Здравейте

!Пускам тема,понеже ми се мерна поредната идея,има време да се мислува

...до новия сезон

.А именно "дилемата" е следната:да си купя само АМ рамчица или цяло колело?
В момента съм с ХС2-ка,хода на рамката е има-няма 100мм

,на места(скокове) хич не стига.Слабото място на рамката са кобилиците(втулките),които при по-яко каране трябва да се сменят толкова често,че да ти се отще

.Та байка се използва при по-яки карания ориентирани предимно надолу,чак толкова хард не са,ама си иска и ходец,пак става де,ама е хубаво да има.Имам желание да се състезавам и в дисциплината ендуро(пуснах се миналата година,тази поради различни причини не успявах все

) ,а за ендуро не е зле да имам малко повече ходец.Вилката на тоя етап ми е ок-140мм,имам читав уилсет и т.н.На рамчето едва ли много му харесва така ама...
Ама нали се лакомя за повече,харесах си Каньон Страйв,но най евтиния вариант клони към 5 бона

.Наистина красавец,ама май не си струва да пипам там,тъй като по нашите ширини няма кой знае какви пътеки,по които да му е кеф на човек с чак такова колело

.Дефакто ще се кара,когато се покоряват върхове и по ендуротата

,т.е. не много пъти годишно
Другия вариант,който се предполага,че би бил по-евтин,ама дали би бил по-изгоден?Някаква рамка(може и втора ръка,но малко карана от чужбина,ама малко ме е шубе

).В нашия форум годишно се появяват по 2-3 рамки/велосипеда за стила,които мога да си позволя да взема без да се колебая,но бързо-бързо си намират нов собственик

.Нещата със смяна на части обаче не винаги са толкова лесни,то не са преходници,не са чашки,не е чудо-различни стандарти,какво да ги правиш

.Да предположим,че намирам рамка,върти ми се в главата нещо със 150 ход,колкото да не е 140

...при тези обстоятелства ще е проблем ли рамката да е с повече ход от вилката(10мм)

.
Обобщено,ако ще е цял велосипед ще да е Страйва,ама за целта трябва да се отърва от цялото рамче,което няма да е лесно.Цели колелета много трудно се продават за цената,която им търсиш,а пък на части става по-сложно,защото каква е гаранцията,че ще успееш да се отървеш от всички до еди си кога.За рамка си нямам на идея,рамки Каньон втора ръка не се срещат из сайтовете под път и над път,лично на мен ми харесват повечето им модели,било то и шосейките

.Нямам претенции дали е на 10ка или 12ка ос.От една страна 12ката не е зле,от друга обаче ще трябва и съответната главина,което пак е харч

.Та дефакто издирвам нещо сравнително нов модел,ако е втора ръка също да не е изцедено

.Също с нелошо тегло,гледам целия велосипед да стъпи на около 15кг.Бюджет за рамка-някъде 2000лв.,но ще се мисли на място.Предлагайте,ако може да споделяте и личен опит с дадените рамки/велосипеди ще е чудесно