Препоръка за заден обтегач

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Препоръка за заден обтегач

Мнениеот nick7120 » Нед Окт 20, 2013 8:35 am

Здравейте, искам да си сменя задният обтегач понеже сегашният вече издава багажа.Карам am и доста в града като обичам да минавам през по-високи неравности та искам дерайльор който да ми държи веригата опъната и същевременно да превключва скоростите добре.Сега съм 3x9 и мисля да си остана на 3x9 и като цяло мисля да е някое shimano, но съм отворен за предложения само да кажа, че командите също са ми shimano. :beer: :beer:
Аватар
nick7120

Рейтинг: 1238

Re: Препоръка за заден обтегач

Мнениеот nick7120 » Нед Окт 20, 2013 12:01 pm

Имам и два въпроса които забравих да ви питам каква е разликата между long cage medum cage i low cage (мисля че така се водеха).Освен че при по агресивното каране е хубаво да си с low cage за да не се удря по камънаците друго значение има ли :dontknow: и може ли да се съчетае дерайльор sram със команди shimano.Мерси предварително :agree:
Аватар
nick7120

Мнениеот kobso1245 » Нед Окт 20, 2013 1:02 pm

nick7120 написа:Имам и два въпроса които забравих да ви питам каква е разликата между long cage medum cage i low cage (мисля че така се водеха).Освен че при по агресивното каране е хубаво да си с low cage за да не се удря по камънаците друго значение има ли :dontknow: и може ли да се съчетае дерайльор sram със команди shimano.Мерси предварително :agree:

Еми разликата е разстоянието между 2-те зъбни колелца(респективно дължината на рамото, не знам как да го обясня).
Вече повече си зависи от това с колко максимум зъба ти е задната касета и дали може да се сложи шорт кейдж(в повечето случаи са за до около 28зъба касета).
Гледам, че отгоре си питал за дерайлъор, който да опъва добре-аз в момента карам с Шимано ХТ(дълго рамо, мисля, че може да сложа и средно, но пък засега ми върши работа) и опъва доста добре веригата(за 3 месеца каране, с достатъчен брой качвания на Витоша още нямам следи по чейнстея, а и не чувам да дрънчи на спускане). Иначе предполагам, че с всеки от Деоре нагоре(Шадоу версията) ще ти е добре.
Това е от мен. Успех с избора.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот moridinbg » Нед Окт 20, 2013 1:58 pm

Колкото по-дълго е рамото, толкова по-дълга верига може да обере. Нужният ти капацитет се смята по формулата ((Голям преден - малък преден) + (Голям заден - малък заден))
Например при 3х10 с 44-32-22 отпред и 11-32 отзад става (44 - 22) + (32-11) = 43. Дългите рамена са с капацитет 45 за Шимано, тоест ти трябва такъв.

Кобсо, дори да не го усещаш, веригата си шляпа стабилно, осбено с дълго рамо.Това клипче го илюстрира доста добре, защото почти цялото е снимано на забавен кадър от ниско - http://www.pinkbike.com/news/Aston-Hill ... -2013.html
И то като имаш в предвид, че почти всички са само с една плоча отпред, водач и обтегач за спускане...
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Мнениеот APD » Нед Окт 20, 2013 5:50 pm

moridinbg написа:И то като имаш в предвид, че почти всички са само с една плоча отпред, водач и обтегач за спускане...

И тогава по твоята формула колко се получава, ако съм с преден венец 38 зъба, а отзад касетата е 11-34 :D Според нея ще да ми трябва дерайльор с доста дълго рамо, за 61 да бъдем точни :roll2:
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот moridinbg » Нед Окт 20, 2013 6:13 pm

:nono: чукча писател, чукча не читател (:
Формулата за 1х9/10 не включва плочите отпред, защото там нямаш разлика. Въпросният капацитет изразява колко зъба разлика трябва да може да обира дерайльора. Аз карам 1х9 38/11-32. Дерайльорът ми трябва да може да обере само разликата между най-малкия и най-големия заден венец или 21 зъба. За това карам X.0 с късо рамо ;)
А отпред бих могъл да съм и с плоча с 52 зъба. Това няма значение за нужния капацитет. Вече ако имам втора по-малка плоча формулата ще включи предните.
Теоретически формулата може да се използва да сметнеш и какъв дерайльор ще ти е нужен ако караш екзотичната комбинация от 2/3 плочи отпред и singlespeed отзад. Тогава ще включи само разликата между предните плочи.

П.С. Формулата не е "моя". Това е стандартната формула за смятане на капацитет ;)
Аватар
moridinbg

Мнениеот Nocturne » Нед Окт 20, 2013 9:53 pm

moridinbg,

дефакто при комбинации с 1х8,9,10 гледаме само задната касета, и разликата между зъбите на най-малката и най-голямата? При всички случай ако касетата е до 36 зъба може да се кара с късо/средно рамо нали?
Дължината на рамото намалява тресенето на веригата?

Може ли да ни светнеш какви са капацитетите на къси/средни/дълги рамена, смисъл в зависимост от резултата от формулата, кое да изберем точно?
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот APD » Пон Окт 21, 2013 9:37 am

moridinbg написа::nono: чукча писател, чукча не читател (:
Формулата за 1х9/10 не включва плочите отпред, защото там нямаш разлика. Въпросният капацитет изразява колко зъба разлика трябва да може да обира дерайльора. Аз карам 1х9 38/11-32. Дерайльорът ми трябва да може да обере само разликата между най-малкия и най-големия заден венец или 21 зъба. За това карам X.0 с късо рамо ;)
А отпред бих могъл да съм и с плоча с 52 зъба. Това няма значение за нужния капацитет. Вече ако имам втора по-малка плоча формулата ще включи предните.
Теоретически формулата може да се използва да сметнеш и какъв дерайльор ще ти е нужен ако караш екзотичната комбинация от 2/3 плочи отпред и singlespeed отзад. Тогава ще включи само разликата между предните плочи.

П.С. Формулата не е "моя". Това е стандартната формула за смятане на капацитет ;)

Защо пък да не се смята? Взима се под внимание и едничка плоча, вади се разликата от нея и тройката, с която караш. Да речем (38 - (40-28)) + (34-11), но 49t няма да намериш, така че се търси най-близкото, тоест с средно/дълго рамо, с късо превключването ще е кофти, единствено ще минаваш над камъните с една идея.
APD

Мнениеот moridinbg » Пон Окт 21, 2013 12:19 pm

Не разбирам от каква тройка вадим разликата. Нали става дума за ситуация само за една плоча отпред? 1х9, 1х10? Тогава предната плоча изобщо няма значение за нужния дерайльор. Може да караш с късо рамо ако си само с една плоча отпред, без значение дали плочата е 22Т или ако щеш 58Т. Просто при по-голямата плоча веригата ще ти е по-дълга. Но тъй като тя винаги си седи на тази плоча, дерайльорът няма какво да обира. За това плочите влизат във формулата, само ако са повече от една.
Ако си с 2х10, където отпред имаш плочата от 44Т и 36Т, то когато превключиш скоростите от голямата плоча на по-малката ще ти останат 8 звена верига, които дерайльорът ще трябва да обере. Съответно ако искаш да минеш от малката на голямата, ще трябва да отпусне 8 звена. За това в 1х9/10 изобщо не смяташ плочата. Там трябва да се обират и свобождават звена единствено при превключването на скоростите отзад.

Формулата не смята нищо повече от това колко зъба (съответно и звена) би било нужно да се обират и освобождават от дерайльора ти при наличните скорости.
Не мога да повярвам, че трябваше да изпиша толкова постове и толкова подробно за нещо толкова логично и елементарно. Ако все още не ме разбираш или не си съгласен - :banghead:

П.С. И за да покрия всички възможности, по-предния ти пост да не засяга случай, в който имаш 3 венеца отпред, но караш на средния?! Тогава пак ще трябва да може да се обира разликата от най-големия до най-малкия и средният няма значение, докато е с размер между тях и това 38 - (40 - 28) няма никакъв смисъл.
Аватар
moridinbg

Мнениеот nick7120 » Пон Окт 21, 2013 1:09 pm

Взе да става леко :offtopic: .Кажете ми дали може дерайльор на Sram да се ползва с команда на Shimano това за дължината на рамото го разбрах мерси още веднъж и все пак ако може да ме насочите към някой дерайльор :dontknow: :beer:
Аватар
nick7120

Мнениеот moridinbg » Пон Окт 21, 2013 1:15 pm

Не може, освен в частния случай на Zee. Опъват различна дължина жило за смяна на една скорост.
Вземи си SLX, като най-добро съотношение цена качество.
Аватар
moridinbg

Мнениеот APD » Пон Окт 21, 2013 5:30 pm

moridinbg написа:Формулата не смята нищо повече от това колко зъба (съответно и звена) би било нужно да се обират и освобождават от дерайльора ти при наличните скорости.
Не мога да повярвам, че трябваше да изпиша толкова постове и толкова подробно за нещо толкова логично и елементарно. Ако все още не ме разбираш или не си съгласен - :banghead:

Формулата наистина не смята нищо повече от зъбите, поради простата причина, че с нея се взима акъла на хората с дълбоки джобове и плитки кратуни. Рядко се взима в предвид и колко реално задни и/или предни венци ще ползваме.

Иначе и ти не си ме разбрал - на никого не преча да си блъска главата. По-лесно е, отколкото да се измерват с необходимите уреди разликите в положението на веригата и дерайльора при различните комбинации от части.
APD

Мнениеот moridinbg » Пон Окт 21, 2013 8:37 pm

В такъв случай не мери нищо и слагай късо рамо на 44-22 отпред и 11-36 отзад. Да не скача много веригата.
Аватар
moridinbg

Мнениеот Nocturne » Пон Окт 21, 2013 10:23 pm

Добре де, ще кажеш ли в какъв диапазон (резултат от формулата) какво рамо може да се сложи?
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот marsa » Пон Окт 21, 2013 10:42 pm

Nocturne написа:Добре де, ще кажеш ли в какъв диапазон (резултат от формулата) какво рамо може да се сложи?
Не, защото различните марки (популярните са основно две, но има и други) имат различни виждания за дължината на рамената и като цяло за дизайна на дерайльорите си. С други думи дългото рамо на Shimano и Sram не покрива еднакъв капацитет. А за да стане още по-интересно (ще споделя опит с само Shimano, защото само това ползвам) освен стандартните съвременни рамена 9/7,5/5см център-център между ролките, има и междинни поне при по-стари модели. С други думи се четат спецификациите на конкретния дерайльор, ако не искаш да си блъскаш главата. Ако можеш да си ползволиш експерименти с проби и грешки може и да пропуснеш сметките.

Колкото до темата от първия пост - ако се зададе бюджет и налични компоненти ще се получат и конкретни предложения. Shimano и Sram задни скорости могат да се смесват безпроблемно без допълнителни модификации в много малко случаи (има две серии команди на Sram за Shimano задни дерайльори, но не и обратното).
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот APD » Вто Окт 22, 2013 10:06 am

moridinbg написа:В такъв случай не мери нищо и слагай късо рамо на 44-22 отпред и 11-36 отзад. Да не скача много веригата.

Сега и на физика ли ще ни обучаваш? :rofl:
APD

Мнениеот screamBoy » Пет Ное 22, 2013 10:06 pm

nick7120 написа:Здравейте, искам да си сменя задният обтегач понеже сегашният вече издава багажа.Карам am и доста в града като обичам да минавам през по-високи неравности та искам дерайльор който да ми държи веригата опъната и същевременно да превключва скоростите добре.Сега съм 3x9 и мисля да си остана на 3x9 и като цяло мисля да е някое shimano, но съм отворен за предложения само да кажа, че командите също са ми shimano. :beer: :beer:

приказката е 'от Деоре нагоре' - за каквото имаш пари
моя е XT на старо за 85лв с доставката от Англия и съм много пъти по-доволен от Деоре; а то в сравнение с евтинджосите като Турни е просто мечта
също една 'хубава екстра', Шиманските скрити (shadow) дерейльори имат разлика и ако си със скорости за не-shadow няма да ти вади всички скорости ... по материали в нета това се коригира с една шайба 4мм но при мен не се получи грам

БДВ май APD не пое бъзика на колегата по-горе ... не е обучаване ^_^
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот marsa » Пет Ное 22, 2013 11:55 pm

screamBoy написа:също една 'хубава екстра', Шиманските скрити (shadow) дерейльори имат разлика и ако си със скорости за не-shadow няма да ти вади всички скорости ... по материали в нета това се коригира с една шайба 4мм но при мен не се получи грам
Бъркаш се! Shadow/non-shadow няма отношение към проблема, за който говориш. Той е поради разликата в отношението на издърпване на Шиманските дерайльори в двете категории - до 9 скорости (всички са с еднакво) / 10 скорости. И в двете категории има shadow и той работи с всички останали компоненти, били те и по-стари, стига да са за съответният брой предавки. От както Shimano въведоха 10 скрости в МТБ имат модели с идентичен вид както за 9, така и за 10 и най-вероятно по невнимания си си взел второто. Това, което си чел за шайбата касае случаят "10 скоростен дерайльр Shimano с 9 скоростна команда Sram", защото отношението на командите Sram е много близко до новото отношение на издърпване на Shimano (10ск.).
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот screamBoy » Съб Ное 23, 2013 2:08 am

а-ха, това обяснява някои неща!
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот GOA » Съб Ное 23, 2013 3:36 am

Когато паркираш слагай веригата на най-малките венци. Пружината ще остане като нова доста по-дълго време, дори и на евтин обтегач.

screamBoy написа:а-ха, това обяснява някои неща!
Но не обяснява защо аватара ти ме връща 9 години назад и в главата ми отново прозвучават няколко думи изречени в твое отсъствие :dontknow: ...
Downhill by car.
Лопа ти прожината на амортесиора.

|-|
Аватар
GOA

Рейтинг: 1637

Назад към All Mountain/Ендуро продукти