Избор на вилка за АМ за по-тежък човчец

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот MaxBass » Чет Юли 22, 2010 3:14 pm

Значи ситуацията е следната...Играя си да чета форума от няколко седмици и в един момент се и регистрирах...
Проблема е следния...Теми бол...Мнения хиляди...Но много противоричиви подяволите :) А и често се говори за продукти които ще се ползват от хора 60-80кг...
При мен ситуацията е ,че съм 90кг...За сега определям карането си като Крос-кънрти ,но това е заради слабото колело с което разполагам...ПО скоро се насочвам към АМ ,а също карам доста из града и скачам почти навсякаде...Да речем най-често 30-50см ,но от време на време се мятам и от 60-80см височини...Интересно е как незнайната ми вилка и рамка ме търпят ,но е факт....Лошото е ,че вилката ми има малко ход.... мммм колко да са...50мм ход като и двата ботуша май са пружинки(разбирайте работи глупаво)...
Искам нещо друго естествено...Лошото е ,че не мога да се орентирам кое е за мен...Четох за дурота (за версията с рибаунд)
някой ги хвалят ...Някой не....Четох за епикони...пак много противоричиво...Гледах и тора 289...Може би пък въобще да не гледам в правилна посока...
тук ми се иска да се намесят хора които спрямо това което казах вече да ми дадът съвет какво е за мен...
Ще е много добре ако няма никакви глупави,заядливи и неадекватни коментари!Виждам ,че средната възраст на потребителите е под 18 ,но ще помоля за сериозно отношение :beer: ....
Ще чакам съвети....Сега като се замисля тук в форума има и едно Рок-шок Псайло за продан...
Поздрави!
MaxBass

Рейтинг: 1180

Re: Избор на вилка за АМ за по-тежък човчец

Мнениеот hitar_potar » Чет Юли 22, 2010 3:42 pm

ммм, не си казал на каква рамка искаш да окачиш новата вилка, каквато и да е тя. също така не си казал колко пари мислиш да дадеш максимум. щом гледаш тора и епикон, все пак може да ти се предложи нещо ориентировъчно - епикон, имА го във версии със 100-120-140мм ход. предполагам, че не ти трябва дистанционното за смъкване на хода, което стои на кормилото - само тази версия е чувствително по-скъпа, останалите са по-народно насочени, левитират около 250-350лв., взависимост от екстрите. но наистина ще е хубаво да отговориш на въпросчетата по-горе. :beer:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот despite » Чет Юли 22, 2010 5:43 pm

Вземаш си въздушна вилка и си я помпиш както ти харесва за да не си играеш да сменяш пружини. Ако искаш да трошиш много пари си купуваш фокс, а ако искаш да минеш тънко - епикон.
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот MaxBass » Чет Юли 22, 2010 7:00 pm

Благодаря ви за мненията...тей като разбирам ,че не съм посочил достатъчно инфо ще го направя...
Рамката в момента която карам честно казано незнам каква е ...Взех я от приятел който не я кара...Алумин ,овърсайз ,но нищо друго незнам...Цялата рамка е николава и няма и едно написче по нея...фирмата продала колелото преди много години не помнят...Та мисля да я карам докато държи ,а след това мислех за ХТ2 ...Тук може пак да ме корегирате ако не съм на прав път...
А за парите за вилката какво да ви кажа...Парите по скоро не са толкова фактор отколкото е фактор колко пари смятам ,че си заслужава...Мисля ,че на първо време 200-300лв ...Някой ден може и повече да отделя...
Поздрави!
MaxBass

Мнениеот codename47 » Чет Юли 22, 2010 8:55 pm

MaxBass написа:...Цялата рамка е николава и няма и едно написче по нея...фирмата продала колелото преди много години не помнят...Та мисля да я карам докато държи ,а след това мислех за ХТ2 ...

да не е "Николай"?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот kapitanblood » Чет Юли 22, 2010 9:00 pm

да не е "Николай"?

Според мен,е никелова,никелирана...;)
:offtopic:
,това е заглавието... :D .
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот codename47 » Чет Юли 22, 2010 9:30 pm

:D
..
към автора: ако рамката е предназначена за 80/100мм вилка как искаш да и сложиш АМ вилка?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот THEZOGGO » Чет Юли 22, 2010 9:52 pm

despite написа:Вземаш си въздушна вилка и си я помпиш както ти харесва за да не си играеш да сменяш пружини.

Защо? Някой хора предпочитат металната пружина пред въздушната, във форума е писано доста относно разликите при двата вида пружини, включително плюсовете и минусите им. Така че, това с различните вилки е тема за голяма дискусия.

despite написа:Ако искаш да трошиш много пари си купуваш фокс, а ако искаш да минеш тънко - епикон.

Защо мислиш че купуването на Фокс е трошене на пари?

Карал съм с Фокс Ван РЛЦ 140 мм и мога да кажа че с нея съм карал много по добре нагоре и надолу, отколкото със сегашната - Сънтър Дуро ФР 160 мм.

Купуването на вилка с по-ниско тегло, с повече настройки които работят по-добре, не е трошене на пари. Възможностите които имаш с по-добрата вилка и местата където можеш да караш се увеличават.

codename47 написа::D
..
към автора: ако рамката е предназначена за 80/100мм вилка как искаш да и сложиш АМ вилка?

А ако рамката е за 130 мм вилка. Разбира се тук само си гадаем и разтегляме локуми както се казва, но ако рамката му е за 130 мм вилка, няма проблем да се кара и с 140 мм, аз лично не давам гаранция, но има хора от форума които карат рамка за 130 мм ход на вилката, с вилка - 140 мм, освен това колегата с ник нейм - kojota кара Спринт Аполон с 140-ката, а е към 100 кг както той сам каза на последното каране на Локорско.

Иначе на рамка за 80/100 мм вилка може и 300 мм да сложиш, физически е възможно, само че незнаш след колко метра ще я сцепиш.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот codename47 » Чет Юли 22, 2010 10:02 pm

MaxBass написа:....Парите по скоро не са толкова фактор отколкото е фактор колко пари смятам ,че си заслужава..

:uhh: това не мога да си го разтълкувам....
Аватар
codename47

Мнениеот acidrain » Чет Юли 22, 2010 10:30 pm

Не му е влезнала "крастата" достатъчно под кожата.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот THEZOGGO » Чет Юли 22, 2010 10:32 pm

Предполагам че има достатачно пари за някой Рок Шокс Лирик или за Фокс Талас РЦ2, но незнае дали си заслужава да дава толкова пари за вилка, а неговото незнание е решаващия фактор. Тоест трябва да попречете форума откъм теми за вилки, да събере информация относно сумата която може да даде и съответно дали си заслужава да бъде дадена тази сума.
acidrain написа:Не му е влезнала "крастата" достатъчно под кожата.

А, ето това е много, ама много вярно нещо.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Re: Избор на вилка за АМ за по-тежък човечец

Мнениеот MaxBass » Пет Юли 23, 2010 12:19 am

Извинявам се за правописните грешки , които съм допуснал...За съжаление писах от едно малко лаптопче , което ми взима акъла направо с малките си глупави копченца....
Правилно сте разбрали рамката е никелова (като покритие) и нищо повече не знам за нея...Челото не ми изглежда много здраво и всъщност обмислям подсилвания точно на челото и други ключови места...
За вилката също сте разбрали прекрасно...Парите като фактор не са проблем, но не съм навлязъл толкова навътре...А предвид другите ми две адски скъпи хобита не знам и дали искам да се хващам и тук на хорото...
И не на последно място...Не мога да намеря бутон , с който да си коригирам предните мнения и заглавието също...Защото така още с първите си две мнения правя грешно впечатление ...
MaxBass

Мнениеот hitar_potar » Пет Юли 23, 2010 1:52 am

бутона за коригиране на мненията ти е активен само през първия 1 час от публикуването на мнението ти... след това остава в историята непроменено. :D
колкото до въпроса с вилките: по-нагоре стана дума за трошене на пари, стане ли дума за фокс. лично мнение - на който му се занимава, да си ги купува тия вилки. струват много, бачкат хубаво, ама не чак толкова хубаво, че да струват една камара пари повече от преките си конкуренти, а за сервиза да не говорим - тъкмо вчера ми обясняваше механика на "Димибайк" как е отворил един фокс 36 талас R - е па сложна е вилката. и други хора са се оплаквали, че фокс са си сложнички. особено пък за човек, който не е лапнал достатъчно по маунтийн-байковете, купуването на фокс си е чисто трошене на пари.
сънтър епикон в случая ми се вижда идеалното решение - някоя от версийките, която позволява да се кара и като 120мм, и като 140мм. просто ще заспи според мен на тази рамка, а после и на един евентуален рам хт2. което пък ме подсеща - ако не е проблем за теб (автора), можеш да качиш 1 снимка на байка си в сегашното му състояние, да добием простичка представа с какво разполагаш. :beer:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот teodorchy_sofia » Пет Юли 23, 2010 8:00 am

Щракни една снимка на рамката да я видим. Възможно е да няма смисъл да наливаш пари в нея, а пък да й правиш подсилки... Може би е по-добре да вземеш и рамка с вилката, разбира се, ако имаш възможност.
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот MaxBass » Пет Юли 23, 2010 9:05 am

Добре надявам се до довечера да имам възможност да кача снимки. :agree:
MaxBass

Мнениеот despite » Пет Юли 23, 2010 11:02 am

MaxBass написа:Благодаря ви за мненията...тей като разбирам ,че не съм посочил достатъчно инфо ще го направя...
Рамката в момента която карам честно казано незнам каква е ...Взех я от приятел който не я кара...Алумин ,овърсайз ,но нищо друго незнам...Цялата рамка е николава и няма и едно написче по нея...фирмата продала колелото преди много години не помнят...Та мисля да я карам докато държи ,а след това мислех за ХТ2 ...Тук може пак да ме корегирате ако не съм на прав път...
А за парите за вилката какво да ви кажа...Парите по скоро не са толкова фактор отколкото е фактор колко пари смятам ,че си заслужава...Мисля ,че на първо време 200-300лв ...Някой ден може и повече да отделя...
Поздрави!

За 200-300 лв, както вече писаха и други - Епикон. http://www.sportdelivery.com/catalog/pr ... cts_id=783
despite

Мнениеот novice » Пет Юли 23, 2010 8:22 pm

Ама не препоръчвайте на човека вилки без 20мм ос, като е тежък! Да си сложи едно вилка с 20мм ос, да няма притеснения, че като сложи хубава предна спирачка и ще я разлуфти тази вилка!
Иначе по темата. Много хора изпискаха от новите Цоки-та след 2006-та 7-ма, че им паднало качеството, затова ако ще се помпа и ще е цоки - старичка и запазена. Ако не, Фокс или Рок шокс. Ако си вземеш Пайк от форума имам една твръда пружина за теб! :beer:
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот kojota » Пет Юли 23, 2010 9:27 pm

Моето мнение е да си търсиш пружинна вилка , от няколко месеца карам въздушно марзочи 44 тст2 , ами като я напомпам като за мойте кг ми е твърда някак си - като я спадна пък намалява хода.Незнам дали аз немога да я настроя но изводите са ми , че за тежки карачи ( аз съм 95 кг ) не е удачен избор въздушната вилка .
Аватар
kojota

Рейтинг: 1645

Мнениеот Ozzie » Пет Юли 23, 2010 10:13 pm

kojota написа:...като я напомпам като за мойте кг ми е твърда някак си - като я спадна пък намалява хода.

тогава просто я напомпай до постигане на желания (препоръчителния) SAG
:agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот despite » Съб Юли 24, 2010 10:26 am

novice написа:Ама не препоръчвайте на човека вилки без 20мм ос, като е тежък! Да си сложи едно вилка с 20мм ос, да няма притеснения, че като сложи хубава предна спирачка и ще я разлуфти тази вилка!
Иначе по темата. Много хора изпискаха от новите Цоки-та след 2006-та 7-ма, че им паднало качеството, затова ако ще се помпа и ще е цоки - старичка и запазена. Ако не, Фокс или Рок шокс. Ако си вземеш Пайк от форума имам една твръда пружина за теб! :beer:

90 кила не са чак толкова много, че да му е изискване това.

Тия 20мм оси много модерни станали напоследък. Гледам и в раздел Пазар търсят вилки с 20мм ос че да боднат големия диск и да изглежда по-злобно.
despite

Мнениеот v.zarev » Съб Юли 24, 2010 3:10 pm

Според мен вилката която ще му свърши идеалната работа, ще има куп настройки и ще работи добре е Suntour Rux S 130 mm, като и цената е приемлива предвид това какво получаваш :beer:
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Мнениеот THEZOGGO » Съб Юли 24, 2010 6:05 pm

despite написа:Тия 20мм оси много модерни станали напоследък. .

Не мисля че са модерни, стабилноста и осукването което ти получава вилката при спускане са осезателно по малки при 20 мм ос.
Ако си карал на 10 мм ос и след това караш на 20 мм ос ще усетиш разликата.

despite написа:да боднат големия диск

Да наистина, при 20 милиметровата ос спокойно може да се сложи по голям ротор. Особенно това е важно за човек който е тежък и иска да кара нещо по различно от ХЦ.

despite написа:да изглежда по-злобно.

Защо мислиш че изглежда злобно?
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот novice » Нед Юли 25, 2010 10:09 pm

despite написа:
novice написа:Ама не препоръчвайте на човека вилки без 20мм ос, като е тежък! Да си сложи едно вилка с 20мм ос, да няма притеснения, че като сложи хубава предна спирачка и ще я разлуфти тази вилка!

90 кила не са чак толкова много, че да му е изискване това.

Тия 20мм оси много модерни станали напоследък. Гледам и в раздел Пазар търсят вилки с 20мм ос че да боднат големия диск и да изглежда по-злобно.

Не че нещо, вземи прочети туй-онуй, преди да правиш смешни заключения! :beer: :peace:
Изображение
Аватар
novice

Рейтинг: 1960

Мнениеот Admin » Съб Юли 31, 2010 6:17 pm

За тези пари основната ти дилема е между Rock Shox Tora и SR Suntour Epicon. Карал съм и двете.
За моите нужди Epicon-а ми харесва повече - много по-лек, с въздушна пружина (т.е. лесно и бързо се настройва според теглото, без да има нужда от смяна на пружината), амортизацията работи на ниво.
В твоя случай обаче изборът не е толкова лесен, защото при Tora втулките бяха по-добри. Не се е появявал луфт, а при Epicon-а се появи, макари съвсем малък. Луфтът се оправя, разбира се, със смяна на втулки, но проблемът е, че с теглото си ти вероятно ще натоварваш тези елементи повече от мен и ще се изправяш пред такъв проблем по-често.
Така че съветът ми към теб е по-скоро за Tora, като си вземи вариант с U-Turn, за да можеш да й променяш хода. Ако пък приоритетът ти е ниско тегло, тогава Epicon, но с едно наум за бъдещи смени на втулките.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот azsa-bachinito » Вто Авг 24, 2010 12:41 am

Карал съм епикон 2008 г. Луфт във втулките усетих чак след 5 000 км. Блъскан си е стабилно. Епикон 2009 е с една идея по-работещ и по-здрав. Напоследък торите дават доста дефекти. Нормалната ос суче леко, но не нещо фатално, ако не си екстремист. Забелязал съм, че при по-тежки карачи, при напомпване епикона, поне 2008, става по-твърд, отколкото трябва да бъде. Ако не ти се дават повечко кинти, Епикона е приличен избор. Ако имаш пара за трошене, пружинен фокс - най-евтиния. На Епикона също може да се променя хода чрез пренареждане на едни втулки или там каквото беше - провери на електронната страница на производителя.
Ти заслужаваш приключение ---> http://www.facebook.com/groups/370492219650901/
Аватар
azsa-bachinito

Рейтинг: 1665

Мнениеот konopr » Вто Авг 24, 2010 11:40 am

FOX, примерно Vanilla RLC - много здрава вилка, със сменяеми части. Като и се сложи зелената пружина е за по тежки хора - има розова за до 60 кг., синя за до 80 кг. и зелена за над 80 кг. в комплекта. Почти никъде няма да видиш някой да продава FOX на втора ръка за жалост, който си купи fox после не си го продава. Единственият недостатък на FOX е цената им:)
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот hitar_potar » Вто Авг 24, 2010 12:27 pm

konopr написа: Единственият недостатък на FOX е цената им:)

това далеч не е вярно. ;) забравяш сложното им устройство, сложното сервизиране, липсата на официален сервиз за българия. :agree:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот konopr » Вто Авг 24, 2010 1:46 pm

hitar_potar написа:
konopr написа: Единственият недостатък на FOX е цената им:)

това далеч не е вярно. ;) забравяш сложното им устройство, сложното сервизиране, липсата на официален сервиз за българия. :agree:

може, не ми се е налагало досега, но знам къде има неофициален сервиз, което ме подсеща да си сменя маслото. А принципно хубавото на фокса е че частите му са сменяеми и са налични като цяло. Но ще питам днес като минавам през сервиза за тези неща, за да съм подготвен, ако има проблеми с фокса в бъдеще:)
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Назад към All Mountain/Ендуро продукти