Вилка за тежък човек

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Вилка за тежък човек

Мнениеот zbb » Вто Сеп 14, 2010 3:05 pm

Здравейте!

След около 3-години каране крос кънтри, май вече почна да ми харесва и обратния път - надолу :) Спирачките сменихме, но пък вилката се разлуфти и май дойде и нейното време за смяна.

Рамката ми е Ontario 22 inch. Вилката е тази, с която стандартно се продаваше Ontario 2008 г. - SR Suntour XCM с lockout. Велосипедът винаги е бил с предна дискова спирачка с ротор 180 mm, но след слагането на хидравлична, нещата с вилката яко се разтропаха... :)

Аз за сметка на това силно подпомагам нещата, тежейки 115 кг без екипировка и раница :)

Та въпросът ми е каква вилка да си взема? Тя трябва да отговаря на следните изисквания:
1. Да понася гореописаната ми тежест
2. Да работи прилично. Не държа на голям ход, но държа на що-годе надеждна работа. Също така държа на lockоut, защото ми е доста по-лесно нагоре със заключена вилка.
3. Да се сервизира сравнително лесно - няма да го правя аз поне в началото, но цената на сервизирането е важна, защото взех да минавам повечко километри :)
В този ред на мисли - предпочитам вилката да не е маслена, ако изобщо има не-маслена, отговаряща на моите изисквания. Защо така - ами защото ако надера горните тръби, те ще изпускат масло. А моята вилка за 3 години е силно надрана от 1-2 падания и най-тъпото - от няколко неподходящи подпирания. Старая се и двете да ги избегна и вече по-рядко ми се случват, но 100% сигурност не мога да имам.
4. Бюджет - около 400 лв.

От четенето на подобни на моята теми, разбрах само кои вилки не са подходящи за тежък човек. Напълно е възможно, разбира се, да не съществува вилка, отговаряща на горните критерии. Това също ще е добре да се знае, за да се ориентирам към каквото би ми свършило работа.

Благодаря на всички предварително!!!
Ако ви притесняват ваксините - тук!
zbb

Рейтинг: 1280

Re: Вилка за тежък човек

Мнениеот codename47 » Вто Сеп 14, 2010 6:18 pm

за тези изисквания - някоя Dart...
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот zbb » Вто Сеп 14, 2010 6:29 pm

Мерси много за отговора!

В БАС има DART 3 за 219 лв. - дори под бюджета ми. По-добра Dart няма в техния сайт. Dart 4 май не съществува?

Харесах си и Tora 302, но тя май е маслена - съжалявам за лаишкия въпрос, ама от написаното в сайта не мога да разбера.

И последен въпрос - предлагат ми вилка Маниту Силвър втора употреба - лесна ли е за сервизиране и би ли ми свършила работа?
zbb

Мнениеот psixopat » Вто Сеп 14, 2010 8:00 pm

Забрави за дарта.Това е пълно дърво.Вземи си Тора 302 с У-търн.Имаш настройка на хода, локаут и рибаунд.Все смислени настройки, който вършат работа.Като цяло е здрава вилка и няма да е проблем нито теглото ти , нито спирачката ще са проблем.А и вилката се вмества в бюджета. :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот zbb » Вто Сеп 14, 2010 8:24 pm

Благодаря много за мнението!!!

Относно издраскването на горните тръби - какво мога да направя? Гледам в DimiBike протектори за вилка на Lizard Skins, но самия производител препоръчва доста често да се перат, което означава, че ще трябва да си купя 2 чифта - вече става малко скъпичко само за аксесоар. Друг вариант е да си "перкам" :) така, като всички и да се надявам, че няма да си самопрецакам вилката...

Вече почти реших, че ще е Tora 302. Разбира се, други мнения винаги са добре дошли.

Благодаря още веднъж на codename47 и psixopat за отговорите!

Още нещо "измислих" пътьом :), че не ми е ясно - необходимо/препоръчително ли е да се сменят чашките при смяна на вилката?
zbb

Мнениеот si-fi*LISKO » Вто Сеп 14, 2010 8:44 pm

"Относно издраскването на горните тръби" - Това дето те притеснява е, като да не се возиш в кола, защото стават катастрофи. Надирането на краката на вилката е просто един от много възможни проблеми, но въобще не е задължително. Протекторите на Lizard Skins не са лоша идея, а имат и доста други предимства (по-рядко смазване и почистване, по-добра работа). Те са неопренови и съхнат за 10 - 15 минути, не ти трябват 2.
Ако ще сменяш вилката в сервиз, преди да е демонтирана старата, помоли механик, да ти каже имат ли чашките нужда от подмяна.
92% истина...
Аватар
si-fi*LISKO

Рейтинг: 1272

Мнениеот zbb » Вто Сеп 14, 2010 8:56 pm

Мдаа - добър отговор, благодаря много!!!

Вилката ще се сменя в сервиз. За чашките питам по принцип - дали е хубаво да се сменят и те. Явно зависи от състоянието на настоящите ми :)

Мерси още веднъж за мнението!
zbb

Мнениеот codename47 » Вто Сеп 14, 2010 9:07 pm

psixopat написа:Забрави за дарта.Това е пълно дърво.

:agree: точно така, но той беше казал че търси точно това. Без маслено смекчаване за да не се прецака ако надраскаш стеншъните.... :banghead:
според мен си вземи вилка с въздух и то някоя надеждна защото с тея кила може да се окаже че най-твърдата налична пружина ти е мека.
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот zbb » Вто Сеп 14, 2010 9:24 pm

Благодаря много за предложението!

Поредния леко тъп :) въпрос от мен - кои вилки са въздушни и би ли ми препоръчал модел за моето тегло и по възможност поне близо до моя бюджет, ако не може да влезе в него :)

Мерси още веднъж!
zbb

Мнениеот codename47 » Вто Сеп 14, 2010 9:46 pm

:dontknow: : http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... 1-test0042 , http://213.222.59.180/forum/viewtopic.p ... 47&start=0
за съжаление няма въздушна до 400лв, може би най-твърдата пружина на тора-та пък да ти стане: http://www.chainreactioncycles.com/Cate ... rtBy=Price
Аватар
codename47

Мнениеот zbb » Сря Сеп 15, 2010 8:22 am

Мерси за линковете, прочетох едно-друго и сега отново не знам какво да правя :D Голям смях! Освен да отслабна значително и спешно и тогава ще имам даже избор от вилки... :rofl:

За парите ми явно Тора 302 ще е. Тук видях и Тора 318, но не разбрах дали е въздушна. Иначе, и до нея можем да додрапаме с малко изчакване.

Другия засега вариант - отново да попитам какво мислите за Маниту Силвър втора употреба (не можах да намеря аз поне такъв модел в сайта на Маниту, но може би е по-стар модел)? И изобщо струва ли си вилка втора употреба?

@codename47 - благодаря отново!
zbb

Мнениеот codename47 » Сря Сеп 15, 2010 10:06 am

тук: http://forums.mtbr.com/forumdisplay.php?f=95 има раздел за високи/тежки май твоя стил - виж какво си препоръчват.
Аватар
codename47

Мнениеот zbb » Сря Сеп 15, 2010 3:02 pm

Благодаря много за линка!

За вилки не пише много, но пък имаше много други интересни неща. Изобщо доста полезно за високи хора! Мерси още веднъж!

Търсенето продължава :)
zbb

Мнениеот zbb » Сря Сеп 15, 2010 9:18 pm

Поради невъзможност да си edit-на последното мнение, пускам и това :)

Ще имам вилка Marzochhi MX PRO LO '08, благодарение на един, поне за мен, велик човек - Пацо от Вело 2009. Пак благодарение на неговата помощ - вилката е на изплащане. Ами, меко казано, да е жив и здрав!

Благодарности на всички, отзовали се по моята тема! Вашите мнения наистина ми помогнаха да се насоча в избора от вилки
Благодарности и на хората, които ми писаха ЛС! Написаното от вас също ми беше от голяма полза.

Успех на всички!
zbb

Мнениеот codename47 » Сря Сеп 15, 2010 9:40 pm

честито :agree: , кажи после как е. Чети мтбр и в другите раздели има доста интересни неща :beer:
Аватар
codename47

Мнениеот zbb » Чет Сеп 16, 2010 8:16 am

Мерси много! :beer:

Само да се обади, че я сложил, и тестовия период започва :D Някакси ми става кеф на душата, само като си помисля :D

Поръчах си и протектори за вилка от Dimi Bike, в петък ще пристигнат, надявам се да не съм карък и да изподраскам вилката преди да са пристигнали :)

Благодаря отново на всички, които се включиха в темата!!! :beer:
zbb

Мнениеот PowerSlide » Чет Сеп 16, 2010 1:43 pm

Браво, добър избор! Честито :beer:
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот zbb » Чет Сеп 16, 2010 2:55 pm