Sigma BC 2006 MHR - Заслужава ли си?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Sigma BC 2006 MHR - Заслужава ли си?

Мнениеот EmZo » Съб Мар 08, 2008 1:00 am

Значи положението е следното - от доста време, желая да се сдобия с нещо което мери надморската височина. Напоследък имам желание и за пулсомер. Въпреки, че не съм фен на системата 2 в 1, ми се ще да намаля максимално броя на устройствата, закачени по мен и велосипеда. Видях, че този велокомпютър съчетава всичко от което се нуждая в едно, без излишни неща. Прегледах тази тема, но в нея нещата се завъртяха около GPS и смятам, че за момента нямам нужда от подобно нещо, при многократно по-голямата цена.

Понеже цената изглежда доста приятна, въпроса ми е заслужава ли си? Моето единствено съображение е, че не съм много привърженик на безжичните велокомпютри на базата на личен опит, но този уж е с по-нова технология на предаване на сигнала.

Другата опция е, часовник TCM, с всички функции на сигмата + каданс. Цената е умопомрачаваща - 70лв. Един познат кара от скоро подобен и според него, устроството работи добре, с леки отклонения при показателите за надморската височина, а до колкото знам това е нормално за повечето подобни устройства, които не са GPS.

За сега съм се ориентирал към Sigma-та +овете при нея са, че е едно цяло устройство със скоростомера, по-голям дисплей, показващ повече информаци, а и все пак Sigma е по-реномирана марка от TCM.

+овете при ТСМ-а са цената и повечето функции. Разликата от 60лв. за момента не ме притеснява, с оглед разликата в +овете на двете устройства.
Изображение
Аватар
EmZo

Рейтинг: 2000

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Съб Мар 08, 2008 9:05 pm

Здравей Емо.Всичко има и плюсове има и минуси.Както сам казваш само GPS мери точно ,а другите чудеса мерят надморската височина на база на атмосверно налягане,а то е променливо.Предлагам ти да избереш SIGMA.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот outfaced » Съб Мар 08, 2008 9:25 pm

сигмата си е екстра, какво те притеснява, че е безжична :dunno:

и темата май е за общи ;)
Аватар
outfaced

Мнениеот vaniopi4a » Съб Мар 08, 2008 10:09 pm

Прецени дали ще са ти нужни всичките екстри, който това апаратче има, защото можеш да си земеш такова само с тези функции, които ще ти трябват иначе можеш да решиш, че си се прецакал с тези пари, които си дал за покупката. Иначе за Сигма съм чувал много добри отзиви.
Me & [url=http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5388222]My
[/url]Bike
Аватар
vaniopi4a

Рейтинг: 982

Мнениеот CyberOto » Пон Мар 10, 2008 9:18 am

От 2 седмици съм с този модел и съм доволен от него.

Малко по особоенно е с пулсомера - ако се поизправиш на седалката чат пат спира да предава сигналите заради разстоянието и му трябват десетина секунди докато пак се свърже и започне да отчита на дисплея.

А иначе е дигитално кодирането на сигналите от скоростомера към дисплея. Има ограничение само за разстоянието между двата и ъгъла на видимост. Но за това си има описание в книжката (която има и глава на Български).
Аватар
CyberOto

Рейтинг: 1205

Мнениеот тучо чучо » Пон Мар 10, 2008 6:51 pm

Доста прилична машинка е Сигмата.
Бих искал да предупредя собствениците на този модел да не разчитат много на ластика, с който се монтира стойката към кормилото, особено при каране/падане в дебел сняг над Княжево. :crap: ;) За предпочитане е да се използват свински опашки с подходящ размер.
Аватар
тучо чучо

Мнениеот EmZo » Пон Мар 10, 2008 10:33 pm

outfaced написа:...какво те притеснява, че е безжична...

Личен опит. Едно VDO C15+ wirless събира прах вкъщи. Наблюдения върху безжична сигма на един приятел (която също събира прах у тях).

+

Benji Hanson (mtbr) написа:If you have high-powered bike lights beware! Now, I realize this isn't really a problem with the BC200MHR DTS, but I have tried three different LED lighting systems, the last from Blackburn (x6 system) and if you turn the lights on, you lose your wireless signals due to interference. I contacted Sigma about the problem.
...

I also get random interference while riding through town, which causes the speed reading to occasionally drop to 0, and causes you to lose a few miles on a long ride.

Sigma Sport написа:Hi Ben,
Yes, this is a problem! Unfortunately most of the newer high power lightsdo interfere with all wireless computers. Your best bet is to get the computer as far away from the lights as possible. If you aren't looking at the computer while you are riding (at night) I would move the mount to the top tube, that way you get the information, but the lights are as far away as possible. Moving the lights out in front of the bars will help as well. You might be able to get away with moving the lights forward and putting the computer as far left as possible. Other than that, we are all waiting for a light system with less interference! Sigma will have lights available that will not interfere with our wireless computers in the near future! Sorry I don't have a better answer

CyberOto написа:Mалко по особоенно е с пулсомера - ако се поизправиш на седалката чат пат спира да предава сигналите заради разстоянието и му трябват десетина секунди докато пак се свърже и започне да отчита на дисплея.

Благодаря на отзовалите се. Ще видим какво ще излезе в крайна сметка.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот nicky bike » Пон Мар 10, 2008 10:55 pm

Купи си GPS не мисля ,че ти трябва да мериш надморската височина около сл. бряг
Един глас за GPS - са

Това ми е болната тема в момента.
:offtopic: ако ти Емо ми редложиш нещо като идея?
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот LandShark » Вто Мар 11, 2008 3:31 pm

Аз имам такъв Sigma от септември 2007г. С него имам малко над 900км и 10 000м денивилация (по неговите показания). Като цяло съм доволен. Допълнителни коментари:

- Наистина от време на време (най-вече като минаваш покрай високоволтови далекопроводи, а и в градска среда на места) за момент губи връзката между датчика за скоростта и дисплея. При което моментната скорост става 0км/ч. Забелязах че все пак предавателя на датчика има някакъв буфер, който позволява ако прекъсването във връзката не е много продължително, по-късно наваксва с дистанцията (която при възстановяване на връзката изведнъж скача с до 200-300м).

- При мен когато беше студено (температури около 0*С) специално датчика за скоростта така и не се свързваше, и на дисплея скорост така и не виждах. Отдавах го на това че в студа батериите си променят качестватата и може би не му достига ток. Тук може би е момента да спомена че още като го монтирах имах проблем да спазя исканото по инструкции максимално разстояние между предавателя на вилката и дисплея на скоростомера. Мисля че искаха макс 45см (а колелото ми е Drag Ontario TE рамка L (мисля че беше е 18")). Това изискване е съчетано с искането между самия датчик и магнита дето се закрепя на спицата разстоянието да е макс 1см, и отделно датчика да е задължително от лявата страна на вилката (заради пулсомера) - а от тази страна е и дисковата спирачка на Онтариото, така че спиците идват малко по-далеч (но пък предавателя може да се постави под ъгъл, така че единия му край да влезе навътре - по-близо към спиците). Та през зимата понеже страшно ме дразнеше че в студ не отчита качих датчика макс нагоре по вилката да е по-близо до приемника, но и това не помогна. Така че в студено време - поне при мен скоросттомера не работеше.

- Пулсомера - с него никога не съм имал прекъсвания, почти никога не е губил връзката си с приемника на дисплея. Определено го намирам за много полезен.

- Барометрични висомер - наистина не е съвсем точен. Иска периодично да му се настройва актуалната надморска височина. Ако нямаш GPS това не е лесна задача. И все пак за мен това дава добра оценка за денивилацията която си преодолял на едно каране. Но не може да се разчита на прибора да установи каква е в текущата надморска височина.

- Допълнителен добра възможност на този измервателен инструмент е възможността да го използваш и в режим "hike" (т.е. при пешеходни преходи), когато работи основно пулсомера и висотомера. Отново важи забележката че отчитането на надморската височина е относително, повече работи това да видиш каква разлика (денивелация) си преодолял.

Може би наистина в GPS-а е истината, но аз все още нямам опит с такъв.
Аватар
LandShark

Мнениеот muvo » Сря Мар 12, 2008 7:57 pm

И аз имам въпросния велокомпютър, засега съм доволен.
Разбира се натъкнах се на някои проблеми:
- когато го ползвам в планината (през зимата) когато стане по-мразовито, определено батериите доста отслабват и често устройството става неизползваемо. Е, няма проблем ако го приберете на топло в някой джоб, но моята идея беше да ми е винаги под око, тъй като го ползвам за хронометър, когато катеря и все пак от Сигма спорт твърдят, че до -10 не би трябвало да има никакви проблеми...
- малко дразнещо е, че ако не си носите датчика за пулса (това е един гръден колан), общо взето не можете да ползвате компютъра като висотомер; това пак го забелязах в планината, тъй като просто изпада в стенд бай, затова ако искате да показва актуална височина, трябва винаги да сте с пулсомера - това в хайкинг режима, иначе когато си е в ролята на велокомпютър проблем в това отношение няма.
- за прецизността на измерване на височината - надмина очакванията ми, трябва да си призная. Стига да не настъпи много рязка промяна на времето (атмосферното налягане), устройството се справя добре. Най-малката разлика в реалната височина досега ми е била 10м (от Лозенец до Черни връх), което си е нищо за 1700 м денивелация, обикновено разликата е под 30мнв. Мен ме устройва, разбира се ако стане нещо, калибровам при първото познато място.
- засега нямам достатъчно наблюдения как се справя като велокомпютър, ползвам за бекъп един Кетай за всеки случай. Сигмата има доста повече фини настройки и накрая успях да я приравня с кетая, сега на 100 км разстояние не се получават разлики между двата повече от 20-30 метра, които идват най-вече при спиранията.. Сигмата зацепва по-бавно, нали е безжична и макар че има буфер, оттам се губи малко. Има и леки разлики в показателите за средна скорост, малко странно за мен, но от Сигма спорт са решили да закръгляват тези данни на 0.5 км/ч, докато Кетай просто отчита до десета.
Аватар
muvo

Рейтинг: 1296

Назад към All Mountain/Ендуро продукти