Shimano Dual Control

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Shimano Dual Control

Мнениеот blizzard » Вто Ное 06, 2012 12:17 pm

Здравейте!

Попаднах на една оферта за LX Sti(Dual Control) команди - M580. Такова нещо само на спряло колело съм цъкал и съответно не знам доколко ще ми свърши работа. Гледам, че оплакванията от системата са главно към неволно превключване по по-технични терени. Някъде го сочат това като недостатък на системата, другаде като особеност, с която се свиква - т.е. да свикнеш, че не можеш да буташ лостчето нагоре-надолу. Тъй като съм сигурен, че тук има хора, които са карали повече време с такива команди, въпросът ми към тях е точно за това - дали са успели да свикнат или си е останало дразнещо поведение. :)
Другото, за което се чудя, е как ще се държат командите с Avid BB7, за които оптималното лостче знаем, че е Speed Dial. Тук предполагам, че въпросът може да е по-общ - как се държи Shimano лостче с BB7.
По принцип не бих се замислил за Dual Control, но възможността за upgrade на команди (стаааро и разлуфтено Alivio) и лостчета (счупен speed dial + стааар композитен SRAM 5.0) за малко пари е на път да ме подхлъзне. :)

ПС: Темата е в този подфорум, защото такава ще е употребата - всякаква. :)
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Re: Shimano Dual Control

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Ное 06, 2012 2:50 pm

Карах ХТ Дуал Контрол m77(6)0 точно с ББ7 : - ) LX е един клас по-надолу и не знам какви са разликите.

Спирах с един пръст - единствано ми отне време да намеря точната позция на спирачните лостчета. Смяната на скорости е много интуитивна и приятна. Много е удобно да се сменят скорости и пръста ти е на спирачката при нужда. Превклюването бе винаги прецизно и точно - не е имало нежелатлно превклюване, но това може би зависи от задкормилното у/во : - )

Ползвал съм ги около два сезона и ги смених само защото имах възможност и желание да пробвам хидравлични спирачки.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Re: Shimano Dual Control

Мнениеот 5roff » Вто Ное 06, 2012 9:16 pm

За съжаление моя дуал контрол е с хидравлика и не бих могъл да ти отговоря, относно комбинацията с авидската спирачка, но с удоволствие ще споделя за превключването. Никога не съм имал проблем при "преминаването" от палцови команди към въпросната система. Това може би се дължи и на факта, че самия дуал контрол си има помощен палцов.. ъ.... бутон :) Превключването е превъзходно мекичко*

* Дуал контрола ми е LX и заден дерайльор LX.
Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Назад към All Mountain/Ендуро продукти