Не едното колело имам Фокс 32 (Талас) с 150 мм ос и 150 мм ход. На другото имам Магура Меня (Менджа... не съм сигурен как е по-добре да се каже с немската или някаква друга транскрибция), която пак е с 32 крака и 100 мм ход.
Трудно е да се прави директна съпоставка между двете, но принципно много от нещата, които си прочел, konopr, се потвърждават от моите впечатления. Магурата наистина е доста корава вилка и в този смисъл Фокса наистина е "по-кекав" - по-малко устойчив е на странични усуквания в завой и при спиране. Или да го кажа с друга дума - по-еластичен е

. Кекав не е равно на чуплив (превеждам на outfaced епитетите... инж. Русев, можете да бъдете по-прецизен. Знам го!

).
Относно поддръжката - нямам такива впечатлния, Esoteric. Магурата още от закупуването си (купих я втора ръка, но е карана малко) си омазнява през праховите семеринги. Сега понамаля, но това е сигурно защото и маслото е понамаляло

. При Фокса никога не съм имал такива проблеми.
Менята наистина и липсва прогресивност, доста лесно си изпълнява хода, но при такава 100 мм вилка за мен това не е толкова голям проблем. Напротив! Усещането е за повече ход отколкото на предишното ми пружинно Маниту Блек 100 мм. При по-дългоходова вилка обаче това ще е проблем. Немаловажен при това.
Менята още не съм (сме) я отварял(и), но доколото гледах инструкции от сайта на Магура, устройството и профилактиката и наистина са прости. Скоро ще видим и каква е причината да омазнява ботушите. При Фокса по-деликатно е сервизирането на Таласа. При по-новите Фоксове и ФИТ патрона сигурно е по-сложно "регулярното" опресняване на маслото, но при моя Фокс с отворена баня смяната на маслото в ботушите е рутинна операция.