Съвет за АМ/XC байк

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет за АМ/XC байк

Мнениеот Гост123 » Пон Фев 16, 2015 10:25 pm

Здравейте,

Решил съм да си купя колело за АМ/ХС и се съм се спрял на 2 оферти:

http://www.pinkbike.com/buysell/1723419/

и

http://www.pinkbike.com/buysell/1674698/

Първия байк мога да го взема за 725. Живея в Гласгоу така че и 2-та байка са ми що годе наблизо (първия не толкова).

Търся мнение/съвет от хора, които се интересуват и карат активно (преди 5 години си продадох шосейката и от тогава не съм се качвал на колело)

Също, кои са основните неща които трябва да гледам като отида да пробвам колелото?

Благодаря предварително!
Гост123

Рейтинг: 1220

Re: Съвет за АМ/XC байк

Мнениеот mrdaka » Вто Фев 17, 2015 9:02 am

Прегледай окачването дали работи добре. т.е. да няма запекли лагери или нещо шока да изпуснал въздух/масло и т.н. Вилката провери дали работи и огледай добре рамката за пукнатини. Някой път човека, може откровенно да не знае за съществуването на тези неща. По-принцип западняците са много коректни когато продават колела ( и не само). По-скъпото колело си личи, че е карано много по-малко, а освен това човека го е написал. По-евтиното е доста подменени части и си е карано. Най-хубаво изчакай някой колега, който кара такова колело да ти каже какво точно да гледаш.
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот Гост123 » Вто Фев 17, 2015 9:33 am

Благодаря за съвета. Да, второто колело е мн. по малко карано.

Първото човека си го е събирал - купил си е рамкатата и частите. Каза ми, че и 2-та шока са били сервизирани Ноември месец. Аз клоня към второто но момчето не ми отговаря та може и да е заминало вече...
Гост123

Мнениеот compira » Вто Фев 17, 2015 4:22 pm

Гледам двете са различен размер. Може би трябва да започнеш избора от там, като определиш кой ти е оптималния размер. Аз лечно бих се спрял на първото, има по-висок клас окомплектовка и ако нещо ще трябва да се прави по него разликата в цената с второто ще го покрие и ще караш колело от по-висок клас. Отделно първото е със 150мм вилка... определено е по АМ колело.
Аватар
compira

Рейтинг: 2000

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Фев 17, 2015 6:01 pm

Дамммм, тоя полвин инч разлика в размерите е много голям.....

Да допълня - аз бих проверил за луфтове предницата (стиска се преднита спирачка, завива се кормилото, слага се ръка на чашките/вилката и се бута колелото напред назад), задницата хваща се за ставите и се подръпва странично (перпендикулярно спрямо равнината на рамката), главините (разклаща се странично и се завърта, за да се провери свободното движение). Ако има проблем с някой от тези части е по-неприятно. Също така да се врътне кръгче и да се сменят скоростите - ако има проблем там е лесно решим. Успех и да се похвалиш ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Гост123 » Вто Фев 17, 2015 9:49 pm

Благодаря за съветите! Много помагате!

Има малко развитие по случая - писаха ми за това колело

http://www.pinkbike.com/buysell/1687206/

Момчето е от Гласгоу и ми е много удобно. Каза че ще се разберем за 800. Избора сега става между първото горе (ще тр да пътувам цял ден ако се спра на него) и този тук, който мога да купя още тази събота.

Относно размера - всички колела са 18.5 virtual ili 17.5 actual...Аз съм 184см и мисля че този размер е добре. (предпочитам да е леееко по-малко от колкото по голямо). Момчето, което кара байк-а от линка горе е 181см и каза, че му е перфектно.

Честно казано, ако няма някакъв наистина силен аргумент да взема колелото от първия линк в първия пост в сравнение с това тук мога още събота да го видя и ако всичко е наред да го взимам.

Благодаря отново за помощта!
Гост123

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Фев 18, 2015 11:07 am

При твоята височина и този размер рамка може да ти е необходимо колче по-дълго от 400 мм, за да имаш правилна сгъвка в колената, но това също не е твърде голяма инвестиция. Увери се, че на дължина колелото ти пасва. Последното, което си постнал единственото притеснително е тази вдлъбнатина, като би било проблем ако се удари там пак рамката - мисля, че човек може да сложи някакъв протектор, за да намали риска.

Иначе сравнение между двете колела - като цяло първото (от най-ранния ти пост) е кажи речи с един клас по-високо от към части, но без да се знае състоянието и на двете колела няма как да се коментира. Друго важно е да можеш да прецениш продавача, дали можеш да му се довериш, че ти казва всичко : - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот compira » Сря Фев 18, 2015 3:23 pm

Относно размера на рамката е хубаво да помислиш още малко. Аз съм 171см и размер М ми е добре, е с малко по-къса лапа. Но то така или иначе за АМ си е по-добре късата лапа. Също повечето производители препоръчват М размера за хора до 178-180см. Е все пак от рамка до рамка има разлика.
Просто мога да те посъветвам да не бързаш, а примерно да отидеш да го тестваш това което ти е наблизо и да не се поддаваш на емоцията и веднага да кешираш. :beer:

... и все пак аз съм за първото!
Аватар
compira

Мнениеот milestone » Сря Фев 18, 2015 4:52 pm

S, M ,L, дължини на седалкова тръба - това са относителни неща, когато става въпрос тоя размер за мен ли е или не. Конкретната рамка е доста дълга - ЕТТ беше от порядъка на 609 мм. за размер 17.5/18.5" - това по спомен за моята рамка, която е по-стар модел. При по-новите не знам дали има промяна, виж за всеки случай. Аз съм към 183см. висок с около 82 см. крак и ми е добре тоя размер, но не съм пробвал по-големия за да кажа дали няма да ми е по-добре (защото ако питаш Трек вероятно ще ти кажат, че си за по-големия размер). Сега някой ще каже, че и ЕТТ е относително нещо и ще пита reach-a колко е - ми не знам.
За съвета вземи това с по-дългоходовата вилка - това си е ХС рамка със 120 мм. ход, което не значи че не можеш да я караш със 150 мм. вилка, но не е направена за това. Гледам пуснал си темата в АМ/Ендуро раздела и ако наистина караш по-агресивно трябва по-скоро да се замислиш за друга рамка с ход 140-160 примерно.
Аватар
milestone

Рейтинг: 1771

Мнениеот Гост123 » Сря Фев 18, 2015 9:48 pm

Здравейте

За съжаление докато се допитам до вас и първия байк (този от най-ранния пост, който всеки ме посъветва да взема) е продаден днес на обяд...Мислих да му пиша на обяд да се разберем за събота, но работата ме завъртя и така...Малко ме е яд, но пък сега знам какво търся и какво да гледам...Ще си помисля дали да не видя другия, който ми е наблизко или да изчакам малко.

Благодаря за помощта и ако случайно мернете нещо в pinkbike до към 800-850 GBP от Шотландия ще съм благодарен ако го споделите в тази тема или на лични.

Приятна вечер!
Гост123

Мнениеот Гост123 » Чет Фев 19, 2015 12:11 am

Малко започнах да спамя собствената си тема, но събота отивам да видя този байк

http://www.pinkbike.com/photo/11807127/

Цвета не ме кефи особено, но пък ми изглежда добра сглобка и рамката мой размер.

Ще го пробвам събота да видим как е :)
Гост123

Мнениеот bio » Чет Фев 19, 2015 10:55 am

Orange не съм карал, но се славят като много култова английска марка (ръчна изработка, перфектна геометрия и т.н.) само рамката нова е двойно повече от 700 паунда.
Това подбиване на лагерното легло не е много добро.
Hayes Stroker мисля, че имаха проблем с чести течове (поне аз съм останал с такива впечатления от коментарите на един приятел) още повече, че вероятно са на годинки спирачките.
...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот uBaH » Чет Фев 19, 2015 11:45 am

В допълнение на казаното от bio, бих добавил и това, че челото на тази рамка е за нормални 1 1/8" външни чашки. Напоследък оставам с впечатлението, че вилки с 1 1/8" стержен (т.е. не tapered) се произвеждат все по-малко. В тази връзка, ако поради някаква причина, на по-късен етап, решиш да смениш това Marzocchi 55 WC с нещо по-ново, може да имаш проблем с избора.

Ако челото беше поне за полу-интегрирани чашки, можеше да се монтира вилка с tapered стержен посредством по-специфична долна чашка :beer:
Аватар
uBaH

Мнениеот hitar_potar » Чет Фев 19, 2015 1:57 pm

bio написа:Orange не съм карал, но се славят като много култова английска марка (ръчна изработка, перфектна геометрия и т.н.) само рамката нова е двойно повече от 700 паунда.
Това подбиване на лагерното легло не е много добро.
Hayes Stroker мисля, че имаха проблем с чести течове (поне аз съм останал с такива впечатления от коментарите на един приятел) още повече, че вероятно са на годинки спирачките.
...

До въпросния екземпляр е, Строукър не се славят като течащи. Аз карам Ейс модела вече над 2 години и нямам проблеми - 2 блийдвания досега и мноооого печене на задната спирачка особено, супер са си. :)
Ориндж е харесвана английска марка, само не знам какво й харесват толкова с това сингъл-пивот окачване..... :dontknow:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Гост123 » Вто Фев 24, 2015 10:36 pm

Събота взех лилавия оранжев. Колелцето е брутално и много запазено.Следваща спирка:

http://7stanesmountainbiking.com/Glentr ... nerleithen

Благодаря на всички, които отделиха време и помогнаха със съвет.

Поздрави,

К
Гост123

Мнениеот Nocturne » Сря Фев 25, 2015 2:47 pm

Честито, да си го караш с кеф :)
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Назад към All Mountain/Ендуро продукти