Избор на гуми

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на гуми

Мнениеот vladko10 » Чет Фев 20, 2014 8:19 pm

Здравейте, спрял съм се на тези гуми http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... 6x225.html http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... dy-26.html . Та въпросите ми са, какъв размер би бил удачен при вилка Rock Shox Tora 302 (По-старата, без камуфлажа) и рамка Sprint Excell, Каква е разликата между Evo и Performance Серията на Racing Ralph модела и каква е разликата между evo и snakeskin серията на Nobby nick-a?

Racing Ralph Performance: http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... x225-.html

Nobby Nic Evo: http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... dy-26.html

Ако имате ваши предложения, моля отбележете ги. :D :beer:
vladko10

Рейтинг: 1220

Re: Избор на гуми

Мнениеот compira » Пет Фев 21, 2014 7:31 pm

Аз лично няма да повторя грешката с Racing Ralph. Лека и бърза добре, но бордовете са ужасно тънки и най-малкия камък ги срязва!
А колкото до snakeskin-а, той означава че има подсилен борд точно против тези срязвания.
Аватар
compira

Рейтинг: 2000

Мнениеот Friz » Съб Фев 22, 2014 11:04 am

Размер 2,25 е добър аз също съм с такъв, но както каза колегата ако ще взимаш гледай да е snakeskin(с по-здрави странични бордове), че иначе най-малкия камък и 60лв на вятъра. Performanece е бюджетна серия по-тежки и с по-лошо сцепление от evo. Evo са бързи и леки гуми, но пак казвам гледай да е със snakeskin.
Аватар
Friz

Рейтинг: 1305

Мнениеот Nocturne » Съб Фев 22, 2014 11:30 am

Съветвам те ако ще купуваш Швалбе да го поръчаш от Германия или поне да е Evo серията. Racing Ralph-а може да е и double defence, малко по-тежък е, но според мен не е голяма разликата в теглото. Лошото е че е доста скъп.
Ако ще даваш 100лв. за външни гуми може да помислиш и за това: http://www.bike-discount.de/shop/k371/a ... ml?mfid=77
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот xargs » Съб Фев 22, 2014 11:46 am

За разлика от много от продуктите на Веломания, за Швалбетата съм останал с впечатление, че цените им са от най-добрите. Hans Dampf Evo TrailStar Snakeskin 2.35 за 60лв (http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi-2 ... -2013.html) не съм виждал на много места. Най-близо са http://www.bike-discount.de/shop/k295/a ... dable.html и пак са с близо 20 кинта отгоре.

А да, Ханс Дампфа засега ми е в топ класацията за гуми (за предна, за задна идва широчка).
Аватар
xargs

Мнениеот outfaced » Съб Фев 22, 2014 7:04 pm

xargs написа:
А да, Ханс Дампфа засега ми е в топ класацията за гуми (за предна, за задна идва широчка).

Беше ми и на мен, докато страничните грайфери не си заминаха след няма и 9 месеца ... т.е. я има 500-700км , я не. От всичко дет съм карал швалбетата сдадоха багажа най бързо. :eek3:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот svencho » Съб Фев 22, 2014 9:43 pm

Отпред карам с Максис Ардент/ Отзад съм с Максис Аспен. Това е комбинация, от която съм много доволен. Предницата се държи много стабилно дори и в улеи, а задната има отлично за профила си сцепление. Карам с боза, разбира се и са на 2.25.

п.с. Приятел ме посъветва и помогна да избера тези гуми. Няма да сгрешиш и ти !
Аватар
svencho

Рейтинг: 1350

Мнениеот raptor1987 » Съб Фев 22, 2014 10:46 pm

svencho написа:Отпред карам с Максис Ардент/ Отзад съм с Максис Аспен. Това е комбинация, от която съм много доволен. Предницата се държи много стабилно дори и в улеи, а задната има отлично за профила си сцепление. Карам с боза, разбира се и са на 2.25.

Със същата комбинация карам и аз.
С боза, и съм много доволен. :peace:
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот svencho » Съб Фев 22, 2014 11:04 pm

Да бе, много яка комбинация. За в бъдеще ще пробвам и с Ардент отзад. Някой ден... :)
Аватар
svencho

Рейтинг: 1350

Мнениеот emo_gp » Съб Фев 22, 2014 11:36 pm

Аз мога да Ви предложа Максис Ардент за предна и Максис Икон задна,но си имам едно на ум за Икон-а понеже има тънки бордове!Двете са с боза и се държат добре! :beer:
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот natalito » Нед Фев 23, 2014 9:42 am

outfaced написа:
xargs написа:А да, Ханс Дампфа засега ми е в топ класацията за гуми (за предна, за задна идва широчка).

Беше ми и на мен, докато страничните грайфери не си заминаха след няма и 9 месеца ... т.е. я има 500-700км , я не.

Е нали сме се разбрали гумите са консуматив, а и тази може да се намери за 50 лв. На мен все още ми е (съотношение - тегло, цена, представяне), сигурно щот грайферите ѝ са си още на мястото. :D

outfaced написа:От всичко дет съм карал швалбетата сдадоха багажа най бързо.

Е те са шампиони в това отношение.

А сега какво - Rubber Queen :look: ?
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот 4getcredo » Нед Фев 23, 2014 10:09 am

natalito написа:А сега какво - Rubber Queen :look: ?

Най-добрата! :D
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот sailman » Нед Фев 23, 2014 11:07 am

Имайте предвид, че при Континентал също се случват изцепки, подобни на споменатите от Владо...
Говоря за "Хай-енд" продукти. При мен от два броя Conty X-King дъра-дъра най-наточените, и при двете се отделиха по 7-8 грайфера и процесът продължи, ама ги разкарах.
За подобни проблеми с Кралиците не съм чувал още, ама си имам вече едно на ум и по сто лева за гуми нещо не ми се дават... А и големия размер при Rubber Qeen не е добиря избор за задна гума ИМХО.
Виж, 2.2 Protection по-я възприемам.
Сега карам с два Hans Dampf Evo TrailStar Snakeskin 2.35 и към момента нямам проблеми, ама меката смеска за отзад малко ме мори, та мисля да се оглеждам за някоя по търкаляща се задна гума. Загледал съм туй, новото Швалбе... Изглежда ми интересно, а?
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот xargs » Нед Фев 23, 2014 11:48 am

И на мен ми идва малко в повече за задна дампфа. Това новото определено изглежда интересно.
Аватар
xargs

Мнениеот mentalhead » Нед Фев 23, 2014 3:25 pm

Много интересно се очертава и другото ново предложение от гамата на Schwalbe: Magic Mary
От ревюто иде реч за отлична гума, която обаче също "свършва" бързо.
Аватар
mentalhead

Мнениеот sailman » Нед Фев 23, 2014 4:08 pm

Не обсъждаме гуми за спускане. Да не говорим, че ако се прочете въпроса на човека създал темата, аз самия бих се замислил, дали изобщо става въпрос за избор на all mountain гуми или за нещо по-лекичко. При цялата разтегливост на материята ;)
Аватар
sailman

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Фев 23, 2014 6:31 pm

Класическите комбинации:
Racing Ralph + Nobby Nic
Conti X-King + Conti Mountain King
Като с размерите може да се варира, ако карането е по-скоро леко, бих избрал 2.1 задна и 2.25 предна на Schwalbe /респективно 2.00 и 2.20 на Conti/.
Ползвайки гравити гуми като Hans се комбинират различни смеси - предна Trail задна Pace star, за да не се износват толкова бързо и да имаме сцепление отпред.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот mentalhead » Нед Фев 23, 2014 8:27 pm

Ами то Magic Mary не е точно гума за спускане. Т.е. дават я за всичко от АМ до спускане. При 2.35 размер и 795 гр. за snake skin версията гумата си влиза като директен аналог на широко обсъжданата Hans Dampf, плюс че и двете се водят гуми за всякакви условия. А че темата изначално може би не е за тук, не споря :agree:
Аватар
mentalhead

Мнениеот Nocturne » Нед Фев 23, 2014 10:35 pm

Не тя темата си е за тук просто вие обсъждате гуми за спускане.
Вярно е че АМ е разтегливо понятие, но автора очевидно търси баланса между въртене и стабилност, който най-добре описва и този стил.

По-горе добре написаха класическите комбинации, аз карам точно с първата от тях. Размерът варира според личните предпочитания на човека вече, а конкретния модел според възможностите му..
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот sailman » Пон Фев 24, 2014 9:14 am

...вие обсъждате гуми за спускане.
Кои точно "ние"?
Аз НЕ обсъждам гуми за спускане.
Та като съм казал "А" да зема да кажа и "Б"...
От комбинацията Nobby Nic 2.25/F/ Racing Ralph 2.25/R/, която карах преди 5-6 години съм доста разочарован, въпреки положителните отзиви на Любо Ботушаров от ревюто в сайта.
Здравината на бордовете не ми е създавала проблеми, но от сцеплението, особено но Рейсинг Ралф-а съм крайно недоволен. Тая гума би вършила някаква работа, единствено при спокойно каране по лабави черни пътища и алеи.
Ноби Ник-а е по-сносна гума с да го наречем неутрално поведение, но твърде пластмасова за предна, ИМХО.
За Максиси-те, дето се обсъждат нямам мнение. Не съм ги карал-не знам... Но Maxxis Larsen TT 2.35 e една доста добра гума (като задна) макар и със слаби бордове по моите стандарти. За това пък се търкаля доволно леко и има стабилно поведение в повечето ситуации. Не е и капризна към терен.
Карал съм и Hutchinson Toro Enduro, но като изключим сравнително доброто търкаляне гумата не блести с никакви по-особени качества. Въпреки версията Hard Skin успях да ги изпонарежа за отрицателно време. За нормалното туриситческо крос-кънтри сигурно биха вършили работа. Казвам го, предвид това, че съм изминал доста километри из Родопите с добре натоварен велосипед и гумите удържаха. Но си трябваше внимание и усет, иначе - беля...
Тук ще отворя една скоба. Няма гуми, които се представят отлично във всякакви условия. При всички случаи, се налага да правим компромиси с тези или онези качества/характеристики на гумите си. По-непретенциозните карачи се доверяват на някаква комбинация и така си карат безгрижно... Има и друг модел - хора, дето обичат да обръщат повече внимание на поведението на велосипеда си. При такива, смяната на гуми според терен, атмосферни условия и прочее е неизбежност ;) Не говоря за състезатели тук.
Общо взето, това са "леките" гуми, с които имам опит. Останалите комбинации между марки и модели, дето съм ги карал излизат извън нуждите на човека, пуснал темата и няма смисъл да се обсъждат тук.
И накрая, да не забравя да спомена Continental Vertical UST. Тази класическа гума, беше и си остава един от фаворитите ми за универсалност. Карал съм я като предна, като задна, в комбинация с други. Лете и зиме и по всякакви терени и за мен, гумата е най-добрият компромис за всякакво каране, от тези, който съм карал лично.
В тоя ред на мисли, за мен един отличен избор е Conti Rubber Qeen 2.2 Black Chili за предна и Conty Vertical UST 2,35(щото е по-дебелшка) за задна.
От тази комбинация останах изключително доволен и я карах доста време. Реалните размери са 57/559 за Кралицата и 56/559 за Вертикала. На шини с 21 мм. ширина.
Аватар
sailman

Мнениеот mentalhead » Пон Фев 24, 2014 10:57 am

Nocturne написа:Не тя темата си е за тук просто вие обсъждате гуми за спускане.

Ами не обсъждаме гуми за спускане. И Hans Dampf, и Rock Razor, и Magic Mary (да не се бърка с Muddy Mary) се таргетират като гуми за АМ по класификацията на Швалбе. Говоря естествено за по-лекия каркас snake skin, за спускане си има super gravity версии на гумите, които са по-тежки и подсилени.
Колкото до предложените класически комбинации, то тази на Континентал помоему си е абсолютно XC комбинация. 2.2 размера и при двете посочени гуми е по-близо до 2.0, което на мен лично ми идва далеч като понятие от АМ, колкото и да е разтегливо. Лично аз останах доста разочарован когато смених заводските Скот Озон 2.0 гуми именно с въпросната комбинация, очаквайка да увелича размера гумата, а то излезе че конти-тата направо се оказаха по-тесни.
Сега, с времето гумите може и да са поулегнали и да са се поприплеснали, не съм ги мерил повторно, но не виждам начин да станат 2.2.
Така или иначе автора изглежда пита именно за подобен тип гуми, та комбинацията като изключим всичко друго ("хитринката" с размера и нелепата цена) е съвсем добра.
Аватар
mentalhead

Мнениеот compira » Чет Фев 27, 2014 3:32 pm

Все пак и аз да сподела.
Отпред с Nobby Nic 2.25, отзад с Geax Barro Mountain 2.3
За Nubby Nic-a е писано много, но да споделя за Geax-a. Гумата отговаря изцяло на спесификацията си. По каталог е 700 гр и си беше точно толкова като я разопаковах. Много леко се търкаля и е стабилна при всякакви терени. Прави впечатление, че много лесно се изчиства от калта за разлика от Nubby Nic-a. Е уви бързо се износва, но все пак всяка хубава гума е така. И уви малко скъпичка 70+.
Аватар
compira

Мнениеот vladko10 » Нед Мар 02, 2014 1:55 am

До тук, което изчетох, мисля да си е тази избрана комбинация, но за racing ralph-а ще го видя с snakeskin, а за nobby nic-a какво мислите, трябва ли му и на него snakeskin защото snakeskin мисля, че е повече за Tubeless (не споря и се извинявам, че не съм писал, но бях много зает напоследък). Оценявам всичко, което изписахте, но ме тревожи вече размера. Карам с Mach1 Mad шини и отпред и отзад доста са широчки и тежички (просто такъв беше избора, не беше голям). Взех велосипеда втора ръка и е с Tioga Factory DH 2.10 отпред и Tioga Extreme XC 2.10 отзад и ми се струват доста широчки, особено предната защото няма много място в арката на тората, а на рамката в долната част пак не остава много място... Аз избрах Performance серията главно защото четох, че се износват доста по-бавно от Evo, а и не знам как се сравняват Performance каучука и Pacestar на evo серията, като мен ме интересува повече издръжливостта повече от сцеплението, тъй като не карам толкова екстремно...

Edit: На Continental предложенията също ми се струват добри, но и за тях бих искал да ме посъветвате за размери, но повече ми се харесват комбинациите, които Schwalbe предлагат.
vladko10

Мнениеот compira » Нед Мар 02, 2014 10:20 am

За snakeskin-а задължително. Той просто пази от разрези. Колкото до по-издръжлива или по-износваща се, избери по-износваща се въпреки, че не караш агресивно. Просто тези гуми се държат по-добре във всякакви ситуации. Дори само да вземеш един завой на асфалта малко по-бързо може да се хлъзнеш и няма да е приятно...
Аватар
compira

Мнениеот vladko10 » Нед Мар 02, 2014 11:43 am

Само да кажа, че ще ги използвам с вътрешна гума и затова snakeskin ми се струва малко безсмислен, но който има опит нека сподели струва ли си за snakeskin-а
vladko10

Мнениеот mentalhead » Нед Мар 02, 2014 4:21 pm

Snakeskin-а пази борда на гумата от срязвания, така че няма голямо значение дали ще я караш с вътрешна или не. Обаче snakeskin също така намалява вероятността от прещипване на вътрешната гума, т.н. snake bite, което е още една причина да избереш именно този вариант. От не едно и две мнения на хора съм останал с впечатлението, че бордовете на гумите без snakeskin са много слаби. Прежали 50 грама допълнително тегло (на гума) и си сложи здрави гуми.
Аватар
mentalhead

Мнениеот halfdone » Нед Мар 02, 2014 5:19 pm

mentalhead написа:От не едно и две мнения на хора съм останал с впечатлението, че бордовете на гумите без snakeskin са много слаби.

Те със Snakeskin са слабички, представям си без. След като срязах Nobby Nic-a 2.4 се отказах от тях.
Предполагам и заради тънкия борд бозата даваше малко фира, защото в началото не може да прилепне добре гумата към шината. Почти по цялата шина отвън винаги оставаше една тънка линия бозичка.

Иначе най-добрата комбинация за мен до момента е Ardent 2.4 отзад и Minion 2.5 отпред. Всеки грам на гумите отгоре си заслужава.
А това, че тези гуми не стават за въртене и катерене е измислено от шосейкаджии и паркови велосипедисти :D
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот Pr3d4t0R » Нед Мар 02, 2014 7:05 pm

Ама лека гума (под 600 гр.) няма как да има здрави бордове - просто си трябва матр'ял там. За мен лично съм установил, че предната трябва да е около 700 гр, а задната около 800, за да съм спокоен.

Леките Швалбета, ако се карат по гладки повърхности и се внимава много по камени са перфектни.

Иначе за предна гума съм много доволен от Scott Stroke 2.4, като гума, която я карам през цялата година. Като цяло компромиса при нея е на сухи и прашни пътеки, както и мокри камъни и корени.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот milestone » Нед Мар 02, 2014 10:40 pm

vladko10 написа:Аз избрах Performance серията главно защото четох, че се износват доста по-бавно от Evo, а и не знам как се сравняват Performance каучука и Pacestar на evo серията, като мен ме интересува повече издръжливостта повече от сцеплението, тъй като не карам толкова екстремно...

Да я беше пуснал тая тема в раздела за ХС продукти тогава. АМ/Ендуро верно звучи по-яко, но както виждаш тука съветите обичайно и закономерно са за 2.3-2.4-2.5" широки гуми, по 600-800 гр., меки материали и какви ли не защити. Да уточним, че на теб доколкото разбирам тези екстри са ти излишни?
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот vladko10 » Сря Мар 05, 2014 7:16 pm

На мен не ми е заради якото звучене, а защото гумите от които съм заинтересован се водят точно AM от производителя. На мен не ми е голям проблем тежестта (сегашните ми гуми са тежки като цимент). Повече ме интересува издръжливостта, а и ширината ми се иска да е по-сериозна (не толкова заради возенето, колкото за вида :D). Но останах с впечатлението, че лекичките Schwalbe не носят на бой. Бих искал главно да ме насочите към размер за тези моите шини, тъй като са широки.
vladko10

Следваща

Назад към All Mountain/Ендуро продукти