Van или Float?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Van или Float?

Мнениеот FastBiker » Сря Сеп 19, 2012 4:29 pm

Здравейте! След доста четене из интернет, разни ревюта и мнения, останаха 2 вилки за купуване в полезрението ми - Фокс Ван и Флоат. Най-вероятно ще купя 32 мм вариант. Четох, че ванилата е по-linear , а флоута по-progressive . Не мога да разбера какво имат впредвид с тези понятия. Трябва ми вилка, която лесно да поема малките неравности, но и не удря лесно ботъмаут. Знам, че тези неща се нагласят с компресиите, но се чудя кое ще е по-добро в този случай - пружина или въздух. Плюса на въздуха пред мен е, че лесно се настройва твърдостта, защото съм сравнително лек - между 60 и 65 кила с екипировката /общо взето категория комар :D / Разликата в теглата е минимална - около 200 грама, което за мен не е проблем.
Благодаря.

ПС: Таласа го изключвам, заради многото сигнали за проблеми и сравнително лоша работа.
Morpher написа:Никът подсказва, че си мъжко, обаче като гледам ъгъла на седалката ти - няма да е за дълго!
Аватар
FastBiker

Рейтинг: 1260

Re: Van или Float?

Мнениеот outfaced » Сря Сеп 19, 2012 6:49 pm

От как има кашима, няма VAN на 32 ! Т.е. говорим за модел 2009 ?
За твоите килограми трябва да търсиш най меката пружина.
Инак като каращ float ти казвам, че VAN-a e по-добре :smash:
Float-а може да се направи и да е по-линеарен, но с модване на въздушната камера, но пак има други кусури. В повечето случаи е и по-скъп.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот FastBiker » Чет Сеп 20, 2012 3:20 pm

outfaced написа:От как има кашима, няма VAN на 32 ! Т.е. говорим за модел 2009 ?
За твоите килограми трябва да търсиш най меката пружина.
Инак като каращ float ти казвам, че VAN-a e по-добре :smash:
Float-а може да се направи и да е по-линеарен, но с модване на въздушната камера, но пак има други кусури. В повечето случаи е и по-скъп.

Последния ван, който ми хвана окото беше RLC, на 15 ос, предполагам е бил от 2010 :agree: Какво ще рече линеарен и прогресивен ход?
Morpher написа:Никът подсказва, че си мъжко, обаче като гледам ъгъла на седалката ти - няма да е за дълго!
Аватар
FastBiker

Мнениеот outfaced » Чет Сеп 20, 2012 3:31 pm

Мани ти какво си видял. Виж какво се предлага сега и да обсъждаме конкретни оферти. Цената също е от значение, а разликата може да е доста.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот konopr » Чет Сеп 20, 2012 3:54 pm

аз карам вече втора Vanilla, първата беше 32, сега съм на 36. И аз се заглеждах по флоат, ама реших да заложа на сигурно, под "сигурно" имам предвид добрите си впечатления и надминатите си очаквания от предната ванила.

Според мен едва ли ще има особена разлика в двете, но мога да предположа, че ванилата работи малко по-мазно. Прогресивния ход означава, че със всеки сантиметър свиване на вилката съпротивлението на вилката се увеличава. Не бих казал, хода че на ванилата е строго линеен, по-скоро ще да е в по-малка степен прогресивен от флоута.

Ванилата ще ти я дадат с всички пружини за нея - меката, средната и най-твърдата, ако не ти я дадат, значи търговецът се прави на ударен. Аз съм 66-67 кг. без екипировката и карам със средната пружина, като усещането ми е, че ако бях с 3-4 кг. по-лек щеше да ми е по-добре, но не съм проявявал достатъчно интерес, че да тествам с най-твърдата.

По отношение на цената от ибей може да си намериш супер сгодни оферти на чисто нови вилки, а пък имайки предвид, че ако се поддържа добре Ванилата е почти вечна вилка, купуването на втора употреба също не е лоша идея :beer:
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот radeviq » Чет Сеп 20, 2012 4:16 pm

Възможно ли е намаляване на хода на новите ванили от 160 на да речем 140 посредством спейсъри?
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот outfaced » Чет Сеп 20, 2012 5:23 pm

radeviq написа:Възможно ли е намаляване на хода на новите ванили от 160 на да речем 140 посредством спейсъри?

Нито на новите, нито на старите ... но става със скъсяване на пружината, което обаче пак е от ония модове, където много добре трябва да знаеш какво правиш. Имаше в пинбайк една тема за това как става.
67кг със средна пружина ми се вижда малко на горна граница, ама всеки си има неговия стил.

konopr написа: със всеки сантиметър свиване на вилката съпротивлението на вилката се увеличава

Това и пружинната го има ... въпроса е, че при въздуха увеличението е нелинейно, а прогресивно. Съвсем условно ако за първия см имаш нужда от 100нютона за втория на пружина вилка ще имаш нужда от 200, а на въздушна от 240 да кажем.
Конкретно float на fox имат и малко странно решение за негативната камера, но то е проблемно по скоро за тежки карачи.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот FastBiker » Чет Сеп 20, 2012 6:18 pm

outfaced написа:Мани ти какво си видял. Виж какво се предлага сега и да обсъждаме конкретни оферти. Цената също е от значение, а разликата може да е доста.
Ванилата, в обявата пише, че е 2010. Ето и Флоута.
Аватар
FastBiker

Мнениеот konopr » Съб Сеп 22, 2012 4:45 pm

FastBiker написа:
outfaced написа:Мани ти какво си видял. Виж какво се предлага сега и да обсъждаме конкретни оферти. Цената също е от значение, а разликата може да е доста.
Ванилата, в обявата пише, че е 2010. Ето и Флоута.

Аз най-вероятно бих взел Ванилата, само че не знам каква е пружината. Може би е средната (синята пружина), а може и зелената (най-твърдата) - пичагата, който вика че е 73 кг. казва че му е ок като твърдост.
Иначе аз мога да ти намеря най-меката (розовата) пружина, но подозирам че ще ти е мека, макар че се премерих с екипировката и се оказа, че с нея съм 72-73 кг и синята ми е екстра. Един приятел, който ми кара старата ванила РЛЦ 140 мм е със синята пружина и е доволен, а той тежи с към 4-5 кг. по-малко от мен. Също така знам, къде може да си сервизираш фокса, ако не ти се занимава сам - драсни ЛС, ако някое от двете те интересува.

Ето една друга оферта на вилка от 2011 в ибея за всеки случай - остава и един ден, с 40 евра доставка до БГ: http://www.ebay.de/itm/Fox-Vanilla-FIT-32-140-RLC-140RLC-Travel-Mountain-Bike-Forks-Cost-800-rl-hope-/290776030798?pt=UK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR&hash=item43b39a1e4e#ht_753wt_1397

Успех!
Аватар
konopr

Мнениеот FastBiker » Съб Сеп 22, 2012 5:01 pm

^Благодаря много за съветите. Ванилата от Ибей не ми харесва, защото е на стандартен QR. Имам друг въпрос - има ли разлика в пружините за Р и РЛЦ версиите?
Аватар
FastBiker

Мнениеот konopr » Съб Сеп 22, 2012 5:23 pm

FastBiker написа:^Благодаря много за съветите. Ванилата от Ибей не ми харесва, защото е на стандартен QR. Имам друг въпрос - има ли разлика в пружините за Р и РЛЦ версиите?

99% съм сигурен че няма разлика, разликата е само в нещата в десния ботуш
Аватар
konopr

Назад към All Mountain/Ендуро продукти