nick7120 написа:Имам и два въпроса които забравих да ви питам каква е разликата между long cage medum cage i low cage (мисля че така се водеха).Освен че при по агресивното каране е хубаво да си с low cage за да не се удря по камънаците друго значение има лии може ли да се съчетае дерайльор sram със команди shimano.Мерси предварително
moridinbg написа:И то като имаш в предвид, че почти всички са само с една плоча отпред, водач и обтегач за спускане...
moridinbg написа::nono: чукча писател, чукча не читател (:
Формулата за 1х9/10 не включва плочите отпред, защото там нямаш разлика. Въпросният капацитет изразява колко зъба разлика трябва да може да обира дерайльора. Аз карам 1х9 38/11-32. Дерайльорът ми трябва да може да обере само разликата между най-малкия и най-големия заден венец или 21 зъба. За това карам X.0 с късо рамо
А отпред бих могъл да съм и с плоча с 52 зъба. Това няма значение за нужния капацитет. Вече ако имам втора по-малка плоча формулата ще включи предните.
Теоретически формулата може да се използва да сметнеш и какъв дерайльор ще ти е нужен ако караш екзотичната комбинация от 2/3 плочи отпред и singlespeed отзад. Тогава ще включи само разликата между предните плочи.
П.С. Формулата не е "моя". Това е стандартната формула за смятане на капацитет
moridinbg написа:Формулата не смята нищо повече от това колко зъба (съответно и звена) би било нужно да се обират и освобождават от дерайльора ти при наличните скорости.
Не мога да повярвам, че трябваше да изпиша толкова постове и толкова подробно за нещо толкова логично и елементарно. Ако все още не ме разбираш или не си съгласен -
Не, защото различните марки (популярните са основно две, но има и други) имат различни виждания за дължината на рамената и като цяло за дизайна на дерайльорите си. С други думи дългото рамо на Shimano и Sram не покрива еднакъв капацитет. А за да стане още по-интересно (ще споделя опит с само Shimano, защото само това ползвам) освен стандартните съвременни рамена 9/7,5/5см център-център между ролките, има и междинни поне при по-стари модели. С други думи се четат спецификациите на конкретния дерайльор, ако не искаш да си блъскаш главата. Ако можеш да си ползволиш експерименти с проби и грешки може и да пропуснеш сметките.Nocturne написа:Добре де, ще кажеш ли в какъв диапазон (резултат от формулата) какво рамо може да се сложи?
moridinbg написа:В такъв случай не мери нищо и слагай късо рамо на 44-22 отпред и 11-36 отзад. Да не скача много веригата.
nick7120 написа:Здравейте, искам да си сменя задният обтегач понеже сегашният вече издава багажа.Карам am и доста в града като обичам да минавам през по-високи неравности та искам дерайльор който да ми държи веригата опъната и същевременно да превключва скоростите добре.Сега съм 3x9 и мисля да си остана на 3x9 и като цяло мисля да е някое shimano, но съм отворен за предложения само да кажа, че командите също са ми shimano. :beer: :beer:
Бъркаш се! Shadow/non-shadow няма отношение към проблема, за който говориш. Той е поради разликата в отношението на издърпване на Шиманските дерайльори в двете категории - до 9 скорости (всички са с еднакво) / 10 скорости. И в двете категории има shadow и той работи с всички останали компоненти, били те и по-стари, стига да са за съответният брой предавки. От както Shimano въведоха 10 скрости в МТБ имат модели с идентичен вид както за 9, така и за 10 и най-вероятно по невнимания си си взел второто. Това, което си чел за шайбата касае случаят "10 скоростен дерайльр Shimano с 9 скоростна команда Sram", защото отношението на командите Sram е много близко до новото отношение на издърпване на Shimano (10ск.).screamBoy написа:също една 'хубава екстра', Шиманските скрити (shadow) дерейльори имат разлика и ако си със скорости за не-shadow няма да ти вади всички скорости ... по материали в нета това се коригира с една шайба 4мм но при мен не се получи грам
Но не обяснява защо аватара ти ме връща 9 години назад и в главата ми отново прозвучават няколко думи изречени в твое отсъствиеscreamBoy написа:а-ха, това обяснява някои неща!
Назад към All Mountain/Ендуро продукти
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта