tk3cforever написа:Да, точно за нагоре и на равно ме притеснява, че ако ми е дълга ще ми е неудобно да въртя като съм много наведена напред.
Напротив, за нагоре и по равно по-приведена напред позиция е по-добре. Така се постига по-равномерно разпределение на тежестта върху велосипеда, освен това се използва по-широк диапазон от мускулните групи в краката. Но пък прекалено приведената позиция може да доведе до дискомфорт при по продължителни карания. За това е важно да се постигне оптимален баланс според типа каране и нуждите на каращия.
Важно е да имаш предвид и свикването. Тоест съществува вероятност, в момента велосипеда ти, да не е напълно идеален за теб, а просто така да си свикнала с него. Не трябва да се ограничаваш да пробваш нещо различно и същевременно да си дадеш време за свикване. Лошото е, че рамакта не е евтин компонент, с който трудно може да се екпериментира с различни варианти. За това хората са измислили калкулатори. Които разбира се не са 100% универсални, но дават добри базови насоки.
Отнема малко време за да се вземат всички мерки, трябва ти другарче за помощ, но си заслужава усилията предвид резултатите.
http://www.competitivecyclist.com/Store ... orBike.jspДвата ми велосипеда - планински и шосеен са сглобени и настроени доста близо до данните от този калкулатор и двата са ми супер удобни. Именно чрез него например се престраших да си сложа по-дълга лапа на байка - 90мм при положение, че дълги години съм карал с 40/60 при по-къса горна тръба. И смея да твърдя, че след като се сработихме нямам никакви проблеми.