Hardrock vs ram HT.TWO vs Cross ???

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Hardrock vs ram HT.TWO vs Cross ???

Мнениеот volveras » Сря Апр 18, 2012 9:20 am

Време ми е за покупка и с ограниченият ми бюджет от около 1000-1100лв се колебая между тези варианти. Висок съм 194см, а крака ми е 92. Проблема първончално беше в размера, но след като открих че тези модели са сходни вече окомплектовката ме затруднява кой да избера..
volveras

Рейтинг: 1200

Re: Hardrock vs ram HT.TWO vs Cross ???

Мнениеот Esoteric » Сря Апр 18, 2012 10:06 am

ако дадеш и линкове, да видим на какво точно си се спрял, ще е доста по-лесно, да ти помогне някой.
лично аз погледнах НТ2-ката и тръгнах да търся Hardrock, за сравнение, но около тази цена, намерих само 29", в сайта на байк центъра. не ми стигна търпението за крос. :)
:beer:
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот volveras » Сря Апр 18, 2012 11:01 am

Esoteric написа:ако дадеш и линкове, да видим на какво точно си се спрял, ще е доста по-лесно, да ти помогне някой.
лично аз погледнах НТ2-ката и тръгнах да търся Hardrock, за сравнение, но около тази цена, намерих само 29", в сайта на байк центъра. не ми стигна търпението за крос. :)
:beer:

Прав си колега, ето и моделите около които се вътря -

Hardrock - http://bikescenter-bg.com/index.php/ste ... 97/lang.2/

Cross - http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... cross-2012 , като в тази статия са няколко модела и ми е трудно да отсея само един.
RAM - http://www.niko-bikes.com/shop/product.php?ProductID=10

и един Scott в този ценови клас гледах - http://www.sportdelivery.com/bg//produc ... Anthracite
volveras

Мнениеот valentin.georgiev » Сря Апр 18, 2012 1:13 pm

Здравей,
Бих разделил отговора си на две:
- Коя рамка е най- подходяща? - RAM HT.2 предвид раздела в който е пусната темата.
- Коя окомплектовка е най- добра> - Cross 26” Traction 130 - основно по- хубави вилка, спирачки и курбели.
Но ако си колкото висок и токлова тежък, не мисля, че посочените модели биха ти позволили сериозно ALMNT каране.

Дано съм те ориентирал малко.
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Мнениеот volveras » Сря Апр 18, 2012 7:36 pm

valentin.georgiev написа:Здравей,
Бих разделил отговора си на две:
- Коя рамка е най- подходяща? - RAM HT.2 предвид раздела в който е пусната темата.
- Коя окомплектовка е най- добра> - Cross 26” Traction 130 - основно по- хубави вилка, спирачки и курбели.
Но ако си колкото висок и токлова тежък, не мисля, че посочените модели биха ти позволили сериозно ALMNT каране.

Дано съм те ориентирал малко.

Не съм тежък, към 75кг съм и не мисля че теглот оми е проблем.
А този Scott много ме привлича нещо. Правилно ли към RAM-а да се насоча или и Scott-a е равностойен избор, заедно с Cross Traction?
volveras

Мнениеот Bace_kz » Сря Апр 18, 2012 8:08 pm

Уточнете се дали искате 29" или 26", прочетете за предимствата и недостатъците. Скота освен, че е 29" като компоненти е пълна дупка ... и HT2 и Grip 130 са с къде, къде по-добри като компоненти, но не това е най-важното. По-важно е на Вас да ви е удобен велосипеда и да Ви доставя удоволствие. Другото е, че според мен HT2 е рамка, която би понесла повече натоварване, grip 130 ми изглежда типичната XC рамка, но пък с по-добри компоненти от HT2. Най-добре е да се отиде до магазина да се пробва и да изберете по-удобната рамка за Вас.
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот despite » Сря Апр 18, 2012 11:22 pm

Specialized и Scott са маркови рамки, които са добра основа за надграждане, но за сметка на това са с по-нисък клас компоненти спрямо другите два велосипеда. От Cross ще дам за пример Traction 130, защото той е съпоставим като цена на другите 3 модела и е 26" както Ram-а и Scott-a. Рамките на Cross-а и Ram-а са със почти еднакво тегло, а компонентите на Cross-а са по-добри. Рамките са с близки геометрии. Най-добрия велосипед от тези 4-те, в случай че не надграждаме нищо по тях, е Cross-а. Scott-ът тежи с 1.3кг повече от него, а Specialized дори не е с хидравлични дискови спирачки и отзад е със 8 скоростна касета. Ram-ът по мое мнение е на второ място.

Аз съм по-склонен да гледам монтажа на велосипедите, така че със сигурност ще има хора на различно от моето мнение.
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот angeloff » Пет Май 11, 2012 10:55 am

Здравейте, ще се възползвам от темата на колегата, тъй като до няколко дни съм решил да се сдобия с велосипед, в посочения по-горе ценови клас (+1200лв.). Като 60-70% ще се кара по асфалт, съответно 30-40% по пресечни терени, леки спускания, изкачвания и т.н., другото което мога да уточня е че не искам да надграждам нищо, поне първата година. От информацията събрана до този момент, останах с впечатлението че RAM е нещото, което търся, но от тази тема (най-вече последния коментар) разбирам че всъщност CROSS не отстъпва по нищо на RAM. Честно казано съм малко скептично настроен, когато чуя CROSS, а и от няколко места чувам че сервизната част и рамките на RAM са на по-високо ниво. Общо взето искам възможно най-удачния вариант до 1200-1300лв., hard-tail, като пак казвам че искам да издържа на определено натоварване (леко планинско и по-агресивно градско със скачане и т.н.).

Ето кои модели разглеждах първоначално и ми допадат като дизайн:

1. RAM HT 2
2. Cross GRIP 130
3. Cross GRX9 (има ли всъщност осезаема разлика спрямо GRX8 и GRX7)
3. Scott Aspect 40 / Aspect 30 (2012)
tech:nology
Аватар
angeloff

Рейтинг: 1198

Мнениеот volveras » Пет Май 11, 2012 12:27 pm

angeloff написа:Здравейте, ще се възползвам от темата на колегата, тъй като до няколко дни съм решил да се сдобия с велосипед, в посочения по-горе ценови клас (+1200лв.). Като 60-70% ще се кара по асфалт, съответно 30-40% по пресечни терени, леки спускания, изкачвания и т.н., другото което мога да уточня е че не искам да надграждам нищо, поне първата година. От информацията събрана до този момент, останах с впечатлението че RAM е нещото, което търся, но от тази тема (най-вече последния коментар) разбирам че всъщност CROSS не отстъпва по нищо на RAM. Честно казано съм малко скептично настроен, когато чуя CROSS, а и от няколко места чувам че сервизната част и рамките на RAM са на по-високо ниво. Общо взето искам възможно най-удачния вариант до 1200-1300лв., hard-tail, като пак казвам че искам да издържа на определено натоварване (леко планинско и по-агресивно градско със скачане и т.н.).

Ето кои модели разглеждах първоначално и ми допадат като дизайн:

1. RAM HT 2
2. Cross GRIP 130
3. Scott Aspect 40 / Aspect 30 (2012)

Брат, аз си взех RAM HT2.3 и какво да ти кажа - летя в облаците от както си го взех, даже стойка вкъщи му направих да си го гледам :lol: Въобще не се колебай, аз си направих моето приучване и съм убеден че РАМ е Номер 1! Карам си го с кеф и като го погледна пак се убеждавам в избора си. Това колело е направено качествено и макар да не съм го карал много още, впечатленията са ми същите като на дилъра по телефона - РАМ - най доброто от България. :D
volveras

Мнениеот angeloff » Пет Май 11, 2012 1:32 pm

volveras написа:Брат, аз си взех RAM HT2.3 и какво да ти кажа - летя в облаците от както си го взех, даже стойка вкъщи му направих да си го гледам :lol: Въобще не се колебай, аз си направих моето приучване и съм убеден че РАМ е Номер 1! Карам си го с кеф и като го погледна пак се убеждавам в избора си. Това колело е направено качествено и макар да не съм го карал много още, впечатленията са ми същите като на дилъра по телефона - РАМ - най доброто от България. :D

А каква е всъщност разликата м/у HT2.1/ 2.2/ 2.3/ ? И като цяло мен ме интересува здравината на рамките, все пак това е нещото което поема най-голямата част от натоварването, но в крайна сметка няма да скачам от 1,5м и да се блъскам нон-стоп по камъните...

И дали всъщност е възможно човек, който кара за удоволствие да усети разлика м/у велосипед за +800лв и такъв за +1300 ?
Аватар
angeloff

Мнениеот volveras » Пет Май 11, 2012 1:51 pm

Значи разликарта между HT2.3, HT2.2. и HT2.1 е в компонентите. HT2.3 е един вид най-бюджетната сглобка. Различни са вилката - пак е rock shox, но диаметъра съответно става по-голям (три .3 тръбата на вилката е с диаметрър 28mm, при .2 - 30, а при .1 - 32мм) - извода е че е по-здрава. Има разлика и в комплектовката на веригата и обтегачите - съответно са сложени по висок клас. И като най-съществена разлиак бих посочил спирачките - при .3 са Avid Elixir 1. За тях четох кофти коментари - течали повече отколкото примерно Elixir 3 или 5.

И така - ето момента на покупката - отидох при моите познати дилъри и те направо ми деадоха телефона да фабриката за да задам въпросите си. Представителят им силно ме посъветва да не сменям вилката със Sountur, като за карането което ще използвам байка (както разбирам и ти) .3 е добра комплектовка. Единствено за спирачките ми каза че разликата е по-голяма (това е въпрос на усет, тъй като аз няма да измъчвам колелото - няма да карам на лед при - 20 и жега от 50 градуса!) Цената за спирачки Elixir 3 беше + 40лв на спирачка! И тук дойде момента да си кажа - Стига! 1250 са достатъчни за колело. И сега може би съвсем малко съжалявам че не платих тези 80лв. (не че им има нещо на моите - просто за качеството уж :look: )

А крос не съм карал, но сега като карам това наистина чуствам че карам нещо качествено. А как се реших да дам толкова пари ли - ами каня се да си купя колело от 6 години, а предното ми беше от 4 клас. Следователно ще има дълги години на експлоатажиа и парите си струват!

П.С. И аз като те бях направил списък с колела същите като твоите че и още - отидеох в няколко магзинчета и където успяха да ми обърнат повече внимание, погледнаха всяко едно от тях по комнпоненти и нявсякъде извода беше един! :beer:
volveras

Мнениеот Yavkata » Пет Май 11, 2012 1:59 pm

Различават си се по отделни елементи от окомплектовката ,различни вилки има ги добре описани в дадения от теб линк. Да, според мен усещането/разликата на карането на рамка с различен клас окомплектовка е чувствителна. Не , че не можеш да караш и едно колело с по-нисък клас окомплектовка. В много случай ще бъде дори по-здраво, по-малко капризно и със сигурност и по -евтино за поддръжка. Като здравина, разлика в самата рамка няма.И не съм съгласен,че при правилно каране, рамката поема по-голямата част от натоварването.
Когато рамки и колела на различни производители са съизмеримо близки трябва да се допиташ до сърцето си. Разгледай двете колела и вземи това което ти се иска. Може би 200-300-500 лв разлика в първия момент са стресиращи, но ако ги разпределиш на хилядите километри които ще изминеш с този велосипед, тази разлика може да ти носи радост или пък да те чекне отвътре , защо не си взел друго.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот angeloff » Пет Май 11, 2012 2:20 pm

Аз като цяло исках SCOTT, понеже имам някакви впечатления от марката, но наистина се замислих, как е възможно български велосипед да струва колкото SCOTT, та даже и отгоре. Все пак разбрах че за 1200-1300 явно си купуваш само рамка и евентуално вилка. Тъпото е че в Плевен, освен RAM, DRAG и CROSS друго не се предлага, т.е. на място мога да погледна само модели от тези марки. А всъщност какво е положението с DRAG или да ги пропусна? Благодаря на отзовалите се за коментарите, определено ми помагат! :peace:
Аватар
angeloff

Мнениеот XaCkBuTukC » Пет Май 11, 2012 3:31 pm

[quote="angeloff"]
.....

Разликата е в монтажа :) и теглото рамката е една и съща
при GRX9 мотажа е изцяло деоре като мисля че само главинте не са и мисля че при GRX9 трябваше да се челосва рамката защото средното е със външни лагери а това не се прави заводско но пък за сметка на това се прави навсякъде другаде :)

Карам HT-1 от 6г :) и съм супер доволен от всеки лев който съм дал за това колело предишното ми беше спринт аполон и разлката беше ОГРОМНА в теглото в геометрията в амортисьора в поведението на пътя.. абе беше си мокър сън :D като го вземах ме навиха да дам още 100 кинта за да си взема по добрия монтаж ... и въобще не съжалвам до ден днешен :) така че ако някой ти изскочи с добра оферта и ти каже... дай още малко... :) и няма да съжеляваш ! направи го .
За нещастие обаче колелото си умира :) доста части започват да стават за смяна.. и вариантите са или ново или голям ъпгрейд :) и ако ще си вземам ново ще е крос
Защото като дадени пари и това което получаваш просто нито рам нито драг ще ги бият . Карал съм малко GRX8 и беше по зле от колкото Рам-а беше по тромовао.. може и да е било и защото беше по тежко :) но аз и вече знам какво искам и на къде ще ходи колелото и какво ще се прави :)
В интерес на истината което и колело да вземеш просто ще се размажеш от кеф :) защото в сравнение със това което си карал :) това направо ще ти се струва изтребител :)
Ти все още не си наясно с това какво ще правиш след като го вземеш , така че хващай едно за ушите и се мятай да караш :) Какво ще караш как ще караш и къде ще караш :) ще ти се избистри постепенно :)
В заключение мога да кажа че рамката на HT2 е по здрава и по лека от тази на крос-а :) и е с по добър амортисьор от GRX9
ПС. От сигурен източник разбрах че гаранционната подръжка на Кросс е .. хм :) кофти като + обаче мога да кажа че познавам човек с GRX8 който се качи и слезе на в.Ботев :) без проблеми
Аватар
XaCkBuTukC

Рейтинг: 1510

Назад към All Mountain/Ендуро продукти