Допитване за wide narrow плоча

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Допитване за wide narrow плоча

Мнениеот saibo » Съб Юни 27, 2015 8:28 pm

Здравейте,
от известно време подготвям един проект за ам/ендуро/фрийрайд употреба, рамката е Rocky Mountain Slayer SS 350 http://www.pinkbike.com/product/rocky-mountain/Slayer-SS-350/
Предвид това, че се очертава да не е много леко, а и обичам опростените неща. Въпреки, че вече се снабдих с добър водач MRP обмислям да го пропусна и да монтирам само wide narrow плоча. Fire Eye предполагам, заради по-добрата цена срямо подобни на RaceFace. Ще се кара със заден дерайльор Sram X5, 9 скорости, късо рамо и касета 11-34.
- Познати ме посъветваха, че не сработват добре с 9 скорости и искам да се допитам и до вас, имате ли преки впечетления спрямо подобна конфигурация?
- Мога ли да оставя гола незащитена плочата без башгард/тако? Забелязах вече доста се карат така, а ме учудва не стават ли проблеми.
- С колко зъба ще е най-добре да е плочата 36/34/32 според вас? За момента и аз не знам как ще го карам, но сигурно ще си има въртене.
- Четох добри отзиви за тези пласмасови водачи на Exustar http://cycling.exustar.com/index.php/products/categories/accessories/chain-guide/e-ccg20-detail Не качват тегло и мисля да сложа един такъв за по-сигурно, ставало и по-безшумно. Как ви се струва идеята или мога и тях да пропусна?
Извинете ме ако някои от въпросите ми не е много на място, но нямам много опит с планинските велосипеди? :beer:
saibo

Рейтинг: 1200

Re: Допитване за wide narrow плоча

Мнениеот moridinbg » Нед Юни 28, 2015 2:03 am

Имаш ли уши за водач на рамката? Ако нямаш и слагаш водач, който се стяга на средното, доста се измества плочата и при 1х на най-голям венец отзад веригата става мн диагонална. Скоро махах такъв водач точно заради това и го смених с един дерайльор без жило, фиксиран с болтовете да е на позиция точно като за водач.
Няма какво да не й сработва плочата на 1х9. Днес сложих една плоча Hope на 9 скорости и заспа.
При първа възможност сменяй дерайльора с Х7 или Х9 късо рамо. Пружината му е супер мека и веригата много се размята.
32 зъба според мен ще дойдат малко, аз заложих на 34.
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Мнениеот windv » Нед Юни 28, 2015 9:12 am

Здрасти,
като начало можеш да прегледаш ей тая тема, където има 20 страници умнотии на тая тема
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=144314

Аз карам с такава плоча и е най-офертаджийската , която съм намерил: On one ringmaster

Карам си с въртене и плоча 32 отпред, и касета 11-40 отзад. Преди беше 11-36 и ако сложа повече от 32 отпред, няма да мога да стигна далеч.

Без никакъв водач веригата ще ти пада от тая предна плоча, особено като не е шимански обтегача, че срамските по мое наблюдение са по-хлабави.
Едно такова висящо водаче като показаното, или самоделка като тези които ще видиш в темата са много полезно нещо, но веригата ми е падала по стълбища и DH трасета. Случва се от горната страна на предната плоча и пада навътре към рамката, понеже отвън има башгард. Не пада цялата верига , а само от няколко зъба и ако не я видиш и завъртиш напред, ще слезе цялата. Така си изградих навик след като мина по някоя зверщина, където много се сгъва окачването, да завъртя половин оборот назад , превантивно щото в повечето време няма как да погледнеш надолу. За да се избегне това ората слагат само такъв водач отгоре, но вече е личен избор...

Успех!
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Рейтинг: 2000

Мнениеот saibo » Нед Юни 28, 2015 9:36 pm

Благодаря за съветите, четох и посочената тема, но повече се обърках.
При това положение си оставам с обикновената плоча 36 зъба, MRP водача и башгарда, които така и така си имам. Ще покарам така докато потроша X5 дерайльор. Ще събера преки впечатления, колко ще катеря и колко ще се спускам.Тогава ще му мисля какви точно предавки ще са ми нужни и как да oлекотя цялото колело.
За сегашния ми водач пропуснах да уточня, на стандарт ISCG-05, не е към оста и няма да съсдава проблеми.
saibo

Рейтинг: 1200

Мнениеот thechosen » Пон Юни 29, 2015 8:09 am

Привет

Аз съм с 1х9 - RaceFace NW 30Т плоча и 11-34 касета, Sram X9 дълго рамо.
Много съм доволен от преминаването на 1х9 и до сега имам само 2 падания на веригата и то при въртене на зад след преминаване през голямо препятствие.
Всички скорости си работят добре, веригата подскача при рошав терен, но доста по млако от преди.
Нямам водач или баш, плочата си задържа веригата достатъчно добре поне за сега и нямам поражения по нея.
За размера на плочата всеки си решава според карането и възможностите. За мен беше по-важно да имам лека предавка за нагоре а не ми се инвестираше в допълнителен венец за касетата за това избрах 30Т. Преди това няколко карания умишлено въртях само на средния венец за да видя дали ще ми е добре за нагоре. Та може да пробваш с наличната ти плоча и да прецениш дали ти е добре или трябва да добавяш или да вадиш зъби.
thechosen

Рейтинг: 1895

Назад към All Mountain/Ендуро продукти