Есенно/зимни гуми

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Есенно/зимни гуми

Мнениеот Antares » Пон Окт 19, 2009 10:34 am

Последното ми каране с Невъргала (nevegal), свързано с обилни количества кал си беше "танц със саби" и никаква стабилност - става ясно, че е време за смяна на гумите. Доколкото мога да говоря за стил - то си е мааалко по-аграрно ХС. В момента съм с поизяден Невегал отпред и сравнително нов ХайРолер отзад.
Ще ми се да взема хубава и стабилна на кал и сняг предна гума. Приоритет ми е устойчивостта в завоите. Предвидения бюджет е педесетина (~50) лева, но не ми се ще да го надхвърлям с много. По-добре ще е да е нещо от продуктовата гама на Кенда, защото са по-лесно достъпни в Пловдив (уж). Но съм отворен за предложения и за другите марки. Належащата покупка е предната гума.
Бих се радвал да споделите идеЙ и за задна, ако не на този - може би на следващия месец ще взема и задна.

Идеите ми са, доколкото мога - да карам и зимата. Наясно съм, че в пудра карането е по-скоро абсурд, че за лед трябва гума с шипове, такава още не мисля да си правя. Искам гуми, с които да мога що-годе да карам из поотъпкан сняг(киша) и кал. Чакам предложения и благодаря предварително :]
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Re: Есенно/зимни гуми

Мнениеот EmZo » Пон Окт 19, 2009 3:47 pm

Antares написа: Искам гуми, с които да мога що-годе да карам из поотъпкан сняг(киша) и кал.

http://www.schwalbetires.com/node/1359

http://www.mtbr.com/cat/tires-and-wheel ... 51crx.aspx

Аз миналата зима карах с Black Shark Mud Snake Skin 2,25, Gooey Gluey смес. Изключително доволен. На поотъпкан сняг няма мърдане. Изключително предвидима в завой и дори спира доста добре и се самопочиства изключително добре. Бутоните са меки и разтегливи, като от дъвка турбо. :eyebrow: По-предишния сезон съм се пускал на нашата писта точно с невъргали и сега с Black Shark-a имаше голяма разлика. На добре отъпкана писта се усеща доста добра стабилност. Лошото е, че с точно тази смес гуамта наистина е специфично насочена само за мека кал и сняг, ако се кара на асфалт и твърди настилки не и действа никак здравословно. Но аз още си я пазя и като падне големия сняг я слагам веднага. Малко е скъпичка, в този си вариант беше около 75 лева за брой но има и по евтини с по-твърда смес, също и по тънък борд без snake skin, но това не играе съществена роля при карането на сняг:

http://screambikes.eu/schwalbe-black-shark-mud-2-1.html
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот FREERIDE RIDER » Вто Окт 20, 2009 9:50 pm

Щом става дума за кал и сняг , това е едно найстина доказано решение : http://www.ridespot.net/product_info.ph ... 8b48ebd5cb Идеално се вписва в бюджета ти ,даже ще останат пари за бира . :beer:
Аватар
FREERIDE RIDER

Рейтинг: 1127

Мнениеот taurus13 » Сря Окт 28, 2009 9:25 am

FREERIDE RIDER написа:Щом става дума за кал и сняг , това е едно найстина доказано решение : http://www.ridespot.net/product_info.ph ... 8b48ebd5cb Идеално се вписва в бюджета ти ,даже ще останат пари за бира . :beer:

Не съм карал тази гума, но мисля, че ще има високо съпротивление на търкаляне. Ако е само за спускане по сняг и кал става.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот outfaced » Сря Окт 28, 2009 10:12 am

Ти сигурен ли си, че искаш да сложиш 1,2кг. гума ?!?!?!
То ако е така и навегал-а го има изцяло в меката смеска и ще получиш каквото търсиш. Но ще видиш зор при въретенето нагоре ;)
А да взимаш профилирана гума за кал съвсем не ми се вижда разумно (става дума за Wet Scream).
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Stancho » Сря Окт 28, 2009 11:07 am

Попринцип в такова време, когато е кално, но не за Wet Scream, High Roller 40/42А върши добра работа. Имам малък опит с 60А като задна и не се задръства с кал чак толкова лесно. Пък и по клипчета ако сте забелязали много англичани карат с High Roller. Но тя е само за времето когато е леко кално... За есента универсална гума трудно ще намериш. Моя съвет е да е по - мека като материал, със средна гъстота на грайфера (Diesel на Continental примерно много лесно се пълни между грайферите) и една резервна предна гума за дълбока кал и сняг. ;)
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот sailman » Сря Окт 28, 2009 11:14 am

Наскоро бях изправен пред същата чуденка и се оборудвах с Continental Vertical 2.30 Pro, по съвет на известни на обществото Родопски алигатори (лицето Пенев) имащи сериозен опит с въпросната гума. Карането ми е доста подобно на туй, дето го описва Antares.
Все още съществени отзиви не мога да дам, но на "първо четене" доволно добре се търкалят, сцепление също не им липсва (това, като усещане само, да не се счита за сериозно мнение). Не съм ги карал достатъчно още, обаче. Отзивите в чуждите сайтове са много обнадеждаващи.
Реално мнение нека примерно тучо чучо да изкаже (ако иска ;) ) и той май е потъркалял доволно с въпросните гуми, а сигур има и други...
@ Antares - мисля си, обаче, дали не е добре да смениш и задната, щото понякога много лошо може да те подведе липсата на сцепление отзад, особено на неустойчиви повърхности. (туй при спущане, да не говорим за катерене...)
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Окт 28, 2009 11:34 am

Карам Continental Vertical 2.30 вече втори сезон. На кално и мокро време са перфектни - чистят се отлично при скорост над десетина км/ч и имат много добро сцепление. Единствено обраха калта покрай Ярема на обиколката на Витоша, но за там сякаш няма гума, която да не блокира в рамката или вилката.

Карал съм ги на сняг във Витоша 2-3 пъти. Ако не е добре отъпкан превъртат много лесно при въртене. Надолу е доста забавно и се държат прилично : - ) На лед се върти доста лесно с тях, като разбираемо при спускане не могат да спрат или да завият върху лед.

Износват се бързо върху асфалт. Аз ги карам през всички сезони и съм много доволен от тях. Губят сцепление върху сух, прашен или чакълест терен.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Antares » Сря Окт 28, 2009 11:57 am

Благодаря за мненията!

Добре, за сега по отзиви - везните накланят към Vertical. Миналата зима карах със Surвафъл (survival) като предна и бях доволен, но ми се ще нещо по-добро. Иначе за липсата на сцепление на суха настилка е ясно. Кофтито е, че понякога ми се налага да въртя и по асвалт, обикновено при прибирането.

А предложения за задна? Пак ли Vertical?
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот veskoz » Сря Окт 28, 2009 12:46 pm

Antares написа:Vertical?

Май даже няма и да дочакам High Roller-a да замине... деб* и боклуците. MAXXIS невър евър. :(!:
Да живее Vertical. :bowdown:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот тучо чучо » Сря Окт 28, 2009 1:27 pm

Antares написа:Благодаря за мненията!

Добре, за сега по отзиви - везните накланят към Vertical. Миналата зима карах със Surвафъл (survival) като предна и бях доволен, но ми се ще нещо по-добро. Иначе за липсата на сцепление на суха настилка е ясно. Кофтито е, че понякога ми се налага да въртя и по асвалт, обикновено при прибирането.

А предложения за задна? Пак ли Vertical?

Няма какво да допълня след всички мнения за Vertical. В продължение на почти четири године карах с такива гуми, в две модификации и през всички сезони.
Две зими я карах като предна, а отзад имах Survival. Комбинацията беше отлична, докато не откъртих един от грайферите на Survival-a. След това продължих с Vertical и отзад, като намирам поведението на тази гума за абсолютно предсказуемо в сняг и кал.
Аватар
тучо чучо

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Окт 28, 2009 2:00 pm

Antares написа:... Кофтито е, че понякога ми се налага да въртя и по асвалт, обикновено при прибирането...

В случай, че ги караш предимно по черно няма нужда да се притесняваш от износването - то ще е в рамките на нормалното ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Antares » Чет Окт 29, 2009 10:15 am

Поразрових се из паяжината, малко противоречиви мнения имаше, има тук-таме някои сериозни плюнки срещу гумата, но общо взето - зле обосновани. Първото нещо, което ме притесни е, че ми се струва малко плитък грайфера. Също и прочетох немалко мнения, че лесно се задръства с кал. Другото, което по-сериозно ме притеснява - чух, че Continental криво-ляво са приключили дейността си и може би ще стане проблем намирането на тези гуми...
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот veskoz » Чет Окт 29, 2009 10:31 am

Голямо впечатление ми правеше, че движейки се по твърда настилка и минавайки в пясък, кал и общо взето мека настилка, колелото направо спира. Това говори добре за сцеплението на Vertical (направо сцепва :P ). За съжаление не мога да твърдя същото за Максис... или поне не за този, който карам в момента (Не слагам Максис под общ знаменател като цяло, тъй като съм карал само High roller!!!)
Също впечатление ми направи приплъзването на мокър камък/корен на High roller, при който Vertical e перфектен. :agree:
Единствено високата цена на Conty определено не ме кефи, но наистина си заслужава парите.
Успех с избора. :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот shepo » Чет Окт 29, 2009 12:16 pm

мога да ти кажа от личен опит една добра комбинация :D
отпред Continental Mountine King 2.4
отзад Continental Vertical pro 2.3
мисля че ще останеш доволен от гумите :agree:
Количеството интелект на планетата е константа, а населението расте...
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот despite » Чет Окт 29, 2009 1:18 pm

Antares написа:Поразрових се из паяжината, малко противоречиви мнения имаше, има тук-таме някои сериозни плюнки срещу гумата, но общо взето - зле обосновани. Първото нещо, което ме притесни е, че ми се струва малко плитък грайфера. Също и прочетох немалко мнения, че лесно се задръства с кал. Другото, което по-сериозно ме притеснява - чух, че Continental криво-ляво са приключили дейността си и може би ще стане проблем намирането на тези гуми...

Тази седмица при Нахи имаше Вертикал, така че ако си решил твърдо за гумата може да провериш там.
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Окт 29, 2009 2:15 pm

Antares

Гумата може да се задръсти с кал при ниска скорост, т.е. при катерене - зависи от калта, а и не знам дали има гума, по която да не се лепи кал при ниска скорост. По време на спускане или с над петнайсетина км/ч се чисти отлично, даже и от гадната гнусна кал покрай Ярема.

Относно височината на грайфера - не знам какви са ти разбиранията за нисък : - ) Виж я на живо, ако все още не си.

Аз карам с най-обикновения вариант отпред и отзад, който беше по 36 лв. преди две години и недостатъка, който й намирам е, че е тежичка. Определено е подходяща за сегашния сезон ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Admin » Пет Окт 30, 2009 3:30 pm

Само да вметна... Antares, тоя танц с поизтъркани Nevegal-и ли е бил?
Питам, защото знаеш, че карам един комплект от миналата година. Пробвал съм ги вече във всичко - мокро, кал, сняг, сухо, каквото се сетиш. И смея да твърдя, че не са много гумите (поне сред тези, които аз съм пробвал), които да имат толкова добро поведение при толкова разнообразни условия и терени. Известна нестабилност съм усещал само на мокри корени и камъни при завой и/или спиране, което мисля, че си важи и за всяка друга гума от не много мек материал, но определено не е имало неочаквано и неконтролируемо поведение. Според мен или гумите ти са износени (моите също вече са и тази есен на мокри камъни бяха по-нестабилни, отколкото миналата), или трябва да наблягаш повече на техниката.
Е, ако държиш, пробвай и други, но не мисля, че ще са по-добри от Nevegal-а, освен ако не са и от по-мек материал.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Antares » Пон Ное 02, 2009 10:56 am

Малко вЧЕПатления. Нахи тази седмица олекна с два вертикала и първото впечатление ми беше, че комбинацията вертикал/вертикал определено е по-въртелива от изтъркан Невегал/ХайРолър. Вчера имах шанса да ги тествам на мокър сняг, кал, дълбока кал, киша, камъни и по-суха настилка. Снега беше грубо десетина-петнайсет сантиметра и логично си имаше танци, като не внимавам (не че не ми беше кеф да дрифтя и с двете колела :D). Завоите ги взимаше учудващо добре, спрямо очакванията ми, не съм имал плъзгания в завой, но на права скоростна линия определено чувствах лека нестабилност. Oт налепите гумата наистина се чистеше доста ефективно, показателно за това беше най-мръсния задник в компанията. Първите негативи бяха свързани с размера на балона. Малък е, като за моя вкус. Второто нещо беше лошото поведение на гумата при спиране. Това определено не ми хареса. Ясно ми е, че условията далеч не бяха най-добрите и е трудно за повечето гуми да ми дадат стабилност, но тази не ми я даде. Поведението по камънак на тази гума е просто под всякаква критика. Толкова нестабилен не съм се чувствал от времето, когато карах сървафъла на сух терен. Изтъркания невегал определено се държеше по-добре по камъните. Като задна гума вертикала много ми хареса, но отпред - доста далеч е от това, което търся.

Така че спрямо тези критики, ако някой може да даде някакво предложение за предна - ще съм доволен. А настоящата... може би ще я пусна за продажба.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот shepo » Пон Ное 02, 2009 9:23 pm

отпред Continental Mountine King 2.4 :D
Количеството интелект на планетата е константа, а населението расте...
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот eMcKu » Чет Сеп 30, 2010 8:11 am

И аз си търся гуми, по същите критерии, обаче Tubeless до 2.30.
Ще ми се да пробвам нещо на Швалбе, но всяко друго предложение ще се обмисли.
Единствено държа на теглото - до 750гр.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Назад към All Mountain/Ендуро продукти