от HT2 към full suspension -> RAM ALL-MTN?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

от HT2 към full suspension -> RAM ALL-MTN?

Мнениеот kambone » Пон Апр 04, 2011 10:21 am

Здравейте,
сърби, сърби, че се не трае!

С напредването на годинките ми напредва и страстта към горите и пътеките.
Мисля да ъпгрейдвам към фул съспеншън, но искам и да запазя лекото тегло за да може и да се педалира до по-далечни гори, баири и т.н.
Фен съм на РАМ, влюбен съм в моя ХТ2 2010. Мисля, че логичния ъпгрейде е RAM all-mtn 2011 с по-големия шок, (RS Monarch 190mm) който има заключване. Теглото ще се качи с килограм и нещо а ще мога да запазя всичките си досегашни компоненти (с изключение седалката, колчето и още нещо).
В момента съм с Тора 302 отпред, следващ ъпгрейд би бил 160мм вилка и по-големи спирачки.

Имате ли впечатления към новия all-mtn? А към шока който върви с него? Отворен съм към дискусии и предложения :)
Аватар
kambone

Рейтинг: 1243

Re: от HT2 към full suspension -> RAM ALL-MTN?

Мнениеот skiman » Пон Апр 04, 2011 10:43 am

Личен опит.
И аз като теб от НТ2 минах на АМ(модела с високото средно-2008). Шок със заключване, платформи, ала-бала...е не стана. Не се спогодихме с тази рамка. Продадох рамката и се върнах пак на НТ2(19"). Висок съм към 182-3 някъде, тежах тогава към 90 килограма. Бях взел 18", после пробвах и 19"(модела с кривата седалкова тръба) - е не става. Не се чувствах комфортно в/у тази рамка. Къса ми беше, проблема не се реши и с по-дълга лапа. Стойката ми беше неестествена за моето телосложение. Нито се чувствах комфортно на катерене със заключен шок, нито на спускане. При теб може да се получи, но задължително иди и направи 2-3 кръгчета в квартала до магазина. Има улички и за катерене и за всичко. Кефа да ти е меко на задника е едно, но болките в кръста и колената са друго. Може само при мен да е било така, но не се спогодих с тази рамка. Уточнявам, че бях със стандартна окомплектовка за евтиния вариант на АМ. Не съм пробвал по-скъпите модели с дългоходови вилки.
Успех.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Рейтинг: 2000

Мнениеот spirov92 » Пон Апр 04, 2011 11:55 am

Аз съм с RAM AM 19" от няколко месеца и ми е удобна рамката. Единствения начин да разбереш дали на теб ще ти е добре е да я пробваш. :beer:
За монарха-при нормални температури работи страхотно, но при студено време (под 5 градуса) издиша доста-налагало ми се е да го помпам по няколко пъти на ден. Може и да съм попаднал на дефектна бройка, знам ли... :dontknow: Но го имай предвид, ако караш и през зимата.
spirov92

Мнениеот kambone » Пон Апр 04, 2011 12:31 pm

skiman написа:Личен опит.
Висок съм към 182-3 някъде, тежах тогава към 90 килограма.

Горе - долу съм със същите габарити. Вчера изкарахме един АМ от БАС и завъртях през квартала - чувствах се като на мотор и се задъхах за 0 време. Но ме изкефи много, съвсем различно е.
Зимата не карам, дори и лятото не карам толкова колкото ми се иска - но искам максимум фън, ХТ2-то подскача в гората, но за въртене е супер.

skiman, с колко висока вилка си бил ти тогава? За сега мисля да остана с моята 130мм Тора 302.
А алтернативи на монарх-а за отзад?

другите компоненти от ХТ2-то са съвместими нали, няма да имам проблеми?
Аватар
kambone

Мнениеот skiman » Пон Апр 04, 2011 1:57 pm

kambone написа:Горе - долу съм със същите габарити. Вчера изкарахме един АМ от БАС и завъртях през квартала - чувствах се като на мотор и се задъхах за 0 време. Но ме изкефи много, съвсем различно е.

Да фън е. Мекичко, комфортно. Но на мен ми беше тежко за въртене, неудобно и се изморявах повече.

kambone написа:skiman, с колко висока вилка си бил ти тогава? За сега мисля да остана с моята 130мм Тора 302.
А алтернативи на монарх-а за отзад?

Със стандартната окомплектовка за евтиния модел-ТОРА 130мм. Бях сменил шока с MC 3.3

kambone написа:другите компоненти от ХТ2-то са съвместими нали, няма да имам проблеми?

Седалковата тръба е по-дебела на АМ-а , от там ще ти дойдат проблеми със несъвместимост с колчето и евентуално с предния дерайльор. С другите неща не би трябвало да имаш ядове. Аз така прехвърлих всичките чаркалаци от АМ-а на НТ2-ката. Смених само колче и седалка.
Покарай пак АМ-а. Повърти повечко. Първоначално усещането е адски забавно и човек се хвърля.
Аз ако ще взимам някога рамка с двойно окачване бих се насочил към NDURO(и аз съм фен на RAM), или S7 на Драг. Но не съм пробвал Драг-а, а NDURO-то съм го пробвал само за 1 кръгче.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот kambone » Пон Апр 04, 2011 2:15 pm

nduro-то е съвсем друга бира :) и съвсем друга цифра :)

за моето хоби - колоездене е излишно, иначе вярно - кеф цена няма :)
Аватар
kambone

Мнениеот veskoz » Пон Апр 04, 2011 2:46 pm

kambone написа:nduro-то е съвсем друга бира :) и съвсем друга цифра :)

Nduro e кисела бира с горчива цифра.
Не че АМа не е дърво, просто е по-малко дърво от Nduro.
Виж F7 е друга бира. За цена не коментирам. :)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот kambone » Пон Апр 04, 2011 3:05 pm

да се придържаме към темата :)
а тя е от HT2 > full suspension
Аватар
kambone

Мнениеот veskoz » Пон Апр 04, 2011 3:34 pm

:magnify:
Щом искаш да педалираш повечко/надалеч пък гледаш и тегло според мен ХС 2 е по-разумният вариант.

Какво трябва прави меката рамка в твоя случай:
1.Да прощава грешки (основното предимство на ХС мекицата)
2.Да е относително лека (относително щото пък трябва и да е що годе здрава)
3.Да е подходяща за педалиране (с горите на по-далеч щеш, не щеш... нали)

Не забравяй, че и АМ го дават с до 160 mm вилка, което автоматичестки бяга от ХС с килограми (за поврътливост да не говорим). Моят АМ е с 140 и се използва за ХС, но с тенденция за по-тежки нанадолни преживявания. Там задницата така си я искам. ;)
Висок си колкото мен. Седалковата тръба на АМ е огъната и на практика ми се налага да правя компромис с дължината на колчето (или арно нагоре, или арно надолу, или 300лв колче) като в момента съм дал приоритет на катеренето и надолу на места ми е височко. При ХС 2 седалковата тръба е права пък и геомертията като цяло е по-ХС настроена... въпреки че и тя е болкук. :peace:
kambone написа:Фен съм на РАМ :)

Това бързо може да се промени с една мекица.
Аватар
veskoz

Мнениеот kambone » Пон Апр 04, 2011 7:44 pm

Веско,

Пробвах и ХС но не ме изкефи. Усещането е друго, ако ще е > ХС 2 не си струва парите според мен, ХС-то шока абсорбира само когато нещо удари задницата отдолу. С АМ усещането бе по-друго като пробвах. Педалирането лесно мога да се откажа, годинките и цигарките си казват думата. По-скоро бих се нагодил към нов стил с ново колело.
Интересното е, че всички отговорили в темата всъщност имат АМ-ове или с такова впечатление оставам.
С какъв заден шок си?
Аватар
kambone

Мнениеот _SoRa_ » Пон Апр 04, 2011 8:45 pm

В момента в раздел "На пазар" има две рамки Iron Horse MK3 . Окачването е DW link http://www.dw-link.com/home.html
От година и половина карам това конче и съм влюбена в него. Работи страхотно. Когато карам по асфалт няма нито потъване нито клатене на задницата. Чудесно обира неравностите при катерене, а при спускане :love:
Ето го https://picasaweb.google.com/pripojar16 ... 3641709522
и ми излеза много по- евтино от РАМ-а на veskoz :D

П.С. останала е само една рамка /съжалявам за подвеждането/.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот outfaced » Пон Апр 04, 2011 8:53 pm

Хитч не става ясно за какво ще е това колело ... ще спускаш ли, ще се возиш ли, ще се разхождаш ли ... какви са приоритетите?
Качествено измислено 150-160мм окачване може да се направи да работи добре и нагоре и надолу. Оптимизираш ли го за едното обаче, няма как другото да не страда.

И каква е тая любов към РАМ породена от една твърда рамка ... има драг ф7, скоро ще има и ф6 нов модел, предлагат се вече и някои други марки у нас.
За ибей и какво се предлага по онлайн-магазини да не говорим. :magnify:

Да не споменаваме и факта, че може да чуеш 10 различни мнения от 10 човека за която и да е рамка - всеки има различни препочитания, кара различни шокове с различни настройки и различно им разбира ;)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Antares » Вто Апр 05, 2011 8:32 am

Аз също минах от ht2 на мекица, но имах късмета да взема на добра цена прекрасния ми Трек. Рамката е много добре изчислена и сгъване при педалиране съм имал само като се изправя и натискам яко. RAMAM е с доста високо средно и май не е добре замислен откъм педалиране - получава се малко морска болест при въртене. За ХС-то не мога да кажа, но щом и на теб не ти е харесало...

Outfaced може да даде повече вЧЕПатления за МК3-то, но от кратките ми качвания върху базирани на нея колела (и на една от продаваните в момента рамки съм се качвал) съм оставал с доста добри впечатления. Бих те посъветвал да се замислиш за тези оферти.

А и религията RAM... признавам, ht2 е рамка, която много обичах, но по впечатления на приятели от другите им рамки в другите класове са доста противоречиви, даже май повече клонят към негативни... май ht2/ht3 ще се окажат най-успешните им рамки... Не подхождай религиозно, огледай се и за други производители.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот veskoz » Вто Апр 05, 2011 8:55 am

Antares написа: RAMAM е с доста високо средно и май не е добре замислен откъм педалиране - получава се малко морска болест при въртене.

Зависи. С две врътки ставам твърд като... НТ +това имам и У-търн :)
kambone написа:Веско,
Пробвах и ХС но не ме изкефи. Усещането е друго, ако ще е > ХС 2 не си струва парите според мен, ХС-то шока абсорбира само когато нещо удари задницата отдолу.

Общо взето това е идеята. До каква степен и какво точно обира зависи от стила.
kambone написа:По-скоро бих се нагодил към нов стил с ново колело.

Е с т'ва трябваше да почнеш. :)
kambone написа:С какъв заден шок си?

Rock Shox Pearl 3.1, доволен съм.
_SoRa_ написа:и ми излеза много по- евтино от РАМ-а на veskoz :D

К'во да се праи. Хубави меки рамки бол, но 19"- йок. :dontknow: И ония лилипути У английско карат повечето 16,17ки. Немецо пъ вика "Дай 1200 юро за рамка" :lol: Има време. Ше забогатея рязко и ше видите вие. :D :agree:
Аватар
veskoz

Мнениеот joropc » Вто Апр 05, 2011 4:13 pm

veskoz написа:.. Хубави меки рамки бол, но 19"- йок. :dontknow: И ония лилипути У английско карат повечето 16,17ки...

:offtopic:
Веско, сигурен съм, че знаеш, че това с размера на рамките е строго специфично при различните фирми, т.е. ако купуваш рамка онлайн и продавачът не ти предоставя някакъв вид калкулатор за размерите, няма как да си сигурен кой размер е за теб.Не можеш да сравняваш геометрията на RAM с геометрията на други производители и от там да вадиш заключения колко трябва да ти е голяма рамката.Аз съм висок 176 см, вероятно ако си купувах RAM, щяха да ми препоръчат 18".Според калкулатора на CANYON обаче, моят размер е 16.5".С доста страх му се доверих, (все пак велосипедът 'ич не беше евтин) и не сбърках - рамката ми е перфектна.Другия и най-добър начин си е пробата, ама онлайн....няма как :).Сега гледам, че за новите модели на CANYON, според калкулатора съм за по-голяма рамка.Явно хората доста прецизно контролират, как разликите в окачването, влияят на големината на рамката и от там на комфорта на колоездача.В такъв калкулатор, освен височина се въвеждат и доста други размери на тялото(дължина на ръцете, разтоянието между земята и чатала, размер на торса....).
Тъй де,... в Англия може да са високи, ама да са с къси крака и ръце, затова да карат 16-ки и 17-ки. :D
Изображение
-------------------------------------------------------------
Аватар
joropc

Мнениеот outfaced » Вто Апр 05, 2011 6:04 pm

хех ... ей ви рам АМ чистак бърсак нов с DT шок и чашки за 340€ - http://bikemarkt.mtb-news.de/bikemarkt/ ... 1282924990

иначе ако си говорим сериозно за ХС и голяма рамка ... те ви на чудесна оферта - http://bikemarkt.mtb-news.de/bikemarkt/ ... 1282924990
а ето нещо още по голяма и по хубаво ... http://bikemarkt.mtb-news.de/bikemarkt/ ... 374/cat/76
и едно съвсем за без пари ... http://bikemarkt.mtb-news.de/bikemarkt/ ... 189/cat/76 ... е, малко старичко, ама запазено пък и с нов шок

:deal:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот EmZo » Вто Апр 05, 2011 6:53 pm

Antares написа:Не подхождай религиозно, огледай се и за други производители.

:agree: +1

Карал съм стария РАМ АМ, няма да повтарям споменатите вече недостатъци, като високо средно, люлеене, рязко разгъвнае при спиране и т.н. Ще добавя други, които не са споменавани. Задницата е нестабилна и има ужасно странично усукване. Не е много приятно усещането, да не говорим, че това спомага за по-лесното износванене а легерите. Качеството на изработка не е никак на ниво, особено за търсената цена. При моята рамка имаше разминаване няколко милиметра при захвата на chainstay-a до средното, от което имаше усукване на цялата лостова конструкция, което доведе до смляни лагери за два сезона, да не говорим, че въпросните по никакъв начин не са защитени и са изложени директно на атмосферните условия и ръждясват. Незнам от РАМ дали са си оправили проблемите с боята, ама до скоро боядисването им беше по-зле даже и от колелата дето се продават в Метро. Теглото. Около 3кг за рамка без шок ( Dragomir F7 - около 2,5) Като цяло в новата рамка май само височината на средното е променена, Veskoz може да каже повече. Така че ... :erm: Аз ако съм в твоята ситуация, изхождайки от опита си с тази рамка бих предпочел нещо истинско, на доказан производител с хубаво окачване. Офертата от форума за Iron-Horse-а е добра. Ако нямам финансовата възможност за нова подобна рамка, или подобна оферта втора ръка бих се спрял на Dragomir F7, както и направих. За малко по-висока цена от всичките изброени по-горе недостатъци остава само по-високото средно. И не на последно място теглото - 500 грама са си 500 грама. Геометрията също ми пасна по-добре. Карах АМ 18", минах на F7 19" и като цяло ми е усезаемо по-удобно (180 см). Това е не малка инвестиция и си струва да се поинтересуваш и поразстърсиш малко повече. Както ти каза и Владо има също e-bay, pinkbike и др. за подобна дългосрочна инвестиция си струва труда да търсиш повече.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот kambone » Вто Апр 05, 2011 7:15 pm

"outfaced"те ви на чудесна оферта -
:deal:

Някой пазарувал ли е от там? Дали се навиват да изпращат до БГ? Това дълга и широка ми се струва ама каньон на тая цена ...
Имам колега с Cannyon Nerve виждам го пред сградата, да взема да го хвана да го поразпитам, че май е и немско чадо...

А на тоя каньон дали ще ми пасне всичко останало от ХТ2-то ?
Аватар
kambone

Мнениеот outfaced » Вто Апр 05, 2011 8:35 pm

Трябва да се приказва с продавача. Трябва и той на място да си пита в DHL или DPD колко струва доставката до BG.

Иначе аз съм пазарувал, но дреболии и по приятели. С рамка е малко по засукано.
А може да се порови и по нета, дали няма фирми организиращи доставки от Германия до BG, както има доста такива от UK.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот veskoz » Сря Апр 06, 2011 9:10 am

joropc написа:Не можеш да сравняваш геометрията на RAM

Не сравнявам нищо. :dontknow:
То се вижда с просто око кое е малко и плюс това знам много добре колко голяма ми трябва.
joropc написа:Тъй де,... в Англия може да са високи, ама да са с къси крака и ръце, затова да карат 16-ки и 17-ки. :D

Разтърси се за Trek Fuel EX8 или Giant Reign '08 - 19" да видиш колко са високи.
EmZo написа:Около 3кг за рамка без шок .

3,2 е ХС2ката без шок 18" :evil:
EmZo написа:Като цяло в новата рамка май само височината на средното е променена, Veskoz може да каже повече.

Май нещо и чейнстея бяха пипали като дължина. :eek3:
EmZo написа:Аз ако съм в твоята ситуация, изхождайки от опита си с тази рамка бих предпочел нещо истинско, на доказан производител с хубаво окачване. Офертата от форума за Iron-Horse-а е добра. Ако нямам финансовата възможност за нова подобна рамка, или подобна оферта втора ръка бих се спрял на Dragomir F7, както и направих.

:agree: :agree: :agree: :agree: :agree: :agree:
kambone написа:Имам колега с Cannyon Nerve виждам го пред сградата, да взема да го хвана да го поразпитам, че май е и немско чадо...

Това да не е Крис? Не помня какъв му беше Каньона.
Аватар
veskoz

Мнениеот acidrain » Сря Апр 06, 2011 8:49 pm

В старият сайт ram-bikes.com теглото на рамка XC2 e 3.2кг. В новият сайт е 2.9кг. :dontknow: И двете тегла са с шок.
Търгалях такава рамка с шок fox float 2 години и съм с много добри впечатления от нея.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Назад към All Mountain/Ендуро продукти