип съм склонен да си взема нов байк, но следя и пинка. В момента усилено се търси bike/frameset ... мерси за линк-а TREKa е уникален обмисля се :xx(: :bigeyes: :D
JoeQuarry

Назад към All Mountain/Ендуро продукти