Избор на вилка

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на вилка

Мнениеот marto_bikeara » Съб Сеп 12, 2015 2:00 pm

Добър ден!
Дойде време да сменя вилката си,която е rock shox domain r.Реших да я сменя за нещо по-леко,по-работещо и с повече настройки.Карането ми е предимно ендуро,като от време на време ходя на трасета за спускане,но рядко.Вилката трябва да е 170 или 180 мм и 26 цола.Устройва ме както tapered стрежен,така и 1/1 8.
За момента съм се спрял на rock shox lyrik rc2 dh solo air,но огледах и marzocchi 55 rc3 evo ti.За 55-ците ме притеснява евентуалното намиране на части за в бъдеще,затова реших да се допитам до вас коя вилка да избера.Бюджета е около 1000 лв,приемам и други предложения :beer: .
Благодаря предварително!
marto_bikeara

Рейтинг: 1225

Re: Избор на вилка

Мнениеот hri_100 » Съб Сеп 12, 2015 3:15 pm

Здравей,

Дълго време бях в абсолютно същата дилема и опитът ми е следният

бях си купил нови 55ци EVO3 Ti (170 мм ход) и установих че са твърде прогресивни за лек ездач като мен (72кг.)
Дори и с напълно спаднат въздух в десният ботуш, сагът беше около 5% и не можех да изпълня хода на вилката до край по никакъв начин - оставаше около 1/4
Карах я една година- минах през няколко сервиза защото си мислех че с вилката нещо не е наред, пробвахме различни неща, но явно просто така си работят

Сега карам X- Fusion Vengeance HLR COIL и поне за мен съм убеден че това е най- добрият вариант - особено след като сложих меката пружина.
Наистина добре работеща вилка с всички необходими настройки.
За поддръжка също не е трудна.
На старо масово се намира варианта само с ребаунд настройка, който е и на добра цена, но при него има някакъв въздушен патрон, който ми е малко странен- не е свързан с компресията

Имах възможност да пробвам и въздушната версия на Vengeance, но като че ли не беше така отзивчива.

Предполагам ще се включат хора да похвалят и ПАЙКа , но за там не мога да кажа.
Там ограничението е че е с 15мм ос - предполагам че търсиш с 20мм?
hri_100

Рейтинг: 1200

Мнениеот moridinbg » Съб Сеп 12, 2015 8:12 pm

170-180мм - Fox Van RC2. В http://bikemarkt.mtb-news.de се появяват периодично на 400-500 евро. В Пинкбайк също има, но там обикновено излизат малко по-скъпо.
Ребаунд (18 степени), бърза и бавна компресия (по 24 степени).
Изключителна отзивчивост на малки неравности, попива много добре големи избомбвания. Доста кораво шаси.

Lyric RC2 DH идва малко по-евтина - 350-400 евро. От такава имам твърде малко впечатления, но ванът ми се вижда малко по-мазен, особено по дреболиите. Вероятно заради пружината.
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Мнениеот marto_bikeara » Нед Сеп 13, 2015 11:00 am

За 55-ците,ако наистина не е имало някакъв проблем,значи отпадат,защото аз съм 4-5 кг по-тежък от теб и предполагам,че проблема ще се появи и при мен.Vengeance ми изглежда много добре,чел съм позитивни мнения и за въздушната версия с hlr,която евентуално бих избрал,но ме притеснява нещо друго.Чел съм,че с времето започвала да припуква от снадката между короната и стешъните.Дали този проблем е оправен при новите модели ?
Принципно в момента съм с 20-ка ос,но като гледам как се развиват нещата в ендурото,значи и 15-ка е достатъчна.Предполагам има някакви преходници от 20 към 15,за да не сменявам главината,та това не е болка за умираме.
Хвърлил съм око и на fox van rc2,но първо трябва да реша,нова или втова употреба и също въздух срещу пружина.За момента клоня към нова и въздух,за втора употреба от чужбина имам притеснения,дали няма да има някакви проблеми.
Бих се радвал да чуя още мнения :beer: .
marto_bikeara

Мнениеот moridinbg » Нед Сеп 13, 2015 11:37 am

байкмаркета си има сериозна система с feedback и отзиви. Харесваш си някой с 99-100% позитивен и поне 10-15 продажби и си сигурен.
Пружината е 250гр повече от въздуха, но е доста по-отзивчива. Въздушната пружина, колкото и да е добра, има поне 3-4 уплътнения, които имат триене и намаляват чувствителността. Пружината е... просто пружина.

Ако търсиш нова, фоксът директно отпада - 1000 евра.
Аватар
moridinbg

Мнениеот marto_bikeara » Нед Сеп 13, 2015 11:48 pm

Мерси за разяснението относно bikemarkt :beer: .За момента харесах един van 36 rc2,писах на продавача и ще видим.Ще се поразтърся за още вилки втора употреба от там.Вече не се притеснявам толкова,за евентуални проблеми,единствено остава да реша въздух срещу пружина.Мернах и няколко fox float rc2 на добра цена,но ще трябва да помисля какво искам,по-лека вилка или по-отзивчива. :beer: .
marto_bikeara

Мнениеот hitar_potar » Нед Сеп 13, 2015 11:56 pm

hri_100 написа:Здравей,

Дълго време бях в абсолютно същата дилема и опитът ми е следният

бях си купил нови 55ци EVO3 Ti (170 мм ход) и установих че са твърде прогресивни за лек ездач като мен (72кг.)
Дори и с напълно спаднат въздух в десният ботуш, сагът беше около 5% и не можех да изпълня хода на вилката до край по никакъв начин - оставаше около 1/4

Ъъъъъ, 5% саг са признак за прекалено твърда пружина, не за прекалена прогресия. Проблема се решава с по-мека пружина във вилката или по-рекичко масло, въпреки че с тая опция се променят и други характеристики на вилката...
Относно дилемата на автора - Пайк, 36, Маток, титаниеви 55, Венджънс. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот hri_100 » Пон Сеп 14, 2015 11:56 am

Здрасти - Да явно пружината беше твърда, но все пак въздушният патрон за компресия беше разграфен с налягане за хора от 55кг. нагоре (за каквито беше предназначена и вилката). А реално се получава така, че пружината (титаниева) е твърда дори за хора по 70 кг. при никакво налягане на въздуха. Може би при по- тежки хора отзивите да са различни. А иначе различни (по- меки) пружини не намерих да се предлагат някъде
hri_100

Рейтинг: 1200

Мнениеот Jacket » Пон Сеп 14, 2015 9:37 pm

След около седмица-две ще продавам моя Lyrik RLR. Вилката е къстъм изпълнение за Scott и се води със 180mm ход (макар че според мен си е 170). Пружината е 2-step air, оригиналната хидравлика е Mission Control rebound + Motion Control компресия. Аз съм я ъпгрейднал до Mission Control компресия (без flood gate, взех я от тук) и на практика в момента е аналогична на RC2 DH. Вилката има козметични забележки, включително няколко охлузвания по стеншъните, които нямат ръбове и не оказват влияние на работата, нито предизвикват течове. Има и някои други дребни забележки, но заради това цената ще бъде разумна. Снимка: http://i.imgur.com/FB5BqlE.jpg. Пиши ми на ЛС ако имаш интерес.
Аватар
Jacket

Мнениеот marto_bikeara » Пон Сеп 14, 2015 10:08 pm

Мерси за предложението,но за момента съм пас.Ще изчакам малко докато изпадне някой fox van rc2 kashima или float също rc2 с kashima.Поне за момента съм на такава вълна.Ще пиша какво съм направил.
:beer:
marto_bikeara

Назад към All Mountain/Ендуро продукти